Gyász: több százan kí­sérték utolsó útjára Novák Dezsőt

20140317-novak-temetesTöbb százan vettek végső búcsút hétfőn Novák Dezsőtől, a Ferencváros kétszeres olimpiai bajnok labdarúgójától a budapesti Szent István-bazilikában.

A gyászszertartást megelőzően barátok, csapattársak és szurkolók rótták le kegyeletüket. A korábbi kiváló futballista ravatala előtt tisztelgett Kubatov Gábor, az FTC elnöke, valamint Orosz Pál, a labdarúgó zrt. elnöke, illetve a teljes első csapat Thomas Doll vezetőedzővel együtt.

A szentmisét Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrálta, a Magyar Labdarúgó-szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Ferencváros, illetve a barátok nevében Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője mondott beszédet. Az MLSZ részéről részt vett az eseményen Berzi Sándor alelnök, a MOB-ot pedig Szabó Bence főtitkár képviselte.

Az egykori klasszis futballista földi maradványait végül a Szent István-bazilika altemplomában, szűk családi körben helyezték örök nyugalomra.

A február 26-án elhunyt Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon. Szombathelyen, a helyi Postásban, később a Haladásban szerepelt. Huszonkét évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupa szí­v játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabad- és tizenegyesrúgásairól volt hí­res. Háromszázharminchárom bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett.

Az A-válogatottnak csupán kilencszer volt tagja, í­gy is két olimpián, Tokióban (1964) és Mexikóvárosban (1968) játszott a győztes csapatban, és előtte Rómában (1960) is tagja volt a harmadik helyezett gárdának. Szerepelt a világválogatottban (1968) is.

A Ferencvárossal négyszer volt magyar bajnok, egyszer pedig győztes a Vásárvárosok Kupájában.

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot az FTC-vel (1981, 1995, 1996), irányí­tásával 1995-ben a csapat bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben megkapta a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Elmúlhatunk, de cselekedeteink nem tűnnek el nyomtalanul, örökké élnek az örökké tartó eredményekben és következményekben. Vándorok vagyunk, de lépteink nyomát nem fújja el a szél, semmi sem történhet, ami nem a múlt következése lenne, hiszen a jövő is csak a múlt folytatása. (Jules Verne)

Képgaléria

(MTI alapján)

4 hozzászólás a(z) Gyász: több százan kí­sérték utolsó útjára Novák Dezsőt bejegyzéshez

 • Én sajnos “nagyon” fiatal vagyok,ezért játszani nem láttam.
  A 90-es évek ill. édesapám révén tudtam “személyes kapcsolatba” kerülni Vele.
  Óriási FUTBALLISTA ,Nagyon kedves ,jó ember volt,mint minden igazi Fradista.

  Köszönjük a sok szép pillanatot,amit adtál nekünk!!!

  Ui.:
  Fényképeket láttam a szertartásról, Besicben hatalmasat csalódtam!

 • Hihetetlen… Dezső bácsi sincs már itt köztünk? Gyermekkoromban -- ne nevessetek ki, a Miatyánk után tán a második volt, mit 6-7 évesen MINDIG elmondtam: “géczinovákmátraipáncsicsjuhászszűcsszőkevargaalbertrákosifenyvesi” Istenem, de boldog vagyok, hogy nem vagyok fiatalabb! Mert én még láttam igazi hősöket!!!

 • Megható volt, hogy ott voltak az egykori játékostársak (ellenfelek is!), a BL-be kerülő csapat játékosai és a teljes első csapat kerete Thomas Doll vezetésével. Bí­zom benne, hogy a “legnagyobb szövetségi kapitány” ezután a haragosokat is ki tudja békí­teni…

 • Nyugodj békében Dezső bácsi! Köszönjük az elmúlt évek együtt töltött csodálatos óráit, emlékedet szí­vünkben örökké megőrizzük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
01.26. 19:00 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ