Helyünk a kupanap alatt – X.

Helyünk a kupanap alatt_bo_01Puskás elrepült a Fradival

A magyar labdarúgás szerelmesei (ha még vannak ilyenek) ha meglátják együtt ezeket a neveket, hogy: Mészáros, Mike, Szusza, Sárosi, Puskás, Lakat, minden bizonnyal értetlenül csóválják a fejüket, legfeljebb tesznek egy bizonytalan kísérletet arra, hogy talán egy válogatott mérkőzésen játszottak így együtt, bár a Sárosi-Puskás kettős valószínűleg mindenkit elbizonytalanítana. Arra sem fogadnának, hogy a fenti összeállítású csatársor valaha is zöld-fehérben futott ki a pályára, hiszen ha Szusza, akkor az Újpest, ha Puskás akkor Honvéd, ha Sárosi akkor meg Ferencváros. Ők hárman az előbb említett egyesületekhez úgy kötődnek mint pók a hálójához, és mégis az előbb említett csatársor nem egy válogatott mérkőzésen lépett a pályára, hanem a Ferencváros zöld-fehér mezében, 1947 nyarán a csapat mexikói túráján. Szusza és Puskás mellett volt még egy „kakukktojás”, Mészáros József, aki erre a túrára még a Kispest játékosaként tartott a Fradival, de egy év múlva már a Ferencváros igazolt játékosa volt, sőt labdarúgó sikereit játékosként, majd edzőként is a Fradiban érte el.

Közel hetven év távlatából talán még hihetetlenebbnek tűnik Puskás “Öcsi” zöld-fehérben, hiszen a magyar labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége (ha nem a legnagyobb, bár összehasonlítani korokat, elért eredményeket, játékosokat talán nem is szabadna) csupán ezen a mexikói túrán, kölcsönjátékosként “egészítette” ki a második világégés után még alakulgató Fradit. Bemutatni sem kell senkinek, már a pályafutása alatt is legendává vált nem csak hazánkban, de az egész világon is. Már 15 évesen bekerült a kispesti felnőtt csapatába ahol 1956-ig játszott, majd a forradalom leverése után elhagyta az országot és a Real Madrid szerződtette, ahol 1966-ig játszott, hatszor nyert nemzeti bajnokságot és további három alkalommal tagja volt a BEK trófeát nyerő királyi gárdának.

“Én imádtam a futballt! Imádtam a családomat és mindig a futballpályán jártam, engem több más nem érdekelt. Az én kabalám mindig a labda volt. Akkor éreztem magam biztosnak, amikor a labda nálam volt, vagy ha a labdába belerúghattam.”

Puskás 1947 nyarán, a Fradi “kölcsönjátékosaként”, Mexikóban is varázsolt. 9 mérkőzésen lépett a pályára és 7 gólt szerzett… zöld-fehérben.

Mindezekről és természetesen magáról az utazásról, a háttérről, a Moctezuma elleni három góljáról bővebben olvashatnak Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T. Károly, Helyünk a kupanap alatt c. könyvének következő bemutatásra váró fejezetében.

Repüljünk mi is együtt Puskás Öcsivel és a Fradival Mexikóba!

HKA_100_19470727_K272277_Moctezuma-FTC

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST