Hírfolyam

A két háború közötti években sem volt minden focimérkőzés békés "összejövetel". Az 1939.04.10-én, Bécsben rendezték meg Ferencváros-Wacker Wien találkozót a szokásos Húsvéti torna keretében, melyről így számolt be a másnapi sportlap:
"Beindlich bírótól már a meccs elején kitűnt, hogy képtelen az erélyes intézkedésre, a játékosok ezen felbuzdulva parázs csatába kezdtek. A ferencvárosi játékosok kímélték magukat, de a Wacker egyes elszánt csatárai valósággal ellenségként rohantak a budapesti játékosokra. A 35. percben olyan botrány tört ki, amilyenre a szép bécsi stadionban még nem volt példa. Virius, a Wacker hátvédje elgáncsolta Toldit, ebből csetepaté keletkezett, úgy, hogy a játékvezető mind a két futballistát kizárta a további küzdelemből. Toldit Hlavay, Viriust Reiner kísérte le a játéktérről. A bíró már jelt adott a mérkőzés további folytatására, amikor az állóhely közönsége átvette magát a korlátokon, benyomult a pályára, megrohanta a Ferencváros játékosait. Az első ütéseket Toldi kapta, aztán Bíróra és Sárosi III-ra támadtak. A Ferencváros játékosai a közönség megokolatlan és érthetetlen dühe elől az öltöző felé menekültek. A mérkőzés után maguk a bécsi futball vezetői siettek a ferencvárosi öltözőkbe és sajnálkozásukat fejezték ki a történtek miatt…Mi mindig nagyra értékeltük Bécs futballsportját és futballszerető közönségét és nagyon sajnáljuk, hogy a tribün egy részének minősíthetetlen magatartását nem tudták megakadályozni.”
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

Ma ünnepli 68. születésnapját a hetvenes évek kiváló Ferencvárosi balhátvédje, “4-se”: MEGYESI ISTVÁN. 366 alkalommal lépett a pályára zöld-fehérben és 10 gólt szerzett. Kétszer volt magyar bajnok, négyszer magyar kupagyőztes és tagja volt az 1975-s KEK döntős csapatnak. 18 évesen került a Fradihoz, de a katonaság miatt “csak” (19 évesen) 1968. június 22-én mutatkozhatott be az első csapatban. Bár jobblábas volt, de egyből a baloldalon kezdett, de sok gyakorlással mely nála hatalmas szorgalommal is párosult, rövid időn belül “örökös” balhátvédje lett a Ferencvárosnak. Pályafutását sajnos elég sok sérülés tördelte szét, mégis számos örökké emlékezetes mérkőzés fűződik a nevéhez. Az egyik ilyen találkozót 1975. április 23-án játszotta Belgrádban, ahol 100 ezer tomboló szurkoló előtt a mérkőzés 83. percében, 2:1-s Crvena Zveda vezetésnél, Máté buktatása miatt büntetőhöz jutottunk. Mivel előtte Bálintot kiállították, ezért Dalnoki Jenő őt “küldte” végrehajtónak. Ha belövi, továbbjutunk és döntőt játsszunk. Belőtte – "Senki nem merte vállalni a rúgást, erre Dalnoki Jenő engem jelölt ki … ott és abban a pillanatban… Nagyon váratlanul ért, nem hittem volna, hogy sorsdöntő mérkőzésen ilyen feladattal bíz meg … Félelmetes volt … Azt mondtam magamban: be kell rúgni! Aztán a lövésnél igyekeztem a legtovább kivárni, a Zvezda kapusa, Petrovic meg eközben úgy elnyúlt a bal kezéhez, hogy tudtam, onnan már nem érhet vissza. Még nem is értem a labdához, de már biztos voltam benne, hogy bemegy. Csak be kellett passzolnom a másik oldalra. Örülni viszont alig tudtam, akkora feszültség volt bennem."
Boldog születésnapot!
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

Ma ünnepli 45. születésnapját LIPCSEI PÉTER, aki 18 évesen mutatkozott be a Fradiban, az első tétmérkőzését 1990. augusztus 18-án játszotta az Újpest elleni “Őt Nyílvesszős” mérkőzésen. A Ferencváros színeiben 649 alkalommal lépett a pályára és 170 gólt szerzett. Négyszer volt magyar bajnok, hatszor magyar kupagyőztes és négyszer nyert szuperkupát a Fradival. Pályafutása során kétszer “állt” légiósnak, 1995 nyarán az FC Portohoz, 1998 nyarán a Sporting Espinhohoz igazolt, de mindkétszer visszatért a Fradiba. Az 1991/92. évi KEK sorozat gólkirálya, 1991-ben és 1995-ben az év labdarúgójává választották Magyarországon. A Nemzeti tizenegyben 58 alkalommal lépett a pályára.
Boldog születésnapot Peti!
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

“Gólt lőni nagyon jó dolog, fogadni a társak gratulációját, érezni a közönség megbecsülését, felejthetetlen érzés.” – nyilatkozta a nyolcvanas évek elején a Ferencváros kiváló csatára SZOKOLAI LÁSZLÓ, aki a mai napon ünnepli 65. születésnapját! 284 mérkőzés zöld-fehérben, 152 góllal "megspékelve". 1980/81-ben tagja volt a 23. bajnoki címét szerző Ferencvárosnak. Pályafutását a KSI-ben kezdte, majd 1971-ben bevonult katonának, ahol a kötelező szolgálaton túl már játszhatott az NB III-as Schönherz SE csapatában, ahol már felfigyeltek a játékára. Leszerelése után került Győrbe, ahol nem volt a „szerencse lovagja”. Amikor bekerült volna a kezdőbe, megsérült egy edzésen, majd egy kaposvári „kakaskodás” miatt mellőzték. Nem adta fel, gólokat lőtt, bekerült az utánpótlás válogatottba, itt figyeltek fel rá a Ferencvárosi vezetői. Több hónapos huzavona után írhatta csak alá a szerződését, hiszen akkor már Győrött is meglátták benne a tehetséget, ezért komoly alku tárgy volt az elengedése: “Szinte kikaptam a tollat az egyik vezető kezéből, hogy minél előbb biztos legyen, hogy mehetek az FTC-be.”
Fradiban nem csak a góllövő cipőjét találta meg végleg, hanem Nyilasi Tibor személyében egy igaz barátra is lelt. 1983-ban játszotta utolsó mérkőzését a Fradiban. Ezután, követve barátját Ausztriába, a Sturm Graz csapához szerződött. Itt két szezon erejéig szerepelt és legnagyobb sikerét az első idényben érte el: az UEFA kupában a negyeddöntőbben csak hosszabbításban estek ki a korábbi BEK győztes Nottingham Foresttel szemben. Ezután Rákospalotán a Volán SC-ben fejezte be az aktív labdarúgást.
Néhány hete a Tempó Fradi! által rendezett III. Novák Dezső Utánpótlás teremtorna gálamérkőzésén, az "öregfiúk" tagjaként bizonyította, hogy még mindig ért a góllövéshez.
Boldog születésnapot Szoki!
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

1901.03.24 - Bécs, Cricketer - Ferencváros 9:0 - A Ferencvárosi labdarúgás első nemzetközi mérkőzése.

1900-ban, labdarúgásunk alakulásának évében már pályára léptünk különböző magyar “formációs” csapatok ellen. 1901 áprilisában indult el a magyar bajnokság, ezt előzte meg a bécsi vendégszereplés, mely az első nemzetközi mérkőzésünk volt. Ezen a napon játszották első díjmérkőzésünket olyan legendás Ferencvárosi játékosok, mint Berán, Borbás, Malaky és Pokorny.

“A Ferencvárosi Torna- Klub vasárnap délután fog első ízben mérkőzni külföldi csapattal, még pedig Bécs legrégibb csapatával, a Kriketerekkel. A ferencvárosiak bizonyára tisztességgel fogják megállani helyüket az erős bécsi csapattal szemben is. ..Hideg, szeles időben állt ki a két csapat a Cricketerek bécsi pályáján. Először álltak egymással szemben 11-es csapattal s érdekes, hogy nemcsak a Ferenczvárosiak, de még a Cricketerek is nagyon tartottak a vereségtől. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy a Cricketerek szeme előtt folyton az a győzelem lebegett, melyet a Ferenczvárosiak legutóbb a Műegyetemiek fölött arattak. Állítottak is olyan erős csapatot a Ferenczvárosiak ellen, hogy azt megverni a legjobb budapesti csapatoknak is nehéz lett volna. Ha igazságos és hozzáértő biró Ítélkezik e matchen, föltétlenül más eredménynyel végződött volna a Ferenczvárosiak első bécsi szereplése; különben meglássuk a revanche matchen, mely a mint halljuk még e saisonban meglesz.”

Bővebben a mérkőzésről:
http://www.tempofradi.hu/1901-iii-24-cricketer-ferencvaros-90
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

Ma ünnepli 50. születésnapját ZORAN KUNTIC, aki játékosként (1995-96) 51 alkalommal lépett pályára zöld-fehérben és 13 gólt szerzett. Edzőként (2007, NB2) 9 alkalommal ült a Fradi kispadján.
Sokan a mai napig a Ferencváros egyik legjobb légiósának tartják, bár ebben minden bizonnyal nagy szerepet játszik 1995. augusztus 9, amikor is ferencvárosi pályafutása legfontosabb gólját lőtte Brüsszelben az Anderlecht ellen.
Boldog születésnapot Zoran!
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

A klasszikus derbik már húszas években sem kizárólag a fociról szóltak: 1927.03.20. Ferencváros-Újpest 2:1
Idézetek a korabeli újságokból:
“Ragyogó koratavaszi délután, 35 ezer főnyi rekordközönség a hatalmas arénában, túlfűtött hangulat, amelynek fékentartására ott állt teljes készültséggel az Üllői úti sporttelep rendezősége és a rendőrség – ez volt a külső kerete a joggal bajnoki döntőnek nevezhető mérkőzésnek: Ferencváros győzelem, Újpest fölény, négy kiállítás a profibajnokság döntő mérkőzésén…Botrányos durvaságok egész sorozata csúfította el a a klasszikusnak indult mérkőzést! – Takács indította meg a lavinát, de a bíró az első félidő elején Lutz II. kiállításával elfojtotta a küzdelem elfajulását…A második félidő utolsó negyedórájában visszataszító faultokért a bíró egymásután állította ki Takácsot, Fogl III-at és Dánt…Az alattomosság, a képmutatás és alakoskodás, egymás lebecsülése és megvetése nem férfias vonás, hanem sportember legcsúnyább bűne...Ez a hatalmas futballrajongó tábor nem érdemelte meg azt, hogy két olyan pompás, a legszebb dicsőség, a magyar bajnokság elnyerése felé méltán törő együttes annyira meghazudtolja önmagát, annyira kigúnyolja a futballt, mint ahogy azt az újpesti és a ferencvárosi tizenegy tette. A közönség érdeklődést meg kell hálálni, szép játékkal, igazi futballal kell szolgálni, hogy a legnagyobb propagandává váljék!”
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

1974.03.17 – Népstadion. A ZTE elleni mérkőzés történelmi pillanata az 54. percében következett be, amikor Kű Lajos helyére beállt a Ferencvárosi labdarúgás talán legnagyobb csillaga, ALBERT FLÓRIÁN. Harminchat percet kapott, és harminchat perc örömöt adott még a több tízezer szurkolónak. A közönség éppen tombolt Branikovits második találatának örülve (ezzel vezettünk 2:0-ra, az első gólunkat Szőke szerezte a 43. percben), amikor Dalnoki Jenő megtalálta a legjobb időpontot arra, hogy a legendás 9-est egy utolsó bevetésre a pályára küldje. 30 ezren felállva ünnepeltük és talán a mérkőzés végégig felállva tapsoltunk Flóri minden megmozdulásának. Amit mindenki várt és amiben talán minden biztos is volt, a mérkőzés 78. percében következett be: Branikovits mértani átadását elegánsan lekezelte és rá jellemző testcsellel elfektette a kilépő Déri kapust és 10 méterről a hálóba gurított. A stadion akkor robbant fel igazán! Könnyező és boldog emberek borultak egymás nyakába és úgy ünnepelték a Császárt, a foci koronázatlan királyát, aki ezen a mérkőzésen lépett utoljára pályára tétmérkőzésen a Ferencváros zöld-fehér színeiben. ... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

Ma ünnepli 73. születésnapját dr. GÉCZI ISTVÁN a Ferencváros labdarúgás legendás kapusa, aki 507 alkalommal lépett a pályára zöld-fehérben.
Kapuspályafutásának nem mindennapi adattára:
– Az FTC-ben Géczi szerepelt a legtöbb bajnoki kiírásban: 14 bajnokságban védett! (1962-1975), megelőzve Csikós Gyulát (11 bajnokság)
– A legtöbb bajnoki meccsen védett: 309 alkalommal (a második Zsiborás 244 mérkőzéssel)
– A 309 bajnoki meccsen 110 alkalommal nem kapott gólt!
– A 309 bajnoki meccsen 306 gólt kapott – ez 0,99-es átlag, ami Magyarországon az elmúlt évtizedekben a legjobb teljesítmény!
– Egy bajnoki idényben is Géczi a csúcstartó! 1968-ban 0,59 százalék! (a második Grosics 0,61 százalék)
– Géczi pályafutása alatt 508 díjmérkőzésen védte a kaput! (a második Zsiborás 408 mérkőzés)
– Az egyetlen magyar kapus, aki három európai kupadöntőn védett! 1965: VVK, 1968: VVK, 1975: KEK
– Géczi volt az FTC kapusai közül a legtöbbször válogatott (23), (a második Háda 16 alkalommal)
– A ferencvárosi kapusok közül a válogatottban a legkevesebb gólt kapta Géczi 20 mérkőzés 14 gól, (Háda 16 mérkőzés 24 gól)
– 1971-ben hat válogatott meccsen mindössze 1 gólt kapott! (köztük Brazília ellen Rióban, Franciaország ellen Párizsban)
– 1966. október 23-tól 1969. május 15-ig, tehát több mint 30 hónapig nem volt bajnoki mérkőzésen vesztes csapat tagja, ez egyfolytában 59 mérkőzést jelent!
– 1964. március 15-tól 1967. október 31-ig, 44 hónapon át 102 bajnoki mérkőzésen megszakítás nélkül sorozatban védte a Ferencváros kapuját!
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

1935. március 10. - akkor sem volt mindig "babazsúr" egy labdarúgó mérkőzés. A helyszín: Debrecen, ahol a Bocskai fogadta a Ferencvárost. "Amikor a bíró a meccs után az öltözőbe vonult, a háborgó közönség valóságos köpészáport zúdított rá. Ez azonban csak bevezetés volt. A pálya előtt vagy ötszázfőnyi közönség várta a távozó Gombost…Harminchat rendőr szinte kézenfogva egymást alkotott testőrséget a bíró körül, aki taxiba szeretett volna szállni, de egyetlen taxi sem vállalta a fuvart. Végre akadt egy elszánt taxis, aki rendőri segédlettel elstartolt, de a Nagyerdő görbe útjain a közönség közben elvágta a taxi útját és a kőzáporból Gombos bírónak mégiscsak kijutott. Ilyen cirkuszt még nem látott a Nagyerdő!" ... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

1965. március 10. VVK 3. forduló, 1. mérkőzés. Róma, az örök város, de ebből az érkezés pillanatában nem sokat érezhetett a Ferencvárosi különítmény, ugyanis az olaszok elfelejtették fogadni a csapatot. Ez még akkor is méltatlannak számított, ha azokban az években még dúlt a hidegháború, de éppen a labdarúgásnak kellett volna tompítania az ellentéteket. Közel két órát várakozott a csapat a reptéren, mire megérkezett a „felmentő sereg” és a csapatot a szálláshelyére szállította. A bosszúságon kívül azt is elérték az olaszok, hogy emiatt nem is tudtunk már a mérkőzés előtt edzést tartani! Ráadásul Albert és Rákosi sérülés miatt nem tarthatott a csapattal, így az olaszok reménykedtek, hogy a budapesti visszavágóra elegendő előnyt szereznek majd...Tévedtek.
Mindezekről bővebben a Tempó Fradi! "VVK 1965: a kupagyőzelem 14 pillanata – út a döntőig" sorozatának római részében olvashattok:
http://www.tempofradi.hu/1965iii10-vvk-as-roma-ferencvaros-1-2
... TovábbTovább

A Facebookon olvasom tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hírfolyam
OLDALAK
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
Következik: 04.22. 18:00 Gyirmót-FTC (stream:m4sport.hu)
Következik: MK 04.26. 18:00 FTC-Budafok (stream:m4sport.hu)
FACEBOOK:
HOST:
FOTELSZURKOLÓ
KATEGÓRIÁK