Huszonöt éve lépett a nyilvánosság elé az FTC futballcsapata

„Március 25-én a szerdai ünnepnapon lesz 25 éve, hogy a Ferencvárosi Torna Club, egyik legnagyobb sportegyesületünk, legelőször lépett a nyilvánosság elé egy futballmérkőzés keretében. Az FTC ezt a napot választotta negyedszázados működésének megünneplésére. Ezen a napon délelőtt fél 10 órakor újra kiáll mérkőzésre a soroksári úti régi pályáján akkori ellenfelével: az Óbudai Torna Egylettel. Mind a két klub a 25 év előtti öreg játékosait szerepelteti az ünnepi meccsen, amellyel egyidőben a két klub mostani ifjúsági csapatai is mérkőzni fognak az üllői úti pályán. A mérkőzések után az üllői úti pályán megkoszorúzzák a Springer emlékszobrot, majd 11 órakor ugyanott, a tornateremben tartják meg a jubiláris díszközgyűlést, amelyen a klub régi harcosai közül számos tiszteletbeli tagot és örökös bajnokot fognak választani. Az FTC jubiláris lakomáját kedden este 8 órakor a Vígadó első emeleti termében tartja. Az ünnepségekre a klub minden jelenlegi és volt tagja hivatalos, ha esetleg a cím hiányában meghívót nem is kapott. A bankettre terítékjegyet a klub irodájában, vagy esténként a háznagynál, a Ferenc körúti Széchenyi kávéházban lehet váltani.”

(Sporthírlap, 1925. március 22.)

Balra csíkos mezben Gabrovitz Kornél, mellette Kovács

„Az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő FTC előtt az egész magyar sporttársadalom hódolt a Vígadóban kedden este lefolyt ünnepi lakoma keretében. Az OTT, a MOB, a különböző szövetségek és sportegyesületek képviselői adtak kifejezést az elismerésnek, amely méltán megilleti az FTC-t fényes múltjáért, a lelkes munkával kivívott pozíciójáért s mindazokért az érdekekért, amelyeket a klub maga teremtett negyedszázadon át a magyar testedző sport javára. A szónoklatok áradatában csak kiérdemelt dicséretek hangzottak el, s a megbecsülés és hála szavainak el kell jutni mindazoknak a lelkébe akik a fényes estén személy szerint meg nem jelenhettek, de akiknek kimagasló történelmi szerepük volt az FTC életében, fejlődésében és naggyátételében. A lakoma első szónoka. Gschwindt Ernő dr., az FTC elnöke volt, aki nagy figyelemmel hallgatott szép beszédben méltatta annak a jelentőségét, hogy 25 évvel ezelőtt néhány lelkes ember a sport kultiválására és fejlesztésére egyesületet alapított Karafiáth Jenő az OTT nevében köszöntött. A beszéd végén ezt mondta: Az FTC alapítói a sport tisztaságát írták 25 évvel ezelőtt zászlójukra és ennek a célnak elérésében mindig maguk mellett fogják találni őt és a Testnevelési Tanácsot.

Andrássy Géza, a MOB elnöke, az ifjúsági testnevelés fontosságát hangoztatta. Földessy János dr., az MLSZ nevében művészi kivitelű hatalmas emlékplakettet ad át az FTC-nek, amelyről elismerőleq állapítja meg, hogy mindig egyik főtámasza volt az MLSZ-nek és a futballsportnak, egyszersmind úttörője is a külföldi sportérintkezés kiépítésének. Szieberth Jmre, a Birkózó Szövetség alelnöke, a magyar sport szerencséjének tartja, hogy az FTC akkor tűnt fel, mikor arra a magyar sportnak szüksége volt. Nagy hatása volt Sas Kálmán felszólalásának aki az MTK nevében üdvözölte a jubiláns klubot.

Múzsa Gyula a MAC nevében gyönyörű ezüstserleget nyújt át az FTC vezetőségének és az Ezüstlabda korszakát jelöli meg az FTC aranykorának, amikor a ferencvárosi futballcsapat minden díjat megnyert ügy itthon, mint külföldön, amiért a csapata harcbaszállt.

Horváth János a KAOE, Szemző a zuglóiak nevében üdvözli az FTC-t. Langfelder Ferenc, az UTE és a futballbírók nevében, Hajós Alfréd pedig annak a BTC-nek a képviseletében üdvözölte a jubiláns klubot, amelyből kis túlzással tulajdonképpen az FTC alakult.

A Vasas nevében Lapsánszki elnökségi tag köszöntött.

Az FTC részéről Melly Béla köszönte meg az üdvözleteket, majd Gschwindt Ernő záróbeszédében néhai Springer Ferenc, az FTC megalapítója és elnöke emlékének áldozott néhány kegyeletes szóval.”

(1925. március 24.)

„Az FTC negyedszázados jubileumának délelőtti ünnepségei az FTC és az OTE ifjúsági csapatainak mérkőzésével az üllői úti pályán kezdődtek. A mérkőzést a zöld-fehérek ifijei nyerték a jubileumi hangulathoz méltóan 4:1 arányban.

Ez alatt 22 részben már dereshajú, de ifjú szívű sportember, az FTC és az OTE 25 év előtti első csapatainak 6—6 tagja kiegészítve a legelső időkben már játszó, ma már valóban öreg fiúkkal átkocsizott az FTC régi pályájára, a Soroksári úti, jelenleg KAOE pályára, ahol a KAOE teljes elnöksége üdvözölte a 25 éves FTC-t és átnyújtotta a KAOE — babérkoszorúzta labdát ábrázoló — hatalmas bronzplakettjét. A fotográfusok és mozioperatőrök seregének elvonulása után megkezdődött a kétszer 10 perces futballmérkőzés a 25 évvel ezelőtti bíró Kakas Gyula sípjelére. Az FTC összeállítása ez volt: Weisz István — Gabrovitz E., Gabrovitz K. — Taffel, Soóky, Békés — Kovács, Mertl, Horváth, Aczél, Hahn.

A kétszer 10 perces mérkőzésen úgy mint 25 évvel ezelőtt, ismét az OTE volt többet frontban, és úgy mint akkor, ismét 1:0-ra győzött. A gólt az első félidő 6. percében Hellmich rúgta.

tpi-19250325-orokos-bajnokVisszatérve az új FTC pályára, az ünneplő közönség jelenlétében megkoszorúzták a Springer emlékszobrot. Itt dr. Köncs Boldizsár mondott magasszárnyalású beszédet. Ezután következett az FTC zsúfolásig megtelt tornatermében az FTC ünnepélyes díszközgyűlése. Gschwindt Ernő elnök megnyitó beszéde után Vantsó Gyula dr., a 25 év történetét, Horváth Ferenc pedig az FTC negyedszázados működését méltatta. Ezután a klub hervadhatatlan munkásságukért és eredményeikért örökös bajnokul választotta meg a következő tagokat:

Blum, Borbás dr., Bródy, Gorszky, Manglitz, Pataki, Rumbold, Tóth, Weinber, Weisz és Ungár labdarúgókat.

Váczi, Domonkos, Abonyi, Ádám-fivérek, Fazekas, Wenk, Liebner dr., Klauschek, Nádas úszókat és vízilabdázókat.

Kóczán, Palotai, Stolmár, Szablár, Némethy, Toldi, Serf, Horn, és Manglitz (!) atlétákat, valamint a birkózó szakosztályból Badót, a tenisz és jégszakosztályból Ordódyt, a kerékpározók közül pedig Pirity Jenőt.

Tiszteletbeli tagok lettek: Weisz István, Gabrovitz Kornél, Békés Artúr, Gráf József, dr. Keöncs Boldizsár, dr. Hecht Ernő, dr. Melly Béla, Horváth Ferenc, Malaky Mihály, Maillinger Béla, Mattyók Aladár és dr. Schneider Béla.

Végül az utolsó években kifejtett hatalmas munkásságukért jegyzőkönyvi köszönetet szavaztak Gschwindt Ernő elnöknek, Szigeti Imre alelnöknek, és dr. Springer Ferenc főtitkárnak. A közgyűlés a közönség szűnni nem akaró tapsvihara közepette oszlott szét.”

(1925. március 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST