Kehrling Béla

Kehrling Béla (1891. január 25., Szepesszombat – 1937. április 26., Budapest), a MAC hátvédje, 1914 és 1916 között 4 alkalommal játszott a legjobbak soraiban.

A legsokoldalúbb magyar sportemberek közé tartozott Kiváló gömbérzéke a labdarúgásban is nagyszerűen érvényesült. Gyors, ésszerűen játszó hátvédnek bizonyult. Kifogástalanul rúgott, jól fejelt.

„Puci” azonban legnagyobb sikereit nem a zöld gyepen, hanem a vörös salakon, teniszezőként aratta. Sokszoros magyar bajnok volt és több nagy nemzetközi versenyen diadalmaskodott. Az I. világháború alatti/utáni esztendőkben számos nemzetközi sikert ért el: többek között nem hivatalos VB 3. férfi párosban (1914), a göteborgi ún. kis olimpia kétszeres bajnoka (1923), wimbledoni bajnoki 3. párosban (1925, 1926), 34- szeres magyar bajnok. A Magyar Atlétikai Club (MAC) versenyzőjeként 1924–33 között volt tagja a DAVIS Kupa csapatnak.

Asztaliteniszben az 1926-os londoni világbajnokságon férfi párosban ezüstérmet nyert.

Atlétikában, tornában és több téli sportágban szintén komoly tehetségről tett tanúbizonyságot.

(Antal Zoltán és Hoffer József írásainak valamint az Új Magyar Életrajzi Lexikon felhasználásával)

4 hozzászólás a(z) Kehrling Béla bejegyzéshez

  • Az Iskola a határon-ban még Ottlik Géza is megemlékezik róla, hogy egy vonaton utaztak vele a szabadságra hazamenő katonaiskolások, most olvastam újra a könyvet és fedeztem fel már ismerősként a nevet. Azaz korának komoly bálványa lehetett, ez egyértelmű.

  • Óriási sportember lehetett, kár, hogy nem FRADISTA volt … Olvastam valahol, hogy több, mint egy évtizeden át a világ 10 legjobb teniszezője között jegyezték … kb., mint ma egy Berdych vagy Hewitt? Csak utóbbiak nem nyertek asztaliteniszben is VB-érmet, nem voltak még futball-válogatottak is, nem szerepeltek 1/2 tucat sportágban az élvonalban … Ismétlem: Nem mindennapi egyéniség lehetett! Isten nyugosztalja!

  • Ez a sportági paletta a hőskor igazi univerzális sportemberéről árulkodik, annak minden -- ma már szinte megmosolyogtató, holott egyáltalán nem az -- bájával, hősiességével. És ehhez képest milyen rövid élet adatott neki.

    • Ja, és az Ő karrierjét is kettévágta az I. világháború … ezeket az eredményeket mai mércével fel lehetne szorozni egy kicsit … mondjuk, 3-mal vagy 5-tel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST