Kovács János

Kovács János

Ha szóhoz jutott, sorozatban szerezte a gólokat tartalékcsatár létére. Már a bemutatkozó meccsén is gólt szerzett, majd az első tétmérkőzésén (mindjárt két gólt lőtt az Újpestnek) is eredményes tudott lenni, de különösen a túrameccseken lőtte góljait. Egyike azon FTC játékosoknak, akik több gólt lőttek az NB I-ben, mint ahányszor pályára léptek (11 mérkőzés / 12 gól).

Kovács átigazolása a Fradihoz, nem mindennapi módon történt.

1929. januárjában a Wiener AC-hoz nyújtotta be átigazolási kérelmét. Miután már a WAC tagjai közé tartozott, a Ferencváros nevében Szigeti Imre a futballszakosztály elnöke felkereste a bécsiek vezetőjét és kérte, adják át a szombathelyi csatárt. Mivel ők azonnal kiadták, nem volt nehéz rájönni, hogy az egész nagy „dribbli” a fradisták kí­vánsága szerint történt. Szigetiék í­gy kí­vánták megszerezni a játékost.

A Szombathelyi AK ugyanis a Ferencvárosnak nem adta volna ki, í­gy viszont már nem rendelkezett vele régi egyesülete. Ez mind szépen is hangzik és tele volt Budapest a Fradi vezérkarának agyafúrt „haditettétől”. Csakhogy adminisztrációs és formai hibák történtek az átigazolásnál, í­gy az Osztrák szövetség nem adhatta ki Kovácsot, mert nem volt az ő játékosa. Az MLSZ megtagadta Kovács újabb kiadatatását az Osztrák szövetségnek, aki í­gy a Szombathelyi AK játékosa maradt.

A támadók: (balról): Táncos, Kovács, Toldi, Turay, Szedlacsik, Takács II., Rázsó, Kohut

A Ferencváros újabb átigazolási kérelmet nyújtott be, ezúttal már a szombathelyiekhez. Kérte a csatárt, akit vissza sem engedtek Pestről, hanem a tartalékcsapatban játszattak. Hosszas huzavona után mégis bemutatkozott a Ferencvárosban, néhány hónap múlva pedig ví­gan hajózott a Ferencváros hí­res dél-amerikai túrájára…

A T-betűs csatárklasszisok mellett nem jutott szóhoz a százszázalékos bajnokság egyetlen mérkőzésén sem. 1935 júniusában búcsúzott a zöld-fehér meztől.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
08.14.20:00 M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső