Már nyolc éve, hogy elment a krónikás

nagy-bela_0017

Külföldön járva egyáltalán nem meglepő, ha valamely ismert futballklub stadionjában találunk egy múzeumot, amelyben az illető egyesület labdarúgói által szerzett trófeákat és az elmúlt sok évtized í­rásos és tárgyi emlékeit csodálhatjuk meg. E csapatok múltjáról pedig különböző, a klubok által megjelentetett újságokban, könyvekben olvashatunk rengeteg érdekességet.

Magyarországon a Ferencvárosi Torna Club büszkélkedhet ilyen múzeummal és azzal, hogy történetét hozzáértő módon feldolgozták. Mindez egy olyan ember érdeme, aki közel négy évtizedig töltötte mindennapjait a klubban. Hatalmas munkával, elképesztő mennyiségű dokumentumot gyűjtött össze és rendszerezett, mindent megtudott szeretett egyesületéről, amit csak lehetett. Az 1899-es klubalapí­tás óta eltelt százhét év történelmét nála jobban senki nem ismerte, különös tekintettel a labdarúgó-szakosztályra. A könyvtárakban fellelhető újságokon, könyveken kí­vül számtalan egyedi í­rásos és tárgyi emléket olvasott át, nézett meg, s helyezett el a ferencvárosi történelemben.

nagy-bela_muzeum_0093

A neve fogalom. Munkássága felbecsülhetetlen értékű, s az ember bizony, óhatatlanul is elgondolkodik: ha ő nem érezte volna élete értelmének a Ferencváros múltjának és jelenének felkutatását és megörökí­tését, akkor mit tudnánk ma Magyarország legnépszerűbb sportegyesületéről, legkedveltebb futballcsapatáról?

Mindannyiunk szerencséjére Nagy Béla feltette az életét az FTC, a Fradi szolgálatára, és neki köszönhetően ma már szinte nyitott könyv a Fradi története. Amit ő nem tudott, az nem is volt – bár saját bevallása szerint időről időre talált újabb dokumentumokat, hozzájutott újabb információkhoz a múltból.

nagy-bela_pele_albert_0042

Nagy Béla a Ferencvárosi Torna Club egyik legendája, akinek emlékét örökre megőrizzük, munkáit a lehetőségeink szerint bemutatjuk, és folytatni kí­vánjuk. Hiszen 2006. március 26-án csak Nagy Béla földi élete ért véget, a szellemisége és a Ferencvárosi Torna Club története nem, mert az folytatódni fog, ahogy azt daloljuk is: “mí­g a Földön ember lesz”.

nagy-bela_sirja_0088_01

 

2 hozzászólás a(z) Már nyolc éve, hogy elment a krónikás bejegyzéshez

 • Ôrzök Nagy Bélanak 3 kötetit, melyet még a kommunista rendszer alatt nyomtattak ki.

  Milyen lehetett ez az ember, akit ùgy képzelem el magamnak, mint valakit, akit egy í llandò bensô tûz és lelkesedés hajt folyton ùjabb és ùjabb dokumentumok felkereséshez.

  Egy embert, aki 40 évig magí ban tartja ezt a tûzet csak ùgy tudom elképzelni magamnak, hogy a Ferencví rosi klubhí zban van egy szobí ja, melyban csakis az ô érdekeltségéinek él. Bùjja a könyveket. Levelezik. Fogalmaz. Ìr. Beszédesnek nem tudní m elképzelni, hiszen akkor kevesebb ideje lenne a munkí jí hoz. Egy ilyen ember a munkí jí nak él.

  Szivessen lí ttí k-e a klubhí zban ? 40 évig koptatta a lépcsôket ? Vagy otthon dolgozott ? Az akkori renszer; milyen szemekkel nézte ?

  De vajon milyen volt a szakmí ja ? Értelmiségi volt-e ?

  Sají t magí t – ùgy tûnik – ki tudta tartani, vagyis ki tudta vonni, a mindennapi hiùsí gok alòl. Miért is: Ez idôpazarlí s lett volna.

  Nézem a képet, melyet – Pelé és Albert-el együtt – mutatja. Egy szerény mosoly az arcon, azonban nem bùjik el. Öntudat van ebben a tekintetben. Tudja, hogy értékeset fog majd hí tra hatgyni, ha egyszer mí r nem fog élni. Egyenrangùnak lí ssa magí t. És ùgy tùnik, hogy Pelé és Albert is mint egyenrangùval tí rsalognak vele.

  Voltak-e egyí ltalí n megjegyzései sají t magí ròl ? Es ha megkérdezték volna, vajon miért csiní lja mindd ezt; akkor ví laszt kapott volna az ember ?

  Egy olyan embert, aki csak mí soknak él, és akinek – ùgy tûnik nem is lett volna magí nélete – valamilyen hivatottsí got kellett, hogy érezzen. Tisztí ban volt-e avval, hogy milyen értékes munkí t végez ?

  Jò érzés, valahogy egy olyan emberrel talí lkoztunk, aki nem sají t magí t helyezi a központba, hanem egy hivatotttal, aki idôt, erôt, lelki erôt annak í ldozza fel, ami lelkesìti.

  Egy ilyen ember, gondolom, tudja, hogy munkí jí nak értéke és értelme van.

  Mint remete dolgozott volna-e ? Nem, ezt mr nem gondolom. Tudta bizonyí ra, hogy a Klubjí hoz valò vonzòdí sí val, érte valò lelkesìtésével nem volt, nem is lehetett egyedül.

  Jô, hogy vannak ilyen emberek. Nem a többségben vannak. Szemünk elé tí rjí k azt, hogy valòjí ban minden emberé kí r, aki nincs mí r, mert nélküle nem lenne az, amit nekünk hí trahagyott.

 • Hatalmas fradista volt, s melegszivu ember ! Nagy kar erte a Ferencvarost korai halalaval.
  A Muzeummal es a konyveivel orokre fennmarad az emleke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső