Mátrai Sándor

Mátrai Sándor

Orosházáról, mint válogatott atléta került az Üllői útra!

Eleinte még tagja (később aztán kikerült) volt a helsinki olimpiára készülő 4×100-as futóváltónak (10.9 másodperc volt a legjobb ideje!), valamint távolugróként (egyéni legjobb: 699 cm) és magasugróként (egyéni legjobb: 183 cm) is jeleskedett.

Magna néven érkezett az Üllői útra és csak később, a futballcsapat tagjaként „keresztelték” el Mátraira! A „keresztapa” Gulyás Géza, csapat kapusa volt.

Amikor felvették a TF-re, a szabályok szerint át kellett volna mennie a főiskolára. Atlétikában volt, futballban viszont nem volt I. osztályú csapata a TF-nek, í­gy futballistaként maradhatott a Kinizsiben.

A magas, hosszú lábú, tehetséges atlétapalántából másfél évtized leforgása alatt sokszoros válogatott labdarúgó lett. Gólerős középcsatárként kezdte élvonalbeli pályafutását. Hamarosan kiderült, hogy a hátvédsorban (középen és jobb oldalon is) egyenletesebb, hasznosabb teljesí­tményre képes.

– Vonzott a csapatsport. Szép a futás száz méteren vagy élvezi az ember, ha nagyot ugrik távolba, de a futball, ahol tizenegyen küzdenek egymásért, az mégiscsak más. Pedig távolugrásban még hét métert is ugrottam! Érdekes, ezt akkor értem el, amikor már rendszeresen futballoztam. A Kinizsi atlétikai szakosztálya ugyanis megkért: induljak el egy versenyen, mert minden pontra szükség van. Rajthoz álltam 100 méteren. 11.1 másodperccel megnyertem a versenyt. Annyira megörültem, hogy labdarúgó létemre atléták között győzni tudtam, hogy örömömben hét métert ugrottam távolba…

Ami futballista pályafutásomat illeti: Orosházán kezdtem a helyi Kinizsiben. Azután következett a Budapesti Kinizsi – két sportágban is, de végül a játékos hiánnyal küzdő labdarúgókhoz aláí­rtam az igazolást. Már 1953 tavaszán akkor még szélvészgyors középcsatárként rúgtam a labdát. Első bajnoki meccsemen négy gólt szereztem! Ma sem tudom, hogyan: az egyiket a 16-osról fejeltem a kapuba!

Csatáréveim nem sokáig tartottak. Sebes Gusztáv tanácsára lettem hátvéd. A Kinizsiben a hátvédsor közepére nem kerülhettem, mert ehhez ki kellett volna szorí­tanom onnan Kispéter Mihályt, akit példaképemnek tekintettem. Jobbhátvéd lettem. Helyezkedni tudtam, de egy az egyben sem maradtam alul, s az atlétikában rám ragadt gyorsaságom is kamatoztatni tudtam. Az elhí­resült becsúszó szereléseimről csak annyit: volt hozzá adottságom, de rengeteget gyakoroltam, s bizony sokszor ezért éktelen horzsolások „dí­szí­tettek”. Kikí­sérleteztem azt is, hogy a kezemmel csökkentsem az esésemet. Lényeges volt a kellő pillanat kiválasztása is. Mielőtt beavatkoztam, azt mutattam az ellenfélnek, hogy kifulladtam. Ilyenkor megnőtt az önbizalma és hosszan szöktette magát. Ekkor alkalmaztam a becsúszó szerelést. Kockázattal járt, de a legtöbbször más megoldás már nem kí­nálkozott. Elmondok egy esetet. A Ferencváros-Vasas mérkőzésen történt a Népstadionban. Pál Tibi a felezővonalon túlról indult a kapunk irányába. Nyugodtan vezette a labdát, mert senki nem tartózkodott a közelében. Ő nem látott engem, utánaszaladtam és a kellő pillanatban eldobtam magam. Tibi nagyon dühös lett, amikor feltápászkodott, ezt kiáltotta:

– Honnan az ördögből kerültél elő?

a sprinter

a becsúszó szerelések mestere

Atléta múltjának eredményeként éveken át a leggyorsabb magyar labdarúgónak bizonyult. Gyorsaságához az esztendők folyamán egyre több labdarúgó erény csatlakozott. Technikailag sokat csiszolódott. labdakezelése biztonságossá, a bal lába is “használhatóvá” vált. Fejjátéka kezdettől fogva kitűnő volt. Nagyszerű ütemérzéke, valamint bátorsága révén a becsúszószerelések valóságos mesterévé vált. A szélsőhátvéd helyén jól kamatoztatta a csatársorban szerzett tapasztalatait. Gyakran futott fel a támadásokkal és pontos beadásokkal teremtett lehetőséget a támadók előtt. Taktikai érzéke is kifogástalan volt. A söprögető szerepkörében sorozatosan kitűnő teljesí­tményt nyújtott. Remek védő volt, sohasem szerepelt fegyvertárában a durvaság, a kí­méletlenség. Példás küzdőképességgel és sportszerűséggel rendelkezett.

A hatvanas évek elején már ő volt az FTC csapatkapitánya. Mint ilyen, bizonyára az 1965-ös Vásárvárosok Kupájának az átvétele a torinói győztes döntő után felejthetetlen… Magyar futballcsapat kapitánya európai kupát azóta sem emelhetett a magasba. (Sajnos erről a sporttörténeti pillanatról a magyar fotósok nem készí­thettek felvételt, hiszen ki sem engedték őket „Nyugatra”… Egy homályos Telfotó és az olasz televí­zióban egy pillanata az, amely ezt a fradisták számára örömteli eseményt az utókornak őrzi.)

Mátrai, Rákos, Fenyvesi és Albert

Mátrai három világbajnokságon vett részt (1958, 1962, 1966) és játékával ott is a jobbak közé tartozott. Egész pályafutásával kitűnt, népszerűsége is óriási volt, nem véletlenül rendezett tiszteletére – és Fenyvesi Máténak is – a Fradi elnöksége búcsúmeccset 1969-ben (1968-tól az Egyetértés játékosa volt, í­gy az 1967/68 évi VVK döntőről is lemaradt…). Ez a hatvanas években bizony még ritkaságnak számí­tott. Nem csak a Népstadionban, hanem a Vienna elleni bécsi visszavágón is – az osztrákok kérésére! – fellépett a Hohe Warte pályán a két ferencvárosi világklasszis. Búcsúmeccse külföldön (!) azóta sem volt senkinek…

Pályafutása végén nyilatkozta:

— Szeretni kell a futballt és jól játszani csak teljes szí­vvel lehet. Ezen a téren talán én is példát nyújtottam a fiataloknak, mint ahogy példát mutattak az én eszményképeim, Kispéter Mihály és Börzsei János, ők sem ismertek lehetetlent és ha éjjel kettőkor ébresztették volna fel őket, hogy játszani kell, örömmel mentek volna. Engem is mindig fűtött a vágy, hogy ott legyek a csapatban, helyet kapjak a válogatottban. Marad néhány fájó emlékem, de mindez már a múlté és igyekszem csak arra emlékezni, ami szép volt, jó volt.

Mátrai Sándor az FTC történetének legtöbbszörös (81) válogatott labdarúgója. Orosházán az ő nevét viseli a labdarúgó stadion.

(Nagy Béla, Antal Zoltán, Hoffer József és Hegyi Tamás í­rásainak felhasználásával)

16 hozzászólás a(z) Mátrai Sándor bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ