Gyurka elment

Négy nappal 74 éves öccse, Sárosi III. Béla halála után egy genovai öregek otthonában 81 esztendős korában elhunyt dr. Sárosi György

, a harmincas évek legendás futballistája, a Ferencváros és a magyar válogatott egykori csillaga, aki 1948 után Olaszországba távozott, és ott fejezte be pályafutását.

Sárosi György még 20 éves sem volt, amikor 1931-ben már válogatott lett, s összesen 61 alkalommal játszott az együttesben, amelyben 42 gólt szerzett. Minden idők egyik legnépszerűbb és legkiválóbb magyar játékosa részt vett az 1934-es és 1938-as világbajnokságon, oszlopos tagja volt klubjának, a Ferencvárosnak, amelyhez 1948-ig hű maradt. (Ötször volt a bajnokcsapat tagja, összesen 639 mérkőzésen játszott zöld-fehérben, és 633 gólt szerzett.) Amikor eltávozott az országból Olaszországban telepedett le, ahol edzőként is működött több csapatnál, köztük a Juventusnál, amellyel 1953-ban bajnokságot nyert.

Visszavonulása után Sárosi egy ideig Svájcban is élt, Luganóban, majd Genovában, ahol az utóbbi éveket feleségével egy öregek otthonában töltötte már sokat betegeskedve.

Dr. Sárosi György évtizedekig nem jött haza, a nyolcvanas esztendőkben viszont már egykori “otthonában”, az Üllői úton köszönthették őt azok, akik nem felejtkeztek el róla. A magyar labdarúgásban mindig csak “Gyurka” néven becézett játékost nemrég felkereste genovai otthonában Nagy Béla, a Ferencváros krónikása. Az FTC arany diplomáját adta át a múlt évben 80. születésnapját ünnepelt sportembernek.

– Meghatódottan fogadott bennünket szerény otthonában, feleségén és rajta is látszott, hogy jól esik a megemlékezés – nyilatkozta az MTI-nek Nagy Béla. – Igen barátságos volt, s bár látszott, hogy túl van a 80. évén és betegeskedik, nem panaszkodott. Melegen érdeklődött a Ferencváros és a hazai labdarúgás felől, s mint mondta, szeretne ismét Budapestre látogatni. Halálával mély gyász érte a Ferencvárost, s döbbenetes, hogy alig négy nappal szeretett öccse halála után ő is eltávozott az élők sorából.

(Róma, 1993. június 20., vasárnap – Magyar Péter, MTI)

ujsag-199306xx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
12.04. 15:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ