Nyilasi Tibor – Aranycipő

Az 1968-ban kezdődött, összeurópai népszerűségre szert tett sorozat főszerepeit eddig mindig mások játszották. Jugoszlávok, portugálok, szőke holland, barna hajú belga, zömök bajor … A Nagy Rendező, a Sors azonban végre most magyar cí­mszereplőt szemelt ki a legfontosabb feladat megtestesí­tőjeként. Cí­mszerepben: NYILASI TIBOR – ARANYCIPŐ

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München tavalyi Aranyiabda-kitüntetettje iszonyú nagy hajrát vágott ki. Bár a Bo russia Dortmund középpályása, Manfréd Burgsmüller hosszú hónapokon át négy-öt, sőt hat-hét góllal is vezette a Bundesliga góllövőlistáját, a huszonöt éves szőke csatár behozta hátrányát. A 32. fordulóban még 24 góllal csak második volt, de aztán száznyolcvan perc alatt — a Borussia Mönchengladbach és a Bayern Uerdingen kapusait romlásba taszí­tván — öt gólt szerzett és 29 góljával már győztesként fejezte be az NSZK-idényt.

Andrzej Szarmach, az 1974-es világbajnokságon váratlan góljaival a nemzetközi élvonalba robbant lengyel középcsatár egyedülálló produkcióval jelentkezett. Ősszel még a Stal Mielec szí­neiben rúgott egy szép gólsorozatot a lengyel bajnokságban, majd 1981 elejétől az Auxerre kiscsapatában szórta tovább a petárdáit — immáron Franciaországban. Itt és ott, ott és itt: összesen 28 gólig jutott.

Nyilasi Tibor … már harmincnál tart.

Harminchárom forduló után. Ráadás következhet: Kaposvárott, a zárás alkalmával.

Csakhogy: harminc-e az a harminc, nem pedig egy hí­ján épp ennyi?

A tavaszi FTC—MTK-VM (ma már tudjuk, jó időre az utolsó örökrangadó cí­mét joggal viselő) mérkőzésen 4-2-re győztek a zöld-fehérek. Szerintük április 4-én Nyilasi Tibor kétszer iratkozott fel a gólszerzők közé, mí­g sokan úgy látták, e kettő közül az egyik — Varga István számlájára í­rható.

Öngól?

Szűcs László kollégám néhány napja beszélt az MTK-VM védőjével. Szóval az a fejesgól… ?

— Igen-igen, tudom, sokan az én öngó lomnak tulajdoní­tják — í­gy a hátvéd. — Állí­tom pedig, nem öngól volt. Gazsi, azaz kapusunk, Gáspár kifutott Ebedli visszahúzott labdájára, de az átszállt a feje fölött. Nyilasi azonnal kapura fejelt. Azt hittem, erőből fejeli meg a labdát, de úgy látszik, nem sikerült pontosan elérnie, mert csak amolyan csúsztatott fejes lett belőle. Próbáltam menteni, de amikor elértem a labdát, az a levegőben már áthaladt a gólvonal fölött — í­gy került aztán a lábamról a háló felső részébe. Egyszerű ügy: ha a labda előzőleg a gólvonalon kí­vül lett volna, akkor én jobban elérem és a lábamról nem felfelé pattan, hanem kifelé. így a gól szerintem mindenképpen Nyilasi Tiboré.

Szerintünk is.

Bár az igazsághoz tán az is hozzátartozik : Nyilasi Tibor í­gy is, úgy is Aranycipő-nyertes.

A kérdés legfeljebb csak az: „Kalle” Rummeniggével együtt kapja-e meg majd „Nyil” Nyilasi Párizsban a kitüntető lábbelit és azonos minőségben-e — avagy együtt kapják meg, de a Fradi-labdarúgójának aranyozott, a Bayern-csillagnak ezüstözött kivitelben adják majd át?

Egyébként hagyjuk e gondot a góllövő versenyéért felelős France Football szerkesztőségének és az Adidas cégnek.

A tény ugyanis változatlanul tény: a magyar bajnokcsapat játékmestere már készí­theti szobájában a helyet és felkészí­theti családját az aranytárgy szakszerű őrizetére …

Ráadásul Kaposvárott kilencven perce még lesz, hogy …

ARANYCIPŐ ’81

1. Nyilasi Tibor (FTC) a magyar bajnokság 33. fordulója után 30 gól
2. Kari-Heinz Rummenigge (Bayern München) az NSZK-bajnokság vége, vagyis 34 forduló után 29 gól
3. Andrzej Szarmach (Stal Mielec, majd Auxerre) a francia bajnokság vége, vagyis 38 forduló után 28 gól

EZÜSTÖK, BRONZOK

Az első alkalommal 1968-ban kihirdetett európai góllövő-versenyben az esztendők során több honi focista járt szép sikerrel. Ime, a magyarok eddigi szerzeményei, azaz második és harmadik helyezéseik:

1968 Ezüstcipő Dunai II Antal (Ú. Dózsa) 36 gól
1969 Bronzcipő Dunai II Antal 31 gól
1977 Ezüstcipő Váradi Béla (Vasas) 36 gól
1979 Ezüstcipő Fekete László (Újpesti Dózsa) 31 gól
1980 Ezüstcipő Fazekas László (Újpesti Dózsa) 36 gól

Horváth István, Képes Sport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ