Nyílt levél Magyar Istvánhoz

Feladó: dr. Borbás Gáspár

NS-19740223

6 hozzászólás a(z) Nyílt levél Magyar Istvánhoz bejegyzéshez

 • Ekkor már kb. 90 éves volt Gazsi bácsi … és hallott róla, hogy a Fradiban ismét van egy tehetséges balszélső, és ahogy Nagy Laci Fradista-társam oly szépen megírta, onnantól kezdve dr. Borbásnak EGY volt fontos: Segíteni, tanácsot adni az ifjú utódnak …
  Kedves YSE, köszönöm az infót, nem tudtam, hogy az egyetem miatt KELLETT átmennie a MAC-ba … azt hittem, valami személyes civakodás, mint Slózi esetében, örülök, hogy kényszerből történt … de valahol ez IS fantasztikus! Legfeljebb 1-2 angol klubnál lehetséges, hogy a szurkolók 100-110 évvel ezelőtti történéseken elmélkednek … Az ÉLŐ történelem az az, amikor a 100 évvel ezelőtti történéseket is a MAGUNKÉNAK érezzük! Üdv minden igaz Fradistának!

 • Vannak gyûjtôk, akik a kézjegyeket, kéziratù leveleket vagy kottàkat és több hasonlò tàrgyat szenvedélyesen gyûjtik, mert valamit làtszik a kéziratbòl, amit a nyomtatott betû nem àrul el.

  Ìgy van ez bizonyàra a labdarùgàsal is. Nem pòtolhassa azt, hogy „làssunk“ jàtszani egy labdarùgòt, bàrmilyen jò megìrt ellemzô sem.

  Dr. Borbàs Gàspàr levele azonban szàmomra majdnem kivételt tesz itten.

  Elém rajzolòdik a személyisége. A levélìrò sajàtos stilusa.

  De fôleg egy tény, amely foglalkoztat jelenleg sokat:

  Az odaadò és a fukar tipus és magatartàs.

  Az odaadò ember, az tovàbb adja a tapasztalatait a jövô nemzedéknek egy bizonyos lefegyverzô alàzatossàggal: Az adottsàgokkal, melyeket kaptunk, növelnünk kell, mert – ahogy ezt dr. Borbàs is ìrja elsôsorban: „…Utasìtàs, felszòlìtàs, kérés nélkül: önmagadnak, önmagadért“ teszi az ember. Tàvol àll ettôl az embertôl, hogy megfélemlìtse, vagy öntömjénezéssel dicsértesse magàt a fiatalabb korosztàly àltal. Ellenben ugyanazokat az erényeket akarja a fiatal baràtban felkelteni, melyek egykor ôtet is lelkesìtettek és arra késztették, amit elért, mert csakis az erényeivel érhette el azokat a sikereket, melyeket a fiatal baràtjànak is kivàn.

  „…Ha megfogadod: te làtod a hasznàt…“ Ez bölcsesség. Ez elkötelezô. Erre csak az elkötelezettség a megfelelô vàlasz. Ugyanaz a vàlasz, melyet dr. Borbàs talàn egykoron sajàt maga is adott.

  Azonban a segìtôkészsége nem csak emberbaràti szeretébôl fakad, nem csak ezért a „jò tanàcsok“ trikòjàban öltözik, hanem „…amelyet a segitôkészség, az FTC irànti olthatatlan szerelem
  mondat velem….“ Mind a két dolog – ez ìgy értettem – dr. Borbàsnak ugyanaz a dolog. Szétvàlaszthatatlan.

  Ritkàn hallottam (illetve olvastam) egy hasonlò klubhûség- és szeretetrôl.

  És ez folytatòdik is: „…Élj àllandòan a soron következô mérkôzés làzàban, ne gondolj semmi màsra, csak a gyôzelemre! És szeresd, nagyon szeresd a csapatodat, ezt a patinàs klubut…“

  Hàt kàr lenne ehhez valamit is még hozzàfûzni.

  Talàn ide lehetne vetni még a fukar ember természetét. Ô nem ad tovàbb semmit, hanem elàssa az erényeit és tehetségeit.

  Az elsô tipus az, aki a reményét a következô nemzedékben helyezi.
  A màsodik tipus meg az, aki ezt tôle elvonja.
  Az elsô ad hitelt és befekteti a hitét a következô nemzedékben.
  A màsodik meg értéktelennek nyilvànìtsa ki a hitelt és kivonja a köznapi élet forgalmàbòl.

  • Kedves László, ismét el akarom sírni magam … gyönyörű sorokat idézel, gyönyörű mondatokat …egy Dr. Borbás még tudta, hogy mi a Fradizmus … akik most a Szentélyen kívül óbégatnak, vajjon Ők is tudják? Tudják-e, mi az, esküvői időpontot Fradi-meccshez kötni? Én tudom, ’89. 08. 26 . …

   • Kedves lacimadàr

    Sokszhor azt gondolom, hogy valami kimùlt az emberekbôl, hogy ne vegyék észre példàul egy ilyen nagylelkû (“pàtinàs”) embert, mint pont dr. Borbàs is volt.

    De vannak még olyanok. Lehet azért nem vesszük észre ôket, mert a “pàtinàs” kifejezést nem maguknak bérelik ki, hanem annak, amit szeretnek.

    Lehet, hogy az igazi szeretethez az is hozzà tartozik, hogy ne ordìtsuk a vilàgot tele vele, hanem bizonyìtsuk is be. Ez csak a hûségel lehet.

    Kivànom Neked, hogy hû tudjàl maradni; az élettàrsadnak és a Fradinak.

 • A MAC-ba azért kellett átmennie, mert egyetemistaként másutt nem sportolhatott. Amint a diplomáját megszerezte, visszajött.

 • Elsírom magam … kb. 40 éve írta le Gazsi bácsi a saját, akkor kb. 50-60 éves tapasztalatait, és nincs az a Mourinho vagy Guardiola, aki SOKKAL okosabbakat tudna mondani…. hogy mondta Bob Paisley? “A futball VÉGTELENÜL EGYSZERŰ” játék!” … Gazsi bácsi ÖRÖKRE az egyik legnagyobb Fradi-hérosz marad, míg a Naprendszer ki nem hűl … Bár nekem még “ma is” fáj, hogy 1904-ben átment a MAC-ba! … 😛 ) -- Lehet, hogy ma egy bajnoki címmel több lenne … A FRADI egyebek mellett attól Fradi, hogy nálunk, mint nagymultú klubnál, a 110 évvel ezelőtti dolgok is ugyanolyan fontosak, mintha tegnap történtek volna Mi nem egy kamaszkoromban alapított PSG vagyunk … Mert van mire büszkének lennünk, van mire emlékeznünk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST