Rudas Ferenc, a velünk élő történelem – ajánló Lakat T. Károly sorozatához

A 20. század bővelkedett a tudományos és a technikai újításokban, sokat fejlődött az egészségügy, a kultúra fantasztikus alkotásokkal lépett a világ elé, de ezt a századot a példátlan méretű háborúk és népirtások is jellemezték. Könnyebb róla filmet készíteni, mint átélni – mondta a híres olasz rendező, Bertolucci, amikor filmre álmodta a huszadik századot. A 21. század elején már kevesen vannak köztünk olyanok, akik végigélték az előző század örömeit és szörnyűségeit. Ők azok, akikkel ha találkozunk és elkezdenek mesélni az életükről, pillanatok alatt úgy érezzük, hogy velünk együtt él a történelem, hogy mi is részesei vagyunk azoknak az éveknek, melyek örökre megváltoztatták a világot. Ahhoz, hogy ezt a megváltozott világot az utókor is érteni tudja, ezeket a „meséket” meg kell őrizni, le kell jegyezni és nem csak a szívünkben, de a pergamenek lapjain is.

Mától egy ilyen, még velünk élő történetet adunk közre, Lakat T. Károly tollából. Nem öleli át az egész 20. századot, de Rudas Ferenc ferencvárosi pályafutása azokra az évekre datálódik, melyek ténylegesen örökre megváltoztatták az emberek életét. Egy boldog és aránylag békés gyerekkor után, folytatva az apai hagyományt, a 20 éves Rudas (Ruck) Ferenc pályára lépett a Ferencváros színeiben.

1941. november 23-án, amikor már kezdett kiteljesedni a második világháború.

Pályafutását végigkísérte a történelem: háború, nyilas-terror majd a kommunista rezsim. Ebből volt olyan év, amit a betegágyon követett végig. Azóta „legendássá” váló lábtörése miatt a ferencvárosi labdarúgás legszörnyűbb időszakának első évét (ÉDOSZ korszak) a lelátóról volt kénytelen végigélni.

Sérülése sajnos abban is megakadályozta, hogy részese lehessen az ötvenes években „összerakott” aranycsapatnak (mely végül is elvesztette az aranyat), de csak válogatott szinten. A Fradi tagjaként és kapitányaként aktív szereplője volt minden idők egyik legjobb zöld-fehér csapatának, mely 140 rúgott góllal és 11 pontos előnnyel nyerte meg az 1948/49-es bajnokságot.

Sokakra mondták már, hogy életük egy kész regény. Rudas Ferencre, a velünk élő történelem Feri bácsijára, ez többszörösen is igaz.

Lakat T. Károly vállalkozott arra, hogy a legendás játékosról „filmet” készítsen. Nem mozgófilmet, de minden mozzanat és esemény mely meghatározta a kiváló játékos pályafutását és életét, megelevenedik a leírt szavakat olvasván. Feri bácsi személyes „vallomása”, a szerző édesapjának és a többi játszótársnak a visszaemlékezései, a korabeli legendák segítették Lakat T. Károlyt abban, hogy bemutassa a ferencvárosi labdarúgás legendás alakját, akivel együtt élt az a történelem, mely nélkül mi sem élhetnénk a jelenben.

Ahogy a cím is utal rá, Feri bácsi még köztünk van. 91 évesen is aktív, eljár a Baráti Kör rendezvényeire. Jelenléte egyet jelent a Ferencvárossal.

És a történelemmel, mely vele együtt, a pályafutásával örökké a huszadik század része marad.

Tempó Fradi Szerkesztősége

Lakat T. Károly írása már hetek óta megjelenik a SportPlusz hetilap hasábjain. Ettől függetlenül az újság és a szerző jóvoltából az előtt kezdhetjük el mi is közölni, hogy még nem fejeződött be a nyomtatott változat közlése.

Példás és követendő a SportPlusz és a szerző hozzáállása, hiszen ezzel lehetővé teszik, hogy Rudas Feri bácsi pályafutásáról, életéről szóló írás minél szélesebb olvasói körhöz jusson el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST