Schaschek Ödön meghalt

Schaschek Ödön a BTC football-intézője, ma reggel a Jendrasik klinikán, a hová agyhártya és hashártya gyulladással szállí­tották meghalt.

(Az Est, 1914. június 9.)

” Schaschek Ödön

Furcsán és szinte érthetetlenül festenek a fekete lécek Schaschek Ödön neve körül. Alig néhány hete még a Celtic—Burnley mérkőzést vezette stoplis cipőben, dresszben. Népszerű volt, szerették és tisztelték, igen nagy szervező talentumról tett tanúságot a BTC csapatának a lábraállitásával s most — tegnapról-mára — búcsúztatnunk kell.

Derék, korrekt, megalkuvást nem ismerő, bátor sportsman volt.

A már feledésbe merült vesztegetési affér hullámai alatt tanultuk meg tisztelni a jellemét. Most már elmondhatjuk, hogy Schaschek Ödön indí­totta meg önzetlenül, a sport tisztaságáért való rajongástól hajtva a lavinát, a mely a III. ker. TVE-t lesodorta. Schaschek Ödön bogozta ki a rejtelmes ügy szálait, ő szólaltatta meg a tanukat s dolgozott az ügy tisztázásán vasenergiával. A Sporthirlap, a mely ezt a háborút győzelmesen ví­vta meg, rendkí­vül sokat köszönhet ebben az ügyben neki s ezért is részt kér abból a gyászból, a mely Schaschek Ödön halálával az egyetemes magyar sportot és elsősorban a BTC-ét sújtotta.

A BTC, a melynek éveken át játékosa volt, az alábbi gyászjelentést adta ki Schaschek elhunytáról:

Mély fájdalommal és gyásszal szivünkben tudatjuk a társegyesületekkel és tagjaikkal, a legrajongóbb sportférfi, klubunknak egykor kitűnő reprezentatí­v labdarugó játékosa és legutóbb csapataink fáradhatatlan és lelkes vezetője

 

Schaschek Ödön 

 

1914. évi junius hó 7-én délután 5 órakor, életének 29-ik évében, hosszas és kinos szenvedés és a halotti szentségek ájtatos felvétele után történt gyászos elhunytát.

A legjobb barát és a legrajongóbb klubtárs elvesztése feletti szomorúságunk mérhetetlen. Emlékét örökké megőrizzük és lelkesedése mindig példánk lesz.

A korán elköltözöttet nagy részvét mellett csütörtökön helyezték örök nyugalomra a rákoskeresztúri temető halottasházából. A gyászszertartáson a legtöbb fővárosi sportegylet képviseltette magát és koszorút helyezett a ravatalra. Az egyházi szertartás után, a mely alatt a m. kir. Opera énekkara gyászdalokat énekelt, Ozoray, székesfővárosi főmérnök búcsúztatót mondott a fővárosi tisztviselők nevében. Ezután Hajós Alfréd műépí­tész vázolta a Budapesti Torna Club nagy gyászát. Majd a BTC tagjai vállukra emelték Schaschek Ödön koporsóját és a gyászkocsira tették. A sí­rnál Vezér Lajos r. k. lelkész a BTC nevében megható imát mondott, mire a szertartás véget ért. A BTC-t számos bel- és külföldi sportegyesület kereste fel részvétével.

Schaschek halála nagy részvétet keltett a vidéken is, a hol éppen olyan jól ismerték az elhunyt érdemeit és kvalitásait mint a fővárosban. A BTC özönével kapta a részvétnyilatkozatokat, a melyekből álljon itt a Nagyváradi AC mély részvéttől áthatott kondoleáló irata:

Mély megilletődéssel értesültünk a szomorú hí­rről, hogy Schaschek Ödön, a BTC kiváló tagja, az ideális sportí­érfi, az igaz ember, kidőlt az élők sorából. A súlyos veszteség mindnyájunké, a kik valamennyire is részesei vagyunk annak a kulturmunkának, a mely az emberi tökélesbülést célzó embersport fejlesztése érdekében történik.

Igaz szí­vvel, őszinte részvéttel osztozunk tehát a gyászban is kí­vánjuk, hogy az ő tiszta emlékét megőrizve, a t. társegyesület továbbra is hozzája hasonló, tökéletes emberekkel ajándékozza meg a közös, nagy ügyünkért harcoló sereget.

Pásztor Bertalan
a NAC alelnöke.

(Sporthí­rlap, 1914. június 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.20. 21:00, m4sport
10.24.19:30, m4sport
10.28. 21:00, m4sport
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ