Sípszó előtt: DVTK – Ferencváros

sipszo-elottVasárnap a 102. bajnoki mérkőzésünk következik a DVTK ellen Miskolcon az Andrássy Gyula utcai stadionban

A két csapat először (majd rögtön két nap múlva másodszor) az 1924/25 évi bajnoki szezon lezárásaként, az országos bajnoki döntőben játszott egymással az Üllői úton. Az első mérkőzés döntetlennel zárult, így meg kellett ismételni a találkozót. Az újabb mérkőzésen 2:1-es ferencvárosi siker született. A történelmi, első összecsapáson az Amsel – Takács I., Hungler II. – Furmann, Sándor, Blum – Tóth, Lyka I., Kelemen, Nikolsburger, Kohut összetételű csapat lépett pályára, a gólokat Nikolsburger, Kelemen illetve Völker II. (2) szerezték. A megismételt mérkőzésen Tóth, Lyka I. és Kelemen helyett Müller, Földessy és Steczovits lépett pályára. Kohut gólja mellett egy öngól is született a zöld-fehérek győzelmével végződő mérkőzésen.

Az eddigi 101 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 64 győzelem, 18 döntetlen, 19 vereség, 216 lőtt és 103 kapott gól.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

A Diósgyőri VTK-t (Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre) 1910-ben a Diósgyőri Vasgyárban dolgozók hozták létre, ami csak a későbbiekben vált profi csapattá. 1940-ben szerepelt először a legfelsőbb osztályban, míg egyik fénykorát a 70-es évek végén, 80-as évek elején élte a csapat. Ekkor kétszer megnyerte a Magyar Kupát, és bronzérmes lett az NB I-ben. A klub “keresztneve” többször is változott, bár a vasgyári hagyományt csak 1992-2005 között hagyták el. A klub színe piros-fehér, 1938-1957 között, amikor a Vasas név szerepelt a klub nevében váltott piros-kékre.

KS_1940_I_104-19400908-2Az 1940/41-es szezonban került sor a két csapat első bajnokságban történt összecsapására. 1940 szeptemberében Diósgyőrből távozott két bajnoki ponttal a Ferencváros, miután Finta (4), Gyetvai és Kiszely góljára csak két hazai válasz érkezett Füzér és Berecz révén (a harmadik hazai gól Polgár Drumi lábáról került saját kapujába). Az FTC így állt fel: Csikós – Szoyka dr., Pósa – Sárosi III., Polgár, Lázár – Hámori, Sárosi, Finta, Kiszely, Gyetvai.

A hazaiak a következő bajnoki összecsapáson javítani tudtak, ugyanis 1942 májusában legyőzték odahaza a Fradit 3:2 arányban. A következő 27 évben egyszer sem osztoztak meg a pontokon, fej-fej mellett haladtak Borsodban. 1969-ig 16 alkalommal találkoztak a csapatok és 8-8 hazai illetve vendégsiker született. Az ötvenes évek mindkét csapat számára névváltoztatást is hozott, a kor “szelleméhez” igazodva, fenti utasításra. A Fradiból ÉDOSZ majd Kinizsi lett, a diósgyőri csapat meg a MÁVAG-ot cserélte le Vasasra. Ezen időszak két legemlékezetesebb meccse 1952–hőz kötődik. 1952.03.02-én az Üllői úton 4:0-ra a zöld-fehérek (akkor piros-fehérben) nyertek, ősszel meg a diósgyőriek tartották otthon a két bajnoki pontot a fővárosiak 3:0-ás legyőzésével (ők meg piros-kékben léptek pályára). DVTK néven először 1957.11.24-én fogadták a Ferencvárost, melyről a Képes Sport ezekkel a mondatokkal kezdte a beszámolóját: “Telt ház Diósgyőrött! 25000 jegy talált boldog tulajdonosra már a mérkőzés megkezdése előtt 2-3 órával. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a pálya bejáratai előtt álló autóbuszok teteje is tele volt, a közeli fákon pedig – a ködös, hideg idő ellenére is, mint a szőlőfürtök, úgy függtek az emberek.”

Albert egyenlítő gólja

Albert egyenlítő gólja

1967-ben még tavaszi-őszi lebonyolítási rendszerben rendezték a bajnokságot, így az augusztus 27-i diósgyőri látogatásunkra a 20. fordulóban került sor, amikor már szinte tényként kezelték, hogy a Fradi nyeri a bajnokságot. Ehhez nem is kellett túl nagy jóstehetség, hiszen a Lakat Károly doktor által dirigált Fradi két döntetlenen túl minden mérkőzését megnyerte, közel félszáz gólt szerzett és kilenc ponttal vezettük a bajnokságot. Még sem volt könnyű menet: zuhogó eső, húszezer szurkoló, diósgyőri vezetés, majd jött a Császár. A 40. percben Albert leszerelte az egyik tétovázó hazai védőt és higgadtan gurított Tamás kapujába, majd a 69. percben a rá jellemző módon úgy tört a kapura, hogy közben az előtte “őrt” álló hazai védők dőltek, mint a tekebábuk. A “végső megoldás” előtt a kifutó Tamás mellett is elhúzta a labdát majd az üres kapuba gurította a Fradi győztes gólját.

1969 és 1982 között mindössze egyszer (1973 márciusában Mucha remek játékával 4-1) tudott nyerni a Fradi Borsodban. Hét döntetlen mellett ötször is az aranykorukat élő piros-fehérek bizonyultak jobbnak. Ezek közül a hazaiak számára az 1980. június 14-i, 3-0-ra megnyert mérkőzés igazán emlékezetes, bár a Fradi aznapi játéka “nem ütötte meg az NB I-es színvonalat”. Fükő, Tatár és Borostyán góljaival nagy gólkülönbségű vereséget mért a hazai gárda a kulcsjátékosait nélkülöző, a bajnokság végére szinte összeomlott zöld-fehérekre. A találkozóra tizenötezer szurkoló látogatott ki. Kuti játékvezető kitőnüen bíráskodott, Judiknak, Tepszicsnek és Majornak sárga lapot adott. Kakas egyébként két 11-est is hárított, ha ezt nem teszi, a ferencvárosiak katasztrofális vereséget szenvednek.

Ha azt mondod, Diósgyőr – nagyon sokan kapásból vágjuk rá: 1992. június 20. “Azt beszéli már az egész város, bajnok lett a Ferencváros!” Ehhez azonban győzni kellett. Az első „érzelmi bomba” már a harmadik percben robbant, amikor Fodor szögletéből, az apró termetű Wukovics a hazaiak hálójába fejelt. A teljes földindulás a 29. percben következett be, amikor a mérkőzés hőse ismételt, és Balogh fejese után néhány centiről kotorta be a labdát Knotz kapujába. Ami ezután történt, arra már nem lehet megfelelő jelzőket találni. A szurkolói öröm annyira elhatalmasodott, hogy majdnem baj is lett belőle, de Nyilasi Tibornak és Havasi Mihálynak végül is sikerült megfékezni, a „hatóság” által provokált közönséget. Nyíl szinte imára kulcsolt kezekkel könyörgött a rácsokat kitépni szándékozó szurkolóknak, miközben aki elérte a trénert, az simogatta, ölelgette, csókolgatta. Bizarr, de egyben érzelmes pillanatok voltak, melyeket soha nem lehet elfedni. Varázslatos és örökké emlékezetes nap volt 1992. június 20-a. A diósgyőri fiesztát a budapesti karnevál követte, 11 év pauza után, több tízezer Fradista ünnepelte a 24. bajnoki címünket. Sokunk számára a mai napig ez csillog a legfényesebben.

A legnagyobb gólkülönbségű vendég győzelem 1993. május 2-án született meg: Páling, Gregor, Fodor és Wukovics góljaival nyertünk 4-0-ra. A kiesés ellen hadakozó diósgyőriek elszántan kezdtek, lendületük azonban csak félórányi ellenállást tett lehetővé. A Fradi ritmusváltásaival valósággal felőrölte a sokat hibázó ellenfelét (ezen a mérkőzésen is teltház volt, 20 ezren szorongtak a lelátón).

A 21. század Fradi győzelemmel (2-0) indult 2000.04.05-én az Üllői úton. A következő években is főleg Fradi győzelmek születtek: 11 mérkőzésből 8 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség, ami “emlékezetesre” sikeredett. 2009.10.31-én, az Üllői úton a vendégek 3-0-s vezetésénél, Tóth Bence szabadrúgásból szépített, de utána egy előre megtervezett szurkolói rendbontás miatt (beözönlöttek a pályára) a játékvezető lefújta a mérkőzést.

2014. október 4-én megtört az átok: a DVTK hazai pályán is legyőzte a Ferencváros, ezzel megtörte 32 éve tartó hazai nyeretlenségi szériáját a zöld-fehérek ellen. Ezen a mérkőzésen már Thomas Doll ült a Fradi kispadján. Ez a vereség azért “emlékezetes”, mert ezután indult el a csapat 34 mérkőzéses veretlenségi sorozata.  2015. október 24-én, a DVTK Andrássy úti stadionjában Sesták és Lamah góljaival nyert a Ferencváros 2-0-ra.

2016. július 30-án gólfesztivált rendezve, Trinks (33.), Leandro (51.), Djuricin (63., 86.), Dilaver (67.), Gera Z. (84.) góljaival nyertünk 6-2-re. 2016.10.29-én Diósgyőrött elrontottuk a DVTK stadionbúcsúztatóját. A diósgyőriek felálltak a 2–0-s hátrányból, ám Michal Nalepa fejesére már nem volt válaszuk.  A 2016/17-s szezonban a bajnoki mérkőzések mellett a magyar kupában is összesorsolták a csapatokat. Így fordulhatott elő, hogy 03.29 és 04.08 között három alkalommal is rendeztek Ferencváros-Diósgyőr mérkőzést.  2017.09.23-án a Groupama-arénában Varga, Détárit idéző szabadrúgásgóljával vezettünk, amit nyolc perc múlt Szpirovszki növelt kettőre. 2018.03.03-án Böde már a 9. percben betalált, de a DVTK a második félidőben három perc leforgása alatt fordított, így 2–1-re megnyerte mérkőzést.  2018.03.03-én a Groupama-arénában a Ferencváros nem adott esélyt a Diósgyőrnek, fölényesen győzött 4–0-ra. A zöld-fehérek góljait Böde, Painsil (2) és Hajnal szerezték.

A Groupama-arénában 2018.07.22-én, remek első félidő után sima, a 4-1-es Fradi győzelemmel végződő találkozó után a csapat akkori edzője, Thomas Doll így értékelt: „A kiesés (Európa-Liga) és az utazás után a mérkőzés első hét-nyolc percében látni lehetett, hogy még nehezen mozogtak a lábak. Ezt követően domináltunk, és a szünetig eldönthettük volna a mérkőzést. Igaz, a találkozó egyik szakaszában figyelmetlenül védekeztünk, ekkor kaptuk a gólt is.”

2018.10.27-én került sor az év negyedik közös mérkőzésére , ahol a Ferencváros a mesterhármasig jutó Böde Dániel vezérletével – közel nyolcezer néző előtt – 4–1-re nyert a Diósgyőr vendégeként.

2019.03.02-én  a Groupama-arénában a Fradi gólfesztivált rendezett. “Ez a három pont és a hét gól nagyon fontos volt a szurkolók számára isEzt a fajta konkurenciát akartam elérni a csapaton belül, és ez látszólag be is vált. Minden játékos tudja, hogy van mögötte valaki, és ha nem teljesít elég jól, akkor más fog a helyére lépni. Ez az oka annak is, hogy öt gól után is hajtott még a csapat” – nyilatkozta Rebrov mester a mérkőzés után.

Az utolsó bajnoki találkozóra 2019.09.01-én került sor a Groupama-arénában. Isael 5.percben történő kiállítása ellenére a Fradi végig támadta az mérkőzést, több ziccert is elpuskázott (Böle büntetőt is hibázott), de Szihnyevics góljával végül is begyűjtötte a három bajnoki pontot.

A Fradi kispadján a DVTK ellen a legtöbb alkalommal Thomas Doll-t ült. A lejátszott 17 mérkőzésből 13 volt bajnoki: 9 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség, nagyon imponáló 34-14-es gólkülönbséggel. A Fradi új edzőjének, Szerhij Rebrovnak ez lesz a negyedik mérkőzése a DVTK ellen. Eddig 3/3, 12-1 gólkülönbséggel.

Az eddig 101 bajnoki mérkőzést 5 helyszínen játszották a csapatok – Üllői út (41), Puskás stadion/Népstadion (13), Gyöngyös (1), Diósgyőr (45), Debrecen  (1) .

A két csapat bajnoki mérkőzésein Rákosi Gyula szerepelt a legtöbbször a Fradiban, a Diósgyőr elleni képzeletbeli góllövőlistát Albert Flórián vezeti (14), a Császár mellett Finta Károly jutott négy találatig, aki ezt ráadásként egy mérkőzésen tette (1940 szeptemberében), így övé a párharc leghatékonyabb mesterlövésze címe. A “jelenkor” legjobb Fradi góllövője Böde Dániel, aki  eddig 8 gólig jutott. Hazai pályán Varga Roland lőtte a legtöbb gólt (6). Minden tétmérkőzést figyelembe véve, a 115. találkozó következik a DVTK ellen. A részletes statisztikai adatokról “A Ferencváros, Diósgyőr elleni mérkőzései” bejegyzésünknél olvashattok.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

5 hozzászólás a(z) Sípszó előtt: DVTK – Ferencváros bejegyzéshez

 • Sziasztok.
  Véletlenül, nem a mai Ferencváros-Diósgyőr mérkőzés volt a 3000. nb 1-es meccsünk?

 • Nem lehet kérdéses, ha csak a Diósgyőrrel kell megküzdenünk vasárnap.

 • Tartok a játékvezetéstől. A Diósgyőr edzője jogosan bírálta az elmúlt év legjobb játékvezetőjét egy szabályos gól meg nem adásáéért. Pénzbüntetésre ítélték… Egy kicsit megnyugtatott a hír, hogy Hurvinyek vezeti a meccset, aki az utóbbi időben elég korrekten vezette a meccseket.
  Egyenlő feltételeket! Hajrá Fradi!

 • Simán hozni kell a KÖTELEZŐ GYŐZELMET !

 • A Diòsgyôr és az FTC eddigi mérlege a Ferenvàrost mutatja esélyesebbnek.

  A Fradi 22 pontjàbòl hàrom pontokat az MTK, a Vasas és a Haladàs ellen vesztett, két-két pontokat pedig a Mezôkövesd és a Paks ellen.

  A Diòsgyôr 12 pontjàbòl hàrom pontokat az FTC, az MTK, a Haladàs, a Debrecen, a Paks, a Gyirmòt és a Honvéd ellen vesztett, miközben két-két pontot az UTE, a Videoton, a Vasas és a Mezôkövesd ellen.

  Feltûnô, hogy a Videoton ellen a DVTK jobban rajtol, mint a Fradi. A Listavezetô Vasas is csak 2 két pontot tudott elrabolni tôlük. A Haladàs és az MTK ellen a mérleg meg egyforma.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST