Sípszó előtt: Paks – Ferencváros

sipszo-elott

A 26. bajnoki mérkőzésünk következik szombaton a Groupama Arénában, a 2020-s esztendő első bajnoki mérkőzésén.

Ez lesz a két csapat 33. tétmérkőzése, a bajnoki találkozók mellett 4 Magyar Kupa és 4 Ligakupa találkozó színesíti a nem nagy múltra visszatekintő statisztikát. Az első négy összecsapásra a Magyar Kupa keretében került sor. 1971. július 25-én a Vörös – Martos, Horváth Á., Vépi – Bálint, Rákosi – Szőke, Branikovits, Albert, Mucha, Füsi (csereként: Németh M., Bartosik) összeállításban pályára lépő ferencvárosi csapat Branikovits 3, valamint Horváth Á., Rákosi, Füsi és Szőke góljaival 7-2-re győzte le a harmadosztályba feljutott tolnai csapatot.

Az eddigi 25 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 12 győzelem, 9 döntetlen, 4 vereség, 49 lőtt és 26 kapott gól.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

W_ftc-paksA Paksi Futball Club 1952. november 28-án alakult (akkor még Paksi Kinizsi Sportkör), színük zöld-fehér. Első szezonja az NB I-ben, a 2006/07-es volt. Azóta rendszeres tagjai a bajnokságnak, és a tizennegyedik helynél rosszabb pozícióban még nem végeztek. A csapat legnagyobb sikere, hogy 2011-ben megnyerte a Ligakupát, valamint a 2010/11 NB1-es bajnokságban ezüstérmes lett.

Az 1971-s első kupameccsünk után 20 év telt el, amikor a sorsolás “szeszélye” újra összehozta a zöld-fehér csapatokat. Az 1990/91 évi kiírásban Nacer, Dzurják, Keresztúri, Szenes ill. Mikolics góljaival 4-1-es hazai győzelem született az Üllői úton. Az FTC így állt fel: Balogh T. – Telek, Pintér, Limperger – Páling, Albert, Szenes, Keller – Nacer, Wukovics, Keresztúri (csereként: Dzurják, Vanicsek). A visszavágót ugyan a paksiak nyerték 2-1-re (Keller talált be a zöld-fehérektől, majd Kákonyi és Gyenti révén fordítottak a hazaiak), de a kupában a Fradi jutott tovább.

Ez után újabb hosszabb pauza következett, 2007. augusztus 28-án újra Magyar Kupa mérkőzés, mely az Üllői úton gólnélküli döntetlennel zárult, de itt “fordult a kocka” és mivel az FTC játszott alacsonyabb osztályban, így a fővárosi zöld-fehérek jutottak tovább. Érdekesség, hogy az akkor még csak 21 éves Böde Dániel a 85. percben csereként lépett pályára a Paks színeiben. A Ferencvárosi akkor csapatában meg két jelenlegi paksi játékos játszott, Bartha László és Kulcsár Dávid.

2009.08.15. Ferencváros - Paks

2009.08.15. Ferencváros – Paks

A Ferencváros 2006-s jogtalan kizárása miatt, az első bajnoki mérkőzésre 2009. augusztus 15-én került sor az Úllői úton. Ezen a mérkőzésen is folytatódott a két csapat “játékoskeringője”, hiszen a vendég zöld-fehéreknél lépett pályára Tököli Attila és Lisztes Krisztián, ráadásul a kispadon Gellei Imre ült, aki 2005-2007 között 56 alkalommal volt a pesti zöld-fehérek edzője. A találkozó 1:1-s döntetlennel zárult, Ashmore a 48. percben szerezte meg a vezetést, amit Lisztes (volt és leendő csapata ellen) szabadrúgásból egalizált.

A visszavágón, 2010. március 20-án, Paksról hozta el a Fradi mindhárom bajnoki pontot. A 2-1-es ferencvárosi sikerrel zárult találkozón Elding góljára Vayer még válaszolt, de Ferenczi 50. tétmeccsen lőtt gólja a győzelmet jelentette Craig Short csapatának.

A 2010/11 évi bajnokság őszi első fordulójában a volt ferencvárosi Bartha góljával a paksiak szerezték meg a vezetést, amelyet Heinz egyenlített ki. A cseh légiós az első bajnoki mérkőzésén góllal mutatkozott be. A folytatásban az ellenfél védője öngólt vétett, így 2-1-es ferencvárosi győzelem született.

A “tavaszi” visszavágót a hazaik nyerték 3-2 arányban 2011 novemberének utolsó napján. Vayer góljára Maróti, Böde (ez volt Dani első találata a Fradi ellen) találatára Miljkovic válaszolt, majd Montvai gólja már a három pontot jelentette a paksiaknak.

20111106-paks-albert2011 novemberében Albert Flórián halála miatt meglehetősen szomorú légkörben zajlott a találkozó, amely gólnélküli döntetlennel zárult. 2012 májusában abajnoki idény 14. vereségét szenvedte el Détári Lajos csapata Pakson. Böde, Kiss T. (2) és Szatmári góljaira csak Oláh és Klein részéről érkezett válasz, így 4-2-re nyert Kis Károly csapata. Ez volt a Paksi csapat utolsó győzelme a Fradi ellen és ezen a találkozón lépett utoljára pályára a Fradi ellen Böde Dani is, aki a 10. percben lőtt remek góllal tette le a védjegyét a Ferencváros vezetői előtt…akik a bajnokság után már le is igazolták.

Volt csapata elleni első gólját Böde Dani 2013. november 24-én szerezte Pakson a 2:2-re végződő találkozón.

2014 novemberébena Paks leparkolta a buszt és pontot rabolt a Fraditól” az Üllői úton. 2015 tavaszán Gyömbér gólja jelentette a megszerzett három pontot a Tolna megyei székhelyen.

A 2015/16-s bajnoki szezonban mindhárom találkozón a Fradi győzött, meggyőző fölénnyel és remek teljesítménnyel. 2015. augusztus 29-én a Groupama Arénában Böde és Lamah góljaival győztünk 2-0-ra, majd a december 5-én, a zimankós hidegben ütötte ki a Fradi a bajnoki tabella akkori második helyezettjén tanyázó Paksot 5-0-ra, Lamah, Sesták, Böde, Busai és Varga R. góljaival. 2016. április 6-án, a Groupama Aréna nem csak zöld-fehérbe, de aranyba is öltözött. A fölényes 5-2-s győzelem után a Ferencvárosi 29. bajnoki címét ünnepelte, melyet egy hosszú, 12 éves “várakozás” után értünk el.

Az ez utáni hat mérkőzés azonban a paksi zöld-fehéreknek alakult kedvezően.  2016. augusztus 6-án Pakson: “A Ferencváros nem tudta bedarálni a Paksot. A lelkesen küzdő hazaiak nem érdemeltek vereséget, a nem kellőképpen kreatív vendégek pedig győzelmet”. 2016.11.05-én A Groupama Arénában a lelkesen és szervezetten futballozó Paks egy kis szerencsével elvitte a három pontot a bajnoktól. 2017.04.12-én a vendéglátók magabiztos győzelmet arattak az enerváltan és fásultan játszó Fradi ellen. 2017.08.12-én az 1-1-re végződő találkozón a vezetést Varga Roland szerezte meg, amit a vendégek a 60. percben egalizáltak. 2017.11.18-án került sor Pakson, a Ferencváros Joseph Paintsil korai és Amadou Moutari hajrában szerzett találatával nyert 2–0-ra, így megszakította a tolnaiak ellen 2016 áprilisa óta húzódó nyeretlenségi sorozatát.

2018.04.21-én a Groupama Arénában (ahol a Fradi már két éve nem tudott nyerni) folytatódott a döntetlenek sorozata. A 76. perctől kezdve emberhátrányban játszó Csertői-csapat majdnem győzött az Üllői úton, a Ferencváros a 95. percben mentett pontot Varga Roland büntetőből szerzett góljával. 2018.08.18-án a Groupama Arénában a 9. döntetlen született a két csapat találkozóján és ez volt Thomas Doll utolsó mérkőzése a Ferencváros kispadján. Sokkal jobban kezdett a vendégeknél az éllovas, de a hajrában még az egy pontot is majdnem elveszítette. Petrjak már a 30. percben betalált, amit a vendégek az első félidő hosszabbításában egalizáltak. A szünet után hiába játszott a Fradi óriási mezőnyfölényben, az utolsó percben mégis Haraszti hagyta ki a mérkőzés legnagyobb helyzetét.

Pakson utoljára a két csapat találkozójára 2018.12.01-én került sor. A már Szerhij Rebrov irányította Fradi könnyedén nyert 3-0-ra, a gólokat Böde, Blazic és Varga szerezte.

2019.04.06-án, a Groupama Arénában a Fradi magabiztos játékkal, Lenzsér (1. – öngól), Nguen (50.), Böde (80.) góljaival nyert az egész mérkőzésen alárendelt szerepet játszó paksiakkal szemben.  A paksiak Simon kiállítása miatt a második félidőben 40 perecig emberhátrányban játszottak.

Az utolsó bajnoki találkozóra 2019.09.14-én került sor Pakson. Böde Dániel ezen  mérkőzésen lépett először pályára a második paksi korszakában a Fradi ellen, ami számára nem sikerült túl jól, mert simán kikaptak hazai pályán 4-0-ra. A Ferencváros már az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát a nagyon gyengén játszó hazaiak ellen. A Gólokat: Zubkov (33.), Nguen (36.), Varga R. (45. – 11-esből, 83.) szerezték, érdekesség, hogy paksi kiállítás erre a mérkőzésre is jutott, Gévay a 73. percben hagyta el a pályát a második sárga lapja után.

A Fradi-Paks a bajnoki pontok mellett Böde Daniról is szól. Paksról indult, majd jött 7 év eredményes év a Fradiban (200 bajnoki, 89 gól), majd idén ősztől a Fradi zöld-fehér mezét a paksiak zöld-fehér mezére cserélte. Böde bajnoki mérkőzésen először 2009.08.15-én lépett pályája a Fradi ellen, az első gólját 2011 novemberében szerezte, a gól “tükörképét” két évre rá lőtte, akkor már a paksiak hálójába, a Ferencváros színeiben. Fradi játékosként 17 alkalommal Dani lépett a legtöbbször pályára, 6 góllal a legtöbb gólt szerezte, melyből “félig hazai környezetben”, Pakson négyszer volt eredményes. A legtöbbször Thomas Doll ült a Fradi kispadján a Paks ellen, 13 alkalommal.

A két csapat eddig három helyszínen mérkőzött meg egymással: 12 alkalommal az Üllői úton, 12 alkalommal Pakson és egyszer a Puskás stadionban. Érdekesség, hogy az eddig 25 bajnoki mérkőzésen a Fradi jobban szerepelt idegenben, mint hazai pályán. A 12 Üllői úti mérkőzésből csupán 4 alkalommal hagyta el győztesen a pályát a Ferencváros, 7 döntetlen mellett 1 alkalommal a Paksiak győzni tudtak a Groupama Arénában. Pakson viszont a 12 mérkőzésből hetet nyert meg a Fradi, kettő végződött döntetlennel, a hazaiak háromszor nyertek. A Puskás stadionban a Fradi nyert 2-0-ra, “javítva” a hazai mérkőzések statisztikáját.

A két csapat összes mérkőzése és statisztikai adata IDE KATTINTVA érhető el.

Jó böngészést! Tempó, Fradi!

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Nagyon kell holnap a 3 pont, a fehérvárnak pedig szívből kívánom az újabb hazai buktát.-
    Furcsa fintor, de a honvédnak (na ettől még utálom őket), kell szállítania a meglepetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST