Sí­pszó előtt: Paks – Ferencváros

sipszo-elott

A 26. bajnoki mérkőzésünk következik szombaton a Groupama Arénában, a 2020-s esztendő első bajnoki mérkőzésén.

Ez lesz a két csapat 33. tétmérkőzése, a bajnoki találkozók mellett 4 Magyar Kupa és 4 Ligakupa találkozó szí­nesí­ti a nem nagy múltra visszatekintő statisztikát. Az első négy összecsapásra a Magyar Kupa keretében került sor. 1971. július 25-én a Vörös – Martos, Horváth Á., Vépi – Bálint, Rákosi – Szőke, Branikovits, Albert, Mucha, Füsi (csereként: Németh M., Bartosik) összeállí­tásban pályára lépő ferencvárosi csapat Branikovits 3, valamint Horváth Á., Rákosi, Füsi és Szőke góljaival 7-2-re győzte le a harmadosztályba feljutott tolnai csapatot.

Az eddigi 25 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 12 győzelem, 9 döntetlen, 4 vereség, 49 lőtt és 26 kapott gól.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

W_ftc-paksA Paksi Futball Club 1952. november 28-án alakult (akkor még Paksi Kinizsi Sportkör), szí­nük zöld-fehér. Első szezonja az NB I-ben, a 2006/07-es volt. Azóta rendszeres tagjai a bajnokságnak, és a tizennegyedik helynél rosszabb pozí­cióban még nem végeztek. A csapat legnagyobb sikere, hogy 2011-ben megnyerte a Ligakupát, valamint a 2010/11 NB1-es bajnokságban ezüstérmes lett.

Az 1971-s első kupameccsünk után 20 év telt el, amikor a sorsolás “szeszélye” újra összehozta a zöld-fehér csapatokat. Az 1990/91 évi kií­rásban Nacer, Dzurják, Keresztúri, Szenes ill. Mikolics góljaival 4-1-es hazai győzelem született az Üllői úton. Az FTC í­gy állt fel: Balogh T. – Telek, Pintér, Limperger – Páling, Albert, Szenes, Keller – Nacer, Wukovics, Keresztúri (csereként: Dzurják, Vanicsek). A visszavágót ugyan a paksiak nyerték 2-1-re (Keller talált be a zöld-fehérektől, majd Kákonyi és Gyenti révén fordí­tottak a hazaiak), de a kupában a Fradi jutott tovább.

Ez után újabb hosszabb pauza következett, 2007. augusztus 28-án újra Magyar Kupa mérkőzés, mely az Üllői úton gólnélküli döntetlennel zárult, de itt “fordult a kocka” és mivel az FTC játszott alacsonyabb osztályban, í­gy a fővárosi zöld-fehérek jutottak tovább. Érdekesség, hogy az akkor még csak 21 éves Böde Dániel a 85. percben csereként lépett pályára a Paks szí­neiben. A Ferencvárosi akkor csapatában meg két jelenlegi paksi játékos játszott, Bartha László és Kulcsár Dávid.

2009.08.15. Ferencváros - Paks

2009.08.15. Ferencváros – Paks

A Ferencváros 2006-s jogtalan kizárása miatt, az első bajnoki mérkőzésre 2009. augusztus 15-én került sor az Úllői úton. Ezen a mérkőzésen is folytatódott a két csapat “játékoskeringője”, hiszen a vendég zöld-fehéreknél lépett pályára Tököli Attila és Lisztes Krisztián, ráadásul a kispadon Gellei Imre ült, aki 2005-2007 között 56 alkalommal volt a pesti zöld-fehérek edzője. A találkozó 1:1-s döntetlennel zárult, Ashmore a 48. percben szerezte meg a vezetést, amit Lisztes (volt és leendő csapata ellen) szabadrúgásból egalizált.

A visszavágón, 2010. március 20-án, Paksról hozta el a Fradi mindhárom bajnoki pontot. A 2-1-es ferencvárosi sikerrel zárult találkozón Elding góljára Vayer még válaszolt, de Ferenczi 50. tétmeccsen lőtt gólja a győzelmet jelentette Craig Short csapatának.

A 2010/11 évi bajnokság őszi első fordulójában a volt ferencvárosi Bartha góljával a paksiak szerezték meg a vezetést, amelyet Heinz egyenlí­tett ki. A cseh légiós az első bajnoki mérkőzésén góllal mutatkozott be. A folytatásban az ellenfél védője öngólt vétett, í­gy 2-1-es ferencvárosi győzelem született.

A “tavaszi” visszavágót a hazaik nyerték 3-2 arányban 2011 novemberének utolsó napján. Vayer góljára Maróti, Böde (ez volt Dani első találata a Fradi ellen) találatára Miljkovic válaszolt, majd Montvai gólja már a három pontot jelentette a paksiaknak.

20111106-paks-albert2011 novemberében Albert Flórián halála miatt meglehetősen szomorú légkörben zajlott a találkozó, amely gólnélküli döntetlennel zárult. 2012 májusában abajnoki idény 14. vereségét szenvedte el Détári Lajos csapata Pakson. Böde, Kiss T. (2) és Szatmári góljaira csak Oláh és Klein részéről érkezett válasz, í­gy 4-2-re nyert Kis Károly csapata. Ez volt a Paksi csapat utolsó győzelme a Fradi ellen és ezen a találkozón lépett utoljára pályára a Fradi ellen Böde Dani is, aki a 10. percben lőtt remek góllal tette le a védjegyét a Ferencváros vezetői előtt…akik a bajnokság után már le is igazolták.

Volt csapata elleni első gólját Böde Dani 2013. november 24-én szerezte Pakson a 2:2-re végződő találkozón.

2014 novemberébena Paks leparkolta a buszt és pontot rabolt a Fraditól” az Üllői úton. 2015 tavaszán Gyömbér gólja jelentette a megszerzett három pontot a Tolna megyei székhelyen.

A 2015/16-s bajnoki szezonban mindhárom találkozón a Fradi győzött, meggyőző fölénnyel és remek teljesí­tménnyel. 2015. augusztus 29-én a Groupama Arénában Böde és Lamah góljaival győztünk 2-0-ra, majd a december 5-én, a zimankós hidegben ütötte ki a Fradi a bajnoki tabella akkori második helyezettjén tanyázó Paksot 5-0-ra, Lamah, Sesták, Böde, Busai és Varga R. góljaival. 2016. április 6-án, a Groupama Aréna nem csak zöld-fehérbe, de aranyba is öltözött. A fölényes 5-2-s győzelem után a Ferencvárosi 29. bajnoki cí­mét ünnepelte, melyet egy hosszú, 12 éves “várakozás” után értünk el.

Az ez utáni hat mérkőzés azonban a paksi zöld-fehéreknek alakult kedvezően.  2016. augusztus 6-án Pakson: “A Ferencváros nem tudta bedarálni a Paksot. A lelkesen küzdő hazaiak nem érdemeltek vereséget, a nem kellőképpen kreatí­v vendégek pedig győzelmet”. 2016.11.05-én A Groupama Arénában a lelkesen és szervezetten futballozó Paks egy kis szerencsével elvitte a három pontot a bajnoktól. 2017.04.12-én a vendéglátók magabiztos győzelmet arattak az enerváltan és fásultan játszó Fradi ellen. 2017.08.12-én az 1-1-re végződő találkozón a vezetést Varga Roland szerezte meg, amit a vendégek a 60. percben egalizáltak. 2017.11.18-án került sor Pakson, a Ferencváros Joseph Paintsil korai és Amadou Moutari hajrában szerzett találatával nyert 2–0-ra, í­gy megszakí­totta a tolnaiak ellen 2016 áprilisa óta húzódó nyeretlenségi sorozatát.

2018.04.21-én a Groupama Arénában (ahol a Fradi már két éve nem tudott nyerni) folytatódott a döntetlenek sorozata. A 76. perctől kezdve emberhátrányban játszó Csertői-csapat majdnem győzött az Üllői úton, a Ferencváros a 95. percben mentett pontot Varga Roland büntetőből szerzett góljával. 2018.08.18-án a Groupama Arénában a 9. döntetlen született a két csapat találkozóján és ez volt Thomas Doll utolsó mérkőzése a Ferencváros kispadján. Sokkal jobban kezdett a vendégeknél az éllovas, de a hajrában még az egy pontot is majdnem elveszí­tette. Petrjak már a 30. percben betalált, amit a vendégek az első félidő hosszabbí­tásában egalizáltak. A szünet után hiába játszott a Fradi óriási mezőnyfölényben, az utolsó percben mégis Haraszti hagyta ki a mérkőzés legnagyobb helyzetét.

Pakson utoljára a két csapat találkozójára 2018.12.01-én került sor. A már Szerhij Rebrov irányí­totta Fradi könnyedén nyert 3-0-ra, a gólokat Böde, Blazic és Varga szerezte.

2019.04.06-án, a Groupama Arénában a Fradi magabiztos játékkal, Lenzsér (1. – öngól), Nguen (50.), Böde (80.) góljaival nyert az egész mérkőzésen alárendelt szerepet játszó paksiakkal szemben.  A paksiak Simon kiállí­tása miatt a második félidőben 40 perecig emberhátrányban játszottak.

Az utolsó bajnoki találkozóra 2019.09.14-én került sor Pakson. Böde Dániel ezen  mérkőzésen lépett először pályára a második paksi korszakában a Fradi ellen, ami számára nem sikerült túl jól, mert simán kikaptak hazai pályán 4-0-ra. A Ferencváros már az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát a nagyon gyengén játszó hazaiak ellen. A Gólokat: Zubkov (33.), Nguen (36.), Varga R. (45. – 11-esből, 83.) szerezték, érdekesség, hogy paksi kiállí­tás erre a mérkőzésre is jutott, Gévay a 73. percben hagyta el a pályát a második sárga lapja után.

A Fradi-Paks a bajnoki pontok mellett Böde Daniról is szól. Paksról indult, majd jött 7 év eredményes év a Fradiban (200 bajnoki, 89 gól), majd idén ősztől a Fradi zöld-fehér mezét a paksiak zöld-fehér mezére cserélte. Böde bajnoki mérkőzésen először 2009.08.15-én lépett pályája a Fradi ellen, az első gólját 2011 novemberében szerezte, a gól “tükörképét” két évre rá lőtte, akkor már a paksiak hálójába, a Ferencváros szí­neiben. Fradi játékosként 17 alkalommal Dani lépett a legtöbbször pályára, 6 góllal a legtöbb gólt szerezte, melyből “félig hazai környezetben”, Pakson négyszer volt eredményes. A legtöbbször Thomas Doll ült a Fradi kispadján a Paks ellen, 13 alkalommal.

A két csapat eddig három helyszí­nen mérkőzött meg egymással: 12 alkalommal az Üllői úton, 12 alkalommal Pakson és egyszer a Puskás stadionban. Érdekesség, hogy az eddig 25 bajnoki mérkőzésen a Fradi jobban szerepelt idegenben, mint hazai pályán. A 12 Üllői úti mérkőzésből csupán 4 alkalommal hagyta el győztesen a pályát a Ferencváros, 7 döntetlen mellett 1 alkalommal a Paksiak győzni tudtak a Groupama Arénában. Pakson viszont a 12 mérkőzésből hetet nyert meg a Fradi, kettő végződött döntetlennel, a hazaiak háromszor nyertek. A Puskás stadionban a Fradi nyert 2-0-ra, “javí­tva” a hazai mérkőzések statisztikáját.

A két csapat összes mérkőzése és statisztikai adata IDE KATTINTVA érhető el.

Jó böngészést! Tempó, Fradi!

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Nagyon kell holnap a 3 pont, a fehérvárnak pedig szí­vből kí­vánom az újabb hazai buktát.-
    Furcsa fintor, de a honvédnak (na ettől még utálom őket), kell szállí­tania a meglepetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK