Sípszó előtt: Ferencváros – Paks

sipszo-elott

A 24. bajnoki mérkőzésünk következik szombaton a Paksi FC ellen a Groupama-arénában.

Ez lesz a két csapat 32. tétmérkőzése, a bajnoki találkozók mellett 4 Magyar Kupa és 4 Ligakupa találkozó színesíti a nem nagy múltra visszatekintő statisztikát. Az első négy összecsapásra a Magyar Kupa keretében került sor. 1971. július 25-én a Vörös – Martos, Horváth Á., Vépi – Bálint, Rákosi – Szőke, Branikovits, Albert, Mucha, Füsi (csereként: Németh M., Bartosik) összeállításban pályára lépő ferencvárosi csapat Branikovits 3, valamint Horváth Á., Rákosi, Füsi és Szőke góljaival 7-2-re győzte le a harmadosztályba feljutott tolnai csapatot.

Az eddigi 23 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 10 győzelem, 9 döntetlen, 4 vereség, 42 lőtt és 26 kapott gól.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

W_ftc-paksA Paksi Futball Club 1952. november 28-án alakult (akkor még Paksi Kinizsi Sportkör), színük zöld-fehér. Első szezonja az NB I-ben, a 2006/07-es volt. Azóta rendszeres tagjai a bajnokságnak, és a tizennegyedik helynél rosszabb pozícióban még nem végeztek. A csapat legnagyobb sikere, hogy 2011-ben megnyerte a Ligakupát, valamint a 2010/11 NB1-es bajnokságban ezüstérmes lett.

Az 1971-s első kupameccsünk után 20 év telt el, amikor a sorsolás “szeszélye” újra összehozta a zöld-fehér csapatokat. Az 1990/91 évi kiírásban Nacer, Dzurják, Keresztúri, Szenes ill. Mikolics góljaival 4-1-es hazai győzelem született az Üllői úton. Az FTC így állt fel: Balogh T. – Telek, Pintér, Limperger – Páling, Albert, Szenes, Keller – Nacer, Wukovics, Keresztúri (csereként: Dzurják, Vanicsek). A visszavágót ugyan a paksiak nyerték 2-1-re (Keller talált be a zöld-fehérektől, majd Kákonyi és Gyenti révén fordítottak a hazaiak), de a kupában a Fradi jutott tovább.

Ez után újabb hosszabb pauza következett, 2007. augusztus 28-án újra Magyar Kupa mérkőzés, mely az Üllői úton gólnélküli döntetlennel zárult, de itt “fordult a kocka” és mivel az FTC játszott alacsonyabb osztályban, így a fővárosi zöld-fehérek jutottak tovább. Érdekesség, hogy az akkor még csak 21 éves Böde Dániel a 85. percben csereként lépett pályára a Paks színeiben. A Ferencvárosi akkor csapatában meg két jelenlegi paksi játékos játszott, Bartha László és Kulcsár Dávid.

2009.08.15. Ferencváros - Paks

2009.08.15. Ferencváros – Paks

A Ferencváros 2006-s jogtalan kizárása miatt, az első bajnoki mérkőzésre 2009. augusztus 15-én került sor az Úllői úton. Ezen a mérkőzésen is folytatódott a két csapat “játékoskeringője”, hiszen a vendég zöld-fehéreknél lépett pályára Tököli Attila és Lisztes Krisztián, ráadásul a kispadon Gellei Imre ült, aki 2005-2007 között 56 alkalommal volt a pesti zöld-fehérek edzője. A találkozó 1:1-s döntetlennel zárult, Ashmore a 48. percben szerezte meg a vezetést, amit Lisztes (volt és leendő csapata ellen) szabadrúgásból egalizált.

A visszavágón, 2010. március 20-án, Paksról hozta el a Fradi mindhárom bajnoki pontot. A 2-1-es ferencvárosi sikerrel zárult találkozón Elding góljára Vayer még válaszolt, de Ferenczi 50. tétmeccsen lőtt gólja a győzelmet jelentette Craig Short csapatának.

A 2010/11 évi bajnokság őszi első fordulójában a volt ferencvárosi Bartha góljával a paksiak szerezték meg a vezetést, amelyet Heinz egyenlített ki. A cseh légiós az első bajnoki mérkőzésén góllal mutatkozott be. A folytatásban az ellenfél védője öngólt vétett, így 2-1-es ferencvárosi győzelem született.

A “tavaszi” visszavágót a hazaik nyerték 3-2 arányban 2011 novemberének utolsó napján. Vayer góljára Maróti, Böde (ez volt Dani első találata a Fradi ellen) találatára Miljkovic válaszolt, majd Montvai gólja már a három pontot jelentette a paksiaknak.

20111106-paks-albert2011 novemberében Albert Flórián halála miatt meglehetősen szomorú légkörben zajlott a találkozó, amely gólnélküli döntetlennel zárult. 2012 májusában abajnoki idény 14. vereségét szenvedte el Détári Lajos csapata Pakson. Böde, Kiss T. (2) és Szatmári góljaira csak Oláh és Klein részéről érkezett válasz, így 4-2-re nyert Kis Károly csapata. Ez volt a Paksi csapat utolsó győzelme a Fradi ellen és ezen a találkozón lépett utoljára pályára a Fradi ellen Böde Dani is, aki a 10. percben lőtt remek góllal tette le a védjegyét a Ferencváros vezetői előtt…akik a bajnokság után már le is igazolták.

Volt csapata elleni első gólját Böde Dani 2013. november 24-én szerezte Pakson a 2:2-re végződő találkozón.

2014 novemberébena Paks leparkolta a buszt és pontot rabolt a Fraditól” az Üllői úton. 2015 tavaszán Gyömbér gólja jelentette a megszerzett három pontot a Tolna megyei székhelyen.

A 2015/16-s bajnoki szezonban mindhárom találkozón a Fradi győzött, meggyőző fölénnyel és remek teljesítménnyel. 2015. augusztus 29-én a Groupama arénában Böde és Lamah góljaival győztünk 2-0-ra, majd a december 5-én, a zimankós hidegben ütötte ki a Fradi a bajnoki tabella akkori második helyezettjén tanyázó Paksot 5-0-ra, Lamah, Sesták, Böde, Busai és Varga R. góljaival. 2016. április 6-án, a Groupama-aréna nem csak zöld-fehérbe, de aranyba is öltözött. A fölényes 5-2-s győzelem után a Ferencvárosi 29. bajnoki címét ünnepelte, melyet egy hosszú, 12 éves “várakozás” után értünk el.

Az ez utáni hat mérkőzés azonban a paksi zöld-fehéreknek alakult kedvezően.  2016. augusztus 6-án Pakson: “A Ferencváros nem tudta bedarálni a Paksot. A lelkesen küzdő hazaiak nem érdemeltek vereséget, a nem kellőképpen kreatív vendégek pedig győzelmet”. 2016.11.05-én A Groupama Arénában a lelkesen és szervezetten futballozó Paks egy kis szerencsével elvitte a három pontot a bajnoktól. 2017.04.12-én a vendéglátók magabiztos győzelmet arattak az enerváltan és fásultan játszó Fradi ellen. 2017.08.12-én az 1-1-re végződő találkozón a vezetést Varga Roland szerezte meg, amit a vendégek a 60. percben egalizáltak. 2017.11.18-án került sor Pakson, a Ferencváros Joseph Paintsil korai és Amadou Moutari hajrában szerzett találatával nyert 2–0-ra, így megszakította a tolnaiak ellen 2016 áprilisa óta húzódó nyeretlenségi sorozatát.

2018.04.21-én a Groupama-arénában (ahol a Fradi már két éve nem tudott nyerni) folytatódott a döntetlenek sorozata. A 76. perctől kezdve emberhátrányban játszó Csertői-csapat majdnem győzött az Üllői úton, a Ferencváros a 95. percben mentett pontot Varga Roland büntetőből szerzett góljával. 2018.08.18-án a Groupama-arénában a 9. döntetlen született a két csapat találkozóján és ez volt Thomas Doll utolsó mérkőzése a Ferencváros kispadján. Sokkal jobban kezdett a vendégeknél az éllovas, de a hajrában még az egy pontot is majdnem elveszítette. Petrjak már a 30. percben betalált, amit a vendégek az első félidő hosszabbításában egalizáltak. A szünet után hiába játszott a Fradi óriási mezőnyfölényben, az utolsó percben mégis Haraszti hagyta ki a mérkőzés legnagyobb helyzetét.

Az utolsó bajnoki mérkőzésre Pakson került sor 2018.12.01-én. A már Szerhij Rebrov irányította Fradi könnyedén nyert 3-0-ra, a gólokat Böde, Blazic és Varga szerezte.

A két csapat eddig három helyszínen mérkőzött meg egymással: 11 alkalommal az Üllői úton, 11 alkalommal Pakson és egyszer a Puskás stadionban. Érdekesség, hogy az eddig 23 bajnoki mérkőzésen a Fradi jobban szerepelt idegenben, mint hazai pályán. A 11 Üllői úti mérkőzésből csupán 3 alkalommal hagyta el győztesen a pályát a Ferencváros, 7 döntetlen mellett 1 alkalommal a Paksiak győzni tudtak a Groupama-arénában. Pakson viszont a 11 mérkőzésből hatot nyert meg a Fradi, kettő végződött döntetlennel, a hazaiak háromszor nyertek. A Puskás stadionban a Fradi nyeret 2-0-ra, “javítva” a hazai mérkőzések statisztikáját.

További érdekes adat, részletes beszámolók a mérkőzésekről és a fotelszurkolói jegyzetek IDE KATTINTVA érhető el.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

9 hozzászólás a(z) Sípszó előtt: Ferencváros – Paks bejegyzéshez

 • ajvé, Paks -- Fradi … Herr Doll, egy újabb vereség esetén ki lesz a felelős, ha a játékosok nem tudnak egy labdát lekezelni, vagy csak “összevissza” szaladgálnak? Az IDŐJÁRÁS??? Mert Ő még nem volt bűnbak … MLSZ, szöv. kap., talaj, saját csapat, “‘egyes játékosok”, már mindenki volt …. VÁLTOZÁST!
  Egyébként ambivalens érzés, hogy nekünk az Újpest minimum pontszerzése, de inkább győzelme lenne jó … de hogy szurkoljak neki? :-)))

  • Egyelőre 1-3 a “lilákok” javára … azt hiszem, de majd ki fogtok javítani, hogy utoljára ’65 őszén volt nekünk jó a “rendőrgyőzelem” … bár, akkor még a játékvonat kötötte le inkább a figyelmemet … 😛 Persze, a MU elleni meccseket és a torinói döntőt láttam / hallottam … még ha nem is sokat értettem belőle, óvodásként … nem nagyon értettem, hogy “ősz öreg emberek” (értsd:30-35 éves tanárok, orvosok, mérnökök) hogy tudnak megőrülni és egymást a levegőbe dobálni 1-1 gól után?

 • A Fradi 25 pontjàval szemben 3-3 pontokat az MTK, a Vasas és a Haladàs; egy-egy pontot meg az UTE, a Videoton, a Paks és a Mezôkövesd ért el az FTC-vel szemben.
  a Paks 13 elért pontjàval szemben az FTC, az MTK és a Gyirmòt értek el egy-egy pontot, A Vasas, a Haladàs, hàrom-hàrom, az UTE, a Videoton meg 4-4 pontot értek el ellenük.

 • A mùlt bajnoksàgban (2015/2016) a tabella harmadik fordulòjàban a Paks a Puskàsal és a Haladàsal osztozkodtak 4 pontal.

  A mostani bajnoksàg 3. fordulòjàban megint hàrom csapat oztozkodik. Most azonban csak 2 pontal. A Paks a Haladàs és a Gyirmòt. Talàn lehetne mondani a Gyirmòt elfoglalta a Puskàs mùlt évi helyét.

  A Paks szerintem vagy gyengült, vagy a Videoton erôsödött, hiszen még az 2015/2016-os bajnoksàgban a Paks meg tudta verni othon a Vidit. (2:0-ra). Most azonban csak egy 1-1-es döntetlenre futott.

 • Újra kezdem, mert elszállt, hál’Istennek, mert kicsit indulatosan fogalmaztam! Vagy megharagszanak rám sokan, vagy nem, de a következő 2 hétben ki nem xarja le a “focit”? Akár magyar, akár angol, akár spanyol, én inkább SPORTOT nézek, nem focit … Ennyi. Hajrá Magyarok! Nektek is azt javaslom, hogy úszó-, vívó-, kajak stb. döntők helyett nehogy már egy Fradi-Paks meccsel foglalkozzatok … nevetséges lenne … Amikor Katka, Cseh Laci, Gyurta Dani úszik, most őszintén, nem mindegy, hogy mi lesz egy NB I-es meccs eredménye? Tegyük már helyükre a dolgokat, találjuk már meg a “helyiértékét” mindennek! Bocs, ez csak az én véleményem! 4 év = 208 hét … azért a legnagyobb focibu.i is kibírja, ha ebből 2 hétig SPORTOT néz! A maradék 206 hétben meg lehet agyalni azon, hogy ki lesz a Vasasban a jobbhátvéd, és kapott-e a paksi balszélső sárga lapot … Sajnos, az az i.d..t. “Népsport” (Magyarország LEGROSSZABB SPORTNAPILAPJA!) az Olimpia alatt is azon fog kérődzni, hogy “Dzsudzsák hova igazol?” NORMÁLIS időkben az OLIMPIA alatt semmilyen más sporteseményre nem került sor, mert nem is lett volna olyan elmebeteg, aki mást nézett volna … persze, lehet az Eurosporton bolhaugrató-versenyt, vagy nyári (!!!) síugrást nézni … A magyar futball nemcsak szakmai, hanem erkölcsi züllése is ott kezdődött, amikor az olimpia alatt volt képük bajnokikat játszani (1988 óta -- előtte elképzelhetetlen lett volna) … Uff, mérges vagyok!

  • lacimadàr, érdemes gondolkodni soraidon.

   A könnyûatletika, az ùszàs, a kardvìvàs szép sportàgak. Szeretem nézni ôket.

   Ott az egyéni és az egyéni teljesìtmény fontosabb, vagyis szerintem, mérvadò és a test kultùràja kerül az elôtérben.

   A labdarùgàst azért szeretem, mert az egyéni teljesìtmény csapatban érvényesül.

   Az athletàk persze ùgy jàrulnak hozzà, hogy a “nemzetnek”, a klubnak szentelik teljesìtményeiket és eredményeiket.

   Mìg az athlétàkat a tiszta erények és célok ösztönzik, a labdarùgàsban — szerintem — a vegyes és közös értékek érvényesülnek, vagyis a tisztasàgbòl keverék lesz.

   Akkor két mércével kell mégis mérni a labadarùgàst és a “sportot” ?

  • lacimadàr, talàn most értettem meg, hova akarsz kilyukadni.

   Ami engemet mérgesìt, az az, hogy a külföldi magyarok nem is tudjàk egyàltalàn fogni a magyar sportközvetìtéseket az olimpiàròl, mert “szerzôi jog” miatt csakis Magyarorszàgon foghatò.

   Talàn màr itt kezdôdik a kérdés, hogy vajon milyen fontos is — a labdarùgàson kìvül — a màsik sportàgak, ha egy NBI-es meccset nézhetek, miközben egy olimpiai teljesìtményt nem.

   • Kedves László, úgy olvastam, a közszolgáalti médiánk külön hangsúlyozta is, hogy az idei olimpia közvetítését még korábbi szerződés szabályozza, a 2018-as téli olimpiától kezdődően határon túlra is sugározhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.17. 19:30 BL selejtező FC Ludogorec-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST