Sípszó előtt: Zalaegerszeg – Ferencváros

Szombaton19:30 órától a 71. bajnoki meccsünk következik az újonc Zalaegerszeg ellen a ZTE Arénában.

A jelenleg vidéki székhelyű NB1-s csapatok öröklistáján a ZTE, a nagyon előkelő negyedik helyen tanyázik azon csapatok között akik ellen a legtöbb alkalommal léptünk pályára. Előttük a Diósgyőr, a Videoton és a DVSC szerepel, természetesen vannak olyan csapatok akik mérkőzésszámban megelőzik a Zalaegerszeget, de jelenleg nem tagjai a legmagasabb élvonalnak (Győr, Haladás, Pécs, Szegedi EAC, Tatabánya, Salgótarján). Az előbb említett csapatok azok akikkel legalább 50 mérkőzésünk van és ha visszatekintünk a közös történelemre, számos emlékezetes nagy csatákat vívtunk egymás ellen. Ez alól a ZTE sem kivétel, a két csapat 40 éves közös története olyan mérkőzéseket is hozott, melyeket egyik csapat szurkolói sem felednek el soha.

Az eddigi 70 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 37 győzelem, 19 döntetlen, 14 vereség, 155 lőtt és 80 kapott gól.

A Zalaegerszegi TE (ZTE) 1920-ban alakult. A csapat színe először fekete–fehér, majd zöld-fehér volt, a kék-fehér színösszeállítást az ötvenes évektől használják. 1939-ig alacsonyabb osztályban szerepelt a zalai gárda, a második világégés kirobbanásának évében megszűnt a klub, elvették a csapattól még a pályát is. 18 éves pauza után 1957-ben két zalaegerszegi klub (Dózsa, Petőfi) egyesült, mely nem tartott sokáig, hiszen még abban az évben a Petőfi és Ruhagyárral egyesült és felvette a Zalaegerszegi TE nevet. Ettől az évtől 1972-ig először az NB2, majd az NB1/B-ben szerepelt csapat. A várva várt feljutás 1972-ben következett, innentől a klub már “törzsgyökeres” NB1-es számított, bár voltak évek amikor kiestek a legmagasabb osztályból, de elég hamar vissza is jutottak. A komolyabb krízis a 2012-s kiesés, mely után 7 évet kellett várni a fociszerető zalai szurkolóknak, hogy visszakerüljenek az NB1-be. A csapat legsikeresebb szezonja a 2001/02-es bajnokság, amikor megszerezték a magyar bajnoki címet. A Bozsik Péter dirigált együttes legnagyobb győzelmét 2002. augusztus 14-én érte el, amikor a 90. percben, Koplárovics Béla góljával (még dal is született róla) nyert 1-0-ra a Puskás stadionban a Manchester United ellen.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

A két csapat először 1972.10.08-án mérkőzött meg egymással a Népstadionban. Juhász “Juci” kezdte meg a gólgyártást, két góljával 2:0-ra verte a Fradi az újoncot. Az első zalaegerszegi összecsapáson rögtön sikerült is a visszavágás a hazaiaknak. 1973. május 6-án 1-0-ás vereséget szenvedett a Géczi – Martos, Bálint, Megyesi – Juhász, Vépi – Szőke I., Branikovits, Albert, Mucha, Engelbrecht (csere: Bartosik) felállásban pályára lépő zöld-fehér csapat. A bajnokság végén a hatodik helyen zártak a kék-fehérek, míg a Fradi második lett az Újpest mögött.

Idegenben az első ferencvárosi sikerre a harmadik zalaegerszegi mérkőzésig kellett várni. A KEK menetelés évében, már túl a Liverpool elleni mérkőzéseken, 1974. november 23-án a Géczi – Martos, Viczkó, Megyesi – Juhász (Magyar), Rab – Pusztai, Nyilasi, Branikovits, Takács, Máté összetételű csapat, Nyilasi, Pusztai és Liverpool ölő Máté góljaival 3-0-ra nyertük meg a mérkőzést. Amíg a ’70-es években rendezett találkozókon fej-fej mellett haladtak a csapatok, addig a ’80-as években a hazaiak bizonyultak jobbnak. 1978.02.22-én lőtt először a fővárosi zöld-fehér csapat öt gólt a ZTE kapujába. A főlényes győzelem ellenére nem volt lelkes hangulat a lelátón, bár mindegyik gól néhány pillanatra elfeledtette a csapat addigi szereplését. 1979.12.15-én a ZTE vissza is vágott: 12.000 szurkoló tapsolta meg a hazaiak első gólját, amelyet Soós bombázott a hálóba. Szünet után Szentes fejesgóllal növelte a ZTE előnyét, az utolsó percekben pedig Antoni 11-esből állította be a végeredményt.

Sokáig emlékezetes mérkőzést játszott egymással a kép csapat 1981.03.14-én Zalaegerszegen. A gól és büntetőparádét hozó mérkőzésen (4:4) négy 11-es esett, ebből kettőt ismételtetett meg a bíró, így összesen hat 11-est, 8 gólt és végig nagyszerű játékot láttak a nézők. A 80-s években ezen túl is szépen termelték a gólokat a csapatok, 11 mérkőzésen esett háromnál több gól. Az évtizedet a Fradi zárta le egy “ötössel” 1989.05.27-én. A hazai csapat lényegesen jobb futballt játszott, és a második félidőben olykor vastapsot érdemlő produkcióval könnyedén jutott a három ponthoz, amiben a szinte feltett kézzel pályára lépő ZTE egy pillanatra sem tudta megakadályozni.

A 90-s években is potyogtak a gólok a két csapat találkozóin. A legnagyobb arányú győzelmet a Fradi aratta 1992.04.04.-én, amikor is az Üllőti úton hétszer vették be a nagyon gyenge napot kifogó ZTE kapuját. Ebben az évtizedben a vidéki alakulat egyetlen alkalommal sem tudta legyőzni a Fradit., csupán három 1-1-es döntetlen futotta az erejükből. A Fradi számára ezen időszak legemlékezetesebb mérkőzésére Zalaegerszegen került sor 1976.06.16-án. A 22. bajnoki címünk megnyeréséhez győznünk kellett, amit Dalnoki Jenő “csikócsapata” simán teljesített is. Bár számos “pletyka” kering a mérkőzésről, melyeket azonban Dalnoki Jenő nagyon kategorikusan mindig vissza is utasított. Az akkori Népsport négycsillagosra értékelte a 3:1-es Fradi győzelemmel végződő találkozót (mégis hajtottak a hazaiak?), ahol Ebedli, Nyilasi és Szabó góljai a 65-70. perc között döntötték el a mérkőzést és az 1995/96-s bajnoki cím sorsát.

A 21.század két döntetlennel indult, majd jött a ZTE legeredményesebb 2001/02-s bajnoki évadja, ahol 12 klub küzdött a bajnoki címért. Előbb három-három mérkőzést vívott egymással minden csapat, aztán a mezőny két hatos csoportra vált: felsőházra és alsóházra. A felsőház 6 csapata is, és az alsóház 6 csapata is játszott még egymás között egy-egy meccset, így alakult ki a végső sorrend. Ennek megfelelő ebben a szezonban négyszer találkozott egymással a Fradi és a ZTE. 2001.07.14-én az Üllői úton Egressy góljával a vendégek győztek, ahogy 2001.10.13-án is Zalaegerszegen, 8500 néző előtt 2-0-ra. 2002.03.01-én az Üllői úton sikerült a Fradinak a visszavágás, Penksa és Pinte góljaival nyertünk 2-0-ra a bajnokság tavaszi idénynyitóján. A bajnoki címet eldöntő találkozóra 2002.05.22-én került sor Zalaegerszegen. A ZTE a számára döntő fontosságú mérkőzésen nem játszott túl jól, de hatalmas lelkesedéssel kicsikarta az elsőséghez szükséges egy pontot, így fennállása során először lett bajnok, mivel előnye behozhatatlanná vált az utolsó forduló előtt. A bajnoki címet megszerző ZTE, a Turi – Kocsárdi, Urbán, Csóka, Szamosi – Nagy L., Molnár B., Balog Cs. (Sabo 70.), Róth (Bonchis 90.) – Kenesei (Ljubojevic 83.), Waltner összeállításban lépett pályára és Gyepes 53. percben szerzett góljára Sabo a 71. percben tudott válaszolni, mely elégnek bizonyult a végső sikerhez.

A ZTE a következő években nem tudta megismételni ezt a remek teljesítményt, de 2012-ig tagja maradt az NB1-nek. A Fradinak nem volt ilyen “szerencséje”, hiszen a csapatot 2006-ban az NB2-be száműzték, ahonnan csak 3 év múlva tudott visszakerülni. A 2009/10-es bajnoki szezon első fordulójában 2009.08.01-én, a ZTE volt vendég az Üllői úton, ahol Fitos László szerezte meg a vezetést a 15. percben az élvonalba három év után visszatérő Ferencvárosnak, majd Dragóner Attila fejese talált utat a kapuba. Máté Péter ugyan a félidő hosszabbításában szépített, de a csereként beállt Pölöskey Péter duplájával végül 4–1-re nyertek a zöld fehérek.

A tavaszi visszavágó, 2010.03.06-án Szabó Zsolt volt a főszereplő, amikor is 3-0-s Fradi előnyt Dragóner és Morrison kiállításával sikerült kiegyenlítenie. A bíró azóta is a Fradi szurkolók egyik “kedvence”.

Sokáig emlékezetes, fordított felállású mérkőzésre került sor az Albert stadionban 2011.05.10-én is, ahol Csank János együttese a szünetben már 4–1-re vezetett a vezetőedző korábbi csapata ellen, de a második félidőben felállt a padlóról a Fradi, és 4–4-re mentette az összecsapást. A különbség annyi, hogy itt nem kellett kiállításokkal segíteni az egyenlítést.

Heinz egyenlített

2012.04.08-án a “fordító hadművelet” ezen mérkőzésen is működött, hiszen Zalaegerszegen a második félidő 60. percében még 2-0-ra vezettek a hazaiak, de a Fradi remekül hajrázott és Simic valamint Hakola duplájával 3-2-re megnyerte a mérkőzést.

7 éves pauza után, 2019.09.22-én Zalaegerszegen mérkőzött meg újra egymással bajnoki találkozón. A Fradi egy nehéz El mérkőzés után (09.19. Espanol, Barcelona) a fáradtság jeleit magán viselve az utolsó percekben fordította ma javára az eredményt. A tízezer néző előtt a hazaiak szerezték meg a vezetést az első félidő utolsó percében. A második 45 percben sokáig úgy tűnt, hogy meglepetésre az újonc otthon tudja tartani a három bajnoki pontot (a 65. percben Varga büntetőt is hibázott), de Rebrov mester cseréi (Leandro, Tokmac) fordítani tudtak.

Az utolsó bajnoki találkozóra a Groupama-arénában került sor 2019.11.24-én. Ötgólos mérkőzésen hangolt a Ferencváros az EL-re, a győzelemmel a tabella élére is ugrott. A 3-1-s vezetés birtokában a második félidőt “ellazsáló” fővárosi zöld-fehérek győzelme így sem forgott veszélyben az őszi idény egyik legjobb meccsén.

A két csapat a 70 bajnoki mérkőzés mellett még 6 Magyar Kupa és 2 Ligakupa mérkőzésen is találkozott egymással. Összesítve a 78 tétmérkőzését: 43 Fradi győzelem, 20 döntetlen, 15 ZTE győzelem, 169-86 gólkülönbség a zöld-fehérek javára. A Ferencvárosból Ebedli Zoltán (21) lépett legtöbbször a pályára, Nyilasi Tibor (11) lőtte a legtöbb gólt és Dalnoki Jenő (14) ült legtöbbször a kispadunkon. Eddig 4 helyszínen rendeztek mérkőzést, az Üllői úton 31, a Puskás stadionban (Népstadion) 3, Kecskeméten 1, és Zalaegerszegen 35 alkalommal. Hazai környezetben nyomasztó a Fradi fölénye, de Egerszegen már sokkal “árnyaltabb” a kép: 13 Fradi győzelem és 11 döntetlen mellett 11 alkalommal a hazai kék-fehérek diadalmaskodtak.

A két csapat minden mérkőzése és statisztikai adata a Ferencváros, ZTE elleni mérkőzései link alatt érhető el.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST