Sós Károly

sos-karoly-31925 és 1927 között a Ferencváros játékosa volt, de az első csapatban nem játszott. Játékos pályafutásának állomásai: Vasas, Nemzeti, Attila. Külföldön az FC Saint Malo, Olimpique Ales, FC Bern, Banska Bystrica csapataiban fordult meg.

1938-ban hazatért a Gammába, ahol pályafutása végén már játékosedzőként ténykedett.

Edzői pályafutásának következő állomásai: Haladás, Újpest, Haladás, SBTC, Dorogi Tárna.

Deák Ferenc távozása után, 1953-ban ült le a Bp. Kinizsi kispadjára. Négy szezonon át volt a nevétől és színeitől is megfosztott Ferencváros vezetőedzője.

1954-ben, majd egy évvel később is a bronzéremig vezette a csapatot. Mindkétszer a Bp. Honvéd – Vörös Lobogó kettős végzett a táblázat első illetve második helyén.

Az 1955/56. évi kupakiírást az Ő vezetésével kezdte meg a csapat (1957-ben a délszláv túrán történt “Láng-affér” után lemondott), majd Csanádi Árpáddal folytatta 1957-ben. Az 1958-as, győztes kupadöntőben már Tátrai Sándor ült a kispadon.

Ferencvárosi pályafutása utáni állomások:  pályaedző a válogatottnál, majd a válogató bizottság (Baróti, Lakat, Sós) egyik tagja, Bp. Honvéd, NDK – szövetségi kapitány. A kelet-németeket bronzéremig vezette a tokiói olimpián.

1968-tól két éven a szövetségi kapitányi tisztet töltötte be idehaza. Nála lett válogatott két ferencvárosi klasszis: Szőke és Juhász is. Utolsó mérkőzése a csehszlovákok elleni emlékezetes találkozó volt Marseille-ben (Érdekesség, hogy hosszú évek után először nem szerepelt játékos a Ferencvárosból).

4 hozzászólás a(z) Sós Károly bejegyzéshez

 • Szinte magától értedődik, hogy Marseiile-ben nem szerepelt FRADISTA !
  A CSÁSZÁR ÉPPEN LÁBADOZOTT !

  • Ha Marseille-ben ott van 4-5 fradista (valami miatt NEM LEHETETT!!!), az a válogatott sosem lap ki! Hiányzott: Az akkori Európa 3 legjobb kapusának egyike, Géczi Pista (vajh miért??? Még a pártba is belépett, szegény!), Novák Dezső, Páncsics Miklós, Juhász Pista, Szűcs Lajos, A “CSÁSZÁR”, Rákosi Matyi …”CSAK” ennyi fradista hiányzott Marseille-ben … azt a Fradit ma VILÁGVÁLOGATOTTNAK hívnák …

   “VÉLETLENÜL” ’68 után 1 évvel nagy nehezen, a 3. meccsen sikerült végre kikapni a csehektől … akiknek többsége “szlovák” volt ….semmi politika nem volt benne … nem hát …

 • Sós Károlynak ragyogó taktikai érzéke volt. Nem akarom ismételni magam, de “Emlékezetes” sorozatomban többször felhívtam a figyelmet arra, hogy új taktikai megoldással -- az akkor “szabályszerű” WM (3-2-5) rendszer helyett nemegyszer 4-2-4 vagy 4-3-3 felállással -- aratott sikert akkoriban jobb játékerőt képviselő ellenfelekkel szemben.
  Sajnos, később valahogyan kihunyt belőle a kreativitás, nem tudta megismételni régi sikereit.

  • “Ragyogó” taktikai érzékét fényesen bizonyította ’68-ban Moszkvában, ’69-ben Prágában és Marseille-ben. No comment. . A magyar futball egyik sírásója … a saját játekosait nem ismerte fel … az ellenfelekét meg pláne nem …
   Hogy lehetett ez az ember szöv. kap. az NDK-ban, ahol AKKOR MÉG (!) mindenki egyforma (szőke!) volt???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST