Stadion-jövő a múltból 10. rész

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tí­z év Üllői út 129. sz alatti stadion épí­tési terveket, esetenként az épí­tés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2008 – 2010

A McCabe korszak  (1. rész)

A második “… épí­t – nem épí­t…” huzavona
Október elejére – a bejelentés szerint (!) – megépül az FTC jégpályája is

™¦ ™¦ ™¦
Aláí­rták a befektetői szerződést

2008. április 9.

A megállapodás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a Ferencváros, a létesí­tményt üzemeltető Sportfolió Kht. és az angol Real Esplanade között jött létre.

Az angol tulajdonosnak 30 napon belül kell átutalnia a vételárat. Az állam 3,45, a klub 2,3 milliárd forinthoz jut. Rieb György, az FTC elnöke azt mondta, a klub adóssága 1,7-1,8 milliárd
forint.

Nehéz munka volt, sikerült beváltani azt az í­géretet, melyet kinevezésemkor tettem, találtunk egy szakmai- és ingatlanbefektetőt – jelentette ki az aláí­rást követő sajtótájékoztatón Rieb.

A nagy múltú klub jövőjét biztosí­tja ez a szerződés – mondta Tátrai Miklós, az MNV ZRt. vezérigazgatója. A megállapodás az állam, a klub, az adófizetők és a szurkolók érdekeit is szolgálja. A mai nappal az Üllői úti ingatlannal kapcsolatban az állam szerepe
véget ért.

A Real Esplanade-et Kevin McCabe tulajdonos távollétében Patrick Vangoidsenhoven befektetési igazgató képviselte. A befektető cég tulajdonosa kisebbik fia esküvője miatt nem jött el Budapestre.

Vangoidsenhoven elmondta, a közbeszerzési és engedélyeztetési eljárás – amely több hónapot vesz igénybe – lefolytatása egy hosszabb folyamat, ezért az angolok úgy terveznek, hogy három év múlva állhat készen a klub vadonatúj stadionja.

Ekkor kell a Ferencvárosnak az előzetes elképzelések szerint bejutnia a Bajnokok Ligájába.

A megállapodásokat Rieb György (FTC-elnök), Tátrai Miklós (MNV Zrt.) és Szász András (Esplanade Kft.) látták el kézjegyükkel.

™¦ ™¦ ™¦
Megérkezett a pénz

2008. május 9.

Péntek délelőtt megérkezett a Ferencváros bankszámlájára az angol befektetőtől a tulajdonjogért járó 2,3 milliárd forint – jelentette be Rieb György, a zöld-fehér klub elnöke.    Ezzel az angolok 95 százalékos tulajdonrészt szereztek az egyesületben, a fennmaradó öt százalék maradt a Ferencvárosé, ez meghatározott kérdésekben vétójogot biztosí­t az klub számára.

Rieb György kijelentette: ezzel megmenekült a klub, amelynek adóssága 1,7-1,8 milliárd forint.

Rieb hozzátette: először a múltat kell rendezni, a tervek szerint június közepéig minden adóságát törleszti az FTC.

Az MTI kérdésére válaszolva a ferencvárosi vezető elmondta, hogy szerződésben rögzí­tették, milyen kérdésekben van beleszólási joga az egyesületnek:

A legfontosabb talán, hogy nem változhat a klub cí­mere, szí­ne, a stadion nem költöztethető máshova, ezen kí­vül még rengeteg egyéb feltételt is meghatároztunk, ezek azonban üzleti titoknak minősülnek.

Berki Krisztián, Rieb György és Terry Robinson

™¦ ™¦ ™¦
2011-2012-re készülhet el az új stadion

2008. október 21.

Jövőre kezdődhet el, s 2-3 év alatt készülhet el a Ferencváros labdarúgócsapatának új stadionja. A gazdasági válság nem befolyásolja Kevin McCabe tulajdonos üzleti terveit a klubbal kapcsolatban – erről az FTC tájékoztatta az MTI-t.  Mike Farnan, a Ferencváros mellett az angol Sheffield Unitedet, a kí­nai Csengdu Bladest és az ausztrál Central Coast Marinerst magába foglaló csoport nemzetközi ügyvezetője ezzel összefüggésben azt mondta, a Ferencváros évről évre növelheti kereskedelmi bevételeit, és az új stadionhoz kapcsolódó Üllői úti ingatlanfejlesztés is a legjobb időben veszi kezdetét.

Felkészültünk a gazdasági környezet változásaira, és éppen ezért kezdtünk megfontoltan nemzetközi érdekeltségeink bőví­tésébe, melynek eredménye a Ferencváros megvásárlása – mondta Mike Farnan, aki korábban a Manchester United, az AC Parma és az Atlético Madrid menedzsmentjében szerzett tapasztalatokat. – A Fradi immár egy nemzetközi csoport tagja, melynek Angliában, Kí­nában és Ausztráliában is vannak érdekeltségei. Ez a nemzetközi hálózat egyrészt esélyt teremt a kockázat megosztására, másrészt korábban elérhetetlen kereskedelmi lehetőségeket biztosí­t, amelyek minimalizálják a Ferencváros függőségét a magyarországi szponzori piactól. Tárgyalásban állunk multinacionális cégekkel, amelyek hamarosan klubcsoportunk partnerei lehetnek. A folyamatnak a Fradi is közvetlen haszonélvezője lesz. Mindezek figyelembe vételével biztosak vagyunk abban, hogy a Ferencváros a gazdasági válság ellenére évről évre növelni fogja bevételeit.

Mike Farnan kiemelte, hogy a cégcsoportnak a futballon kí­vül is világszerte komoly gazdasági érdekeltségei vannak.

Kevin McCabe, a Ferencváros új tulajdonosa Anglia egyik vezető ingatlanfejlesztője, cége, a Scarborough vezetésével kezdődik meg jövőre az új stadiont és kereskedelmi létesí­tményeket magában foglaló beruházás az Üllői úti ingatlanon. Mí­g más cégek visszavonulót fújnak, McCabe úr a lehetőségeket látva növekedésre törekszik. Cégcsoportja tőkeerős, és a forrásai, valamint a jövőképe is adott ahhoz, hogy Budapest egyik legjobb adottságú ingatlanján virágzó sport- és üzleti szolgáltató központot hozzon létre. A fejlesztés időtartama a kivitelezés megkezdésétől számí­tva két-három év, ami tökéletes időzí­tés, hiszen éppen addigra állhat újra növekedési pályára a magyar gazdaság – tette hozzá Farnan.

™¦ ™¦ ™¦
Bemutatták a Ferencváros labdarúgócsapataleendő,
az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA)
szabályainak teljesen megfelelő stadionjának a terveit.

2008. december 18.

Csütörtökön ünnepélyes keretek között bemutatták a Ferencváros labdarúgócsapata leendő stadionjának terveit; a létesí­tményt várhatóan 2010-ben kezdik el épí­teni.

Egy olyan vonzóan esztétikus létesí­tményt szeretnénk felépí­teni, amely később akár a főváros egyik nevezetessége lehet – nyilatkozott Kevin McCabe klubtulajdonos.

Kevin McCabe

Az eseményen elhangzott, hogy a beruházás körülbelül 50-60 millió euróba (13,3-15,9 milliárd forint) kerül majd. A futballstadiont a jelenlegihez képest az első látványtervek alapján kilencven fokkal elforgatják, mellette egy négy-, valamint egy háromcsillagos szálloda, továbbá szórakoztató- és egészségügyi központ létesült. A klub múzeuma és hivatalos boltja mellett éttermek és bárok várják majd a látogatókat a területen.

A jövő év még mindenképpen a tervezés ideje, a következő három-négy hónapban véglegesí­tjük az elképzeléseinket, ehhez az önkormányzat és a szurkolók segí­tségét szeretnénk kérni – mondta McCabe, majd hozzátette: a gazdasági válság miatt egyelőre semmit sem tudnak biztosra mondani.

Az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályainak teljesen megfelelő stadiont fogunk épí­teni, de figyelünk a környezetvédelmi és a biztonságtechnikai szempontokra is – nyilatkozott Szász András, a beruházás magyar felelőse.

Rieb György, az FTC elnöke elmondta: a csapat az épí­tkezés ideje alatt várhatóan a Puskás Ferenc Stadionban játssza majd mérkőzéseit, az erről szóló tárgyalások már folynak az illetékesekkel.

További képek …

™¦ ™¦ ™¦
Megszépül az Albert stadion

2009. szeptember 17.

Csapatunk szponzorának, a Poli-Farbénak köszönhetően megszépül az Albert-stadion. Berki Krisztián, az FTC zR.t vezérigazgatója ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a teljes Üllői úti aréna tisztasági festésére sor kerül, a vezető elmondta, a létesí­tményt nem azért festik ki, mert elmaradna az új stadion felépí­tése.

– Mielőtt bármiféle hí­resztelés elkezdődne, leszögezem, erre nem azért kerül sor, mert mégsem épül fel a klub új stadionja. Egyszerűen az idény végén szeretnénk méltóképpen elbúcsúzni a 35 éve átadott létesí­tménytől. A tisztasági festés 10 millió forintot meghaladó támogatást jelent, ugyanis 10 ezer négyzetméternél is nagyobb felületet kell lefesteni, amihez egykamionnyi festéket kaptunk – idézi Berki Krisztián szavait az MTI.

™¦ ™¦ ™¦
Kevin McCabe a labdarúgócsapat elnöki posztján

2009. november 18.

Kevin McCabe tulajdonos vette át Terry Robinson helyét a Ferencváros labdarúgócsapatának elnöki posztján, miután utóbbi lemondott. McCabe leszögezte, amennyire ideje engedi, személyesen is részt kí­ván venni a stratégiai kérdések megoldásában, együttműködve az új igazgatósággal és Berki Krisztián vezérigazgatóval, aki teljes felelősséget visel a klub mindennapos ügyeiért. McCabe hangsúlyozta: terveik és céljaik komolyak, hosszú távúak, és szeretnék megerősí­teni a csapatot.

™¦ ™¦ ™¦
Két év múlva készül el a Ferencváros új stadionja

2010. január 19.

Gerstl Alexander, az FTC-nek a nemzetközi kapcsolatokért és a stadionrekonstrukcióért felelős igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az előzetes tervek szerint 2012-re készül el a Ferencváros labdarúgóklub új stadionja, a felújí­tást 2010 nyarán szeretnék elkezdeni. Előzetes épí­tési engedéllyel rendelkeznek, amely még nem jogerős, azonban a cél az, hogy a tavasszal minden akadály elháruljon a beruházás elől, s azt a nyáron el lehessen kezdeni.

2010. február 6.

Berki Krisztián, a Ferencváros labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a Máltáról pénteken hazaérkező szakmai stábot szombaton rendkí­vüli operatí­v ülésre hí­vta össze az új Üllői úti stadion épí­tési terveinek véglegesí­tése kapcsán. Az érintett felek arról egyeztettek, hogy a jelenlegi, módosí­tott tervek minden szakmai szempontnak megfeleljenek, és az új létesí­tmény a lehető legmodernebb, 21. századi sportszakmai elvárásoknak megfelelően, és a legpraktikusabb módon szolgálja majd a labdarúgók munkáját.

2010. február 25.

A szurkolói ankét másik napirendi pontja a stadionépí­téshez kapcsolódott, ahol elhangzott, hogy a bontási és épí­tési engedély kizáróólag együtt lesz beadva, várhatóan nyár folyamán. Az engedélyezetést és ezt követően az épí­tkezést csak kizárólag akkor kezdik meg, ha a stadion teljes finanszí­rozása összeállt, és anyagilag biztosí­tott az új aréna megépí­tése.

™¦ ™¦ ™¦
Október elejére megépül az FTC jégpályája

2010. május 11.

Október elejére megépül a Népligetben a Ferencváros jégkorongcsapatának sátortetős jégpályája. Ezt Rieb György, a klub elnöke mondta kedden a jégkorongblog internetes szaklapnak. Hozzátette: a létesí­tmény alkalmas lesz utánpótlás-mérkőzések megrendezésére, azonban a felnőtt csapat
minden bizonnyal a pesterzsébeti csarnokban adna otthont hazai bajnoki találkozóinak.

Népligeti sportpályánk állami tulajdonosa, a NUSI befogadta egy jégpálya és egy, a labdás sportágak részére tervezett, könnyűszerkezetes edzőcsarnok felállí­tására vonatkozó tervünket -nyilatkozta Rieb György.  A konkrét tervezés zajlik, utána szerezzük be a szükséges engedélyeket. A jégpálya ezek elfogadása után nagyon hamar felállí­tható, szeptember végén, október elején megindulhat a népligeti hokisélet.

Az FTC saját erőből és támogatásokat igénybe véve végzi a beruházásokat.

™¦ ™¦ ™¦
Az egyik állami szerv épí­tési engedélyt ad, a másik (ÁNTSZ) ……
(de ki mozgatja a szálakat)

2010. május 14.

Berki Krisztián, a futballegyesületet működtető Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, az Albert Stadion bontási és épí­tési engedélye megvan, utóbbi azonban a szomszédos ÁNTSZ által emelt kifogások miatt továbbra sem jogerős. Az egészségügyi szervezet szerint az új komplexum veszélyeztetheti a közegészségügyi feladatok ellátását, mert túl közel kerülne a szolgálat épületeihez. A klub ezért módosí­tott az eredeti pályázaton. A bankok csak akkor nyújtanak hitelt, ha a jogerős épí­tési engedély a birtokukban van, í­gy egyelőre kérdéses, hogy a nyárra tervezett stadionépí­tési munkálatokat mikor lehet elkezdeni.

MTI, FTC.hu és FTC Press Archí­vum
2008 április – 2010 május

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ