Stadion-jövő a múltból 10. rész

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tíz év Üllői út 129. sz alatti stadion építési terveket, esetenként az építés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2008 – 2010

A McCabe korszak  (1. rész)

A második “… épít – nem épít…” huzavona
Október elejére – a bejelentés szerint (!) – megépül az FTC jégpályája is

♦ ♦ ♦
Aláírták a befektetői szerződést

2008. április 9.

A megállapodás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a Ferencváros, a létesítményt üzemeltető Sportfolió Kht. és az angol Real Esplanade között jött létre.

Az angol tulajdonosnak 30 napon belül kell átutalnia a vételárat. Az állam 3,45, a klub 2,3 milliárd forinthoz jut. Rieb György, az FTC elnöke azt mondta, a klub adóssága 1,7-1,8 milliárd
forint.

Nehéz munka volt, sikerült beváltani azt az ígéretet, melyet kinevezésemkor tettem, találtunk egy szakmai- és ingatlanbefektetőt – jelentette ki az aláírást követő sajtótájékoztatón Rieb.

A nagy múltú klub jövőjét biztosítja ez a szerződés – mondta Tátrai Miklós, az MNV ZRt. vezérigazgatója. A megállapodás az állam, a klub, az adófizetők és a szurkolók érdekeit is szolgálja. A mai nappal az Üllői úti ingatlannal kapcsolatban az állam szerepe
véget ért.

A Real Esplanade-et Kevin McCabe tulajdonos távollétében Patrick Vangoidsenhoven befektetési igazgató képviselte. A befektető cég tulajdonosa kisebbik fia esküvője miatt nem jött el Budapestre.

Vangoidsenhoven elmondta, a közbeszerzési és engedélyeztetési eljárás – amely több hónapot vesz igénybe – lefolytatása egy hosszabb folyamat, ezért az angolok úgy terveznek, hogy három év múlva állhat készen a klub vadonatúj stadionja.

Ekkor kell a Ferencvárosnak az előzetes elképzelések szerint bejutnia a Bajnokok Ligájába.

A megállapodásokat Rieb György (FTC-elnök), Tátrai Miklós (MNV Zrt.) és Szász András (Esplanade Kft.) látták el kézjegyükkel.

♦ ♦ ♦
Megérkezett a pénz

2008. május 9.

Péntek délelőtt megérkezett a Ferencváros bankszámlájára az angol befektetőtől a tulajdonjogért járó 2,3 milliárd forint – jelentette be Rieb György, a zöld-fehér klub elnöke.    Ezzel az angolok 95 százalékos tulajdonrészt szereztek az egyesületben, a fennmaradó öt százalék maradt a Ferencvárosé, ez meghatározott kérdésekben vétójogot biztosít az klub számára.

Rieb György kijelentette: ezzel megmenekült a klub, amelynek adóssága 1,7-1,8 milliárd forint.

Rieb hozzátette: először a múltat kell rendezni, a tervek szerint június közepéig minden adóságát törleszti az FTC.

Az MTI kérdésére válaszolva a ferencvárosi vezető elmondta, hogy szerződésben rögzítették, milyen kérdésekben van beleszólási joga az egyesületnek:

A legfontosabb talán, hogy nem változhat a klub címere, színe, a stadion nem költöztethető máshova, ezen kívül még rengeteg egyéb feltételt is meghatároztunk, ezek azonban üzleti titoknak minősülnek.

Berki Krisztián, Rieb György és Terry Robinson

♦ ♦ ♦
2011-2012-re készülhet el az új stadion

2008. október 21.

Jövőre kezdődhet el, s 2-3 év alatt készülhet el a Ferencváros labdarúgócsapatának új stadionja. A gazdasági válság nem befolyásolja Kevin McCabe tulajdonos üzleti terveit a klubbal kapcsolatban – erről az FTC tájékoztatta az MTI-t.  Mike Farnan, a Ferencváros mellett az angol Sheffield Unitedet, a kínai Csengdu Bladest és az ausztrál Central Coast Marinerst magába foglaló csoport nemzetközi ügyvezetője ezzel összefüggésben azt mondta, a Ferencváros évről évre növelheti kereskedelmi bevételeit, és az új stadionhoz kapcsolódó Üllői úti ingatlanfejlesztés is a legjobb időben veszi kezdetét.

Felkészültünk a gazdasági környezet változásaira, és éppen ezért kezdtünk megfontoltan nemzetközi érdekeltségeink bővítésébe, melynek eredménye a Ferencváros megvásárlása – mondta Mike Farnan, aki korábban a Manchester United, az AC Parma és az Atlético Madrid menedzsmentjében szerzett tapasztalatokat. – A Fradi immár egy nemzetközi csoport tagja, melynek Angliában, Kínában és Ausztráliában is vannak érdekeltségei. Ez a nemzetközi hálózat egyrészt esélyt teremt a kockázat megosztására, másrészt korábban elérhetetlen kereskedelmi lehetőségeket biztosít, amelyek minimalizálják a Ferencváros függőségét a magyarországi szponzori piactól. Tárgyalásban állunk multinacionális cégekkel, amelyek hamarosan klubcsoportunk partnerei lehetnek. A folyamatnak a Fradi is közvetlen haszonélvezője lesz. Mindezek figyelembe vételével biztosak vagyunk abban, hogy a Ferencváros a gazdasági válság ellenére évről évre növelni fogja bevételeit.

Mike Farnan kiemelte, hogy a cégcsoportnak a futballon kívül is világszerte komoly gazdasági érdekeltségei vannak.

Kevin McCabe, a Ferencváros új tulajdonosa Anglia egyik vezető ingatlanfejlesztője, cége, a Scarborough vezetésével kezdődik meg jövőre az új stadiont és kereskedelmi létesítményeket magában foglaló beruházás az Üllői úti ingatlanon. Míg más cégek visszavonulót fújnak, McCabe úr a lehetőségeket látva növekedésre törekszik. Cégcsoportja tőkeerős, és a forrásai, valamint a jövőképe is adott ahhoz, hogy Budapest egyik legjobb adottságú ingatlanján virágzó sport- és üzleti szolgáltató központot hozzon létre. A fejlesztés időtartama a kivitelezés megkezdésétől számítva két-három év, ami tökéletes időzítés, hiszen éppen addigra állhat újra növekedési pályára a magyar gazdaság – tette hozzá Farnan.

♦ ♦ ♦
Bemutatták a Ferencváros labdarúgócsapataleendő,
az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA)
szabályainak teljesen megfelelő stadionjának a terveit.

2008. december 18.

Csütörtökön ünnepélyes keretek között bemutatták a Ferencváros labdarúgócsapata leendő stadionjának terveit; a létesítményt várhatóan 2010-ben kezdik el építeni.

Egy olyan vonzóan esztétikus létesítményt szeretnénk felépíteni, amely később akár a főváros egyik nevezetessége lehet – nyilatkozott Kevin McCabe klubtulajdonos.

Kevin McCabe

Az eseményen elhangzott, hogy a beruházás körülbelül 50-60 millió euróba (13,3-15,9 milliárd forint) kerül majd. A futballstadiont a jelenlegihez képest az első látványtervek alapján kilencven fokkal elforgatják, mellette egy négy-, valamint egy háromcsillagos szálloda, továbbá szórakoztató- és egészségügyi központ létesült. A klub múzeuma és hivatalos boltja mellett éttermek és bárok várják majd a látogatókat a területen.

A jövő év még mindenképpen a tervezés ideje, a következő három-négy hónapban véglegesítjük az elképzeléseinket, ehhez az önkormányzat és a szurkolók segítségét szeretnénk kérni – mondta McCabe, majd hozzátette: a gazdasági válság miatt egyelőre semmit sem tudnak biztosra mondani.

Az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályainak teljesen megfelelő stadiont fogunk építeni, de figyelünk a környezetvédelmi és a biztonságtechnikai szempontokra is – nyilatkozott Szász András, a beruházás magyar felelőse.

Rieb György, az FTC elnöke elmondta: a csapat az építkezés ideje alatt várhatóan a Puskás Ferenc Stadionban játssza majd mérkőzéseit, az erről szóló tárgyalások már folynak az illetékesekkel.

További képek …

♦ ♦ ♦
Megszépül az Albert stadion

2009. szeptember 17.

Csapatunk szponzorának, a Poli-Farbénak köszönhetően megszépül az Albert-stadion. Berki Krisztián, az FTC zR.t vezérigazgatója ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a teljes Üllői úti aréna tisztasági festésére sor kerül, a vezető elmondta, a létesítményt nem azért festik ki, mert elmaradna az új stadion felépítése.

– Mielőtt bármiféle híresztelés elkezdődne, leszögezem, erre nem azért kerül sor, mert mégsem épül fel a klub új stadionja. Egyszerűen az idény végén szeretnénk méltóképpen elbúcsúzni a 35 éve átadott létesítménytől. A tisztasági festés 10 millió forintot meghaladó támogatást jelent, ugyanis 10 ezer négyzetméternél is nagyobb felületet kell lefesteni, amihez egykamionnyi festéket kaptunk – idézi Berki Krisztián szavait az MTI.

♦ ♦ ♦
Kevin McCabe a labdarúgócsapat elnöki posztján

2009. november 18.

Kevin McCabe tulajdonos vette át Terry Robinson helyét a Ferencváros labdarúgócsapatának elnöki posztján, miután utóbbi lemondott. McCabe leszögezte, amennyire ideje engedi, személyesen is részt kíván venni a stratégiai kérdések megoldásában, együttműködve az új igazgatósággal és Berki Krisztián vezérigazgatóval, aki teljes felelősséget visel a klub mindennapos ügyeiért. McCabe hangsúlyozta: terveik és céljaik komolyak, hosszú távúak, és szeretnék megerősíteni a csapatot.

♦ ♦ ♦
Két év múlva készül el a Ferencváros új stadionja

2010. január 19.

Gerstl Alexander, az FTC-nek a nemzetközi kapcsolatokért és a stadionrekonstrukcióért felelős igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az előzetes tervek szerint 2012-re készül el a Ferencváros labdarúgóklub új stadionja, a felújítást 2010 nyarán szeretnék elkezdeni. Előzetes építési engedéllyel rendelkeznek, amely még nem jogerős, azonban a cél az, hogy a tavasszal minden akadály elháruljon a beruházás elől, s azt a nyáron el lehessen kezdeni.

2010. február 6.

Berki Krisztián, a Ferencváros labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a Máltáról pénteken hazaérkező szakmai stábot szombaton rendkívüli operatív ülésre hívta össze az új Üllői úti stadion építési terveinek véglegesítése kapcsán. Az érintett felek arról egyeztettek, hogy a jelenlegi, módosított tervek minden szakmai szempontnak megfeleljenek, és az új létesítmény a lehető legmodernebb, 21. századi sportszakmai elvárásoknak megfelelően, és a legpraktikusabb módon szolgálja majd a labdarúgók munkáját.

2010. február 25.

A szurkolói ankét másik napirendi pontja a stadionépítéshez kapcsolódott, ahol elhangzott, hogy a bontási és építési engedély kizáróólag együtt lesz beadva, várhatóan nyár folyamán. Az engedélyezetést és ezt követően az építkezést csak kizárólag akkor kezdik meg, ha a stadion teljes finanszírozása összeállt, és anyagilag biztosított az új aréna megépítése.

♦ ♦ ♦
Október elejére megépül az FTC jégpályája

2010. május 11.

Október elejére megépül a Népligetben a Ferencváros jégkorongcsapatának sátortetős jégpályája. Ezt Rieb György, a klub elnöke mondta kedden a jégkorongblog internetes szaklapnak. Hozzátette: a létesítmény alkalmas lesz utánpótlás-mérkőzések megrendezésére, azonban a felnőtt csapat
minden bizonnyal a pesterzsébeti csarnokban adna otthont hazai bajnoki találkozóinak.

Népligeti sportpályánk állami tulajdonosa, a NUSI befogadta egy jégpálya és egy, a labdás sportágak részére tervezett, könnyűszerkezetes edzőcsarnok felállítására vonatkozó tervünket -nyilatkozta Rieb György.  A konkrét tervezés zajlik, utána szerezzük be a szükséges engedélyeket. A jégpálya ezek elfogadása után nagyon hamar felállítható, szeptember végén, október elején megindulhat a népligeti hokisélet.

Az FTC saját erőből és támogatásokat igénybe véve végzi a beruházásokat.

♦ ♦ ♦
Az egyik állami szerv építési engedélyt ad, a másik (ÁNTSZ) ……
(de ki mozgatja a szálakat)

2010. május 14.

Berki Krisztián, a futballegyesületet működtető Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, az Albert Stadion bontási és építési engedélye megvan, utóbbi azonban a szomszédos ÁNTSZ által emelt kifogások miatt továbbra sem jogerős. Az egészségügyi szervezet szerint az új komplexum veszélyeztetheti a közegészségügyi feladatok ellátását, mert túl közel kerülne a szolgálat épületeihez. A klub ezért módosított az eredeti pályázaton. A bankok csak akkor nyújtanak hitelt, ha a jogerős építési engedély a birtokukban van, így egyelőre kérdéses, hogy a nyárra tervezett stadionépítési munkálatokat mikor lehet elkezdeni.

MTI, FTC.hu és FTC Press Archívum
2008 április – 2010 május

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST