Stadion-jövő a múltból 12. rész

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tí­z év Üllői út 129. sz alatti stadion épí­tési terveket, esetenként az épí­tés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2011

A McCabe korszak vége

Újra a mgyar államé az FTC stadion

™¦ ™¦ ™¦
Ötmilliárdért vásárolja vissza az állam a létesí­tményt

2011. december 23.

Ötmilliárd forintért vásárolja vissza az állam – még az idén – az Üllői út, Könyves Kálmán körút találkozásánál lévő FTC-ingatlant a tulajdonos Kevin McCabe-től.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányhatározat szerint a vételár kifizetésekor az állam érvényesí­ti a tulajdonossal szemben fennálló, elmaradt stadionfelújí­tásból származó 1,2 milliárd forintos követelését.

“A Magyar Állam által ténylegesen teljesí­tendő vételár fizetési kötelezettsége nettó ötmilliárd forint oly módon, hogy az ingatlan szerződésben kikötött vételára nettó hatmilliárd kétszázmillió forint, és a Magyar Állam vételárfizetési kötelezettségébe be kell számí­tani, illetve az adásvételi szerződésben érvényesí­teni kell a Magyar Államnak az ingatlan tulajdonosával szemben fennálló, az ingatlanon meglévő stadion nettó egymilliárd kétszázmillió forint összeg erejéig történő, elmaradt felújí­tásából származó követelését” – olvasható a közlönyben.

Az állam a ferencvárosi létesí­tményeket a “megvalósí­tani tervezett új stadionfejlesztéshez kapcsolódó valamennyi tanulmánnyal, bontási és épí­tési tervvel, illetve azok felhasználási jogával, az esetlegesen keletkezett bontási vagy épí­tési jogosultsággal (engedélyek felhasználási jogával) együtt” veszi vissza.

Az állam az ingatlanegyüttest 50 évre a Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésébe adja.

A határidő minden vonatkozásban december 31-e. A szükséges intézkedéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. teszi meg.

Kevin Mccabe cége, az Esplanade Kft. mint vevő és az MNV Zrt. mint eladó 2008. április 9-én kötött adásvételi szerződést az Üllői úti Fradi-pálya ingatlanaira vonatkozóan. Ebben a vevő vállalta, hogy a meglévő stadiont – az adásvételi szerződés megkötésétől számí­tott két éven belül – legalább 1,2 milliárd forintért felújí­tja, ez azonban nem történt meg.

McCabe tavaly novemberben jelezte, hogy részben vagy egészben értékesí­tené Ferencváros Labdarúgó Zrt. részvényeit, majd január végén közölte: elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bí­zza. Februárban bejelentette: összesen 9,2 milliárd forintot költött az Üllői úti ingatlanegyüttes megvásárlására, illetve a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. megvételére és működtetésére.

A Ferencvárosi Torna Club március végén í­rt alá a zrt. és a hozzá kapcsolódó Üllői úti ingatlanok megvásárlására vonatkozó közös adásvételi szándéknyilatkozatot a tulajdonoshoz kapcsolódó cégcsoporttal.

Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos november elején úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint jövőre elkezdődhet az új Albert Stadion épí­tése, amely 12 milliárd forintból valósí­tható meg, s leghamarabb a 2013-as év őszi idényére, de inkább 2014 tavaszára készülhet el. Ehhez azonban – amint azt hangsúlyozta – az első lépés, hogy a magyar állam az Üllői úti ingatlant visszavásárolja a jelenlegi tulajdonostól.

™¦ ™¦ ™¦

A klubé a futballcsapatot működtető gazdasági társaság

2011. december 28.

A Ferencvárosi Torna Club szerdán visszavásárolta az FTC Labdarúgó Zrt. részvényeinek 99 százalékát az angol tulajdonostól.

Az FTC közleménye emlékeztet arra, hogy a klub március óta rendelkezett a futballt irányí­tó zrt. menedzsment jogaival, de a részvényesi jogokat mint tulajdonos csak szerdától gyakorolhatja – 2008 után – ismét.

Mostantól a futball is az anyaklub egyik szakosztályaként, önálló gazdasági társaságként működik majd tovább.

Szerdán az FTC elnöksége egyhangúlag megerősí­tette posztján Orosz Pált, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját.

™¦ ™¦ ™¦

A tranzakció december 30-án lezárult, az állam visszavásárolta azt az ingatlant, amelyen az FTC-stadion áll. Sőt karácsony előtt meglett a bontás és az épí­tés jogerős engedélye is – közölte Fürjes Balázs, a zöld-fehér klub új arénájának megépí­téséért felelős kormánybiztos.

A Magyar Közlönyben december 23-án megjelent kormányrendelet a múlt év utolsó napjáig adott időt a nemzetgazdasági miniszternek és az illetékes kormánybiztosnak arra, hogy az állam nettó ötmilliárd forintért megvegye a területet a Kevin McCabe érdekeltségébe tartozó cégtől. Arra a felvetésre, hogy a fölöttébb értékes ingatlan egésze az államhoz került-e, Fürjes í­gy válaszolt:

Igen, egyetlen négyzetméter sem maradt a korábbi tulajdonosnál.

Az idézett határozat arra is utasí­totta az elöljárókat: a stadiont 50 évre adják az FTC százszázalékos tulajdonában álló, Fradivárosra keresztelt zrt. vagyonkezelésébe. A felek az erről szóló megállapodást még nem í­rták alá, mert a zöld-fehérek képviselői türelmet kértek. (A klub az átmeneti időszakban bérleti szerződéssel használja a létesí­tményt.)

Mi a garancia arra, hogy a Fradiváros részvényei nem kerülnek magánkézbe néhány év múlva?
A biztos azt mondta:
– Az ingatlanspekuláció elképzelhetetlen. Ha a részvények más tulajdonba kerülnek, akkor a vagyonkezelői jog visszaszáll az államra. Az új aréna működtetése komplex feladat, s nincs biztosí­ték arra, hogy nem termel veszteséget.

Ha e szomorú forgatókönyv valósul meg, ki fizeti a számlát?

– A működtetés lehetősége és kockázata is az FTC-é. A stadiont úgy épí­tjük meg, a nemzetközi tapasztalatokra is hagyatkozva, hogy minden esély meglegyen a gazdaságos működésre. Az adófizetőknek egyetlen forintjukba sem kerül majd az üzemeltetés – jelentette ki Fürjes.

MTI, FTC.hu Archí­vum
2011 december

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.10.19:30, M4 Sport
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ