Stadion-jövő a múltból 2.

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tí­z év Üllői út 129. sz alatti  stadion épí­tési terveket, esetenként az épí­tés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2002

Az első “… épí­t – nem épí­t…” huzavona


Az eredeti tervek szerint, 1.2-1.4 milliárd forintért, állami beruházás keretében kerül sor még ebben az esztendőben az FTC Üllői úti stadionjának korszerűsí­tésére. Erről Csonka Gábor, a StadionInvest Rt. vezérigazgatója tájékoztatta az MTI-t.

A korábban elfogadott menetrend értelmében tavaly novemberben kellett volna elkezdődnie a stadionrekonstrukciós program keretében a Fradi-pálya felújí­tására. A Világgazdaság cí­mű lap csütörtökön napvilágot látott információja szerint az is a bizonytalanság és a késedelem oka, hogy “teljesen lefedett nézőterű stadiont épí­tene az FTC Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa, a Fotex Rt.”.

– Még tavaly október 9-én kaptunk egy levelet a kft. ügyvezetőjétől, amelyben jelezte, hogy saját forrást is mozgósí­tanának a létesí­tmény fejlesztése és bőví­tése érdekében, s az ilyen felajánlásokat, nem tagadom, mi szí­vesen fogadjuk

– egészí­tette ki a lapértesülést Csonka, hozzátéve:

A múlt héten már majdnem szerződéskötésig jutottunk, azonban a labdarúgó kft. többségi tulajdonosai jelezték néhány nappal ezelőtt, hogy nincs közös szerep- és költségvállalásról.

A vezérigazgató szerint nem fenyegeti veszély a rekonstrukciót, amire mindenképpen még ebben az esztendőben sor kerül.

Szeiler József, a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezetője nem tagadta a közös finanszí­rozástól való visszalépés tényét. Ennek okát abban látja, hogy semmi választ nem kaptak egy korábbi javaslatukra, melynek lényege: a klub többségi tulajdonosa, Várszegi Gábor azt kérte Deutsch Tamás ifjúsági és sportminisztertől, hogy utalják át nekik a rekonstrukcióra szánt 1.6 milliárd forintot (a garantált 1.2 mellett még régebben, amikor az állam tulajdonosi jogait gyakorolta, 400 milliót az FVM í­gért), s akkor a Fotex elvégzi a munkálatokat.

Az mindenesetre jó hí­r, hogy idén mindenképpen sor kerül az épí­tkezésre – jegyezte meg az igazgató.

***

Az elmúlt időszakban több meglepő állí­tást tartalmazó állásfoglalás látott napvilágot az Üllői úti FTC-stadion rekonstrukciójának késlekedésével kapcsolatban. Mindezek miatt fontosnak tartom leszögezni, hogy a stadion állami tulajdon, a rendelkezésre álló pénz szintén az állami költségvetésből kikerülő összeg, tehát sem a Fotex Rt., sem az FTC soha nem lehetett abban a helyzetben, hogy a stadionnal kapcsolatos beruházás vonatkozásábanbármilyen érdemi döntést hozzon.

így reagált Várszegi Gábor, az FTC többségi tulajdonosa arra, amit Csonka Gábor mondott az Üllői úti létesí­tmény korszerűsí­téséről.

Az állami stadionrekonstrukciós programot lebonyolí­tó StadionInvest Rt. vezérigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy – szemben a Világgazdaság cí­mű napilap csütörtöki számában megjelentekkel – a fejlesztési, bőví­tési munkálatokat 1.2-1.4 milliárd forintos költséggel az rt. önállóan végzi el még ebben az esztendőben. Ennek oka, hogy az FTC Labdarúgó és Sport Kft. többségi tulajdonosai jelezték néhány nappal ezelőtt, hogy nincs – mint korábban ajánlották – közös szerep- és költségvállalás. A visszalépés tényét Szeiler József, a távirati irodának nyilatkozó kft. ügyvezető sem tagadta.

Tavaly szeptemberben Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter úr személyes találkozásunk alkalmával arról tájékoztatott, hogy az eredetileg előirányzott 1.6 milliárd forint csak az Üllői úti pálya egyik oldalának elkészí­téséhez elegendő. Akkor jeleztem, hogy amennyiben rendelkezésére bocsátják az 1.6 milliárd forintot, akkor a Fotex Rt. elkészí­ti a stadion mindkét oldalát, mégpedig úgy, hogy a hiányzó összeget a Fotex Rt. bocsátja rendelkezésre. Azóta eltelt közel öt hónap úgy, hogy egyetlen érdemi tárgyalás sem történt az ügyben, egyetlen terv sem készült, ugyanakkor a rekonstrukcióra szánt összeg 1.2-1.4 milliárd forintra zsugorodott. Mindez azt jelenti, hogy az inflációt is számí­tva az állam immár 250-450 millió forinttal kevesebbet fordí­tana csak az Üllői úti stadion felújí­tására

– tartalmazza az FTC többségi tulajdonosának nyilatkozata, amely í­gy folytatódik:

Látva az érthetetlen késlekedést és az egész beruházás komolytalan kezelését, a Fotex Rt. úgy döntött, hogy a továbbiakban nem tartja fenn jó szándékú ajánlatát, és nem kí­ván részt venni a rekonstrukciós programban. A döntéssel meg kí­vántuk előzni azt, hogy a stadion felújí­tásával kapcsolatos program irányí­tói akár a Fotex Rt.-re, akár az FTC-re hárí­thassák a felelősséget az Üllői úti stadion átépí­tésének indokolatlan késése miatt.

Végül Várszegi leszögezi:

Határozottan elutasí­tunk tehát minden olyan próbálkozást, amely elhárí­tja az állami felelősséget, illetve igyekszik úgy beállí­tani a történteket, mintha a stadionrekonstrukció sikeres lebonyolí­tása a legkisebb mértékben is a Fotex Rt., vagy az FTC részvételétől függene.

MTI, 2002. február 14.

*

A Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium ma sajtótájékoztatót tartott, ahol szóba került a stadionrekonstrukciós program is. Ezzel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást tette közzé a minisztérium: „a stadionrekonstrukciós program pénzügyi szanálása mellett – a költségvetésben elkülöní­tve – mintegy 2 milliárd forintos keretösszeggel jövőre (és várhatóan 2004-ben is) folytatódik, a programot egyéb, elsősorban önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesí­tményekre is kiterjesztjük, mindehhez további 3 milliárd forintos költségvetésen kí­vüli forrást is fölhasználunk.” A közlemény konkrétan nem érintette a ferencvárosi stadionnal kapcsolatos korábbi í­géreteket, azaz bí­zunk benne, hogy Jánosi György Gyermek-, ifjúsági és sportminiszter – e témában a nyáron megformált – véleménye nem változott meg, í­gy 2003-ban elkezdődhet az Üllői úti stadion rekonstrukciója.

ftc.hu – 2002. december 4.

*

Jánosi György sportmniszter délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a GYISM kiemelten foglalkozik többek között az Üllői úti stadion rekonstrukciójával is. Pályánk felújí­tására a minisztérium 1.4 milliárd forintot különí­t el és az elképzelések szerint rövidesen elkezdődhetnek a munkálatok. Ebből a célból Mesterházy Attila, a GYISM politikai államtitkára megtekintette a népligeti sportcentrumot és a stadionunkat is. A minisztérium képviselője elmondta, hogy kí­vülről nagy nyomás nehezedik a GYISM-re, többen is azt szeretnék, hogy a Fradi jobb anyagi helyzete miatt ne élvezhesse ugyanazt a támogatást, mint más klubok.

– Ezzel azonban természetesen nem tudunk egyetérteni. A Ferencváros az érdeklődés középpontjában áll, a GYISM-nek az a törekvése, hogy minden klub méltó körülményeket tudjon biztosí­tani a versenyzőinek és a szurkolóknak.

ftc.hu – 2003. február.17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ