Stadion-jövő a múltból 8. rész – V. pályázat

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tíz év Üllői út 129. sz alatti stadion építési terveket, esetenként az építés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2007-2008
A “harmadik” érvényes, de eredménytelen pályázat

♦ ♦ ♦
Ötödszörre is kiírják a pályázatot az FTC Üllői úti ingatlanára

2007. november 7.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) ötödik alkalommal is kiírja a pályázatot az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesítésére.

Ez Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatójának közleményéből derül ki.

♦ ♦ ♦
Ötödször is kiírták a pályázatot az FTC Üllői úti ingatlanára

2007. november 16.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) ötödik alkalommal is kiírta a pályázatot az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesítésére.

A klub hivatalos honlapja szerint az ajánlattételi határidő december 17., a 400 millió forintos ajánlattételi biztosítékot viszont már december 3-ig be kell fizetnie annak, aki szeretne pályázni.

♦ ♦ ♦

Kevin McCabe akár 30 millió eurót is fektetne a Ferencvárosba

2007. november 27.

Kevin McCabe, az angol Sheffield United labdarúgócsapatának tulajdonosa sikeres pályázat esetén akár 30 millió eurót is hajlandó lenne fektetni a ferencvárosi futballklubba.

Kétféle irányban gondolkodunk a klub megerősítése kapcsán. Először is, szükséges egy megfelelő utánpótlásbázis kialakítása, e mellett az edzők és a szakmai stáb munkájára kell odafigyelni, valamint az első csapatnak minden feltételt biztosítani kell. A másik vonal, hogy a Ferencvárost egy jó üzleti vállalkozássá tegyük, új lehetőségeket fedezzünk fel benne, amiket visszaforgathatunk a futballba – nyilatkozta McCabe Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A brit üzletember vezette ingatlan-befektető cégcsoport, a Scarborough terveiben szerepel egy új stadion felépítése – vagy a jelenlegi felújítása -, konferenciatermek, éttermek, kiszolgáló, valamint szórakoztató egységek nyitása is. A végső cél az, hogy a Ferencváros öt éven belül önellátó lehessen, erre mintegy 25-30 millió eurót költenének.

Mi csak a megfelelő hátteret szeretnénk biztosítani, a Ferencváros legyen csak a magyaroké – mondta McCabe, arra az újságíró kérdésre válaszolva, hogy ő lehet a zöld-fehérek tulajdonosa.

Az angolok korábban kétszer is pályáztak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által kiírt, hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesítésére, ám eddig eredménytelenül
próbálkoztak:

Sajnos, Magyarországon teljesen más rendszerben működnek ezek a dolgok, hiszen amíg Angliában a legjobb pályázat beadójával egyeztet az állam az árról, addig azt itt az állam szabja meg. Úgy gondolom, nagyon nagy hiba lenne olyasvalakinek eladni a területet, aki esetleg nem ért a labdarúgáshoz – tette hozzá McCabe.

Rieb György, a FTC elnöke elmondta: a következő pályázat beadási határideje december 17., a 400 millió forintos ajánlattételi biztosítékot viszont már december 3-ig be kell fizetni – erre készek az angolok -, ezt követően pedig december 21-én várható döntés.

Kevin McCabe hozzátette: amennyiben a tender ismét eredménytelenül zárulna, akkor is tovább próbálkoznak.

Brit pályázati siker esetén az első pozitív jeleket már január környékén érezhetnék a ferencvárosi szurkolók, hiszen a tervek szerint 3-5 fiatal angol játékossal erősítenék meg Csank János vezetőedző keretét.

♦ ♦ ♦
KVI: két pályázó tette le a 400 millió forintos biztosítékot a Fradi-pályára

2007. december 4.

A Fradi-pálya néven ismert ingatlanok értékesítésére kiírt nyilvános pályázatban meghatározott ajánlati biztosítékot, 400 millió forintot, határidőre két pályázó fizette be – közölte a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) kedden az MTI-vel.

A KVI vezérigazgatójának, Zelles Sándornak a tájékoztatása szerint a Magyar Állam tulajdonában és a Sportfolió Kht. vagyonkezelésében álló, Budapest, IX. belterület, 38293/56, 38293/57
helyrajzi számokon nyilvántartott, 2 hektár 736 négyzetméter és 5 ha 9.265 négyzetméter területű, kivett sporttelep, közismert nevén: Fradi-pálya megnevezésű ingatlanok értékesítésére kiírt nyilvános pályázatban meghatározott ajánlati biztosítékot, 400 millió forintot, határidőre, azaz 2007. december 3-án éjfélig, két pályázó fizette be.

A pályázatokat a felhívásban szereplő ajánlattételi határidőre, azaz 2007. december 17. 10 óráig kell benyújtani.

A 100% Fradi hetilap szerint a Kevin McCabe fémjelezte üzleti csoport és egy lengyel cég tette le az ajánlattételi biztosítékot.

♦ ♦ ♦
Ketten pályáznak az Üllői úti ingatlanra

2007. december 17.

Hivatalossá vált, hogy ketten pályáztak az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlanjának értékesítésére. Erről a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hivatalos közleményben értesítette az MTI-t.

♦ ♦ ♦
Az angolok pályázata érvényes

2007. december 28.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) pénteken bejelentette, hogy egyedül az angol Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlata érvényes az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlanjának értékesítésére kiírt pályázaton.

Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatójának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a végső döntést januárban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hozza meg.

♦ ♦ ♦
Érvényes, de eredménytelen pályázat

2008. január 16.

Érvényes, de eredménytelen volt az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt újabb pályázat – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A beadványt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács bírálta el. Az indoklás szerint a pályázati kiírásra ketten jelentkeztek: a Neuchatel Financial Ltd. azonban a pályázati dokumentációt ebben az eljárásban nem vásárolta meg, a szükséges formanyomtatványokat nem nyújtotta be és az ajánlati biztosítékot nem fizette be.

A másik jelentkező, “az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. által benyújtott pályázati anyagban szereplő, az ingatlanokra vonatkozó vételár-ajánlat a pályázati kiírásban meghatározott
limitárnál mintegy 1 milliárd forinttal alacsonyabb. A pályázó mindemellett nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát: olyan feltételeket támasztott, melyeket a pályázati kiírás nem tett lehetővé” – olvasható a hivatalos közleményben.

Ez volt az ötödik eredménytelen pályázat az Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlanokra.

Az angol Esplanade korábban kétszer is pályázott az Üllői úti ingatlan-együttesének értékesítésére, ám minden alkalommal eredménytelenül próbálkozott.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy már következő ülésén foglalkozni kíván egy újabb értékesítési eljárás mielőbbi megindításának lehetőségével.

A ferencvárosi klub az alábbi közleményben fejezte ki sajnálatát az eredménytelen pályázat miatt, ami a zöld-fehérek szerint a magyar labdarúgásra is nagy csapás.

A KVI december 28-án, az FTC tenderén az angol befektető pályázatát érvényesnek és elfogadhatónak tartva továbbította és javasolta elfogadásra az MNV Zrt tanácsa számára. A mai napon, január 16-án a MNV Zrt tanácsa ennek ellenére érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánította a pályázatot a közleményükben megfogalmazott okok miatt, amelyet mély megdöbbenéssel vesz tudomásul a Ferencváros vezetése.

Érthetetlen, hogy elutasították egy olyan befektető már érvényesnek nyilvánított pályázatát, aki évente több százmillió Eurót költ labdarúgásra, aki egy mai kornak megfelelő új stadiont építene a magyar sportnak, aki hozzájárult volna ténykedésével, beruházásaival a magyar labdarúgás felemelkedéséhez.

A közlemény végén a ferencvárosi vezetőség megköszöni a klub drukkereinek több éves hűséges kitartását. Az irányítók bíznak abban, hogy hamarosan új pályázatot írnak ki az Üllői úti ingatlanegyüttesre és sikerül találni egy befektetőt.

Nem tudok mást mondani, értetlenül állok az eset előtt. Megdöbbentő, amit a Ferencvárossal művelnek, nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek kínomban.

Abban bízom, az új vagyonigazgatóság rövid időn belül kiír egy új pályázatot, és február közepéig meg lehet indítani az új tendert. A szurkolóktól nyugalmat és kitartást, a hitelezőktől további türelmet kérek -mondta Rieb György az FTC elnöke.

Aki azt sem hallgatta el, az elmúlt időben több fenyegetést kaptak, mert nem hisznek nekik.

Nem hiszik, hogy mindent elkövettünk. Sajnos a döntés nem a mi kezünkben volt. Pedig mindenki láthatta, nem egy árnyalak, nem egy kétes üzletember lett volna a befektető.

Rieb azt nem tudta megmondani, mi lesz az angolok reakciója.

A ferencvárosi drukkerek különböző internetes fórumokon tiltakozó megmozdulást szerveztek szerda estére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt épületéhez, melyet azonban szombatra halasztottak.

Mindenképpen szeretnénk jogkövető magatartást folytatni” – mondta az MTI-nek Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelöke. “A mai egy előre be nem jelentett demonstráció lett volna. Nem akartunk konfliktusba kerülni a rendőrséggel, ezért szombatra kértünk engedélyt a Pénzügyminisztérium vagy a Vagyonkezelő épülete elé. Az egyeztetések még zajlanak az illetékesekkel a pontos időpontról és helyszínről, ha megszületik a megállapodás, akkor tájékoztatjuk a közvéleményt.
Úgy gondoljuk, hogy egyértelműen az államot terheli a felelősség a kialakult helyzetért. Álláspontunk szerint egy magyar, az MSZP-hez közel álló befektető részére készítik elő a terepet a Ferencváros tönkretételével, akinek csak az ingatlanra van szüksége.

♦ ♦ ♦
Magyarázatot kértek a ferencvárosi drukkerek

2008. január 16.

Mintegy 100 ferencvárosi szurkoló gyűlt össze szerdán este a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. budapesti székháza előtt, magyarázatot követelve a szervezet aznapi döntésére, amely sikertelennek nyilvánította a klub Üllői úti ingatlanjaira kiírt értékesítési pályázatot. Száraz Gábor, az MNV kommunikációs irodavezetője kijött az épület elé és azt a magyarázatot adta, hogy a pályázatban
egymilliárd forinttal kisebb ajánlat szerepel mint a kiírásban, illetve a pályázó nem fizette ki a Ferencváros részvényeiért járó 800 millió forintot.

Annak kapcsán, hogy az MNV jogelődje, a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) érvényesnek találta a pályázatot, az illetékes az abban szereplő szigorú feltételekkel válaszolt.

Hozzáfűzte, hogy várhatóan újabb, immár a hatodik pályázat kerül kiírásra.

A szurkolók sérelmezték, hogy amíg a Fradit tendereztetik, addig a Vasas három forintért kapta meg három sporttelepét, de az MNV szerint örüljenek annak, hogy a Fradi nem egy forintért kel el.

Az MTI tudósítója a demonstrálókkal beszélgetve azt hallotta, hogy ingatlanspekulációt sejtenek a döntés mögött és az egyetlen komoly pályázó a brit Sheffield United tulajdonosa, Kevin McCabe kifizette volna a részvényeket, ha nem hiszi azt, hogy minden rendben van.

A távirati iroda érdeklődésére, hogy az ötnapos hiánypótlási idő alatt lehet-e korrigálni a pénzügyi ajánlaton, Száraz azt válaszolta, erre csak formai hiányosságok esetén van lehetőség.

Engem is meglepett, milyen felkészültek voltak a szurkolók, akik végig korrektül viselkedtek és bár a hangulat nem volt barátságos, de egyetlen pillanatig sem kellett botránytól tartani, az indulat pedig ilyen helyzetben bizonyos kereteken belül érthető – mondta a drukkerek távozása után az MTI-nek Száraz.

♦ ♦ ♦
McCabe csalódott, nem pályázik még egyszer az Esplanade

2008. január 17.

Az FTC Üllői úti ingatlanára sikertelen pályázatot benyújtott cégcsoport vezetője, Kevin McCabe csalódottságának adott hangot, míg magyarországi cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. közleményben jelezte, hogy a jövőben nem próbálkozik újra.

Nem értjük, mi történt. Azt gondoltuk, hogy egyetlen pályázóként komoly ajánlatot tettünk, ezért a 400 millió forint ajánlati biztosítékot elhelyező Esplanade budapesti vezetőivel együtt nagyon csalódottak vagyunk – nyilatkozta angol klubjának, a Sheffield United honlapjának az üzletember, aki a sheffieldi együttes szakembereivel vasárnap óta Budapesten tartózkodott és az FTC átalakítását tervezte, többek között a United egyes labdarúgóinak kölcsönadását az élvonalba jutás érdekében.

A honlap cikke szerint a sikeres pályázat egy hosszútávú együttműködést kezdetét jelentette volna a két egyesület között, illetve egy új stadion építését az Üllői úton, valamint átfogó területrendezést. Az írás megemlíti, hogy az egyik legismertebb magyar klub hosszú ideje komoly adóssággal küzd.

A bejelentés ellentmond mindannak, amely álláspontot az utóbbi négy hónapban kormányzati képviselők és a hivatalos szervek képviseltek, és mind az Esplanade magyarországi vezetősége, mind a Sheffield United álláspontja szerint hátrányos a Ferencvárosi TC jövőbeni sikereit és fellendülését illetően – nyilatkozta McCabe.

A honlapon az üzletember esetleges további terveiről nem esik szó, ám a budapesti székhelyű Esplanade csütörtöki közleményének – mely egyezik McCabe honlapon megjelent nyilatkozatával – zárásaként leszögezte, hogy

“… nem kíván további ajánlatot tenni.”

A cég korábban már kétszer pályázott, az Üllői úti ingatlanra eddig ötször írtak ki pályázatot.

A beadványt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács bírálta el. Az indoklás szerint “az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. által benyújtott pályázati anyagban szereplő, az ingatlanokra
vonatkozó vételár-ajánlat a pályázati kiírásban meghatározott limitárnál mintegy 1 milliárd forinttal alacsonyabb. A pályázó mindemellett nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát: olyan feltételeket támasztott, melyeket a pályázati kiírás nem tett lehetővé”.

♦ ♦ ♦
A Ferencvárosi Önkormányzat sem érti

2008. január 17.

A Ferencvárosi Önkormányzat sem érti, miért nem volt ötödszörre sem sikeres az FTC Üllői úti ingatlanjaira kiírt pályázat. Többek között ez szerepel az önkormányzatnak a Ferencváros
sportlétesítményeit magában foglaló ingatlanegyüttes értékesítésének újabb sikertelen kísérlete kapcsán közzétett állásfoglalásában.

Sajnálattal és értetlenséggel vesszük tudomásul, hogy az erre illetékes állami szervek ötödik alkalommal képtelenek kiírni olyan ingatlanhasznosítási, illetve ingatlanértékesítési pályázatot, melynek eredményeként megnyugtatóan, a kerület számára is előnyös beruházásokat garantálva rendeződhetne Ferencváros egy fontos területén fekvő ingatlanegyüttes sorsa.

A Ferencvárosi Önkormányzat kizárólag olyan, a pályázat eredményeként megvalósítandó beruházást támogat, amely megtartja, vagy felújítja a most meglévő sportlétesítményeket, vagy ezen a területen ezeknek megfelelő új létesítményeket épít. A kerület építészeti szabályozási tervének módosításához – mely a kivitelezés elengedhetetlen feltétele – csakis ebben az esetben járulunk hozzá – áll a közleményben.

♦ ♦ ♦
Jogi lépéseket fontolgat Kevin McCabe cége

2008. január 17.

Nem kizárt, hogy jogi lépéseket tesz Kevin McCabe angol üzletember magyarországi cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft., miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánította az FTC Üllői úti, hat plusz két hektáros ingatlanegyüttesének tulajdonjogára benyújtott pályázatát.

Meg kell, hogy állapítsuk, hogy az MNV közleménye, mely szerint a pályázó nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát (névérték 20.000 Ft), valótlan, mert a benyújtott pályázat egyértelműen tartalmazza a részvényekkel kapcsolatos vételi szándékot” – áll a cég MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában.

Az ingatlanokra vonatkozó vételár mértéke pedig a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal történt előzetes egyeztetés eredménye alapján került a benyújtott ajánlatba. A fenti okokra tekintettel az Esplanade Real Estate Kft. megfontolja a szükséges jogi lépések megtételét.

Száraz Gábor, az MNV kommunikációs irodavezetője az MTI-nek azt mondta:

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a pályázat vizsgálata során összességében arra a megállapításra jutott, hogy a pályázó nem vállalta az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételáron történő megvásárlását, illetve olyan feltételeket is támasztott, melyeket a kiírás alapján nem tehetett volna meg, ezek részletezésére azonban nincs felhatalmazása.

Az 1,8 milliárd forintos adóssággal küzdő Ferencváros számára létfontosságú az Üllői úti ingatlanegyüttes tulajdonjogának értékesítése.

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSZSZ) szombaton 14 órára a Pénzügyminisztérium elé szervez tüntetést. Az FSZSZ honlapján megjelent közlemény szerint a drukkerek petíciót kívánnak átnyújtani Veres János pénzügyminiszternek, melyben megfogalmazzák elégedetlenségüket, annak okait, továbbá az illetékes szervektől várt és elvárt lépéseket.

♦ ♦ ♦

I. pályázat (2005. november 16.-2006. február 14.)

A Ferencváros ingatlanjának vagyonkezelői jogára első ízben 2005. november 16-án írt ki pályázatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Az egyetlen pályázó a TDZ Kft. volt, ám nem tudta teljesíteni a feltételeket a 2006. február 13-ig szabott határidőig, így a pályázat eredménytelenül zárult.

—————————–

II. pályázat (2006. április 28.-augusztus 7.)

Ezúttal a spanyol Torre Rioja Madrid SA pályázott, amelyet az eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 8-i közleménye szerint érvényes, de eredménytelen volt a pályázat.
Akkori sajtóinformációk szerint nem volt rendben a spanyolok bankgaranciája, s vagyonkezelési jog helyett tulajdonjogot kértek.

—————————–

III. pályázat (2007. június 27.-szeptember 17.)

Noha három cég is megvásárolta a pályázati dokumentációt, egyikük sem tett ajánlatot az FTC Üllői úti stadionja és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának megvásárlására, így eredménytelenül zárult a pályázat.

—————————–

IV. pályázat (2007. szeptember 18.-október 31.)

Egy belga cég és a Kevin McCabe által fémjelzett Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. pályázott, ám mindkét jelentkezést érvénytelennek minősítette a KVI, miután – sajtóinformációk alapján – egyikük sem fizette be a 400 millió forintos ajánlattételi biztosítékot.

—————————–

V. pályázat (2007. november 7.-2008. január 16.)

Az ötödik pályázat egyik érdekessége az volt, hogy a KVI érvényesnek minősítette az angol pályázatot, ám a megszűnő szervezet utódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. később érvényesnek, de eredménytelennek ítélte azt. Az indoklás szerint a pályázatban egymilliárd forinttal kisebb ajánlat szerepelt, mint a kiírásban, illetve a pályázó nem vállalta, hogy kifizeti a Ferencváros részvényeiért járó 800 millió forintot.


MTI Archívum
2007. november – 2008. január

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST