Stadion-jövő a múltból 9. rész – VI. pályázat

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tíz év Üllői út 129. sz alatti stadion építési terveket, esetenként az építés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2008
Az Esplanade a pályázat nyertese

♦ ♦ ♦
Szerdán kiírhatják az új pályázatot

2008. január 18.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Ferencvárosi Torna Club vezetői pénteken megvitatták a Fradi-pálya értékesítési eljárásának eredményhirdetésével kapcsolatban kialakult helyezet és arra a megállapításra jutottak, hogy az eredménytelenség egyik félnek sem felróható okokból következett be.

Ez áll abban az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyet az MNV részéről Tátrai Miklós vezérigazgató, az FTC-től Rieb György elnök, a pályázó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-től Szász András, az FTC Pártolói Egyesülettől pedig Kari Attila írt alá.

Az állásfoglalásból kiderül, Tátrai és Rieb közösen felkérik az angol üzletembert, Kevin McCabe-et, hogy magyarországi cégén, az Esplanade-en keresztül az új pályázaton is vegyen részt. Mindketten megerősítették: céljuk az Üllői úti ingatlan mielőbbi sikeres értékesítése, az eddigi feltételrendszerrel azonos módon.

A közlemény leszögezi: a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács jövő szerdai ülésén várhatóan meghívásos értékesítési eljárást ír majd ki, amelynek keretében akár egy hónapon belül megvalósulhat az értékesítési tranzakció.

♦ ♦ ♦
Több mint ezer tüntető a Pénzügyminisztériumnál

2008. január 19.

Több mint ezer ferencvárosi szurkoló gyűlt össze szombat délután a Pénzügyminisztérium budapesti székháza előtt.

A drukkerek azért tüntettek, mert szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánította azt a pályázatot, amelyet Kevin McCabe angol üzletember magyarországi cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. tett az FTC Üllői úti, hat plusz két hektáros ingatlanegyüttesének tulajdonjogára.

Az eseményen – amelyen a szurkolók egy hivatalos petíciót nyújtottak át Pichler Ferencnek, a tárca sajtófőnökének – felszólalt Hélisz József, a Ferencvárosi Baráti Kör elnöke, Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSzSz) elnöke, Boros Bánk Levente, az FSzSz alelnöke, valamint Gyarmati Dezső, a klub olimpiai bajnok vízilabdázója.

Veres János pénzügyminiszter jelenleg nincs Budapesten, de amint visszaérkezik, átadom neki a petíciót, és néhány napon belül megszületik rá a válasz – mondta az MTI-nek Pichler.

Mindaddig, amíg az állam nem rendezi a Ferencváros helyzetét, fennáll a gyanúja annak, hogy egy kormányközeli személynek készítik elő a terepet, hogy fillérekért hozzájuthasson az ingatlanhoz.

Szeretnénk, ha a következő, meghívásos pályázaton Kevin McCabe cégét is figyelembe vennék, és néhány héten belül eredmény születne – mondta Boros Bánk Levente.

Ugyan az angolok a szerdai eredményhirdetést követően jelezték, hogy nem kívánnak még egyszer pályázni, Boros Bánk azt mondta: már kapott olyan jelzéseket a britektől, amelyek bizakodásra adhatnak okot.

A fanatikusok többsége egyébként éppen McCabe-ben látja a megmentőt: sokan olyan transzparensekkel érkeztek a Pénzügyminisztériumhoz, amely a szigetországi üzletembert buzdítja.

♦ ♦ ♦
Csak korábbi pályázókat hívjon az MNV

2008. január 22.

Az FTC elnöksége keddi rendkívüli ülésén egyhangúlag úgy határozott: felkéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy az Üllői úti ingatlanegyüttes tulajdonjogának értékesítésére szerdán kiírásra kerülő pályázatra olyan érdekelteket hívjon ajánlattételre, akik már a korábban kiírt pályázati felhívást és dokumentációt megvásárolták.

♦ ♦ ♦
Kiírták a hatodik pályázatot

2008. január 23.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén határozatot hozott az Üllői úti FTC-ingatlan értékesítési eljárásának kiírásáról, immár hatodik alkalommal. A zártkörű pályázatra azok a cégek kapnak meghívást péntekig, amelyek az eddigi öt alkalommal már pályáztak vagy kaptak meghívót – hangzott el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székházában tartott sajtótájékoztatón.

Fontos elemek változtak meg, olyanok, melyekért korábban is harcoltunk, hiszen sportszakmai véleményt formálhatunk az ügyben – nyilatkozta Rieb György, az FTC elnöke.

A kiírásban újdonságként szerepel, hogy a vevőnek február 13-ig sportszakmai koncepciót kell benyújtania, valamint garanciát kell vállalnia arra, hogy 25 évig használati lehetőséget biztosít az FTC szakosztályai részére. Sikeres pályázat esetén eredményhirdetés február végére várható.

A sportszakmai koncepcióban elvárjuk, hogy a pályázó, különösen a labdarúgásban jártas legyen, megfelelő tapasztalatokkal bírjon és mutasson be egy jövőképet a klubról” – folytatta Rieb, majd hozzátette: kilenc hónapos munkássága alatt ez a negyedik kiírt pályázat, és reméli, február végére megmenekülhet a Ferencváros. Az NVT és az FTC ebben a pályázatban közösen dolgozik, a klub megfigyelőket küldhet, akik lépésről lépésre tanulmányozhatják a beérkezett anyagokat, később pedig tanácsaikkal segíthetik a döntést meghozó testületet.

A kiírásban továbbra is szerepel, hogy a győztesnek az Albert Stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd + áfa értékben fel kell újítani, hogy az megfeleljen a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak is, s az FTC tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. összesen mintegy 20 millió forint névértékű részvénycsomagját legalább 800 millió forintért megvásárolja. Ezen túl a befektetőnek vállalnia kell, hogy az FTC létesítményhasználati jog megváltásáért legalább 1,5 milliárd forint plusz áfát fizet az FTC részére.

♦ ♦ ♦
Minden meghívott pályázó átvette az írásos anyagot, McCabe újra indul

2008. január 28.

Mind a 13 meghívott pályázó átvette az Üllői úti FTC-ingatlan értékesítésére immár hatodik alkalommal kiírt pályázat írásos anyagát, közülük a legutóbb jelentkező Kevin McCabe, a Sheffield United tulajdonosa már jelezte, ő ismét indul.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntekig valamennyi meghívott átvette a dokumentációt, ugyanakkor arról számolt be, hogy egyelőre – vélhetően az idő rövidsége miatt – hivatalosan még senki nem jelentkezett.

Száraz Gábor hozzátette, az írásos pályázat már olvasható az MNV honlapján, illetve megjegyezte, az eredetileg február 13-ára kiírt leadási határidőt 9-ére, azaz a törvény által engedélyezett legkorábbi napra kívánják előrehozni, s ennek jelenleg vizsgálják a jogi lehetőségeit.

Rieb György, az FTC elnöke vasárnap arról számolt be a klub honlapján, hogy McCabe ismét pályázik.

Mondhatom úgyis, hivatalos információ, hogy Kevin McCabe cége részt kíván venni a következő pályázaton is. Ezt ő maga jelentette be – mondta Rieb, aki jelenleg több ferencvárosi vezető társaságában Sheffieldben tartózkodik és hétfő este érkezik vissza Magyarországra.

Sikeres pályázat esetén eredményhirdetés február végére várható.

♦ ♦ ♦
A Neuchatel 2007 májusában megvette a klub részvényeit

2008. február 1.

Sallai József, a Ferencváros Üllői úti ingatlanjára korábban pályázó Neuchatel Financial Ltd. magyarországi képviselője pénteken azzal kereste meg az MTI-t, hogy 2007 májusában megvették a klub részvényeit, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szerinte jogtalanul írta ki az ingatlanra és a klub megvételére vonatkozó ötödik és hatodik pályázatot.

Mivel a Neuchatel Financial tavaly májusban megvette a Ferencváros részvénycsomagját, így arra az állam nem írhatott volna ki pályázatot. Az általam képviselt cég még Dámosy Zsolttal kötött szerződésnek megfelelően csak az ingatlanra tett ajánlatot, méghozzá 4 164 720 000 forint limitértékben – mondta Sallai az MTI-nek. Hozzátette, a kontraktus értelmében a részvényeket 800 millióért vették meg, átvállalták a klub tartozásait, illetve vállalták egy új stadion felépítését.

A Neuchatel Financial képviselője elmondta, hogy a hatodik pályázaton is indul a multinacionális pénzügyi konszern leányvállalata, de továbbra is csak az ingatlanra tesz ajánlatot, mivel a Ferencváros részvényeit megvette. A 6+2 hektáros területért a korábban ajánlott összeget kínálja, de ha a másik 12 meghívott pályázó közül bármelyik ennél jobb ajánlattal áll elő, akkor a legmagasabb összegre mindig 100 ezer forinttal ráígér.

Amennyiben az MNV győztest hirdet és nem a Neuchatel lesz az, akkor büntetőfeljelentést teszünk – jelentette ki Sallai, aki szerint Rieb György, az FTC elnöke nem engedi, hogy gyakorolják tulajdonosi jogukat. Továbbá kifogásolta, hogy a hatodik pályázat alkalmával Riebnek vétójoga van, amellyel szerinte a törvényesség látszata sincs meg, mert nem érvényesül az esélyegyenlőség, ami alapvető követelmény lenne közbeszerzési pályázat során. Hozzátette: ha valakinek vétójoga lehetne, az a részvénycsomag tulajdonosa, azaz a Neuchatel Financial.

Rieb György, az FTC elnöke a távirati iroda megkeresésére elismerte a szerződés megkötésének tényét, ám mint mondta, az nem lépett életbe.

Valóban létrejött a szóban forgó megállapodás, de annak hatálybalépési feltétele a pénz megérkezése volt, ami azonban nem jött meg – nyilatkozta az MTI-nek a külföldön tartózkodó sportvezető.

Nincs miről beszélni. A Neuchatel vezetőinek is tudniuk kellene, a megállapodás része volt, hogy a szerződés kizárólag akkor érvényes, ha a Ferencváros elnöksége azt szentesíti. Az FTC elnöksége azonban úgy döntött, a cég magyarországi tevékenységeit elnézve nem látja biztosítottnak azt, hogy a Neuchatel megfelelő tulajdonos lenne, ezért nem lett szentesítve a grémium által a megállapodás – nyilatkozott Dámosy Zsolt a pepsifoci.hu internetes honlapnak.

A szerződés tartalmazott egy olyan pontot is, hogy a pénzügyi teljesítés elengedhetetlen, ez pedig nem valósult meg. Azt hallottam, a cég tervezi, hogy amennyiben az MNV győztest hirdet és az nem a Neuchatel lesz, akkor büntetőfeljelentést tesz. Nos, ha ez akár ellenem is irányulna, még annak is állnék elébe.

AZ FTC kora este közleményben reagált a Neuchatel Financial
felvetéseire.

Dámosy Zsolt elnöksége idején 2007. május 23-án foglalkozott az FTC elnöksége a Neuchatel Ltd szerződésével. Ekkor az FTC arra kérte a vevőként jelentkező céget, hogy megfelelő igazolásokat juttasson el az FTC-hez (pl. a képviseletében eljáró személy képviseleti jogosultságának igazolását, fedezetigazolást, cégiratokat, stb.) és ennek ismeretében dönt a szerződés hatályba léptetéséről. Mivel a benyújtott iratok hiányosak, illetve nem megfelelőek voltak, az elnökség nem léptette hatályba a szerződést, azaz valótlan az állítás, hogy a szerződésnek bármilyen hatása lenne az FTC tulajdonában lévő FTC Zrt részvényekre, illetve az ezekre is vonatkozó pályázati kiírásra.

♦ ♦ ♦
A Neuchatel fenntartja vételi szándékát

2008. február 6.

A Neuchatel Financial Ltd. még nem döntött, hogy indul-e a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által a Ferencváros megvételére és Üllői úti ingatlanára hatodszor kiírt pályázaton.
A svájci bejegyzésű cég két magyarországi képviselője, Laczkovits László és Sallai József sajtótájékoztatóján egyúttal bejelentette, hogy vételi szándékát fenntartja, s ehhez a pénz továbbra is rendelkezésre áll.

Miután kiderült, hogy a részvények megszerzéséről márciusban kötött szerződésünk előtt a klub mással is megállapodott a papírokról, nem akarunk jogi háborút. Ugyanakkor a FTC-t továbbra is szeretnénk megszerezni, ehhez rendelkezésre áll a szakmai és megvalósíthatósági terv is. A háborút mi nyernénk, de mit ér a féllábú katona, ha győztes is – mondta Sallai József.

Az ominózus szerződésről kiderült, szerepelt benne a részvények megvétele mellett, hogy konszolidálják a klubot, 900 millió forint hitelt biztosítanak, továbbá évi 3 millió eurót bocsátanak a szakosztályok rendelkezésére. Sallai szerint azonban a szerződés nem került napirendre az elnökség ülésein. Az eseményen jelen lévő Takács Tibor elnökségi tag arról számolt be, hogy a Dámosy Zsolt korábbi klubelnök vezette elnökség mandátumának lejárta miatt nem hagyta jóvá a megállapodást, míg az utána felálló, Rieb György vezette testület inkább a tendereztetés mellett döntött.

Laczkovits szerint attól függ, hogy pályáznak-e, miként reagál a közvélemény, azaz mekkora támogatottságuk lesz a szurkolók körében. Ugyanakkor hozzátette, ha ezt megfelelőnek ítélik, akkor is csak 90 százalékosra vehető az indulásuk, mert a pályázat jogszerűtlen, mivel közbeszerzési eljárásról lévén szó, tarthatatlan, hogy egyik pályázó egyenlőbb az egyenlők között. Ezzel a Rieb György elnök által leginkább óhajtott pályázó, a Kevin McCabe, a Sheffield United tulajdonosa által vezetett Scarborough cégre utalt. A Neuchatel képviselői szerint ennek a cégnek 164 millió font tartozása van,melynek nagyobb hányada ráadásul fedezet nélküli.

Az idő nekünk dolgozik. Ha McCabe nyer, megvárjuk, amíg rövid időn belül belebukik és akkor jön el a mi időnk, a vételi szándékot akkor is fenntartjuk, akár holnaptól át tudnánk venni a klub finanszírozását – mondta Laczkovits, aki hozzátette, a Scarborough semmiféle megvalósítási és beépítése tervvel nem rendelkezik, amelyek nélkül értelmetlen ingatlanra pályázni.

Laczkovits egyúttal kijelentette, a Ferencváros megvétele 20 éven belül biztosan nem térülhet meg a pályázatban kiírtak szerint. Mint említette, többek között azért, mert a hathektáros rész kizárólag sportcélra használható. Éppen ezért van szükség részletes beépítési tervre és megvalósíthatósági tanulmányra.

Mint kiderült, a Neuchatel rendelkezik ezekkel a tervekkel a Kévés és Építésztársai Zrt. révén, amelynek elnöke, Kévés György is felszólalt.

Korábban, mint a Ferencváros elnökségi tagja önszorgalomból készíttettem beépítési tervet és megvalósíthatósági tanulmányt, ezt később egy befektetni kívánó bank fel is használta volna, de a pályázat kiírása miatt elállt vételi szándékától. Ezekről a tervekről megállapodtunk a Neuchatel képviselőivel, hogy felhasználhatják és alkalom adtán kivitelezzük – mondta a Kossuth-díjas építész, aki továbbra is értelmetlennek tartja a pályázatot, szerinte nem véletlen, hogy ötödször sem sikerült győztest hirdetni.

♦ ♦ ♦
Három pályázat érkezett, szerdán eredményhirdetés

2008. február 10.

A szombati határidőig három cég adta be anyagát a Ferencváros Üllői úti ingatlanának értékesítésére immár hatodik alkalommal kiírt pályázaton – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

A vasárnapi tájékoztatás szerint a megjelölt határidőre három pályázó – a Neuchatel Financial Ltd., az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. és a ECHO-Building Ingatlanhasznosító Kft. adta be anyagát.

A beérkezett pályázati anyagok között van a pályázati kiírásban meghatározott formai feltételeknek megfelelő pályázat. Az értékelő bizottság várja az FTC-től a pályázatok sportszakmai koncepciójának értékelését, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdai ülésén eredményt hirdethessen – áll a közleményben.

♦ ♦ ♦
Az Esplanade a pályázat nyertese

2008. február 13.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) érvényesnek és eredményesnek nyilvánította az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlatát, amelyet az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt hatodik pályázatra nyújtott be.

Az NVT a pályázatokat szerdán értékelte, eszerint a három ajánlat közül kettő – a Neuchatelé és az ECHO-Buildingé – a pályázati kiírásnak sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg, az Esplanade-é viszont igen.

A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak. Az FTC Zrt. részvénycsomagját 800 millió forint értékben megvásárolja, az FTC létesítményhasználati jogát 1,5 milliárd forint plusz áfa értékben megváltja, mindkét esetben engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira.

Vállalja továbbá, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát, amely használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyár bevételének 25 százaléka.

Az Esplanade Kft. vételárajánlata a megadott területre bruttó 3 035 304 000 Ft, ami 283 984 000 Ft-tal, azaz 10,3 százalékkal magasabb, mint a korábban tett ajánlata – áll a közleményben.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az MTI-hez eljuttatott dokumentumban kitér arra: a Tanács határozatát követően az FTC feladata lefolytatni az Esplanade Kft-vel a tárgyalásokat a stadion felújítását, a részvénycsomag, valamint a létesítményhasználati jog adásvételét illetően. Az MNV Zrt. haladéktalanul megkezdi az Esplanade Kft-vel az ingatlan adás-vételi szerződésének
előkészítését. A szerződés aláírására az FTC és Esplanade között megkötendő három szerződés aláírását követően kerül majd sor.

Az NVT ülésén tanácskozási joggal részt vettek az FTC képviselői, és – tűnik ki a közleményből – kifejezték teljes egyetértésüket a tanács döntésével.

A ferencvárosi önkormányzat képviselőtestülete hétfőn elfogadta az Üllői úti telekre vonatkozó szabályozási terv módosítását, amely lehetővé teszi a nyertes pályázatban szereplő beruházások megvalósítását, köztük az új stadion felépítését – tájékoztatta Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester az MTI-t.

Megnyugtató, hogy rendeződik a sportegyesület sorsa, sokévi huzavonát követően a kerület patinás klubja végre stabil anyagi helyzetbe kerül, és a hazai sportélet egy modern, nemzetközi színvonalú központtal gazdagodik – olvasható a IX. kerületi vezető által aláírt önkormányzati közleményben.

 

Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült rendezni a klub sorsát, mázsás kövek gördültek le a szívemről” – mondta az MTI-nek Rieb György, az FTC elnöke. “Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki hozzájárult a pályázat sikeréhez. Rengeteget segített nekünk szimpatizánsaink kiállása, a Ferencváros Szurkolók Szövetsége komoly érdemeket szerzett abban, hogy ez a nap elérkezett. A szerződést csak márciusban írjuk alá, de az érdemi munka már ezen a héten elkezdődik, a futballcsapatot négy új játékossal erősítjük meg és elkezdődik az új stadion építésének az előkészítése is.

Kevin McCabe, a Scarborough Property Holdings ingatlan-befektető cégcsoport vezetője az origo internetes hírportálnak még a döntés előtt többek között arról beszélt, hogy reményei szerint 2011-re elkészül az új 25 ezres stadion.

Ami a legfontosabb, hogy amint minden tervezett átalakítás megvalósul, szívesen vennénk, ha magyar tulajdonosai is lennének a klubnak, akár a szurkolók is részvényesként, ahogy az több nagy angliai klubnál is működik. Őszintén hiszem, hogy egy futballklub tulajdonosi szerkezetében meg kell jelenjen a helyi közösség is, hosszú távon olyan tulajdonos vagy tulajdonosok kellenek a klubnak – és nemcsak a Ferencvárosnak, minden klubra érvényes ez -, akik teljesen értik a helyi kultúrát, magukénak érzik a klubot – mondta az üzletember.

McCabe hozzátette, a Sheffield Uniteddel nehéz kijutni a nemzetközi porondra, a Ferencvárossal ez könnyebb lehet. Kérdésre válaszolva megjegyezte, tervezik egy, a sheffieldihez hasonló futballakadémia életre hívását.

Egy professzionálisan működő futballklubnál talán a legfontosabb az utánpótlás-nevelés kérdése, a Ferencvárosnál is ezt szeretnénk megvalósítani.

♦ ♦ ♦
Három éven belül a BL-selejtező a cél, új stadion ötmilliárdért

2008. február 14.

Kevesebb mint 24 órával azt követően, hogy szerdán az angol Kevin McCabe által fémjelezett Espalande Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. megnyerte a Ferencváros Üllői úti ingatlanjára kiírt hatodik pályázatot, a klubnál már arról beszélnek: a labdarúgócsapat három éven a Bajnokok Ligája-selejtezőjében szerepelhet.

Ünnepeltünk és ünnepelünk ma még. Jó érzés és nagyon boldog vagyok, minden ferencvárosi rajongó felsóhajthat, de holnaptól kemény munka kezdődik ismét. Ebben az évben a feljutás a cél, utána pedig rövid határidőn belül olyan eredmény, amely nemzetközi kupaszereplést biztosít. Kevin McCabe két-három éven belülre tűzte ki a Bajnokok Ligája-selejtező elérését – nyilatkozta a csütörtöki sajtótájékoztatón Rieb György, a Ferencváros elnöke.

A győztes céget Somorjai Márk ügyvezető képviselte, aki így foglalta össze az angolok közeljövőbeli céljait:

Szeretnénk rendbe tenni a klub anyagi helyzetét, a futballcsapat játékoskeretét meg kell erősíteni és fel kell jutni az NB I-be.

Magyarországra érkezett Bobby Davidson, a McCabe tulajdonában lévő Sheffield United menedzsere is:

Fantasztikus dolog, hogy a Sheffield United és a Ferencváros együtt tud működni. Az edzők és a játékosok tapasztalatokat cserélhetnek, hamarosan több futballista is Magyarországra érkezik és persze lehetőség van arra, hogy Sheffieldbe is menjenek.

Davidson elmondta: első körben két-három angol játékos kínai kluboktól érkezik az együtteshez, majd közös tárgyalások után újabb futballistákkal tölthetik fel Csank János vezetőedző keretét.

Az angol cégnek és a Ferencvárosnak hatvan napja van arra, hogy megkösse az adásvételi szerződést. Rieb György elárulta, hogy a klub részvénycsomagjából öt százalékot megtartanak, így megmarad a vétójoguk. A többi egy részét a jövőben folyamatosan visszavásárolnák Kevin McCabe-től, így öt éven belül akár a részvények felét is megszerezhetik.

Az új Albert Stadionról is hamarosan döntés születik: várhatóan ötmilliárd forintért építik majd meg az együttes új otthonát, amely 2010 decemberében vagy 2011 tavaszán kerül átadásra.

♦ ♦ ♦

I. pályázat (2005. november 16.-2006. február 14.)

A Ferencváros ingatlanjának vagyonkezelői jogára első ízben 2005. november 16-án írt ki pályázatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Az egyetlen pályázó a TDZ Kft. volt, ám nem tudta teljesíteni a feltételeket a 2006. február 13-ig szabott határidőig, így a pályázat eredménytelenül zárult.

—————————–

II. pályázat (2006. április 28.-augusztus 7.)

Ezúttal a spanyol Torre Rioja Madrid SA pályázott, amelyet az eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 8-i közleménye szerint érvényes, de eredménytelen volt a pályázat.
Akkori sajtóinformációk szerint nem volt rendben a spanyolok bankgaranciája, s vagyonkezelési jog helyett tulajdonjogot kértek.

—————————–

III. pályázat (2007. június 27.-szeptember 17.)

Noha három cég is megvásárolta a pályázati dokumentációt, egyikük sem tett ajánlatot az FTC Üllői úti stadionja és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának megvásárlására, így eredménytelenül zárult a pályázat.

—————————–

IV. pályázat (2007. szeptember 18.-október 31.)

Egy belga cég és a Kevin McCabe által fémjelzett Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. pályázott, ám mindkét jelentkezést érvénytelennek minősítette a KVI, miután – sajtóinformációk alapján – egyikük sem fizette be a 400 millió forintos ajánlattételi biztosítékot.

—————————–

V. pályázat (2007. november 7.-2008. január 16.)

Az ötödik pályázat egyik érdekessége az volt, hogy a KVI érvényesnek minősítette az angol pályázatot, ám a megszűnő szervezet utódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. később érvényesnek, de eredménytelennek ítélte azt. Az indoklás szerint a pályázatban egymilliárd forinttal kisebb ajánlat szerepelt, mint a kiírásban, illetve a pályázó nem vállalta, hogy kifizeti a Ferencváros részvényeiért járó 800 millió forintot.

—————————–

VI. pályázat (2008. január 17.-2008. február 13.)

A hatodik pályázatban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) érvényesnek és eredményesnek nyilvánította az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlatát, eszerint a három ajánlat közül kettő – a Neuchatelé és az ECHO-Buildingé – a pályázati kiírásnak sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg, az Esplanade-é viszont igen.

A győztes pályázó a Sheffield Unitedet is birtokló brit üzletember, Kevin McCabe budapesti érdekeltségébe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forintplusz ÁFA értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak. Vállalta azt is, hogy az FTC Zrt. részvénycsomagját 800 millió forint értékben megvásárolja, az FTC létesítményhasználati jogát 1,5 milliárd forint plusz ÁFA értékben megváltja, mindkét esetben “engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira”. Vállalta továbbá, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát. Az Esplanade Kft. vételárajánlata a megadott területre bruttó 3.035.304.000 Ft volt, ami 283.984.000 forinttal, azaz 10,3 százalékkal volt magasabb, mint a korábban tett ajánlata.


MTI Archívum
2008. január – 2008. február

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST