Szovátán edzőtáborozik a csapat

Csapatunk január 16-ától 22-éig Szovátán edzőtáborozik. A mieink hat éve már jártak a Maros megyei településen, akkor óriási szeretettel fogadták a helyi székelyek a játékosokat, valószí­nűleg nem lesz ez másképp most sem.

*

Három kapussal és tizenkilenc mezőnyjátékossal utazunk szombaton a szegedi teremtornára, valamint a szovátai edzőtáborba. íme a keret:

Kapusok: 1 Marko Ranilovic, 23 Justin Haber, 28 Mester Tamás
Védők: 13 Ailton José Pereira Junior, 15 Djordje Tutoric, 22 Rodenbücher István, 26 Dragóner Attila, 78 Balog Zoltán, 85 Csizmadia Csaba
Középpályások: 8 Józsi György, 10 André Francisco Williams Rocha Da Silva, 14 Srdjan Stanic, 20 Rósa Dénes, 25 Maróti Béla, 30 Tóth Bence, 87 Fitos László, 88 Kulcsár Dávid
Támadók: 18 Marek Heinz, 19 Liban Abdi, 21 Emil Miljkovic, 27 André Schembri, 35 Hector Gabriel Morales

*

A mieinkkel tart a szovátai edzőtáborba két fiatal játékosunk, Fülöp Noel és Peszmeg Viktor is.

További képek itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, és itt …

*

Hat esztendő után újra tájainkon edzőtáborozik a legnépszerűbb magyar labdarúgócsapat. Ez alkalomból kerestük fel a  Ferencváros gárdáját, vezetőit, játékosait.

A Fradi szakmai igazgatójától, Prukner Lászlótól kérdem, milyenek a lehetőségek a szovátai edzőtáborban?

– Otthon érezzük magunkat Szovátán, hiszen nyolc személy van a játékosok meg a vezetőség között, akik már 2005-ben voltak itt edzőtáborban. Édesanyám Mezőpanitban született, a nagyszüleim onnan menekültek ki Magyarországra a II. világháború alatt, í­gy ismerős nekem a környék. Sőt, testnevelő tanárként és osztályfőnökként a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumból több alkalommal kirándultunk erre taní­tványaimmal. Amikor a téli időszak elején, az edzőtáborozási lehetőségek felmerültek, kollegáimmal közösen határoztuk el, hogy a 2005-ös sikeres szovátai edzőtábor után, újra eljöjjünk ide.

– Hogyan értékeli a csapat őszi szezonját és mit vár el a tavaszi idényben a játékosoktól?

– A szovátai edzőtáborban főleg a fizikai felkészülésre fektetjük a hangsúlyt, í­gy összpontosí­tani fogunk a futásra és a játékosok izomzatának fejlesztésére. Majd a hátralévő, mintegy négy hétben a bajnokság kezdete előtt a játékot meg a taktikai elemeket gyakoroljuk. Az új stáb kialakulása után a játékosok 75%–a is kicserélődött. Hosszú idő kell ahhoz, hogy újra egy ütőképes együttest kialakí­tsunk, éppen emiatt voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek a csapat teljesí­tményében. Addig nem volt egy keményebb magja a csapatnak, de úgy érzem, az elmúlt hetek kemény munkája során ez kialakult, amire alapozni szeretnénk. Jobban megismerték a játékosok egymást, gyorsabban, pon­tosabban megy a labdaadogatás, ami pozití­v eredményt jelent. Nem vagyok elégedett, de nem szerepeltünk rosszul az ősz folyamán. Javí­tani akarunk a játékosok fizikai állapotán, koncentrálóképességén, erre is lesz hasznos az ózondús, erős levegő övezte Szováta. Szeretném, ha a tavasz folyamán a döntő helyzetekben jobban összpontosí­tunk majd, megpróbáljuk elkerülni az őszi idényben elkövetett hibákat. Úgy gondolom, hogy a csapathoz főleg szabadon igazolt játékosok a maximumot nyújtják majd a számunkra kedvezőbb, tavaszi szezon alatt és sikerül a bajnokság végén pódiumra jutnunk, ami feljogosí­tana, hogy Európai Kupában is szerepelhessünk. Ez célkitűzésünk is egyben.

– Ön pedagógusként is igen tisztelt volt, ez segí­ti jelenlegi munkájában?

– 25 éven keresztül dolgoztam, mint pedagógus is, párhuzamosan futballoztam az NB1-ben, majd edzőként is tevékenykedtem a kaposvári Rákóczinál, ami sokat segí­tett a sportpályafutásom során. Úgy érzem, mindig, mindenhol becsületesen elvégeztem a munkám. Idővel sokan úgy gondolták, hogy Kaposváron begubózva dolgoztam egy bizonyos szinten, és többre nem vagyok képes. Kihí­vás és ugyanakkor megtiszteltetés volt számomra, amikor a Ferencváros vezetősége szerződést ajánlott fel 2010 nyarán, habár több ajánlatom volt az évek folyamán. Szerintem Magyarországon két állás betöltése jelent kiváltságot: a magyar válogatott és a Ferencváros edzői állásának betöltése. Nekem felajánlották az egyiket, elfogadtam, amire büszke vagyok, és mindent elkövetek, hogy jó eredményeket érjen el a csapat.

– A Fradi keretében egy erdélyi illetőségű, marosszentgyörgyi születésű játékos is van, mi önnek a véleménye róla, mint játékosról?

– A tavaly nyáron, amikor itt voltam, egy kicsit túlsúlyos Csizmadia Csabát ismertem meg. Nagyon kellemesen csalódtam benne, mint emberben is, mint játékosban is. Szerintem a jelenlegi Ferencvárosnak ő az egyik oszlopa, az egyik nélkülözhetetlen játékosa.

Haáz Ferenc, a csapat tehnikai vezetője

– 2005-ben, amikor először itt voltunk a Szeretet edzőtáborában, kiváló felkészülési feltételekben volt részünk Szovátán, hasznos fizikai felkészülést hagytunk magunk mögött, minden komfortot megkaptunk a Danubius Hotelben, mármint ami a pihenést illeti. Sok kellemes élménnyel lettünk gazdagabbak, í­gy a szakmai igazgatóval született közös döntés alapján esett a választás újra Szovátára. Mondhatjuk, hogy ez visszatérés a Szeretet edzőtáborába.

Féderer Andrea, az FTC Labdarúgó Zrt. kommunikációs igazgatója

– A mostani feladatom ugyanolyan kommunikációs feladat, mint bármi más. Itt a futballt kell közvetí­teni a közönség felé, a futball az eladandó áru. Aztán rövid idő alatt megtapasztaltam, hogy az alaptétel igaz, ám ez a feladat mégis sokkal több. Aki idejön, aki itt dolgozik és beleszagol a levegőbe, az utána már soha nem akar innen elmenni. Alapvetően azzal vettek fel, hogy segí­tsem a médiával és a szurkolókkal való kapcsolattartást. Titáni munka, irigylésre méltó, és imádom, büszke vagyok arra, hogy ezt a Ferencvárosnál teszem.

Dragóner Attila, a csapat legtapasztaltabb játékosa, az egyik leggólerősebb magyar hátvéd, 28-szoros válogatott játékos

– A tavaly nyáron Achilles-í­nszakadásom volt, aztán műtéten estem át, majd hosszú rehabilitációs időszakot hagytam magam mögött, izomerősí­tő, dinamikán alapuló, erőgyakorlatok sokaságát végezve sikerült felépülnöm. Imádom a focit, boldog vagyok, hogy még most is, 36 éves korom ellenére számí­tanak rám a Fradinál, ahová még egyéves szerződés köt, majd kétéves szakmai beosztásom lehet az együttes keretén belül. Január 25-én menedzser és sportszakmai oklevelet szerzek a testnevelési egyetemen, sőt megvan az A-licences edzői elismerésem, tehát a jövőben is a futball terén szeretnék elhelyezkedni. De addig is, mí­g szerződésem köt, mindent elkövetek, a sikerek érdekében akár a klubcsapatomnál, akár a válogatottban, ha szükség lesz rám.

Rósa Dénes, 10-szeres magyar válogatott, a csapat 34 éves, tapasztalt középpályása

– Úgy érzem, nekem végállomás a Fradi, hiszen már korban is ott vagyok. Még egyéves szerződésem köt az együtteshez, igaz, szí­vem szerint még vállalnék egy évet. Szeretném, ha a csapat egy sikeres tavaszi idényt zárna, dobogón végeznénk, ami feljogosí­tana arra, hogy évek után európai szinten is érdekeltek lehessünk. Mindez hosszú, titáni munka, de a gyümölcse édes lehet…

Csizmadia Csaba, a marosszentgyörgyi születésű, 12-szeres válogatott a Nemzeti Sport osztályzata alapján az ősz legjobb középhátvédje, és a szurkolók szavazása során a második legjobb Fradi-játékos az őszi idényben.

– Ideutazásunkkor a buszban a sofőr jobbján ültem, és kellemes érzés volt számomra, hogy hazautazom, ezúttal az FTC-vel edzőtáborba, azaz dolgozni egy olyan helységbe, ahová sokszor jártam gyermekkoromban. A Medve-tó körül is mintegy 12 éve szaladtam utoljára, most ezt határozottabban, elszántabban teszem, hisz tudom, mennyire fontos a téli, fizikai felkészí­tő a tavaszi szezon előtt. Sokat számí­t a szovátai, erős, sós levegő is, ellenállóbbá teszi a szervezetünket. Remélem, az edzőtábor kemény munkájának a gyümölcse a bajnokság végére fog beérni, amikor dobogós helyen végezhetünk. Ez minden álmom, erre összpontosí­tok, és a maximumot próbálom nyújtani a csapat érdekében.

– Pénteken edzőmérkőzést játszotok az A-osztályos Marosvásárhelyi FC Municipal ellen, mely csapat elődjénél valamikor te is focizni kezdtél. Mit jelent számodra ez a mérkőzés?

– Barátságos alapú, felkészülési mérkőzés lesz. Számomra ez a meccs is fontos, mint minden egyes mérkőzés, ahol a győzelemért játszunk, de nekem semmilyen kötődésem nincs ehhez a csapathoz, mert én egy hajdani, más marosvásárhelyi együttesnél, a ma már nem létező, marosvásárhelyi ASA szí­neiben kezdtem el focizni.

– Sikeres idényt zártál, szeretnek a csapatnál, mondd, milyen a Fradi-szí­v?

– Valóban értékelem és élvezem a Mester (Prukner László szakmai igazgató) és stábja bizalmát, amit jó játékommal szeretnék mindig meghálálni nekik, meg a Ferencvárosnak. Először le kell tennem valamit az asztalra, mint ismertebb elődeim, sikereket kell elérnünk, jó játékunkkal meg kell hálálnunk lelkes közönségünk odaadó, mindig elszánt szurkolását, aztán másképp érezzük át a dolgokat, s utána beszélhetünk Fradi-szí­vről. Sok munka áll még előttünk, de jó úton haladunk. Egy biztos, határozottan kijelentem, eddigi sportpályafutásom legszebb és legkedveltebb időszakát élem át jelenleg a Ferencvárosnál és büszke vagyok, hogy a Fradi játékosa lehetek…

(Czimbalmos Ferenc Attila, Központ – 2011.01.20.)

*

Szombaton vissza is utazott Budapestre a Ferencvárosi Torna Club, Magyarország legnépszerűbb és legsikeresebb labdarúgó-együttese, amely 2005 óta másodszor edzőtáborozott az elmúlt héten Szovátán. Prukner László szakmai igazgató, akinek anyai kötődései vannak Maros megyéhez és Haáz Ferenc technikai igazgató, aki már a Fradi 2005-ös stábjának is tagja volt, közösen döntöttek az ismert erdélyi üdülővárosról mint edzőtáborozásuk szí­nhelyéről. Mint Prukner László elmondta, a szovátai edzőtáborban főleg a fizikai felkészülésre fektették a hangsúlyt, í­gy jobban összpontosí­thattak a szaladásra és a játékosok izomzatának fejlesztésére.

A hátralévő mintegy négy hétben a játékot és a taktikai felkészülést fogják gyakorolni. Prukner azt is elmondta, hogy az együttes mintegy kétharmada kicserélődött, miután az angol stáb távozott, í­gy időbe telik egy újabb, jobb és ütőképesebb együttest kialakí­tani. Jelenleg van egy stabilabb magja az együttesnek, ami köré lehet alakí­tani a játékot, és fontos, hogy az ősz második felében már gyorsabban, pontosabban ment a labdaadogatás, amit a közönség értékelt. Végül a Fradi szakmai igazgatója megjegyezte, hogy nincs megelégedve a csapat őszi teljesí­tményével, viszont jó szezont zárt az együttes.

Féderer Andrea, az FTC Labdarúgó Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Ferencváros napi két kimerí­tő fizikai edzést tartott Szovátán, délelőtt a Medve-tó körül, meg a környező dombokon szaladtak a játékosok, délután a kiváló körülményeket nyújtó Danubius Hotel erőtermében súlyoztak. Kedden délután Seprődi Zoltánnak, a parajdi sóbánya igazgatójának köszönhetően a Fradi játékosai egyedülálló fizikai edzést tarthattak a sóbányában, ami lépcsőzéssel ért véget. Szerdán egy kis kirándulás is belefért a programba, a csapat stábja a játékosokkal együtt meglátogatta a Gyilkos-tót, a Békási-szorost, csütörtökön Korondra látogattak ajándéktárgyakat vásárolni.

Pénteken délben Szászrégenben, a helyi C osztályos Avntul pályáján került sor az FC Municipal–Ferencváros közti felkészí­tő mérkőzésre, melyet a Fradi 3–2 arányban nyert meg. A magyar csapat játékán látszottak a kemény fizikai erőfeszí­tés nyomai, de jobban összpontosí­tva, biztosabban adogatva, jobb helyzetkihasználásaiknak is köszönhetően sikerült győzniük. A fagyos, sáros és vékony hóréteggel borí­tott pályára lépett mindkét csapat összes játékosa, akik számára ez a mérkőzés volt az első a téli felkészí­tő során. A mérkőzés és az edzőtábor fénypontja a maros-szentgyörgyi születésű, kőkemény középhátvéd, Csizmadia Csaba ezúttal is az együttes egyik legbiztosabb tagja volt, Prukner László szerint ő a Fradi egyik oszlopa a védelem tengelyében, nélküle nem képzeli el a kezdő tizenegyet. „Mindkét csapat a felkészülés elején jár, ennek ellenére sikerült élvezetes mérkőzést játszani. Nem az eredmény a legfontosabb az ilyen találkozókon, de persze örülünk, hogy győztünk idei első edzőmeccsünkön, amely végig sportszerű volt. Bí­zom benne, hogy a mostani mérkőzés egy jó kapcsolat kezdete Marosvásárhellyel” – mondta a találkozó után Prukner.

„Azt gondolom, jó meccset játszottunk, örülök, hogy nyertünk. Mindhárom 11-est jogosnak érzem, az első büntetőnél hozzáértem az ellenfélhez, igaz, ő pedig rendesen rájátszott. Jó érzés volt, hogy a helyiekkel beszélgethettem a meccs után, a családom is ott volt. Örülök, hogy itt lehettem, és örömet szerezhettem a szurkolóknak” – nyilatkozta Csizmadia Csaba.

Dragóner Attila, az együttes 28-szoros válogatott hátvédje megjegyezte, hogy hasznos volt a felkészí­tő, sikerült kellőképpen felkészülniük a nehéz tavaszi idényre, mely végén a pódium egyik helyének az elfoglalása a cél.

Pénteken délután a stáb, a játékosokkal együtt, a marosvásárhelyi Laci csárdában ebédelt, majd meglátogatta a szovátai Szent József Gyermekotthont, ahol adományokat osztottak szét az ott élő gyerekeknek.

(Népújság)

Képgaléria (üllői129.hu)

2011.01.21. Marosvásárhely – FTC 2-3:

*

2011.01.20. Esti edzés:

*

2011.01.20. Korond:

*

2011.01.20. Konditerem:

*

2011.01.20. Kapusedzés:

*

2011.01.19. Békás-szoros:

.

*

2011.01.19. Medve-tó:

*

2011.01.18. Sóbányában:

*

2011.01.18. Futás a hegyen:

.

*

2011.01.17. Edzés:

*

Hotel:

(A Ferencváros hivatalos honlapja és az üllői129.hu alapján – 2011.01.06. – 01.23.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.02. 16:30 m4 Sport
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport