Tátrai Sándor

tatrai-sandor-2Rákosszentmihályon kezdett futballozni, majd Salgótarjánba került, ahol Zsengellérrel játszott együtt a csatársorban. Innen igazolta le a Fradi, ahol először jobbösszekötőként szerepelt és negyedik bajnoki meccsén már az ő két góljával győzött a Fradi a Phőbus ellen 2:0-ra.

Első jobbhátvéd játékára Portóban került sor, 1937 januárjában. A megbí­zható, egyenletes teljesí­tményt nyújtó Tátrai 1944 karácsonyáig, Budapest ostromáig rendszeresen tagja volt a Ferencváros bajnok és kupagyőztes csapatainak.

Harmincon felül már csak az öregfiúkban játszott, majd elérkezett az idő, amikor a Fradi edzőjeként segí­tette a klubot, először 1958 és 1961 között. Az ő edzősködése idején mutatkozott be az FTC első csapatában Albert Flórián.

1966-ban ismét Ő vezette a Ferencvárost bajnoki ezüstéremig. A következő idénytől a Haladás, majd 1969-től a Diósgyőr mestere lett. 1970 szeptemberében a vasgyáriak trénereként érte a halál egy edzőmérkőzésen.

Játékosként és edzőként közel 450 alkalommal szerepelt a Fradiban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

6 hozzászólás a(z) Tátrai Sándor bejegyzéshez

 • A Salgótarjáni Öblösüveggyár 1890-ben alakult meg, ahol az első sportszakosztály 1928-ban szerveződött, mint a Salgótarjáni Üveggyár Rt. alkalmazottainak Művelődési és Testedző Egyesülete, a SÜRT-AMTE. Ebből jött létre 1929-ben az Üveggyári Atlétikai Klub, amely 1930. április 8-án felvette a Salgótarjáni Palackgyári Atlétikai Club nevet. A SPAC olyan játékosegyéniséget adott a magyar futballnak, mint Tátrai (Thour) Sándor, aki későbbi pályafutása során az SBTC-ben, majd a Ferencvárosban is a legjobb játékosok közé tartozott, utóbb mesteredzőként is igen sikeresen dolgozott. Az egyesület 1945 tavaszán felvette a Salgótarjáni Üveggyár Munkás Sportegyesület, közismertebben, a SÜMSE nevet.

  *

  1935 VII 21. Amatőr bajnoki döntő

  Salgótarjáni BTC -- UTE (amatőr) 2:1 (2:0)
  Hatvan, 2200 néző

  SBTC: Géczy – Szabó, Vágó II – Takács III, Wahlkampf, Kecskés – Dupák, Thour, Zsengellér, Menich II, Bretter

  UTE: Gulyás I – Balázs, Sándor – Gyárfás, Gulyás II, Kolozsvári – Ungvári, Horváth II, Kállai, Róna II, Salamon
  G: Thour 2, ill. Ungvári

 • Emlékezzünk rá is tisztelettel, én csak gyerekkoromból emlékszem rá, mint edzőre, Uramisten, alig volt több, mint én most, amikor “öregemberként” meghalt… RIP, Tátrai Sándor!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.08.17:00 M4Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ