Toldi Géza pályafutása: 1930

1930: Slózi búcsúmeccsén

Toldi a Pécs-Baranya elleni meccsen a 2. percben fe­jelt egy szép gólt, majd a 20. percben, a tizenhatos vo­naláról bombázott a bal sarokba.

–   Melyik mérkőzésen szereztél gyors egymásután­ban gólokat? Előfordult olyan, hogy mondjuk 10 perc alatt lőttél két gólt?
–   Előfordult, de már nem tudnám megmondani, hogy melyik külföldi városban. Egyébként a jó játé­komhoz, nem kimondottan a gól volt a fontos. In­kább az, hogy sikerüljön az első akcióm. Ha ez sike­rült, akkor fokozódott az önbizalmam, nőtt a játékkedvem, ami végülis gólt, vagy gólokat eredmé­nyezett.

–  A prágai első KK találkozódra hogyan emlékezel?
– Időnként szemkápráztatóan játszottunk. Be­jöttek a cselek, jól sikerültek a lövések, szép akcióink voltak. Még a prágai közönség is tapsolt. Pedig a cseh közvélemény a mérkőzés előtt 4-5 gólos Slavia győ­zelmet várt.

– Külföldön me­lyik városban szerettél a legjobban játszani?
– Prágába és Bécsbe szinte hazamentünk. Sokat játszottunk ebben a két városban és időnként nagy csatákat vívtunk. Prágába különösen azért szeret­tem menni, mert ott is volt Fradi B-közép. A Prágá­ban tanuló magyar egyetemisták alkották, és ezek a diákok, a nagy túlerő ellenére is mindig kitettek magukért, csak úgy zúgott a biztatásuk.

A Fall River ellen

Toldi Géza 1930. július 13-án rendhagyó mérkőzés részese volt. A Ferencváros-Budai 11 találkozó Schlosser Imre jutalomjátékának számított. Toldi két bombagóllal köszöntötte az egykori futballnagyságot, és kitűnő játékával a búcsúmérkőzés fényét emelte.

– Mikor láttad először Slózit játszani? A későbbi­ekben milyen kapcsolatotok volt?
-Slóziról inkább csak hallottam, játszani már nemigen láttam. A civil életben jóban voltunk, tisz­teltem őt és szívesen beszélgettem vele találkozása­inkkor.

– 1930 őszén nem úgy ment a játék, ahogy azt vár­ták tőled. Rúgtál, fejeltél gólokat, de az igazi nagy alakításokkal adós maradtál. Volt ennek valami olyan oka, amelyről akkor nem beszéltél? Mindig őszintén nyilatkoztál a sajtónak?
– Semmi különös okom nem volt, de hát nem ment a játék. Ugyanúgy edzettem, igyekeztem mint máskor, a meccseken azonban gyengélkedtem. Ilyen a többi játékossal is előfordult, ők sem tudtak magya­rázatot adni egy-egy ilyen formán kívüli időszakra. A sajtó rendelkezésére mindig, minden közlendőmet szí­vesen adtam, sokszor a kellemetlen dolgokról is őszin­tén beszéltem. Igyekeztem segíteni a munkájukat, hiszen ez közös érdekünk volt. Hosszú pályafutásom alatt egyetlen újságíróval sem vesztem össze!

– Általában az Üllői úton vagy a Hungária úti válogatott mérkő­zéseken ment jobban a válogatottban a játék, a gól­lövés?
– Természetesen az Üllői úti pálya volt az ott­honom, ismertem talaját, hangulatát. A Hungária úti pályán is sokat játszottunk, így attól sem idegen­kedtem. Már hatodik válogatottságom alkal­mával (1930. szeptember 21. Bécs: Magyarország-Auszt­ria 3:2) rájöttem, hogy nem minden mérkőzést sikerül az embernek kitörésekkel és gólokkal megnyerni, s hogy az ember közepes formában is lehet nagyon hasznos tagja a csapatnak. Bécsben mindig nagy dolog volt győzni, s olyankor a siker mindig kétszeres örö­met okozott játékosnak, szurkolónak egyaránt.

balról: Toldi, Kohut, Turay, Blum Zoltán edző, Bukovi, Táncos, Amsel, Takács I., Obitz, Takács II., Lyka II.

1930 decemberében a III. kerület ellen szerzett gólját így örökítették meg:

Táncos hirtelen lefut, jó érzékkel centerez a kapu elé Toldi rohan a labdára s bár Fehér is öles lép­tekkel közeledik, a csatár feje előbb éri el a labdát és a hálóba kerül az első ferencvárosi gól! Maga Toldi is csak a hálóban akad meg a nagy lendülettől az óriási roham után. Szép gól volt.

(Nagy Béla írásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.24. 20:00 BL selejtező FTC–Valletta FC (TV: M4)
Következik: 07.30. 20:00 BL selejtező Valletta FC-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST