Tóth Mihály

Tóth Mihály (1926. szeptember 24., Bezdán – 1990. március 7., Budapest), az UTE, a Bp. Dózsa és az Új­pesti Dózsa balszélsője, 1949 és 1957 között 6 válogatott találkozón játszott és 1 gólt szerzett. Tagja volt az 1954. évi világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar együttesnek.

Az újpesti lila-fehérek zömök, bátor, gyors, ügyesen cselező szélsője a mezőnyben is hasznos munkát végzett. Körültekintően, pontosan adott be, de a kapura ritkán jelentett közvetlen veszélyt. Sportszerű játékmodora és szerénysége – dicséretet érdemlő vonásai.

1957 áprilisában a Vojvodina elleni Húsvéti tornán rendezett mérkőzésen szerepelt zöld-fehérben csapattársával, a győztes gólt szerző Bencsiccsel együtt.

(Antal Zoltán és Hoffer József írásainak felhasználásával)

5 Vélemény a cikkhez: Tóth Mihály

 • szegény, Sebes bűnlajstromának főszereplője, indirekt bűnbak… és Czibor sem szép szavakkal emlékezett meg róla Bocsák könyvében… pedig centiken múlott, hogy nem lett hős, de hát ott volt a német védő -- tán Kohlmeyer -- támaszkodó lába a gólvonalon… Isten nyugosztalja!

  • Köszönöm az elismerő szavakat. Végre valaki nem csak a bűnbakot látja benne.

   • Kedves Zsófia, most látom csak, hogy válasz érkezett. Elárulná, milyen rokoni viszonyban voltak, és hogy Tóth Mihályban hogyan élt tovább ennek az elátkozott berni döntőnek, no és benne az ő szerepének-megítélésének az utóélete?

    • A lánya vagyok. Sosem beszélt róla. Élete végéig bántotta, hogy gyakorlatilag kettétört a pályafutása.

     • Kívülállóként is nagyon mélyen, fájdalmasan megérintik az embert az ilyen egyéni, emberi tragédiák. Utólag, ismeretlenül is fogadja együttérzésemet a történtekért, Isten nyugosztalja édesapját, odafenn talán már nincs vita az egykori szereplők között, mi miért és hogyan történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Hírfolyam
OLDALAK
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
Következik: 11.25. 19:30 Haladás-FTC (TV:M4)
FACEBOOK:
HOST:
FOTELSZURKOLÓ