Valamikor nevettünk rajta…(V, X)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Vándor Kálmán. A Népszava futballkritikusa üzeni dr. Szepesi Györgynek, az MLSZ elnökének: nem rád, érted haragszom!

VAK: a bí­ró, az edző, az újságí­ró és mindenki, aki nem méltányolja kellően, hogy Potyolák II. a legnagyobb magyar futballista.

VENDÉGLÁTÁS: a hátvéd nyújtott lábbal fogadta a vendégcsapat szélsőjét, s a csatár hordágyon távozott.

VERESÉG: az ellenfél’győzelme. A remények meghiúsulása. Szinonimái: igazságtalanság, csalás, árulás, kudarc! Pénzben és pontban mérik. Edzői szóhasználat: győzelemmel felérő vereség!

VERETLENSÉG: a játékvezető a kijáratot körülvevő földühödött tömeg elől a Dunán, csónakon távozott a mérkőzésről.

VÉDEKEZÉS: az edzők kedvenc taktikai változata idegenben. Nyolc játékos beáll bekkelni, az elől hagyott két ék megbeszéli a heti totót az ellenfél védőivel. Esetleg — hűvös időben — bundáról is szó esik.

VÉDELEM - (karikatúra: Dluhopolszky László)

VÉDELEM: lásd átjáróház.

VILÁGBAJNOKSÁG: a futballvilág legvonzóbb nemzetközi eseménye. Az első kií­rásra 1930-ban, Uruguayban került sor. A házigazdák nyertek, s azóta ez — többnyire tiszteletben tartott! — hagyománnyá vált. Ennek ellenére, nem valószí­nű, hogy a mexikóiak megnyerjék a következő Mundialt. Ahogy azt a spanyolok sem tették.

VILLÁMCSAPÁS: természetesen mindig a derült égből jön — a nézőtérre. Veszélyessége a futballpályákon csekély, de azért magas vérnyomású szurkolók legyenek óvatosak. A meglepetések olykor nagyobb erővel hatnak, mint egy kis villámcsapás.

VINKLI: Platini szabadrúgása, amely mértani pontossággal a sorfal mellett vagy felett, a kapustól a legtávolabb levő ponton csapódik a hálóba. Kapáslövés esetén hónapokig beszédtéma. Nálunk éppen csend van . . .

VISSZAJÁTSZÁS: sokszor sem a bí­ró, de még a jóisten sem tudná megmondani, hogy a labda teljes terjedelmével túljutott-e a gólvonalon vagy sem. Ezt csak a televí­ziós visszajátszás képes megmutatni. De akkor már késő!

VISSZAVÁGÓ: az őszi mérkőzésen a játékvezető elcsalta a vendégcsapat mérkőzését. A tavaszi visszavágón ugyanez történt.

VITA: a becsületsértés fogalmát kimerí­tő eszmecsere eltérő szí­nű mezt viselő labdarúgók között a testtel való játék értelmezésénél. A bí­róval szembeni alkalmazáskor: piros lap és több hetes kényszerpihenő!

VIZESÁROK: a forró légkörű dél-amerikai futbal-pályákon a nézőteret választja el a zöld gyeptől. Korábban szögesdróttal védték a pályát a feldühödött nézők haragjától, de ez nem bizonyult kellő védelemnek. Az árok mély, és lehűti a legforróbb vérű szurkolókat is. Felmerült már a gondolat, hogy nálunk is épí­tsenek vizesárkot egyik-másik pálya köré.

 

X-RE JÁTSZANI - (karikatúra: Dluhopolszky László)

De úgy döntöttek, hogy a forróvérűek lehűtéséhez elég a látvány is.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… cí­mű könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ