Valamikor nevettünk rajta…(V, X)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Vándor Kálmán. A Népszava futballkritikusa üzeni dr. Szepesi Györgynek, az MLSZ elnökének: nem rád, érted haragszom!

VAK: a bíró, az edző, az újságíró és mindenki, aki nem méltányolja kellően, hogy Potyolák II. a legnagyobb magyar futballista.

VENDÉGLÁTÁS: a hátvéd nyújtott lábbal fogadta a vendégcsapat szélsőjét, s a csatár hordágyon távozott.

VERESÉG: az ellenfél’győzelme. A remények meghiúsulása. Szinonimái: igazságtalanság, csalás, árulás, kudarc! Pénzben és pontban mérik. Edzői szóhasználat: győzelemmel felérő vereség!

VERETLENSÉG: a játékvezető a kijáratot körülvevő földühödött tömeg elől a Dunán, csónakon távozott a mérkőzésről.

VÉDEKEZÉS: az edzők kedvenc taktikai változata idegenben. Nyolc játékos beáll bekkelni, az elől hagyott két ék megbeszéli a heti totót az ellenfél védőivel. Esetleg — hűvös időben — bundáról is szó esik.

VÉDELEM - (karikatúra: Dluhopolszky László)

VÉDELEM: lásd átjáróház.

VILÁGBAJNOKSÁG: a futballvilág legvonzóbb nemzetközi eseménye. Az első kiírásra 1930-ban, Uruguayban került sor. A házigazdák nyertek, s azóta ez — többnyire tiszteletben tartott! — hagyománnyá vált. Ennek ellenére, nem valószínű, hogy a mexikóiak megnyerjék a következő Mundialt. Ahogy azt a spanyolok sem tették.

VILLÁMCSAPÁS: természetesen mindig a derült égből jön — a nézőtérre. Veszélyessége a futballpályákon csekély, de azért magas vérnyomású szurkolók legyenek óvatosak. A meglepetések olykor nagyobb erővel hatnak, mint egy kis villámcsapás.

VINKLI: Platini szabadrúgása, amely mértani pontossággal a sorfal mellett vagy felett, a kapustól a legtávolabb levő ponton csapódik a hálóba. Kapáslövés esetén hónapokig beszédtéma. Nálunk éppen csend van . . .

VISSZAJÁTSZÁS: sokszor sem a bíró, de még a jóisten sem tudná megmondani, hogy a labda teljes terjedelmével túljutott-e a gólvonalon vagy sem. Ezt csak a televíziós visszajátszás képes megmutatni. De akkor már késő!

VISSZAVÁGÓ: az őszi mérkőzésen a játékvezető elcsalta a vendégcsapat mérkőzését. A tavaszi visszavágón ugyanez történt.

VITA: a becsületsértés fogalmát kimerítő eszmecsere eltérő színű mezt viselő labdarúgók között a testtel való játék értelmezésénél. A bíróval szembeni alkalmazáskor: piros lap és több hetes kényszerpihenő!

VIZESÁROK: a forró légkörű dél-amerikai futbal-pályákon a nézőteret választja el a zöld gyeptől. Korábban szögesdróttal védték a pályát a feldühödött nézők haragjától, de ez nem bizonyult kellő védelemnek. Az árok mély, és lehűti a legforróbb vérű szurkolókat is. Felmerült már a gondolat, hogy nálunk is építsenek vizesárkot egyik-másik pálya köré.

 

X-RE JÁTSZANI - (karikatúra: Dluhopolszky László)

De úgy döntöttek, hogy a forróvérűek lehűtéséhez elég a látvány is.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… című könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.22.18:00 ZTE-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 09.25. 15:00 Iváncsa-FTC (TV: -)
Következik: 09.29.16:00 FTC-Kisvárda (TV:M4stream)
Következik: 10.03.18:55 EL csoportkör FTC-Ludogorec (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST