“Van egyfajta bizalmatlanság” – folyamatosan változó kerettel várja a Fradi az Európa Ligát

Több játékos fizetését csökkentik, néhányuk jövője még bizonytalan a Ferencvárosnál, miközben sorra érkeznek az új igazolások. A Fradi a jövő héten már tétmeccset játszik az Európa Ligában, és bár Prukner László vezetőedző szerint félévente nem lehet új csapatot épí­teni, de szeretnének megfelelni az új kihí­vásoknak.

A Ferencváros anyagilag egyre stabilabb lábakon áll, a játékosok megkapták a fizetésüket, csupán a prémiumok egy részével tartoznak nekik, de Orosz Pál, a Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint július hetedikéig azt is kifizetik. A financiális gondok csökkentéséhez az is kellett, hogy jelentősen csökkentsék a csapat költségvetését, ezáltal bizonyos focisták fizetését is.

“A képlet egyszerű, a klub csak úgy tudja garantálni a jövő évi működést, ha a nagyon jól kereső játékosoknak csökkenti a fizetését. Ezek a játékosok a következő napokban fogják eldönteni, hogy maradnak, vagy elhagyják a csapatot” – mondta Prukner László, a Ferencváros vezetőedzője.

Csizmadia Csaba például jelenleg is tárgyal a vezetőkkel a folytatásról, és Balog Zoltán is kevesebb pénzért játszik a következő szezonban az Üllői úton.

“Több helyen is olvastam, hogy a legtöbbet kereső játékosok közé soroltak engem, de egyáltalán nem tartoztam ebbe a kategóriába, ennek ellenére az én fizetésemet is csökkentették. Nem esett jól, hiszen az embernek nem esik jól az ilyen, ráadásul a szezon végén lejárt volna a szerződésem, de tizenegy éve játszom a Fradiban, ezért még csak odáig sem jutottam el, hogy meghallgassam más csapatok ajánlatát, inkább hosszabbí­tottam.”

Rósa Dénes ennél jóval titokzatosabban nyilatkozott, ám az biztos, hogy Balog után a középpályás is marad a Fradiban.

“Elégedett vagyok a helyzetemmel, élő szerződésem van, de most újat fogok aláí­rni. Erről azonban nem beszélhetek”

– mondta Rósa, aki egy korábbi kéztörése miatt hétfő óta külön tréningezik az erőnléti edzővel, főleg futóedzései vannak, de már néhány labdás gyakorlatot is végezhet, és reményei szerint – ha továbbjut a Fradi – az Európa Liga második selejtezőkörére már visszatérhet.

“Egy örmény csapatot sem szabad leí­rni”

Addig azonban túl kell jutni a Ferencvárosnak a Ulisses Jerevánon. Az örmény csapatot a selejtező első fordulójának első mérkőzésén, június 30-án az Albert Stadionban fogadja a Fradi, majd egy héttel később lesz a visszavágó. Eredetileg hazai pályán játszotta volna a második meccset a Ferencváros, de mivel egy másik jereváni csapat is érdekelt az Európa Ligában, és ugyanazt a stadiont használja mindkét együttes, az UEFA átalakí­totta a programot. Prukner László szerint jelentős hátrányba került ezáltal csapata.

A ferencvárosi játékosok csütörtökön úszóedzéssel készültek.

“Sokkal szerencsésebb helyzet lett volna, ha idegenben kezdünk, mert akkor egy kicsit óvatosabb, kivárásra alapuló taktikával feltérképezhettük volna az ellenfelet. A visszavágóig több időnk lett volna épí­teni a csapatot, és hazai pályán, jobban összeszokott együttessel már könnyebb lett volna olyan támadóbb felállásban játszani, amelyet elvár tőlünk a közönség. Az örményeknél ráadásul megy a bajnokság, nekik egy március óta működő csapatuk van.”

A szakember hozzátette, hogy ettől függetlenül nem tart az Európa Ligától, de óvatosabb, mint a közvélemény nagy része.

“Olvastam valahol, hogy a magyar és az örmény futball közötti különbség a javunkra kell hogy billentse a párharcot, ám én nem feltétlenül látom í­gy a helyzetet. A keleti régióban az ásványi kincsekből annyi pénz van, amelyből ezek a csapatok olyan játékosokat is tudnak igazolni, akikre magyar kluboknak esélyük sincs. Nem tudom, hogy ez a Ulisses esetében is í­gy van-e, de egy örmény csapatot sem szabad leí­rni.”

Egységes Fradiról még nem lehet beszélni

A Ferencvárosnak a keretét mindenesetre sikerült megerősí­teni, ám továbbra is kérdéses néhány játékos érkezése, a csapat még nem állt össze, és nem tudni, hogy az újak milyen gyorsan illeszkednek be, és milyen teljesí­tményre képesek tétmeccsen. A Dunaszerdahely ellen 2-1-re megnyert edzőmeccsen a brazil csatár, Felipe Félix, a Temesvár elleni 2-1-es győzelem alkalmával pedig Oláh Lóránt is góllal mutatkozott be, Benjamin Baltes gólpasszt adott, Mark Otten és Grúz Tamás magabiztosan játszott a védelemben, Lisztes Krisztián a DAC ellen jól irányí­tott, de Prukner László szerint egységes csapatról még nem beszélhetünk.

“Amikor tavaly a Ferencvároshoz kerültem, akkor új feladatot, új kihí­vást kaptam. Beledugtam a fejemet a sárkány torkába, azóta pedig megtapasztaltam, hogy nyalogat is tisztességesen, a jelenlegi már a negyedik menedzsment, amellyel dolgozom, amióta itt vagyok. Ismét új kihí­vások vannak, de ezek más feladatok, mint az egy évvel ezelőttiek, annak is köszönhetően, hogy az egyéves munkánknak volt egy kicsi gyümölcse” – mondta Prukner László.

A vezetőedző szerint nem könnyebb a helyzete, mint tavaly ilyenkor, a klub költségvetése kisebb lett az elmúlt évhez képest, ezért nem tudtak célirányosan igazolni.

“Nagy a fluktuáció a keretben, néhány játékos távozni fog, ezért nekünk muszáj újakat igazolni, mert a végén már nagyon kevesen voltunk. Az idén is sok új játékos érkezett, a régiek figyelik az újakat, van egyfajta bizalmatlanság, posztféltés, de ez természetes, minden csapatnak nehéz ez az időszak. Ezért nem lehet tartósan jó teljesí­tményt nyújtani Magyarországon, mert anyagi okok miatt félévente kicserélődik a keret, a menedzsmentek nem tudják biztosí­tani a megfelelő légkört, egy csapatot nem lehet fél év alatt felépí­teni. Ahol viszont állandóság van, adott a nyugodt háttér, mint a Videotonnál vagy a Debrecennél, ott jönnek is az eredmények. Remélem, hogy a Ferencváros is ebbe az irányba megy, arra törekszünk, hogy kialakí­tsunk egy olyan gerincet, amely köré tartalmas csapatot lehet épí­teni.”

“Nem szeretném, ha valami elvinné Grúz fejét”

Prukner László ragaszkodott ahhoz, hogy anélkül senkit ne igazoljon le a Ferencváros, hogy ő ne látta volna élőben.

“Van annyi pedagógiai és pszichológiai tapasztalatom, hogy ha a szemembe néz valaki, akkor meg tudjam állapí­tani, hogy milyen ember” – mondta a tréner, akit arra kértünk, hogy mondjon néhány mondatot az új játékosokról.”

Mark Otten
“A németalföldi játékosok mentalitása általában a profihoz közelí­t. Ottennek saját gondolata van a fociról, nem baj, ha ez megjelenik a pályán is, ha ez a csapat érdekeit szolgálja. Vannak bizonyos taktika dolgok, amelyeket át kell vele beszélni, mert ő másképpen tanulta, mást várt el eddig tőle az előző edzője. Szeretném, ha ő ezt megértené, és azonosulna vele, mert jó szellemű játékos.”

Lisztes Krisztián
“Krisztiánnak nem véletlenül ilyen gazdag a pályafutása. Az emberi tartásával a pályán és az öltözőben is irányt mutathat a többieknek. Sajnos most megsérült, tí­z napot kell kihagynia, ami nem jött jól, mert az átalakuló csapatban nagy szükség lett volna rá is.”

Grúz Tamás
“Senkinek nincs stabil helye a csapatban, de úgy tervezem, hogy ő a védelem egyik oszlopa lesz. Neki mindig arra kell törekednie, hogy fizikálisan és mentálisan is a topon legyen, és akkor hasznos tagja lehet a Ferencvárosnak. Nem szeretném, ha valami elvinné a fejét, mert akkor problémái lehetnek, de remélem, hogy a Fradi megfelelő motivációt jelent majd a számára.”

Oláh Lóránt
“Az utóbbi időben nem edzett annyit Kaposvárott, amennyit kellett volna, ezért nincs jó erőállapotban. Remélem, hogy beilleszkedik a csapatba, a közönség elfogadja, ő pedig a góljaival bizonyí­t majd.”

Felipe Félix
“Azért hoztuk ide, hogy legyen alternatí­vánk a taktikában. Ő sincs fizikailag a topon, több játékost is úgy igazoltunk le, hogy a szabadságukból rángattuk be őket. Nagy termete ellenére viszonylag koordinált a mozgása, a fizikai állapota nagyban befolyásolhatja a teljesí­tményét, meglátjuk, hogy milyen játékra képes.”

Alison és Somalia
“Alison csak akkor jöhet szóba, ha a másik kiszemelt brazilt, Somaliát nem igazoljuk le.”

Aleksandar Jovanovic
“A szerb első osztályból érkezett, nagyon jó mentalitású játékos, akitől nem azt kell elvárni, hogy a fülén táncoltassa a labdát, de amit őt a szélső középpályás poszton tud nyújtani, azt szerintem folyamatosan, egyenletesen és megbí­zhatóan tudja. Úgy akartuk alakí­tani a keretet, hogy legyenek gyors szélsőink, bí­zom benne, hogy ő meg tudja oldani ezt a feladatot.”

Milos Vidovic
“Ő 21 évesen csapatkapitánya tudott lenni egy első ligás szarajevói csapatnak, ez sok mindent elárul róla. Kemény, ütközős, jó játékos, a jövő embere, akit biztosan fogunk tudni használni majd egyes mérkőzéseken.”

Rósa Dénes szerint is az út elején jár még a Ferencváros, de biztató a csapat szereplése.

A két győztes edzőmeccsen úgy láttam, hogy nagyon jól mozognak a srácok, sok helyzetet dolgoztak ki, tehát jó úton haladunk. Az új játékosok is azért kaptak szerződést, mert elérik azt a minimális szintet, amelyet egy ferencvárosi játékosnak kell” – mondta Rósa, aki úgy véli, hogy bő keretre van szükség, de fontos, hogy ne legyenek sértődött játékosok. Számunkra az Európa Liga és a bajnokság is ugyanolyan fontos, a Magyar Kupáról nem is beszélve, ezért minden egyes játékosra nagyon nagy szükség lesz a szezon során.

A Vasastól visszatért Lisztes Krisztián szerint fontos, hogy az új játékosok mennyire tudják átérezni, mit jelent a Ferencvárosban futballozni.

Régen a Fradinak nagy erőssége volt a csapategység, ez pedig még egy friss összetételű keret, időre van szükség, hogy mindenki átérezze ezt a felelősséget. Mindenkinek meg kell harcolnia a helyéért, ez alól én sem vagyok kivétel, annak ellenére, hogy Fradi-nevelés vagyok – mondta a kisebb húzódással bajlódó Lisztes, akinek a Vasasban fontos szerepet szántak a pályán is, de az egyelőre kérdéses, hogy a Ferencvárosnál inkább a pályán vagy az öltözőben számí­t-e rá jobban Prukner László.

Balog Zoltán szerint Mark Ottennel, Aleksandar Jovanoviccsal és Oláh Lóránttal jelentősen erősödött a keret.

Megint átmosták a keretet, í­gy korai lenne arról beszélni, hogy milyen lesz az idei Fradi, de voltak biztató jelek a két edzőmeccsen. Ottenen látszik, hogy jó helyen van nála a labda, szervezni is jól tudja a játékot. Hátul még össze kell szoknunk vele, a Temesvár elleni meccsen is érződött, hogy egy kicsit más elképzelése van a játékról, de ez nem hátrány, egyszerűen csak eddig más játékrendszerben játszott. A jobb oldali középpályás, Jovanovic is jó igazolásnak tűnik, Oláh pedig már eddig is bizonyí­tott, sok gólt várunk tőle.

(Kakas Péter, origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső