Varga Zoli eltávozott

Varga Zoltán

Varga Zoltán

Ma késő délután szomorú dráma rázta meg a magyar futballvilágot: a Danuvia-pályán, játék közben összeesett a 65 éves Varga Zoltán, a klub egykori világsztárja.

Bár a mentők aránylag gyorsan kiértek, már nem tudtak segí­teni rajta, í­gy “vargazoli” – pontosabban “VARGAZOLI” nincs többé…

A magyar futball egyik legnagyobb tehetsége és a magyar futball egyik leghányatottabb sorsú labdarúgója…

Válról költöztek Pestre, itt, a Károlyi kertben figyeltek fel rá, ahonnan aztán egyenes út vezetett a Ferencvárosig, a válogatottig, a világhí­rig – a Hertháig, a bundabotrányig, az Ajaxig, a Dortmundig, a biztosí­tó ügynökösködésig, a visszatérésig…

Csak cí­mszavakban: Tizenhét évesen már bemutatkozik az FTC nagycsapatában, 19 évesen a válogatottban. Szinte mindent tud a labdával. És tud sok mindent, amit senki, vagy csak nagyon kevesen. Igazi zsonglőr, góljainak, utánozhatatlan mozdulatainak emléke még évtizedek múltán is elérzékenyí­tik azokat, akik látták egykoron. Ráadásul Varga – megszállott. Már akkor igazi profi. Az edzéseken is szí­vós és kitartó. A legjobb akar lenni.

Azt hinnénk, hogy két ilyen üstökös egymás mellett, mint Varga és Albert a magyar futball újabb fénykorát villanthatja fel – aztán kiderül, hogy két ilyen futballzseni nem fér meg egymás mellett. S mert a pályán kí­vül kétségtelenül Albert a meggyőzőbb – a robbanás érik. Varga 1964-ben még tagja az olimpiai bajnok csapatnak, az EB-harmadik helyezést szerző válogatottnak, 1966-ban azonban már valóságos védőőrizettel utazik az angliai világbajnokságra, mert gyaní­tják, hogy távozni készül. 1968-ban, 23 évesen aztán távozik is, a Hertha játékosa lesz, ám nem sokkal azután, hogy a FIFA eltiltás után újra pályára léphet, belesodródik egy bundabotrányba.

Örökös eltiltás, aztán per a német szövetség ellen, a büntetést mérséklik, újra játszhat, csillog-villog az Aberdeennél, aztán Cruyff helyén, az Ajaxban, majd visszatér Németországba, ahol le is telepedett. Itt, a Dortmundnál még nagy sikereket ér el – aztán befejezi. Elvégzi a kölni főiskolát, de nem az edzősködésből él, hanem biztosí­tási ügynökként keresi a kenyerét. Mí­gnem 1996. szeptemberében az FTC akkori szakosztály elnökéből, Furulyás Jánosból ki nem pattan az ötlet: 28 év után hí­vjuk vissza Vargát az FTC vezető edzőjének…

A 6. helyen álló FTC-t felhozza a 3. helyre, mégis eltávolí­tják. A 9 évig másodosztályban vegetáló Dunaferrt felhozza az első osztályba, ott is az 5. helyen végez vele – de nem újí­tanak szerződést. Eleve kudarcra í­téltetett kitérő következik az eladósodott Diósgyőrbe, aztán sokáig – csend, közben kétszer is megfordult a Győri ETO csapatnál is.

Az elmúlt időszakban Gyulán, fiatal gyerekekkel foglalkozhatott…

A családi gyászban honlapunk Olvasói és munkatársai nevében is osztozunk…

(nb1.hu, dunatv)

4 hozzászólás a(z) Varga Zoli eltávozott bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
10.16.17:45 M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
MK: 10.19. 13:00, M4 Sport
10.22. 18:30 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport