VII. Novák Dezső Utánpótlás Emléktorna

A VFC USE U13-as csapata (képünkön) nyerte a VII. alkalommal megrendezett Novák Dezső Utánpótlás Tornát Tapolcán. A veszprémi fiatalok a döntőben a mosonmagyaróvári Credobus Tehetségközpont csapatát győzték le.

Legendás jobbhátvédünk, edzőnk és olimpiai bajnokunk tiszteletére hetedik alkalommal rendeztük meg az utánpótlás tornát.

Az eseményen a Ferencváros, az Illés Akadémia-Haladás, a Dunaújváros PASE, a veszprémi VFC USE, a mosonmagyaróvári Credobus Tehetségközpont, valamint a Tapolca IAC VSE U13-as korosztályának csapatai vettek részt.

A labdarúgó-tornán egykori játékostársak, taní­tványok, kollégák és barátok jelenlétükkel is tisztelegtek Novák Dezső emléke előtt.

Novák Dezső tiszteletére olyan egykori sporttársak jelentek meg, mint: Kereki Zoltán, Rab Tibor, Mucha József, Pogány László, Judik Péter, Hegedűs Péter, Németh Gábor, Bánki József, Telek András, Keller József, Balassa Péter, Nyilas Elek, Szabó Ferenc.

A tornát a Ferencváros, a Haladás és a Tapolca öregfiúk csapatainak mérkőzése zárta.

Eredmények:

Helyosztók:

Az 5. helyért: Dunaújváros PASE — Tapolca IAC VSE: 4-2

A 3. helyért: Illés Akadémia-Haladás — Ferencváros: 4-4, büntetőkkel: 7-6

DÖNTŐ: VFC USE — Credobus Tehetségközpont: 4-3

A torna végeredménye:

1. VFC USE (Rapali, Finta, Lévai, Börcsök, Mayer, Rugovics, Sipos, Fódi, Magyar, Kovács K., Kaszás; szakvezető: Bényi Kálmán)
2. Credobus Tehetségközpont (Vajas, Kovács L., Kálóczi, Dömötör, Máté B., Mátyás F., Nagy B., Horváth Á.; szakvezető: Schmatovich Gábor)
3. Illés Akadémia-Haladás (Varga N., Szakály, Hányi, Hideg, Horváth Á., Grádvohl, Bosnyák Be., Bosnyák Bo, Tóth D., Angler, Laczó, Szántó, Szalai-Horváth; szakvezető: Nagy László)
4. Ferencváros (Magó, Bodnár, Mekterovic, Skotner, Schrancz, Benke, Kiss M., Mizsei, Mezőfi, Nagy Á., Jónás; szakvezető: Bartha Levente)
5. Dunaújváros PASE (Molnár B., Szűcs B., Tóth N., Terebessy, Fábián, Szulik, Kiss R., Szombati, Balogh B.; szakvezető: Gyalus Zoltán)
6. Tapolca IAC VSE (Pödör, Lendvai, Bárány, Bogdán, Takács Á., Giczi, Sztrih, Németh M., Gergely Z.; szakvezető: Fór Attila)

Különdí­jak:

A torna legjobb mezőnyjátékosa: Kaszás Levente (VFC USE)
A torna legjobb kapusa (Dr. Géczi István-dí­j): Rapali Zsombor (VFC USE)
A torna gólkirálya: Horváth Ármin (Illés Akadémia-Haladás)
A torna legjobb védője (Novák Dezső-dí­j): Máté Balázs (Credobus Tehetségközpont)
A Tempó, Fradi! Alapí­tvány különdí­ját kapta: Vajas Kristóf (Credobus Tehetségközpont), Sági Panna (Ferencváros)
A legjobb tapolcai játékos: Bárány Ábel

Kuti László (Novák Dezső korábbi 9x magyar válogatott dunaújvárosi Kohász-játékosa) felajánlása alapján Horváth Ármin (Illés Akadémia-Haladás), Máté Balázs (Credobus Tehetségközpont) és Rapali Zsombor (VFC USE) Nike cipőt és ajándéktárgyakat kapott.

*

A tapolcai televízió forgatott az eseményen, emellett Miskolczi Józseffel, a Tempó Fradi! alapítvány kuratóriumának tagjával is beszélgettek.

– Hogyan és milyen elgondolások alapján kezdték el szervezni először a Novák Dezső Emléktornát?
– Azzal kezdeném, hogy a szurkolóknak aligha kell bemutatni Novák Dezsőt, mégis kihagyhatatlan, hogy az egykori klasszis védő a Fradival játékosként négy, míg edzőként három bajnoki címet nyert – emellett a tokiói és a mexikóvárosi olimpiáról is arany-, míg a római játékokról bronzéremmel a nyakában tért haza, 1964-ben ráadásul az említett olimpiai cím mellett Eb-bronzzal is gazdagodott… Egy ilyen pályafutás után már önmagában elképesztő, ám Dezső bácsi mindemellett fantasztikus ember is volt. Ezért amikor 2014-ben meghalt, egyből tudtam, tudtuk, hogy méltó emléket szeretnénk neki állítani.

– A Novák Dezső Emléktornát a kezdetektől a Tempó Fradi Alapítvány szervezi és rendezi. Melyek voltak a kezdeti lépések?
– Nem akarok elkalandozni, de a kezdetekhez annyit, hogy Győrbe jártam főiskolára, s egy ottani jó barátommal – akivel a mai napig közös bérletünk van a Fradi-pályára – határoztuk el, hogy emléket állítunk Novák Dezsőnek, akinek a neve nem veszhet a feledés homályába. Csakhogy Budapesten olyan összegeket mondtak egy-egy csarnok bérleti díjára, amit mi képtelenek voltunk előteremteni. Így jött az ötlet, hogy akkor a Novák Dezső Emléktornát minden évben Tapolcára visszük és a Csermák József Rendezvénycsarnokban rendezzük meg. Már csak azért is, mert az említett barátom itt üzemeltet sportcsarnokot. Örültünk a lehetőségnek, hogy Tapolcára jöhetünk, és miután Dezső bácsinak a Badacsonyban volt üdülője, ahol sokat tartózkodott, még földrajzi kötődése is van annak, hogy itt rendezzük évről évre az emléktornát.

– Mit lehet tudni erről, kik vesznek részt a tornán, milyen lebonyolítás szerint játszanak a csapatok?
– Nos, Novák Dezső 2014-es halála után az első emléktornát 2015-ben rendeztük, s azóta is minden évben megtartjuk, csupán tavaly kellett kihagynunk a pandémia miatt, így most a hetedik emléktornánál tartunk. Amiről annyit kell tudni, hogy U13-as csapatokat hívunk meg, a legjobbak pedig gyönyörű, üvegből készült díjakkal gazdagodnak. Ám a legfontosabb természetesen, hogy méltó emléket állítsunk Dezső bácsinak. Az alapkoncepció szerint egyébként három állandó résztvevő csapat van, a Dunaújváros, a Haladás és a Ferencváros – kell-e mondani, ezek voltak Novák Dezső karrierjének legfontosabb együttesei -, ám olyan is előfordult, hogy nyolc, mi több, kilenc csapat szerepelt az emléktornán. Most, hogy a vírus miatt nagyobb a rizikó, úgy döntöttünk, hogy ezúttal hat csapat részvételével szervezzük meg a tornát, így a három alapcsapat mellett a Veszprém, a Mosonmagyaróvár és a házigazda Tapolca részvételével.

– A gyerekek mellett akadna-e ismert játékosok, akik pályára lépnek a tornán?
– Feltétlen említeni akartam, hogy amíg Novák Dezső régi játékostársaira – vagy volt játékosaira – is számíthattunk, számíthatunk. Amíg tudott, eljött mások mellett például Fenyvesi Máté és Géczi István – sajnos, már nincsenek közöttünk, a legjobbjának járó Novák-díj mellett létrehoztuk a Géczi-díjat is, amit a legjobb kapus kap. Azt is hozzátenném, hogy sokan a kezdetektől mellettünk állnak és segítenek, elég csak Nyilas Elek és Koch Róbert nevét említeni, és minden évben jön Halmosi Péter, a center Szabó László, a kapus Hegedűs Péter, hogy tényleg csak pár nevet mondjak. És ahogy az már csak lenni szokott, az idei torna egyik csúcsát az a gálamérkőzés jelentette, amelyen a Novák Dezső All Star Team – a Haladás és az FTC öregfiúk vegyescsapata – játszott a Tapolcával. Biztos vagyok benne, hogy ez Dezső bácsi tetszését is elnyerte odafönt…

(SportPlusz)

(Tempó, Fradi! Alapí­tvány)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső