1906.X.7. FTC – Komárom-Győr válogatott 4:0 (edzőmérkőzés)

Komárom-Győri football-csapat mérkőzése a FTC. I. csapatával Budapesten. A Ferencvárosi TC. vezetősége egy régen vajúdó kérdésben teszi meg a kezdőlépéseket a vidéki csapatok erőviszonyainak összehasonlí­tására a fővárosi I. osztályú csapatokkal. A komáromi csapat legutóbbi eredményei igen figyelemreméltók: augusztus 12-én a BTC.—MTK. kombinált csapatát 3:1-re; augusztus 26-án a Pozsonyi Pannónia csapatát 8:0-ra; szeptember 9-én a Fővárosi Ramblerek, melyben MTK., MAC. és FTC. játékosai szerepeltek 3:3-ra; szeptember 16-án a Pozsonyi TE. eddig legjobbnak vélt vidéki csapatot 10:0 arányban győzte le.

A Komáromiak a következő összeállí­tásban fognak mérkőzni: Czidlina—Banai, Ambrovits—Payer, Krappán, Szabó—Ingó, Grim, Csefkó, Leitner, Boór. Tartalék: Sulyok és Bihar.

Az érdekes mérkőzés vasárnap d. u. fél 4 órakor lesz a Csömöri-uti pályán.

(Nemzeti Sport, 1906. október 7.)

Vasárnapi mérkőzések. A Komáromi F. C. és a Győri Egyetértés F. C. válogatott csapata vasárnap délután mérkőzik a csömöriuti pályán a Ferenczvárosi Torna Club I. csapatával. Érdekes sportesemény lesz ez a match, mert évek óta az első eset, hogy vidéki csapat oly hí­rnevet tudott szerezni magának, melylyel méltóvá lett, hogy fővárosi I. osztályú egyesület az ő I. csapata ellen hí­vja meg. Ez a komárom győri közös csapat már a nyár folyamán feltűnő jó eredményeket ért el, köztük 3:1 verte meg a B.T C.— M. T. K. jó játékosaiból alakult nyári csapatot, legutóbb pedig a legjobb vidéki csapatnak tartott Pozsonyi Torna Egylet I. csapatát győzte le fényes különbözettél. Ez a 10:0 győzelme bí­rta arra a Ferenczvárosi Torna Clubot, hogy az I. oszt. bécsi „Rapid,“ a Sportvereinigung múltkori legyőzője által ajánlott nemzetközi mérkőzést lemondja és alkalmat adjon e nagyhí­rű vidéki csapatnak budapesti szereplésre. A Ferenczvárosi Torna Clubnak a magyar sport érdekében tett ezen elhatározását csak helyeselni tudjuk és érdeklődéssel várjuk a legjobb vidéki csapat mai bemutatkozását, mely előtt a F. T. C. II. és Főv. T. C. II. fog küzdeni a szövetségi dí­jért.

(Sport-Világ, 1906. október 7.)

1906. október 7., 15:30, Millenáris, FTC – Komárom-Győr válogatott 4:0 (1:0)
vezette: Fehéry Ákos (BTC.)
FTC: Dobronyi – Koródy, ?
Komárom-Győr válogatott: Czidlina — Krappán, Ambrovits, Grimm, Forstinger, Banai, Tóth, Leitner, ?
Gól: ? (9.), ?, ? ?

FTC – Komáromi FC. 4:0. A két csapat találkozása újí­tás a magyar labdarugósport történetében. Eddig a főváros egyesületek csapatai látogattak el csupán a vidékre, de minden revanche kötelezéttsége nélkül. Az egyesületek vezetőségei nem tartották szükségesnek e nem igen kedvező üzletekbe bocsátkozni. — Annál helyesebb, hogy a FTC. a vidéki csapatok közül a legjobbnak alkalmat adott arra. hogy képességeit bemutassa, A mérkőzést nagy érdeklődéssel várták a sportkörök, mert a Komáromi FC. csapatát jó hí­rek előztök meg. Eredményeik jó klasszist árulnak el, hiszen közismert tény az, hogy a Komáromi FC. 3:1 arányban a BTC .—MTK. olyan kombinált csapatát győzte le, melyben a következő játékosok is szerepeltek: Révész, Nagy F., Kisfaludi, Schaschek, Kürschner, Sebestyén, Károly, Bosnyákovits, Horváth, s amely válogatott csapatnak is megállná helyét. De beigazolódott a csapat jósága e mérkőzésen is. A csapat lelkesen játszott, de „lámpalázzal”. A védelemben Ambrozovics, Krappán, Czidlina elsőrendü erők. A csatársor összjátéka nem kielégí­tő, bár kétségtelen a Grimm—Forstinger játékosok jó kvalitása. A kapus kitünően helyezkedik. A FTC. tartalékokkal játszott, Manglitz, Bródy, Schlosser nélkül. Játéka nem volt oly lelkes, mint azt mostanába láttuk. Némi elbizakodottság látszik a csapaton. Határozottan káros a folyton fejlődő Kórody-t a centerből kivenni.

FTC. kezdi a támadást és a nehezen belemelegedő Komáromiak a 9. percben már gólt kapnak, melyet könnyen védhettek volna. A kapus hibája feltüzeli a vidéki csapatot és a védelem erélyesen ellenáll a félidő végiég. A csatársor támadása ebben a félidőben rendszertelen és veszélytelen. Félidő 1:0. A második félidőben a védelem visszaesik és egymásután két gólt kapnak a komáromiak — mire nehány rendkí­vül veszélyes támadással felelnek — sőt a FTC. kapusának ugyancsak van mit védenie. A kapufélfa is segí­tségére van egy í­zben, mikor azon egy biztos gól visszapattan.

Fehéry Ákos (BTC.) szigorú biró volt.

Szövetségi dij. FTC. II.—Főv. TC. II. 6:2. A millennáris pályán a múlt vasárnap d. e. mérkőzött e két csapat. Biró: Puskás Ferenc (Typographia) volt.

(Nemzeti Sport, 1906. október 14.)

(Barátságos mérkőzések.)

Komárom—Győr—F. T. C. 4:0. Azok a meglepetésszerü eredmények, a melyeket a Komáromi F. C. és a Győri Egyetértés F. C. játékosaiból válogatott csapat rövid időn belül fővárosi és vidéki erős csapatok fölött aratott, érthető érdeklődést eredményezett ezen csapatnak első budapesti szereplésével szemben. S csakugyan a komáromi s győri fiuk megérdemlik, hogy őket tartsuk jelenleg a vidék legjobbjainak, ami különben érthető, ha tekintetbe vesszük, hogy a csapat főerősségét Budapesten nevelt játékosok képezik. Ezek között elsősorban Ambrovits hátvéd játéka magaslik ki, aki kiváló s erélyes játékot produkált. A kapus — Czidlina — is igen jó erő, úgyszintén a csapat többi tagja is. de játékmodoruk s összejátszásuk még sok kí­vánni valót hagy maga után.

A F. T. C.-ra alig ismerhettünk játékáról. Talán elbizakodottság vagy kedvetlenség volt az oka, tény azonban, hogy a Ferenczvárosi T. C. csapata nem ambicziónálta a küzdelmet s igy a győzelmet csak játékosainak nagyobb egyéni tudása biztosí­totta számára. A mérkőzést Fehéry Ákos szükségesnek mutatkozó szigorral, korrektül vezette.

A játék első félidejében, amikor Ferenczváros fogyatékos csapattal kezdi a küzdelmet, elég jól tartották magukat a vidékiek sőt Dobronyinak többször erélyes védésre volt alkalma A félidő elég változatos küzdelem után a F. T. C. javára megí­télt, de Korodi által elhibázott büntető rúgással 1:0 arányban ért véget. A második félidőben érte el F. T. C. többi goaljait s fölénye ekkor nyilvánvalóvá vált. Végeredmény 4:0.

A közönség, mely szép számban gyűlt össze, szimpátiával kisérte a vidéki csapat ügyes játékát.

I. oszt. szövetségi dij. F. T. C. II.—Főv T. C. II. 6:2. A F. T. C.— Komárom—Győri mérkőzés előtt tartatott meg e mérkőzés, amelynek megtartására az intéző bizottság határozatával szemben a tanács adott engedélyt. Fölényes küzdelem után a F. T. C. II. csapata 6:2 arányban győzött.

(Sport-Világ, 1906. október 14.)

A millenáris pályán a Komárom-Győri válogatott csapat ellen játszott; a Ferencvárosi Torna-Club, s azt 4:0 arányban verte. A Komárom-Győri válogatott csapatban, — négy budapesti játékos szerepelt; Banai, Tóth, Forstinger a „33“ F. K., Leitner a B. T. K. tagja, kiknek ezen eljárásuk miatt a Labdarugó Szövetségnél kellemetlenségük lehet. Úgy aztán a Győr-Komárom válogatottjai közül tehát csak hét játékos volt igazi válogatott. A játéktudásukról nem mondhatunk valami hí­zelgő kritikát; a vidéki sportnivót megütik, de a fővárositól nagyon is távol álljanak az egy Ambrovits-ot kivéve, ki klasszis hátvéd, szerepében. Az eszközökben azonban nem valami válogatósak s Fehéry bí­rónak minduntalan dolga, akadt az erőszakoskodó vendégeket reudreutasitani. Az is igaz, hogy a Ferencvárosi T. K. sem játszott kesztyűs kézzel. A F. T. K. három legjobb játékosát nélkülözte; kettő Prágában játszott a válogatott csapatban, Bródy pedig katonának rukkolt be. De úgy is sokkal külömb volt a vidéki ellenfelénél. Félidő: 1:0, II. félidő: 3:0 a F. T. K. javára.

(Pesti Napló, 1906. október 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ