1907.XI.1. BTC – FTC 2:2

BTC.—FTC. A Budapesti Torna Clubnak legrégibb, minden időben legkomolyabb riválisa a Ferencvárosi Torna Club volt, melylyel három esztendei szünet után, pénteken délután Mindszentek ünnepén találkozni fog először az I. osztályú bajnokságért folyó küzdelemben. A két csapat a múlt évi football idény folyamán kétszer találkozott egymással. Őszszel a nagyszerű formában volt Ferencvárosi Torna Club szép győzelmet aratott a BTC-n, mely őszi legyőzőjén május hónapban revansot vett. A közelmúltban meglehetősen egyenlőnek mutatkozott a két csapat s tekintve az eddigi mérkőzések izgalmas és érdekfeszitő lefolyását a pénteki mérkőzés elé is megokolt, nagy érdeklődéssel nézhet a magyar sportvilág. A pénteki match délután 3 órakor kezdődik a millenáris versenypályán. Előzőleg a II. csapatok mérkőznek.

(Pesti Hí­rlap, 1907. november 1.)

1907. november 1., 15:00, Millenáris, BTC – FTC 2:2 (1:2)
vezette: Gabrovitz Emil (Rambler)
BTC: Bihari — Sárközi, Fehéry — Ficzere, Izsó, Kovács — Oláh, Molnár II., Ujváry, Levák, Molnár I.
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weisz, Bródy, Weinber — Iványi, Braun, Kórody, Schlosser, Szeitler
Gól: Braun (8.), Iványi (20.) illetve Ujvári (15.), Molnár II. (72.)

A szövetségek mérkőzése mellett a múlt hét fontosabb bajnoki mérkőzést nem bonyolí­tott le. Az első osztályú bajnokság egyetlen eseménye a FTC. és BTC. eldöntetlen mérkőzése, azonban megszí­vlelendő tanulságokat nyújtott. Tudásra nézve a FTC. kétségtelenül jobb ellenfelénél. A különben kiváló egyéni játékosai azonban együttesen nem végeznek olyan munkát, amely általában megbí­zható és eredményes lehetne. Nem kétséges, hogy a rendszeres tréning hiánya okozza ezt. Ha néha föl-fölcsillan is némi összjátékra való törekvés, az ötletszerű csak, és az első akadálynál megtörik. Közös hibája ez csapatainknak, amelyen — a MAC. példája nyomán haladva — csak rendszeres iskolázottság segí­thet. Vezető egyleteinknek, köztük a FTC.-nak, nem szabadna visszariadniok attól a 2—3 ezer korona kiadástól, amibe egy jó játékmester (tréner) szerződtetése kerülne. A rendszeres tréning még közepes anyagból is jó együttest csinál. Nálunk pedig az anyag is jó.

FTC.—BTC. 2:2. Nagy csalódás fakadt halottak napján a két csapat találkozása nyomán. A FTC általánosan várt fölényes győzelme helyett a BTC. szerencsésen eldöntetlen eredményt ért el, bár a FTC. határozottan a jobbik és az erősebbik csapat volt. Azonban rossz napja volt kapusának s két olyan gólt kapott, amelyek mindegyikét könnyű szerrel kivédhette volna. Egyébként a csapat visszament formájában. Talán csak a két hátvéd képviseli a régi domináló klasszist, mig az egykor elpusztithatatlannak hitt Bródy, már csak törhetetlen energiájában régi kiváló. Gorszkynak (szerk: ?) gyenge napja volt, ellenben a fedezetsorba helyezett Weisz igazán pompás játékot nyújtott, különösen szerepének támadó részében. Hosszabb szünet után ismét játszott a jobbszélen Iványi, de most alig mutatott valamit. Általában a csatársor nem elégitett ki. A csapat egyébként komoly tréning mellett még e szezon folyamán is javulhat, bár munkaképessé a csatársor csak akkor lesz, ha a mostani középcsatár helyére egy egészségesebb szellemü játékos kerül. A BTC.-ról nincs mit mondanunk. Gyengén játszott és csak Bihari szép munkája érdemelt figyelmet a kapuban. A két csapat igy állt föl:

FTC.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weisz, Bródy, Weinber — Szeitler, Schlosser, Kórody, Braun, Iványi.
BTC.: Bihari — Sárközi, Fehéry — Ficzere, Izsó, Kovács — Oláh, Molnár II., Ujváry, Levák, Molnár I.

A FTC. óriási iramban kezdi a mérkőzést s csakhamar komoly veszélyben van a BTC. kapuja, melyet azonban pompásan védenek. Lövés-lövést követ; Ficzere kezelése miatt nyert szabadrugást Weisz élesen a kapu mellé lövi. Azonban a helyzet egyre veszélyesebbé lesz: a gól nem is késik soká, mert már a 8-ik percben Iványi—Braun jól kidolgozott labdáját Braun szépen belövi. A kapott gól fokozottabb munkára serkenti a piros-fehéreket, kiket Oláh off—sidevel gyakorta tarkí­tott lerohanásai áthúznak a FTC. térfelére is, hol a 15-ik percben esik az első komoly kapu lövés. A ferencvárosi védelem érthetetlen közönynyel engedi egyenesen a kapu felé rohanni Ujvárit, ki végül egy hosszí­t könnyű lövést küld a kapura, melyet Schlosser (!), a csatár, őrizett. Ez az egyetlen lövés is bement s vele a BTC. kiegyenlí­tett. Pár percre lehangolja ez a bajnokcsapatot, mely azonban a 19-ik percben már kettős kornert lő ellenfele kapujára; a másodikból Iványi egy fejessel újból megszerzi csapatának a vezetést a 20-ik percben. Ezentúl is inkább a FTC. a helyzet ura, mig a BTC. Weinber miatt nyert szabadrúgás után jut kedvező helyzetbe, de Molnár I. magasan lő. Félidő 2:1.

A II. félidőben BTC. újból előveszi a 10 év előtti taktikát. Messze előreadott labdák után rohannak le csatárai s igy igyekszenek zavarba ejteni az ellenvédelmet, ami sokszor sikerül is. Igy a 23-ik percben kornerhoz jut a BTC., amit azonban könnyedén védenek. A 27-ik percben a biró a FTC. kapuja közelében a közönség által nem látott okból, szabadrúgást itél BTC.-nek, mit a hibásan helyezkedő kapus mellett, könnyen belő a BTC. s ezzel kiegyenlí­t. Nagyon elkeserí­ti ez a FTC.-ot, mely ezentúl idegesen játszik; fölényben is marad ugyan, de eredményt elérni nem tud.

Bí­ró: Gabrovitz Emil (Rambler) volt.

Szövetségi dí­j. BTC. II.—FTC. II. 5:0. Nagy meglepetés a BTC. győzelme eddig az eddig oly jól szerepelt FTC. II. fölött. A meglepően nagy gólarány magyarázata az, hogy a II. félidőben a biró a FTC. kapusát, Dobronyit, tettlegesség miatt kiállí­totta. Félidő 1:0. Biró: Simon Pál (TLE.) volt.

(Nemzeti Sport, 1907. november 10. – 17.)

BTC—FTC 2:2. Mindszentek ünnepén nagy közönséget vonzott a millenáris pályára e két egyenlő képességű csapat mérkőzése. A mérkőzés érdekessége azonban nem állott arányban a közönség érdeklődésével, noha mindkét csapat néha igen szép dolgokat is produkált. A BTC különösen a kiegyenlí­tő goal után nagyon veszélyeztette a FTC kapuját, a győzelmet még sem tudta a maga részére biztosí­tani. Ebben nagy része volt a zöld-fehérek kitűnő hátvédeinek, kik ellenfeleik legszebb támadásait könnyedséggel szerelték le.

A játék, mint már emlí­tettük, nem volt érdekes, de ebből még nem lehet a magyar footballsport stagnálására következtetni. Eddig is előfordult, ezután is elő fog fordulni, hogy ha két egyenlő képességű, erős csapat kerül össze, amely egymás fogásait, trükkjeit jól ismeri s minden erejét azok ellensúlyozására fordí­tja, ez a játék korántsem lehet olyan, mint egy erős és egy gyengébb csapat találkozása, hol a jobbiknak bőséges alkalma nyí­lik játéktudásának csillogtatására s trükkjeinek zavartalan alkalmazására.

A játék részletes lefolyása a következő volt: A játékot a FTC tiz emberrel kezdi meg, de mégis offenzivába lép. A piros-fehérek kapusának mindjárt dolga akad, de a 7. perczben Braun által lőtt labdát kivédeni már nem tudja. Újrakezdés után BTC támad. Ujvary lerohan s a 14. perczben kiegyenlí­ti az eredményt. A FTC támadása két kornerhez juttatja a zöldfehéreket, kik a második kornerből (20 p.) goalt érnek el. Változatos játék következik ezután. A félidő vége felé FTC támad többször, de támadásai eredménytelenek. Félidő 2:1 FTC javára.

Második félidő elején lanyha játék folyik A BTC van gyakrabban offenzivában. Hol egyik, hol másik kapus kénytelen védeni. A 25. perczben a piros-fehérek szabadrúgáshoz jutnak, melyből Molnár II remek lövéssel megszerzi a kiegyenlí­tő goalt. A goal után a BTC ujult erővel támad, bár néha a FTC lekerül a Torna Club kapujához. Támadásaik azonban eredménytelenek s a mérkőzés 2:2 arányban, eldöntetlenül végződik.

Biró: Gabrovitz Emil (Rambler) volt.

BTC II.—FTC II. 5:0. A BTC II-ik csapata igen szép játékot produkált ez alkalommal. Csaknem mindig fölényben vannak, különösen a második félidőben midőn négy goalját éri el. A BTC II-ik csapata ez eredményével az I-ső osztályú szövetségi dij legjogosultabb jelöltje lett. Biró e mérkőzésen: Simon Pál (TLE) volt.

(Sport-Világ, 1907. november 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ