1908.V.17. FTC – BTC 1:0

Ferencvárosi TC. — Budapesti TC. bajnoki mérkőzése. A két régi rivális, melyeknek, mérkőzése a múltban mindig élvezetes játék után kis . goalaránynyal végződött, hol az egyik, hol a másik fél javára, vasárnap délután (fél hat órakor) a Thököly-uti pályán találkozik ismét. A BTC., mely két í­zben volt bajnokcsapat, több í­zben győzte le ellenfelét, a háromszoros bajnokcsapatot, a FTC.-t. A jelenlegi formájuk után í­télve a FTC. csapatának van látszólag több esélye, de tekintettel arra, hogy oly sok balszerencse és nehézségek miatt a BTC. nem állhatott még föl teljes csapattal és csak most vasárnap áll ki komplett csapattal, a két csapat között elkeseredett küzdelem várható. A BTC. csapat uj összeállí­tásban igen sikerült és goalképesnek í­gérkezik: Bihary, Sárközy, Szendrő, Ficzere, Simon, Kovács, Molnár III., Molnár II., Petz, Késmárky, Oláh. A FTC. veretlen csapatával áll ki.

Előzőleg 4 órakor a II. csapatok mérkőznek a szövetségi dijért, 2 1/2 órakor a III. csapatok játszanak. Sport jegy 1 korona. Állóhely 50 fillér. Biró: Bakó Gyula (MTK.) lesz.

(Pesti Hí­rlap, 1908. május 17.)

1908. május 17., 17:30, Millenáris, FTC – BTC 1:0 (0:0)
vezette: Bakó Gyula (MTK)
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Medgyesi, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
BTC: Fehéri — Sári, Szendrő — Ficzere, Simon, Kovács — Oláh, Blasek II, Késmárky, Korda, Molnár III.
Gól: ? (51.)

FTC — BTC. 1:0. (Millenáris p.) A BTC.-nek legutóbbi gyenge szereplése után a FTC. nagyobb gólarányu győzelmét vártuk, noha tudnunk kellett, hogy a FTC. csatársora kiváló formájából már veszí­tett. Hogy a FTC. csak egy gólt tudott lőni, az a BTC. védelemnek nagyszerű védekezésében és a FTC. csatársorának nem elég erélyes játékában leli magyarázatát. A BTC.-nél Fehéri és a két hátvéd, no meg halfsor. ahol Ficzere produkált különösen lelkes játékot ismét, a BTC.-nél a múltban megszokott fáradságot nem ismerő módon dolgozott. A csatársorról most sem mondhatunk sok jót. Oláh a 4-ik perctől lábrándulás miatt statisztálni volt kénytelen, éppen ezért és Késmárky önző játéka miatt Blasek II. sem tudott kellőleg érvényesülni. Korda és Molnár III.-tól azonban elég szép dolgokat láttunk. FTC. csapatában már tán csak Bródy van formában, aki ugy a védelemben, mint a támadásban ugyancsak kiveszi a maga részét. A tartalék Medgyessi inkább a védelemben jeleskedett. A csatársorban Szeitler játszott legjobban, noha még Weisz is csillogtatta mesés technikai tudását. Fritznek jó napja volt, amire ma nagy szükség is volt, mert még Rumbold is sokszor elkalandozott. A két csapat:

FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Medgyesi, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
BTC: Fehéri — Sári, Szendrő — Ficzere, Simon, Kovács — Oláh, Blasek II, Késmárky, Korda, Molnár III.

FTC kapja szél és nap ellenes részt, s hamarosan Molnár III. centere ad munkát Fritznek, viszont Szeitler középre szánt labdája Fehéri zsákmánya lesz, ő szereli le kifutással a következő percekben Schlosser áttörését is. Simon lövését ellenben a FTC kapusa csak korner árán tudja védeni. (9 p.) Kovács jól irányí­tott suttját Fritz biztosan fogja. Blasek erőtlen támadása után FTC szabadrúgását csak korner árán menthetik (16 p.), mely után a zöld-fehérek jutnak 2 kornerhez. A 26-ik percben Schlosser szép játéka után ennek lövését Fehéri nehezen védi. BTC szabadrúgása után a FTC lő eredménytelen kornert, a következő percekben Korda és Kovács éles lövése hozzák komoly veszélybe a Ferenczvárosi kaput. Bródy megrúgja Simont, utóbbi a félidő végéig elhagyja a játékteret. (32. p.). Fehéri kétszer közbelép majd Manglitz hibázásából Késmárky fut le egyedül, de Rumbold még jókor akasztja meg. Félidő 0:0.

A második félidő a FTC erős ostromával kezdődik, melynek *a 6-ik percben a BTC védelem többszöri súlyos hibázása után úgynevezett „mázli”-gól lesz eredménye, mely egyszersmind a mérkőzés egyetlen gólja. A mérkőzés sorsa eldőlt a küzdök a tempóval kissé alább hagynak. A FTC továbbra is fölényesen ugyan, de nem elég erélylyel támad, Ficzere kornert véd, mely után Fehéri Rónay lövését védi. Schlosser, Fehéri kifutása dacára élesen a kapu mellé lövi a labdát, majd két alkalommal Ficzere ment nagy bravúrral. Szeitler támadása után rövid ideig BTC támad, de FTC által könnyen veretik vissza. Szeitler lerohanása ismét eredménytelen, Schlosser lövése pedig a kapu keresztfájára pattan. Molnár által vezetett támadást Késmárky kiszökéssel folytatja, de a kiegyenlí­tést félre lövi. Fehéri ismét kifutással akar menteni és Schlosser másodszor az üres gól mellé lő. A BTC próbál kiegyenlí­teni, de ez nem sikerül, a FTC további akciói is mind meddők maradnak.

Biró: Bakó (MTK.)

Szövetségi dij. BTC II.—FTC II. 4:0. (Félidő 2:0.) Váratlanul nagy fölénynyel győzte le a szövetségi dij veretlenül vezető csapata a BTC II. a FTC erős II-ik csapatát. BTC II.: Bihary — Tóth, Újváry, Márkus, Leitner, Nagy II., Levák, Kunz, Marosi, Mészáros, Háber. A matchen 5 eredménytelen korner esett. Biró: Vadász (Sp. K. K.)

BTC. III.—FTC. III. 2:0. Biró: Bognár dr. (BTC.)

(Nemzeti Sport, 1908. május 23.)

Az első osztályú bajnokságban a BTC—FTC mérkőzése igen kis gólaránnyal végződött a FTC javára. E mérkőzés is megerősí­tett bennünket abban, hogy csapatainak már elvesztették ama képességeiket és tudásukat, melylyel a szezon derekán aratták diadalaikat. (…)

Az első osztályú szövetségi dij mérkőzésekben a BTC II. szaporí­totta szép győzelmeinek számát a FTC II. felett aratott diadalával, s igy már a szövetségi dijat feltétlenül elnyeri.

Ferencvárosi TC—Budapesti TC 1:0. (I. oszt. bajnokság.) Daczára a nálunk már annyira előrehaladt football szezonnak, daczára a lóversenynapnak, elég nagyszámú közönség lepte el a millenáris pálya tribünjeit. Sokan tudni vélték a BTC-nak utóbbi napokban a tréning révén való nagy haladását; s minthogy az FTC-t letörték az erős küzdelmek, a mérkőzés egész nyí­ltnak volt tekinthető. A BTC védelme kitünően működött. Sárközy ismét elemében volt, Fehéry elszántan, bár sokszor könnyelműen védett. Igazán kitünően működött a fedezetsor, Simont kivéve, ki Bródyval összeütközve a mérkőzés elején — végleg hasznavehetetlenné lett. Leggyengébb volt a csatársor. Oláh különben a match elején lesántult s azután csak statisztált. Az FTC csapata formában erősen visszament. Egyedül Bródy az, ki angol ní­vójú játékával, mondhatni mind a két csapatban külön klasszist képviselt.

A mérkőzés rövid lefolyása a következő volt: FTC szél ellenes oldalon kezd. Rögtön BTC kerül offensivába és Fritz véd. Előbb Szeidler, majd rögtön erre Schlosser lövését bravúrral menti Fehéry. Ezt követőleg mintha állandó lenne a BTC fölénye, de az FTC kapura eső lövéseik határozatlanok. A 17 p.-ben 2 corner is esik az FTC javára. Közben Oláh, ki megsérül, rövid időre kiáll. 31. p.-ben Korda majd Kovács éles lövéseit gyönyörűen védi Fritz. 32. p.-ben Simon megsérül és kiáll A félidő végén FTC vezet támadást. Schlosser lövését Fehéry védi, előre adja. Késmárky lerohan, de önzése folytán a labdát elveszti. Félidő 0:0

A második félidő elején FTC vehemesen támad. *A 7 p.-ben esik az FTC egyetlen gólja. Óriási kavarodás van a BTC kapu előtt. A labda perczekig jár ide-oda alig 1—2 méterrel a gól előtt. A BTC védelem egymást taszigálja. Fehéry megsérül, miközben a labda lassan a gólba gurul. Az FTC-t felvillanyozza az eredmény, s erélyesebb a támadás. A BTC ellen akcziói a csatárok önzése folytán jobbára erőtlenek. 22. p.-ben Molnár III átadásából Késmárky kiszökik, de a labdát biztosnak látszó helyzetből ellövi. A mérkőzés hátralevő része homályban folyik. Mindkét fél védelme derekasan működik, több eredmény nem esik.

Bakó Gyula (MTK) igen jól bí­ráskodott.

BTC II.—FTC II. 4:0. BTC kitűnő második csapata óriási fölényben van. Érdekes, hogy a biró BTC ellen 4, FTC ellen 1 tizenegyest í­télt s mindannyi eredménytelen volt. Biró: Vadász Dezső (Sportkedvelők K.)

BTC III.—FTC III. 2:0. Biró: dr. Bognár Elek (BTC).

(Sport-Világ, 1908. május 24.)

A MLSz. 1908/09. bajnoksága már eldőlt s a Magyar Testgyakorlók Köre nyerte meg. Még egy mérkőzése van hátra, de annak eredménye már nincs befolyással a helyezésre. A tavasz folyamán nem volt ugyan jó a csapat, de a szerencse állandóan melléje szegődött s a nehezebb pontokon keresztül segí­tette. Második helyre a FTC. fog kerülni, melyről a MAC. az UTE.-vel szemben szenvedett veresége (2:1) folytán leszorult.

(Nemzeti Sport, 1908. május 30.)

* “A három belső csatázó abszolút gólképtelen volt” – Budapesti Hí­rlap, 1908. május 19.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ