1908.V.3. FTC, MTK, BTC kombinált – Grazer AK 3:1

Kettős nemzetközi labdarugó mérkőzés és füleslabda mérkőzések Magyarország bajnokságáért. A Thököly-uti millenáris pályán vasárnap délután, a sport terén páratlanul álló élvezet várja a sport közönséget. Fél 3 órakor a BTC. — Postások; és a B. Budai TE. a III. ker. TVE. csapatai mérkőznek kétszer 40 percig. D. e. a II. csapatok mérkőznek. 4 órakor a Wiener Sport Club igen jó képességű csapat mérkőzik az MTK. verő (2:0) BAK.-kal. Fél 6 órakor a Graces AC., mely 5:2 játszott az angol Piratessel. A kettős nemzetközi mérkőzésre csak egy belépőjegy váltandó.
A vendégcsapatok ellen a magyar csapat összeállitása következő: Fritz (FTC.), Manglitz (FTC.), Révész (MTK.), Gorszky (FTC.), Kürschner (MTK.), Kovács (BTC.), Szeidler (FTC.), Weisz (MTK), Molnár II. (BTC.), Károly (MTK.), Oláh (BTC.). Tartalék: Bí­ró Gy., Sárközy és Rónay.

Graz AC.: Dietrich, Egger, Bauer, Brodner, Gaischeg II., Gaischeg I., Plank, Schwarrenberg, Ircher.

(Pesti Hí­rlap, 1908. május 3.)

1908. május 3. 17:30, Millenáris, FTC, MTK, BTC kombinált – Grazer AK 3:1 (3:1)
vezette: Minder Frigyes (BTC.)
FTC, MTK, BTC kombinált: Fritz (FTC.) — Révész (MTK.), Manglitz (FTC.) — Gorszky (FTC.), Kürschner (MTK.), Kovács (BTC.) — Oláh (BTC.), Károly (MTK.), Biró (MTK.), Szántó (MTK.), Szeidler (FTC.)
Grazer AK: Dick — Einsiedler, Ecker — Geisig I., Bauer, Brodner — Leutgeber, Wurm, Schwarz, Klein, Geisig II.
Gól: Szántó (5.), Ecker (24. – öngól), Károly (30.) illetve Geisig II. (9.)

FTC., MTK., BTC. comb.—Grazer. AC. 3:1. Ez a mérkőzés már sokkal élvezetesebb volt, mint a megelőző. A egész mérkőzésen friss, mozgalma tónus vonult át. A gráziak sokkal többet nyújtottak, mint, régebbi hirük után várható volt. Verességüket elsősorban egyik jobb hátvédjük rendkí­vüli lassúságának, s a csatársorok viszonylagos gyenge lövőképességének köszönhették. A játékosok technikája jó és helyezkedésük is megüti a mértéket s emellett erélyesek. Legnagyobb hibájuk a tulkombinálás. A magyar csapat, mint minden kombinált team nélkülözte a szükséges egyöntetűséget, s különösen a csatáról majdnem végig tisztán egyéni játékot produkáltak. Nagyon gyenge volt Biró, mint centercsatár. Ha megszerezte a labdát, nem tudott vele mit csinálni, s ezt különösen a két szélső érezte, kik néha igen hosszú ideig szabadon állva tétlenül vesztegeltek. A csatársorban a két szélső Oláh (BTC.) és Szeidler voltak a legjobbak, s különösen ez utóbbi produkált nagy í­télőképességre és körültekintésre valló játékot. A halfsorban Kürschner jó és hasznos munkát végzett, s játéka nagy fejlődést mutatott. Gorszky nem volt a szokott jó. A két hátvéd játéka eleinte ingadozott, később mindkettő lendületbe jött, s kifogástalan biztonsággal kapcsoltak és tisztitottak. A játék összbenyomása kedvező volt, s élénk tempóban, korrektül folyt le, ami az előző unalmas mérkőzés utál jótékony hatással volt az elnyütt közönségre.

A komb. csapat összeállí­tása: Fritz (FTC.) — Révész (MTK.), Manglitz (FTC.) — Gorszky (FTC.), Kürschner (MTK.), Kovács (BTC.) — Szeidler (FTC.), Szántó (MTK ), Biró (MTK.), Károly (MTK.), Oláh (BTC.)
Grác: Dick — Einsiedler, Ecker — Geisig I., Bauer, Brodner — Leutgeber, Wurm, Schwarz, Klein. Geisig II.

A szerencse a magyaroknak kedvez, s igy a gráciák játszanak a már lehanyatló félben lévő nap erősen szembetűző sugarai ellen. A kezdet után a játék a középen hullámzik, főképen a fedezetek vannak előtérben. A magyarok jutnak hamarabb lendületbe, de támadásuk Biró magas lövésével eredménytelenül fejeződik be. Gólkick után, néhány pillanat múlva Gorszky centerbe adott labdája Bí­róhoz kerül. A centerhalf valahol elmaradt, s elég hibásan mind a két hátvéd Bí­rót támadja meg, ki oldalt balra s jó előre adja a labdát. Szántó kitör, a jobb hátvéd utána ered, de gyengén futván. Szántó tért nyer. A kapus erre kifut, mire Szántó mellette begurí­tja a labdát. (5. p.). A vezetés nem sokáig marad meg a magyar csapatnál. A fedezetlenül maradt gráci jobb szélső, — egy hosszú, szakálas, nyurga csatár, kit a publikum hamarosan Robinsonnak keresztelt el — a centertől szépen kiadott labdával lefut, s visszaadott labdájával a bal szélső jól helyezett éles lövéssel 9—10 m.-ről kiegyenlí­t. A magyar csapat erősen támad, s több kedvező alkalmat szalaszt el. Oláh egy izben pompásan adja középre a labdát, de Biró teljesen szabadon állván alig 7—8 m.-ről egyenesen a kapus markába lövi. Szeidler szép lefutása után centerez, Károly kapásból lő. A kapus fogja a labdát, de kiejti, mire a gráci jobb hátvéd, kollégájának a lábára lövi a labdát, honnan öngólként a kapus látható nagy keserűségére a gólba pattan. 2:1. A játék további folyamán a magyar csapat van inkább fölényben, de ez nem nagyon határozott. A gráciák támadásai rendesen a jól dolgozó hátvédeken törnek meg, egy pár lövésüket pedig Fritz védi. A magyarok több izben vannak a gráci kapu előtt, de munkájuk nem elég energikus. Végre a jobbszélen levitt és idejében beadott labdával Károly áttör a védelmen s bár kissé oldalt szorí­tva, kb. 6 m.-ről keresztben leadott lövéssel a 3-ik gólt szerzi meg a magyar csapatnak. Félidő: 3:1.

A második félidőt a magyar védelem jó munkája jellemzi. Révész jó formába jön, s Manglitz-al együtt mindent mentenek. A gráciak a játék elején fölénybe jutnak, de lövéseik, amennyiben sikerült lövésre kerülniük, nem veszélyesek. A félidő közepe táján a magyar csapat kerül állandó fölénybe, veszélyesebb helyzetek azonban csak Szeidler beejtett labdái révén keletkeznek. A gráci védelem azonban jól és energikusan dolgozik, s a magyarok által elért 2 korner is a kapus jó védése miatt eredménytelen marad. Hasonló sorsra jutott a gráciak által elért két korner is. A védelmek játéka adja meg e félidő karakterisztikus vonását, s főleg ez az eredménye, hogy e félidőben gól egyáltalában nem esett.

Biró: Minder Frigyes (BTC.).

(Nemzeti Sport, 1908. május 9.)

MTK, FTC, BTC kombinált csapat — Grazer Atletik Sport-Club 3:1. Szinte felüditőleg hatott a teljesen ellaposodott BAK mérkőzés után a Garibaldi-inges, rokonszenves külsejű grácziak megjelenése.

A különben nem nagy képességű gráczi csapat igen szép, agilis küzdelmet produkált a jó egyéni játékosokból álló magyar kombináltakkal szemben. Csatársoruk játéka fejlődésképes, fedezetsoruk, mely legjobb része a csapatnak, agilis, szí­vós játékosokból áll. Kapusuk gyenge.

A magyar team, fölényének tudatában lanyhán játszott. Az összjáték teljes hiánya, egyéni lerohanások karakterizálták játékmodorukat. A csapat legjobb embere Oláh volt, ki mint jobbszélső mutatkozott be ez alkalommal. Az első félidő 40, a második a beállott sötétség miatt csak 30 perczig tartott. Jobbára a magyarok voltak fölényben. Grácz támadásait mindig szép összmunka révén éri el. Egyetlen góljuk nagyon szép volt.

Grácz szemben a gyengén fújó széllel kezd. Rögtön azonban a magyarok jutnak offenzivába, de Szántó fejese hibás és Oláh czenteréből Károly lövését a gráczi kapus védi. Erre Grácz is felvonul, Geissig II lövését Fritz védi. A 7. perczben Károly lerohan, a labdát Szántónak adja, ki a kirohanó kapus mellett biztos gólt lő. Újrakezdés után Grácz szép összjátékkal felvonul és már a 9, perezben Geissig II révén a magyar hálóban a labda. A 18. perczben Oláh lefut, de czenterezéséből Károly kapufára lő, majd ujabb czenterét Szántó a kapu fölé fejeli. A középen folyik a játék. A 24. perczben Szeitler czenteréből Ecker öngólt rug a gráczi kapuba. Ezután teljes fölénybe jut a magyar csapat Károly egyedül lefutva kicselezi a gráczi védelmet s a magyarok utolsó gólját rúgja (30. percz). A félidő utolsó perczeiben Grácz szépen támad.

Második félidő Grácz támadásával kezdődik, de rögtön visszavonul. Szeitler, majd Révész lövése vész kárba (16. percz). Grácz egy lerohanása után Oláh vezeti a támadást, de hibásan lő. Változatosan hullámzik most a játék, melyben ugy látszik egyik fél sem akarja magát megerőltetni. Szerencse, hogy az idő besötétedvén, Minder (BTC) biró a játék végét jelzi.

A két csapat összeállitása:

Kombinált: Fritz, Révész, Manglitz, Gorszky, Szűcs, Kovács, Oláh, Károly, Biró, Szántó, Szeitler
Gratzer ASpC: Dick, Einseidler, Geissig I, Bauer, Brodner, Leutgeber, Wurm, Schwartz, Klein, Geissig II.

(Sport-Világ, 1908. május 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ