1909.V.1. BTC, FTC kombinált – Young Boys 2:2

Svájc bajnokcsapata Budapesten. Szombaton és vasárnap délután 5 órakor mérkőzik a millenáris versenypályán először Budapesten a legjobb svájci csapat, a berni Young Boys a Budapesti Torna Klubbal és a Ferencvárosi Torna Klubbal. Május elsején a B. T. K.-bal játszik a kiváló csapat, mig vasárnap a Ferencvárosi Torna Klub és a Budapesti Torna Klub kombinált csapata lesz a svájci bajnokcsapat ellenfele. A berni csapat szombaton reggel érkezik Budapestre és a Royal-szállóban vesz lakást. A vendégcsapat kalauzolására nagy előkészüléseket tettek. A svájci csapat, a melynek szí­ne fekete-sárga, a következő összeállitásban játszik: Kapuvédő: Dreyfus; hátvédő: G. Feussky, O. Kihm; födözet: A. Ochsenheim, A. Megros W. Lehmann; csatázok: E. Weiss, E. Sydler, W. Meister, G. Morier, G. Minder. — Szombaton a Budapesti Torna Klub játszik ellene rendes összeállitásban. Biró: Horváth Ferenc (F. T. K.) lesz. — Vasárnap a svájciak elleni magyar csapat összeállí­tása a következő: Fritz (F. T. K.), Sárközy (B. T. K.), Manglitz (F. T. K.), Veinber (F. T. K.), Simon (B. T. K.), Gorszky (F. T. K.), Dobó (B. T. K.), Veisz I. (F. T. K.), Késmárky (B. T. K.). Mészáros (B. T. K.), Szeidler (F. T. K.). Biró: Fehéry Ákos.

(Budapesti Hí­rlap, 1909. május 1.)

1909. május 1., 17:00, Millenáris, BTC, FTC kombinált – Young Boys 2:2 (1:0)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
nézőszám: *1 000
BTC-FTC kombinált: Fritz — Sári, Manglitz — Ficzere, Simon, Gorszky — Weisz, Dobó, Késmárky, Szeitler, Mészáros
Young Boys:
Gól: Weisz (32., 58.) illetve ? (69., 72.)

A berni Joung Boys Budapesten. A sok osztrák csapat szereplése után, mintegy frisseséget lett volna hivatva kölcsönözni Svájc bajnokcsapatának szereplése. A rendező egyletek meg is tettek mindent arra, hogy a közönség körében kellő érdeklődést keltsenek fel a Joung Boys iránt. A nagy hangú reklámokkal hirdetett mérkőzések azonban ugyancsak nem eredményeztek valami nagy sportatrakciót. A svájciak játékának elbirálása igazán nehéz dolog. Az eredmények, amelyeket az előzetes kommünikék szerint a Joung Boys-ok elértek volna, a legjobb német és egyéb csapatokkal szemben egyszerűen megérthetetlenek. Hisz ezek a J. B. gól képessége mellett bizonyitanak, már pedig mindent hajlandók vagyunk elhinni a Joung-Boys-ról, csak gólképességüket nem voltunk képesek konstatálni. Érdekes csapat. Első megjelenésükkel, a kapu előtti munkájukkal tényleg biztatót mutattak. Nehány igen sikerült lövés az angolok lövőképességére emlékeztetett. Felállnak. Technikájuk eléggé kiforrott. Egyes akciójaikba azonban valami természetellenes mesterkéltség mutatkozik. Néha mesteri dolgokat mutatnak. A néző néz és vár. Mindig úgy képzeli, hogy a pályát szokják meg, hogy eddig a biró í­téleteitől voltak meglepődve: most jönnek lendületbe. Technikájuknak, amely első rangú, mégis érvényesülni kell! A magyarok gyorsasága, amely különösen a labdára való hirtelen rámenésben nyilvánult, — nehány pillanat múlva — határozott külömbséget tüntetett fel. Kérdés, hogy technikájuk mennyire fog érvényesülhetni viszont a magyarok gyorsaságával szemben? Ezek az önkénytelenül felvetett kérdések azonban sem az első matsch, sem a második mérkőzés befejeztével nem nyertek megoldást a szemlélőnél. „Soha ilyen csapat … Mintha csak tréninget tartanának … Mintha technikáznának. Hát ha nem is a Joung Boys-ok ezek … stb. …“

A második nap már valósággal komikus és sok tekintetben sportszerűtlen volt. A Joung Boys-ok játékát, budapesti szereplését, időtlen-időkig a magyar közönség előtt misztikus rejtély és kitanulhatatlan köd fogja takarni.

BTC.—FTC. komb.—Joung Boys 2:2. (Millenáris.) Érdektelen, amellett bizonyos tekintetekben teljesen a sportszerűtlenség jegyében lefolyó mérkőzés. A berniekről e napon sem mondhatunk semmit. A misztikus homály, mintha derengett volna, mintha a világosságnál azt láttuk volna, hogy a vendégek nem tudnak játszani. Érdemükül kell felemlí­tenünk, hogy ezen a napon gólt is lőttek!

A magyar kombinált: Fritz — Sári, Manglitz — Ficzere, Simon, Gorszky — Weisz, Dobó, Késmárky, Szeitler, Mészáros.

Az első félidő derűs mederben indul útnak. Rugdalódzás, de fair modorban. Első gól a 32-ik percben esett Weisz szép lövéséből kifolyólag. Félidő 1:0.

A második félidő sem hoz érdekesebbet az elsőnél. Weisz a második gólt szerzi meg (13. p.). A magyar csapat lazsálását a külföldiek kihasználják. Alkalmuk nyilik a gólszerzésre is, úgy hogy a 24. és 27. percekben tényleg két gólt lőve ki is egyenlí­tenek. A magyar csapat kissé elszégyeli magát és több gólt nem enged rúgni.

Biró Fehéry (BTC.).

(Nemzeti Sport, 1909. május 8.)

Mig válogatottaink Bécsben szerepeltek, azalatt idehaza sem töltötték tétlenül csapataink a vasárnapot. Sőt már szombaton is volt mérkőzés, mikor is a svájczi bajnokcsapat ellen a BTC állí­totta ki csapatát.

A berni Joung Boys budapesti szereplésével épen nem elégí­tette ki a sportközönséget. A svájcziak e két napon mutatott játéka alig üti meg a rosszabb elsőosztályu, vagy a jobb másodosztályú csapatok ní­vóját A vendégcsapat mindkét napon erős indiszpoziczioval játszott, minek oka főleg a hosszú utazás fáradalmaiban keresendő. Különösen szombaton látszott ez meg játékukon, midőn a BTC tartalékokkal kiegészí­tett csapata aránylag könnyű győzelmet aratott a svájcziak felett. A „Joung Boys” csapatának legjobb része a csatázósor volt, mely a csapat többi részéhez képest eléggé határozott játékot produkált, a leggyengébb rész a hátvédsor volt, mig a kapus nagyon bizonytalanul védett.

(…) A vasárnap szerepelt BTC-FTC kombinált csapatról már nem sok jót mondhatunk. Elbizakodottan, kevés lelkesedéssel dolgoztak, igy tehát, a berni csapatnak sikerült eldöntetlen eredményt kiví­vnia.

BTC-FTC komb—Joung Boys 2:2. A magyar csapat kissé elbizakodottan s ellenfelét lebecsülve játszott. Állandó fölényben volt ugyan, de azért semmi különös jelentésre méltó dolgot nem mutatott. Első félidőben az előző napinál jóval erélyesebb játékot produkált a svájczi csapat, mégis a magyarok vannak fölényben s a 32-ik perczben a felidő egyetlen gólját lövik. A második félidőben a magyar csapat nagyon lanyhán játszik, számos kedvező alkalmat hibáz el, ugy hogy daczára fölényének, csak egy gólt tud elérni. A berni csapat jól kihasználja a mieink könnyelmű játékát s a 23-ik majd a 26-ik perczekben lőtt gólokkal az eredményt eldöntetlenné teszik.

Biró: Fehéry Ákos (BTC) volt.

(Sport-Világ, 1909. május 8.)

*Budapesti Hí­rlap, 1909. május 4.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ