1912.II.25. MK, FTC – MTK 0:1

PH-19120225

1912. február 25., 15:30, Üllői út, FTC – MTK 0:1 (0:0)
vezette: Ujváry Ödön (BTC)
nézőszám: 11 – 15 000
FTC: Ungár — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Payer — Weisz F., Pataky, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
MTK: Domonkos — Biró, Csüdör — Ellinger, Kürschner, Kertész III. — Sebestyén, Kertész I., Lane, Kertész II., Szántó
Gól: Szántó (70.)

SV-19120226-05-19120225Magyar Kupa mérkőzés. Magyar Testgyakorlók Köre — Ferencvárosi Torna Club: 1:0. (0:0).

Az üllői-uti pálya hatalmas nézőterét 12.000 főnyi közönség lepte el vasárnap délután. Az időjárás kiválóan alkalmas volt a footballmérkőzésre és a kupa elődöntők kerete igy valóban nagyszerű volt.

Ujváry biró sipjelzésére állottak föl a csapatok és pedig a MTK. Révész helyén Biró Gyuszival, illetve Biró helyén Ellingerrel, mig a FTC. a megszokott komplett csapatösszeállí­tásban.

A sorsolás a MTK-nak kedvezett és igy az elég erős szél ellen a FTC kezdte a játékot. Csakhamar azonban MTK. jön frontba és kétszer egymásután kiváló goallövési alkalmat szalaszt el. Sebestyén pompás lövése Ungárt foglalkoztatja, majd a MTK. gyilkos tempóju támadásainak eredményeképen egymásután két korner esik a FTC. terhére, amelyeket Ungár tesz ártalmatlanná.

A 12-ik percben Kertész III. karját ficomitja és kiáll, mire fivére, Kertész II., megy helyére. A 10 emberrel játszó csapattal szemben a FTC. végre komolyan szóhoz jut, a támadásaik azonban, — bár veszélyesek, de teljesen sikertelenek. Domonkos Korody remek lövését nagyszerű elvetéssel menti, majd a FTC kornerét is, mire ismét MTK. lép akcióba. Közben Kertész III. bepólyázott karral minden áron játszani akar, amit azonban a biró — igen helyesen — nem enged meg, mire Kertész leveteti magáról a kötéseket és úgy folytatja a játékot. A közönséget határozottan megkapja a játékos eme önfeláldozása.

A 30-ik percben ismét két egymásutáni kornerhez jut a MTK., ami után a FTC. is észbe kap és teljes erővel a játékba fekszik. A szó szoros értelmében „teljes erővel“, mert a gyengébb testalkatú MTK. játékosok csak úgy potyognak sorra.

Egy veszélytelen FTC. korner után a félidő utolsó percében Sebestyén egyedül lefut, erős lövését azonban Ungár pompás helyezkedéssel menti.

Szünet közben általános a meglepetés. A közönség nem győz csodálattal beszélni a MTK. nagy formajavulásáról és a FTC. szokatlan szerepléséről. A második félidőtől, várta mindenki a helyzet megváltozását. És úgy is indult e félidő, hogy megváltozik a játék képe. Egy villámgyors támadás Weisz lövésével végződik, de Domi menti és az 5-ik percben már a MTK kornerhez jut, amelyet csakhamar követ még egy. Változatos játék után, amelynek szépségét nagyban rontja a FTC. terhére megí­télt sok szabadrúgás, a 25-ik percben Ungár egy magas labdát gyengén üt vissza és a résen állő Szántó azt a kapuba juttatja. Óriási üdvrivalgás. A FTC. elszántan kezd, de semmi sem sikerül neki. Pedig volt ekkor egy momentum, ami esetleg nagyban befolyásolta volna a mérkőzés kimenetelét A csatárnak előre ment Weinbernek ugyanis egy óriási lövése a kapufáról pattant vissza. Ha ez a lövés sikerül, úgy aligha lett volna a MTK. a győztes. így azonban a FTC. teljesen kedvét vesztette és idegesen, kapkodva-sietve akarta megmenteni a matchet, a MTK. kitűnő védelme azonban mindent megakadályozott.

A mérkőzés utolsó pillanatában ismét a FTC. hálóba került a labda, de közvetlen azelőtt a biró már lefújta a matchet.

A MTK. csapata ezúttal olyan kiválót produkált, amiért a legteljesebb elismerés illeti. Az első félidőben mindjárt vállalkozott a tempódiktálásra és őszinte csodálkozásunkra a gyilkos tempót végig bí­rta. Csatársora ezúttal nagyszerű összjátékot produkált, bár lövőképessége most is nagyon hiányzott. Kitűnő volt itt az angol Lane, Sebestyén és Szántó. A fedezetsor csonka volt, amennyiben Kertész III. sérülése miatt nem fejthette ki tudását, ő is azonban ép úgy mint társai, fáradhatatlanul zavarták és bontották meg az ellencsatársor akcióit. Legjobban tetszett nekünk a két hátvéd. Biró Gyuszi és Csüdör egyetlen hibát sem csináltak, ez utóbbi pedig a II. félidőben valósággal remekelt. Domi a kapuban, az igazi, a vérbeli Domi volt.

A FTC. csapatára nem lehetett ráismerni. Eleinte nagyon könnyen vette a mérkőzést. Később pedig, mikor igazi tudását akarta produkálni, semmi sem sikerült neki. Védelme korántsem volt oly biztos mint a MTK.-é, a fedezetsor pedig teljesen rendszertelenül dolgozott. A csatársorban Borbás volt jó formában, de talán épen ezért alig adtak neki labdát. Schlosszer mindig hátul kószált és az indiszponált Koródy miatt nem produkált semmit. Nem az igazi FTC. volt ez a vasárnapi, ez a körülmény azonban legfölebb csak enyhí­ti, de semmiesetre sem menti a vereségét.

(Pesti Hí­rlap, 1912. február 27.)

SH-19120304-04-19120225Angol trainere lesz az idén a MTK-nek. Ugyanis egy Budapesten is jól ismert kiváló angol professzionistával erre vonatkozólag már annyira előrehaladottak a tárgyalások, hogy az angol trainer valószinüleg már márciusban megkezdi a működését. Remélhetőleg nem lesz nehéz dolga a rendelkezésére álló igazán kiváló anyagból egy nagyszerű csapatot teremteni.

(Sportvilág, 1912. február 26.)

Szenzi! A legnagyobb szenzi! A MTK megverte a Franzstadtot. Kipirult arcok gyermekké szégyenitették az üvöltő orkánt és a Ferencváros hí­vei mélán hallgattak. Itt biz nagy esemény történt, s hozzá tehetjük, hogy az eredmény reális. Nem tudjuk, egyszeri ingadozása ez a nagy csapatnak, vagy a sokszoros fáradalmak okozta huzamosabb letörést jelenti; mindezt a jövendő fogja megmondani. Bizonyos csak egy, hogy a MTK vasárnap megérdemelte a győzelmét s ez — azt hisszük — a legtöbb, amit a MTK várhat dicsérete gyanánt.

Pláne, ha a körülményeket tekintetbe veszszük. A Franzstadt saját pályáján dolgozott a legjobb tizenegy emberével, ámbár mi a csatársor jobb oldalának összeállí­tását helytelennek tartjuk; viszont a MTK-ból hiányzott Révész, Kertész III pedig megsebesült.

Reméljük a legjobbat, hogy mind a két kiváló csapat erőt merit a vasárnapi mérkőzésből. A MTK több önbizalmat s ami a fő, gólt szerez; a FTC pedig enged valamit az önbizalmából, ami ha egyszer nem sül el jól, kapkodásra és durvulásra vezet.

Magyar Kupa. FTC—MTK 0:1.
Barátságos. FTC II.—ESC II. 2:1

Kedélyes ajándékok. Mikor az ősszel a BTC csapata meglepetésszerüleg megverte a FTC-t a zöld-fehéreket csak az vigasztalta, hogy legalább méltó ellenféltől szenvedtek vereséget. Ezt az illúziójukat azonban hamarosan lerontotta a BTC következő szereplése, mikor a TTC csapatától csúnyán kikapott. A FTC csapat erre beszerzett 11 darab lapos, kerek bádogdarabot, amilyen a sörösüvegek lezárására szolgál s „diszérmek” gyanánt elküldte a BTC-nek. A BTC nagyot nyelt az ajándékra s mit tehetett volna, várt és hallgatott. Múlt vasárnap ütött a reváns órája! a Franzstadt csapata rejtélyes csomagot kapott a postán. Felnyitva előkerült belőle egy hatalmas — dugó, piros-fehér szalagokkal szépen feldiszitve.

(Nemzeti Sport, 1912. március 3.)

Bródy Sándor, a FTC kapitánya a múlt heti FTC—MTK mérkőzés után bement a testgyakorlók öltözőjébe és társai nevében sorra gratulált a MTK játékosainak a győzelemhez.

*

Bihari, a BTC kapusa határbiró volt a FTC—MTK múlt heti kupa elődöntő mérkőzésén, mialatt csapata a millenárison játszott a 33-asokkal a Corinthán dí­jért. Bihari ugyanis a rákövetkező kedden állandó tartózkodásra Nagyszebenben költözött és ezért már a szezon elejétől kezdve nem játszott, hogy fiatal utódja minél előbb bele szokjon a nagyobb küzdelmekbe.

(Sportvilág, 1912. március 4.)

A MTK angol trainere John Tait Robertson lesz és a jövő héten érkezik Budapestre. Robertson a Chelseaban volt évekig centerhalf és kapitány, 23-szor játszott a skót válogatott csapatban és 3-szor volt annak kapitánya. 1906-ban ő volt bí­rója a Bécsben megtartott MTK—Criketter-matchnek.

(Sportvilág, 1912. március 11.)

SH-19120226-07-19120225

Egy hozzászólás a(z) 11101111000ejegyzéshez

  • Hogy állanak fel az I. oszt. csapatok. (SH19120129, SH19120205)
    MTK: Domonkos -- Csüdör, Révész -- Biró, Kürschner, Kertész III. -- Sebestyén, Rácz, Lane, Kertész II., Szántó

    MTK: Domonkos -- Csüdör, Révész -- Kertész II., Kürschner, Kertész III. -- Sebestyén, Rácz, Lane, Biró, Szántó (SH19120212)

    MTK: Domonkos -- Csüdör, Révész -- Biró, Kürschner, Kertész III. -- Sebestyén, Kertész II., Lane, Kertész I., Szántó (SH19120226)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső