1933.V.25. MK Döntő, Ferencváros – Újpest 11:1

1933xxxx-ferencvarosKözte mócsing! Talán nem illik í­gy kezdeni a beszámolót egy 76 éve történt eseményről, de most nem tudtam illedelmesen reagálni, mikor megláttam az akkori Nemzeti Sport kezdő lapján az eredményt. Még meg is simogattam a képernyőn keresztül az újságot, mert a látvány a szí­vemet is simogatta.
„A Ferencváros Sárosi fölényes centerjátékával lehengerelte az Újpest csapatát.” Mint egy látnok, talán egy pillanat erejéig, már láttam magam előtt a 2009. október 5-ei újság cí­mlapját, ahol a legendás Sárosi helyett Ferenczi Pista neve szerepel, de gyorsan visszarázott a valóságba a régi újságok iránt érzett tiszteletem.

Sportelet-19730914-2Az akkori hí­radások ki is emelik, hogy a Magyar Kupa 23 éve alatt ilyen nagy gólkülönbségű győzelmet még senki sem aratott. 11:1 az Újpest ellen. Ezt meg magyarosan csak í­gy szokás kommentálni: közte mócsing!

Ennél nagyobb örömet meg nem is lehet szerezni a Fradi szurkolóinak. Ha megnézzük a mérkőzés dátumát hamar meg is értjük, hiszen 1933 a XX. század egyik fekete évének számí­t a világtörténelemben.

1933. január 30.-án nevezik ki német kancellárrá Adolf Hitlert, a következő hónapban felgyújtják a Reichstagot, a német parlament épületét és elkészül a század egyik szégyenfoltja, a dachaui koncentrációs tábor. Egy jó hí­r hazánk tájáról, 1933 végén átadják a lakihegyi adótornyot. Ebben az évben születik meg a “Szomorú vasárnap” cí­mű dal. Bár semmi köze nincs a Seress-Jávor szerzőpárosnak az Újpesthez, de a katasztrofális vereség után néhányan biztos elénekelték a legendás dalt.

Ebben az évben született James Brown, az amerikai blues királya, és ez év szeptember 19-én a Fradi legendája, dr. Fenyvesi Máté.

Magával a mérkőzés krónikájával most tényleg nem húznám az időt, mert egyetlen Fradista sem él a Földön, aki nem olvasná végig egyből a részletes tudósí­tást egy olyan mérkőzésről, ahol az örök ellenséget porig aláztuk.

Mert elég csak a végeredményre nézni: Ferencváros-Újpest 11:1!

Közte mócsing!

NEMZETI SPORT 1933.05.26.

5 hozzászólás a(z) 1933.V.25. MK Döntő, Ferencváros – Újpest 11:1 bejegyzéshez

  • Ebben IS sporttörténelmet í­rtunk !

  • Dicsőséges történelmünk egyik legnagyobb diadala!!!

  • Videófelvétel nincs véletlen róla? 😛 😀 úgy megnézném és megmutatnám barátnőmnek 3:-) aki odaáig van a fújpestért… ^^

  • LENDÜLET,DINAMIKA !

  • Hatalmas kincs ez az újság, korán reggel nem is tudtam, hogy ébren vagyok, vagy álmodom még!
    Szerencsére nem álmodom, pedig álomszerű mind az akkori eredmény, mind az, hogy ez az újság megmaradt és jó kezekbe került! Úgy izgultam végig, mintha épp most közvetí­tené valaki, mintha Sárosi most szaladna épp át a Újpest védelmén. 11-1! Ezt az eredményt soha nem fogjuk elfelejteni, hiszen egy olyan fricska ellenfelünk orra alá, melyből mindenkori csapatunk erőt tud merí­teni, hogy a lehetetlen, igenis lehetséges! Jelenlegi keretünk, igazolásaink és ez a múltból üzenő í­rás felkeltették amúgy sem szunnyadó optimizmusomat, TEMPÓ FRADI, MINDENT BELE! Mutassuk meg az NB 1-nek, hogy a jelen történelme is mi vagyunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső