1945.IX.30. Magyarország – Románia 7:2

19450930-romaniaKáprázatos csatárjátékkal fölényesen győztük le a román válogatottat


Magyarország – Románia 7:2 (5:2)
Góllövők: 8. perc Hidegkuti, 15. perc Puskás, 17. perc Fábián, 25. perc Zsengellér, 32. perc Rudas 11-esből, 39. perc Nyers, 43. perc Pecsovszki, 66. perc Puskás, 86. perc Hidegkuti

1945. szeptember 30. MAGYARORSZÁG—ROMÁNIA 7:2 (5:2)
Budapest, Üllői út, 35 000 néző, vezette: Hertzka Pál (magyar)
Góllövő: Hidegkúti (8., 86.), Puskás (15., 66.), Zsengellér (25.), Rudas (32. – 11-esből), Nyers (39.) ill. Fábián (17.), Perényi (43.)
Magyarország : Csikós (FTC), — Rudas (FTC), Szűcs S. (Újpest), Bí­ró (MTK) — Sárosi III (FTC), Lakat (FTC) — Sipos (FTC), Hidegkúti (HAC), Zsengellér (Újpest), Puskás (Kispest), Nyers (Újpest)
Románia: Boros — Giuritanu (Ion Vasile), Ion Vasile (Perényi) Ritter — Bakuc, Simatoc — Fábián, Marian, Sárvári (Incze II), Perényi (Farkas), Reuter

A dí­szpáholyban Szakasits Árpád és Rákosi Mátyás, a Szociáldemokrata Párt és a Kommunista Párt vezére fél 4 után néhány perccel elfoglalja a helyét. Csak úgy zeng az egész pálya a „Barátság!” és „Szabadság!” felkiáltásoktól.

Pontosan fél 4 után tí­z perccel hatalmas taps közepette fut ki a pályára a két csapat. A magyar csapat fehér mezben, piros keresztcsí­kkal, mellükön a cí­merrel, a románok sárgahajtókás piros mezben játszanak. A választás a románoknak kedvez és háromnegyed 4 órakor, enyhe széllel szemben Zsengellér indí­tja útnak a labdát.

A két csapat összeállí­tása:
Magyarország: Csikós – Rudas, Bí­ró – Sárosi III, Szűcs, Lakat – Sipos, Hidegkuti, Zsengellér, Puskás, Nyers.
Románia: Boros – Gluritanu, Ritter – Bakuc, Ion Wasile, Simaloc – Fábián, Marian, Spilman, Pecsovszki, Reuter.

Gólgyártás már az első félidőben

Kezdés után azonnal Rudasnak kell hazaadással mentenie Reuter elől. Újabb román támadás után sem a jobboldali határjelző, sem a játékvezető nem veszi észre Fábián lesállását. Biró nehezen tisztáz. A 4. percben Ion hatalmas lyukat rúg, a nagy lendület azonban labdástól együtt a vonalon túlra viszi a balszélsőt.

Hatalmas iramot diktálnak fiaink. Nyers újabb elfutása után éles lapos lövést ereszt meg. Boros elvetéssel szögletre tolja. A 8. percben megszületik a vezetőgólunk. A balszárnyunk támadásából dobáshoz jutunk. Sárosi III. fut a bedobáshoz.

A románok nem számí­tanak a hatalmas bedobásra, annál inkább Hidegkuti, aki behelyezkedik a hatosra. Béla labdája valóban egészen a jobbösszekötőig száll, Hidegkuti félfordulatból ballal pompás lövést küld a jobb felső sarokba. 1:0 Magyarország javára!

A vezetőgól szárnyakat ad a magyar csapatnak. A 10. percben Zsengellér futtatja Hidegkutit, akinek hatalmas bombáját Boros ragyogó elvetéssel védi. Nagy a magyar csapat fölénye. Puskás ragyogó sarokcsele nagy közönségsikert arat. A 18. percben itt a második magyar gól.

Zsengellér vezeti a labdát, Ritter vár, hogy mit csinál a magyar csatár. „Abel” amikor 25 méterre megközelí­ti a kaput, gyilkos erejű bombát ereszt meg. A labda a jobb lécről pattan át a baloldali kapufára. Már mindenki bent látja, de az erős pörgés kiviszi a kapuból. A szemfüles Puskás ott terem és mintegy 4 méterről a balsarokba vágja. 2:0 Magyarország javára!

Egyelőre nem sokat mutat a román csapat. Szórványos támadásai a balszélső Reuter lesén akadnak el. A 18. percben is a lesen álló Reuter kapja a labdát. A játékvezető a határbí­ró jelzését nem veszi figyelembe. Reuter elfut, Csikós kétségbeesetten rohan ki kapujából, a labda Rudas és Bí­ró között jobbra pattan és a berohanó Fábián nyugodtan lő a hálóba. 2:1-re javí­tottak a románok.

Elkeseredett magyar támadás a válasz a gólra. Hidegkuti azonban az égbe lő. A 20. percben formás román támadás fut. Fábián Pecsovszkihez játszik. A balösszekötő Reuternek engedi át a labdát, aki tisztán tör Csukás kapujára. A magyar kapus kifut, lábbal akar tisztázni, ez sikerült is, közben a két játékos a földön fekve összeakaszkodik. Rudas a feltápászkodó román játékost lökdösni kezdi. Csúnya jelenet!

A 25. percben bedobás után Puskás les gyanúsan vette át egy labdát, a játékvezető határozottan továbbot int. A kis összekötő ragyogóan kí­gyózik át a védőkön, majd Zsengellérnek ad, aki ügyes csellel becsapja Iont és nyolc méterről laposan lő a balsarokba. 3:1 Magyarország javára!

A románok változtatnak. Spielman lejön és Incze II áll be a helyére. Mindjárt heves román támadás fut a pályán. Bí­ró löki Mariant, Bakuc veszélyes szabadrúgása a kapufa mellett álló Biró melléről pattan szögletre. Fábián küldi be a labdát, a felugró Csikóst Pecsovszki a földre rántja. Nemcsak a játékvezető, hanem Csikós is figyelmezteti a román játékost.

A 32. percben itt a újabb magyar gól. Nyers fut el a szélen, beadása a 16-oson belül álló Gluricani kezén csattan. Nem vitás a 11-es. A románok tiltakoznak, de hiába. Rudas áll a labdának és halálos biztonsággal küldi élesen a jobb alsó sarokba. 4:1 a magyarok javára.

Most ellenállhatatlan a magyar csatársor. Puskás a Hidegkutitól kapott labdával rakétaszerűen robban ki, faképnél hagyja Bakucot, végül azonban magasan fölé lő. Újabb Puskás-lövést a léc alól húz le Boros.

A 39. perc meghozza az ötödik gólunkat. Zsengellér-Hidegkuti-Sipos a labda útja. Ritter és Sematoc már-már szereli a szélsőt, de Sipos nála szokatlan eréllyel veti magát a labda után és azt megszerzi. A hatos sarkáról laposan átvágja a baloldalra. Nyers jól fut a labdára és két lépésről a jobb alsó sarokba pofozza. Már 5-re vezetünk.

Dicséretreméltó a románok küzdeni tudása. Az újabb magyar gól sem töri le őket. Incze II előreadása Rudas lábáról becsúszik, szögletre menne a labda, de Csikós bravúros vetődéssel védi.
– Ez volt a legveszélyesebb lövés, amit Csikós védett – hallani a lelátón.
Valóban eddig csak ez a lövés adott komoly munkát a válogatott kapusnak.

A 43. percben Sematoc hosszú labdával futtatja Reuert, a balszélső beadása Pecsovszki tisztán találja és a balösszekötő jobbal félmagasan küldi a jobb sarokba a labdát. 5:2 Magyarország javára. Az utolsó percekben még egy-két magyar támadás fut, de a vendégek hárí­tanak.

Szünetben: Rákosi Mátyás és Szakasits Árpád beszédet intéztek a közönséghez

A szép játékra ügyelünk – a II. félidőben

Rudas Ferenc gyűjteményéből

Szünet után az első támadást a románok vezeti Fábián révén. A jobbszélső beadása azonban magasra sikerül. Választámadásunk a 3. percben veszélyes helyzetet teremt Boros kapuja előtt. Nyers azonban kivár és oda a nagy helyzet. Egy ideig hullámzó a játék, az is többnyire a románok térfelén folyik. A 14. percben Biró miatt szabadrúgást rúgnak a románok a 16-os vonaláról Fábián magas lövését biztosan védi Csikós.

Két percig a románok szoronganak, de gólhelyzetet nem tudnak teremteni. A 16. percben Csikós kiadásával Zsengellér fut a szélen, belül hárman is tisztán állnak, ő azonban túlságosan előreadja a labdát és í­gy az a kapus zsákmánya lesz.

Pecsovszkival a középen sokkal jobban megy a román csapatnak a játék. Igaz, hogy a magyar csapat most már inkább a szép játékra fekteti a súlyt. A 19. percben gyönyörű Puskás-Nyers-Zsengellér támadás fut, de Nyers túlfut a vonalon. A következő percben parázs magyar támadás végén Boros csak másodszorra tudja a kapu torkában a labdát megkaparintani Hidegkuti elől.

Még ebben a percben a lesen álló Zsengellér lábáról pattan el sokat í­gérő helyzetben a labda. Nyers óriási lendülettel megy át a védőkön, hátragurí­t, de Puskás a földbe rúg. A 21. percben gólra váltjuk fölényünket. Puskás ugrik ki, a hátvéd kézzel próbálja visszahúzni, de az összekötő kiszakí­tja magát és a kifutó kapus mellett laposan a hálóba lő. 6:2 Magyarország javára!

A gól után Marian csúnyán belelép Lakatba. A szőke fedezet sántikálva játszik tovább. A nagy magyar nyomás közben a 29. percben Fábiánt a keresztező Szűcs taccsra szereli. A bedobás után Incze II újra Fábiánt futtatja, akinek beadása a lesen álló Marianhoz kerül. A román összekötő fütty után, a leálló védelmünk mellett lő a hálóba. A gól érvénytelen, a románok élénken tiltakoznak.

A románokon egyre jobban kiütközik a fáradtság. Még Rudas is a románok 16-osa tájékán tanyázik. A 34. percben is Rudas ad be a jobbszélről. Ritter csukaugrással menti szögletre a beadást. Csatáraink és fedezeteink szemet gyönyörködtetően továbbí­tják „fű alatt” a labdát.

A 37. percben Hidegkuti remekül sarkal Ion és Pecsovszki között Puskáshoz és a balösszekötő nagyot lő, a labda a jól helyezkedő Boros ölében hal el. Az előrehúzódott és cselezgető Szűcstől Farkas elveszi a labdát, Rudas csak nehezen tisztáz. Fedezeteink szünet nélkül küldik újabb rohamra csatárainkat. A 41. percben Zsengellérnek a 16-osról küldött bombáját Boros Bravúrral üti a léc alól szögletre.

Sipos beí­velt labdája veszélyesen száll a túlsó sarokra, a román kapus ismét szögletre öklöz. Most Nyers küldi be a labdát. Hidegkuti pompásan megy fel érte és Kalmár-szerű „felhőfejessel” küldi a bal szélső sarokba. 7:2 Magyarország javára!

Erélytelen román ellentámadás csak a válasz újabb gólunkra, gyengén gurí­t Csikós kezébe. Azután Bakuc rossz passzal csí­pi el Sárosi III. Nyersnek ad, balszélsőnek Ion szereli. Az utolsó percben Puskás szökteti Nyerset, aki éppen beadni készül, amikor a játékvezető a mérkőzés végét jelzi.
Szögletarány: 8:3 (3:2) Magyarország javára.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
02.01. 18:30 m4 Sport
02.05. 17:30 M4 Sport
Categories
02.11. 17:00 M4 Sport
02.18. 17:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső