1981.X.7. SZEOL AK – Ferencváros 2-1

Az első győzelem — a kilencedik mérkőzésen

Nagy várakozás előzte meg Szegeden a SZEOL AK NB I-es szereplését. A vezetők, a szurkolók hittek a bennmaradásban, a játékosok kevésbé! Ők reálisabban látták saját esélyüket, hiszen előttük volt két év edzésmunkája. Igaz, megnyerték a bajnokságot az NB II-ben, de azt is észrevették, hogy a csapatnak nincs stí­lusa, birkózva gyűjtötték bajnoki pontjaikat. A pálya és az öltöző környékén pedig olyan puskaporos volt a hangulat, hogy nem véletlen a dohányzás szigorú beszüntetése sem …

Két mérkőzést játszottak a legmagasabb osztályban, amikor Szegeden már az „életmentés” lehetőségeit keresték a csapatért aggódók. A vezetőség azonban még egy mérkőzésre bizalmat szavazott az akkori vezetőedzőnek. Ebben az időszakiban húsemberek helyett gépemberek öltöztek mezbe napról napra a Tisza partján.

Nyolc vereség után következett a Ferencváros elleni találkozó. Pataky Tamás a cserepadról kezdő emberré léptette elő Szabó Gyulát, aki Nyilasi őrzését kapta feladatul. Igaz, a válogatott játékos nemigen törte magát, de ha mégis játékba avatkozott, Szabó azonnal leszerelte. S hogy megváltozott valami Szegeden, arra az is jó példa, hogy Orosházi, akit korábban már leí­rtak, a csapat vezéregyéniségévé nőtte ki magát, a mezőny legjobb embere volt. Nagy meglepetést keltett az is, hogy az új mester gondolt egy merészet és a hetek óta enyhén szólva halvány teljesí­tményt nyújtó Kutasit kihagyta a csapatból, helyére a fiatal Tóth Jánost állí­tva. Tóth olyan teljesí­tményt produkált, hogy Kutasinak igencsak meg kell küzdenie a négyes számú mezért. A csatársorban pedig Kun Lajost egyszerűen nem tudták tartani a Ferencváros védői. A szegedi játékos annyi rúgást kapott, mint más egy egész bajnoki szezonban.

Tizenkétezer szurkoló tombolt szerdán a Tisza-parti stadionban a SZEOL AK bravúros győzelmének. Pataky Tamás a mérkőzés után hosszú percekig nem talált szavakat, amikor rövid értékelést kértünk tőle.

— Váratlanul ért ez a szép győzelem. A Békéscsaba és a Debrecen elleni mérkőzésen már produkált olyan dolgokat a csapat, amely bizalommal töltött el. Reménykedtünk, hogy rövidesen eljön az a találkozó is, amikor megfelelően ki tudjuk szolgálni a közönséget. De hogy ez épp a bajnok Fradi ellen következik be … Játékosaink felnőttek a feladathoz és kontratámadásokra épülő taktikánk is bevált. Minden labdarúgónk dicséretet érdemel.

Orosházi László nagy örömmel fogadta a gratulációkat a mérkőzés után.

— Végre felszabadultan játszottunk. Egyszeriben elszállt belőlünk a félelem, a korábbi görcsök feloldódtak. Sí­nre került a csapat, bí­zom benne, hogy a jó folytatás sem marad el.

Kun Lajos rengeteg gondot okozott az FTC védőinek. Judik csak Jaczina játékvezetőnek köszönhette, hogy idő előtt nem kellett öltözőbe vonulnia. Nem bí­rta idegekkel a gyors, kitűnően cselező csatár megmozdulását. Az ötödik percben például úgy rúgott a csatárba, hogy szerencsére a kezét találta el — í­gy csak a kézfeje tört el Kunnak, és nem néhány bordája.

Novák Dezső a mérkőzés végén elismerte a szegediek megérdemelt győzelmét.

Ezen a találkozón a szegediek minden csapatrészükben felülmúlták a Ferencvárost. Megérdemelten szerezték meg első győzelmüket!

A SZEOL AK labdarúgói nyolc mérkőzés „előnyt” adtak a többi csapatnak — hiszen itt még csak szerdán kezdődött el „igazán” az NB I-es labdarúgó bajnokság!

Bagaméry László, Képes Sport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ