1995.VIII.23. BL selejtező, Ferencváros – RSC Anderlecht 1-1

FRADIADAL

Mi beleizzadtunk, ők belezöldültek az 1-1-be
Az FTC óriási bravúrt vitt véghez, lelkes, taktikus játékkal, teljesen megérdemelten jutott tovább a nagyhí­rű belga bajnokkal szemben. Valamennyi zöld-fehér játékos példásan küzdött, s bebizonyí­tották, hogy lelkesedéssel, alázattal a magyar labdarúgás igenis lépést tud tartani a jobb, profi körülmények között működő klubcsapatokkal.


Novák Dezső: – Tény, az Anderlechtnek úgy megyünk neki, hogy az első összecsapást megelőzően kikaptunk Debrecenben 2-1-re, ezúttal viszont győztes gárda várja a belgákat. Először az volt a feladatom, hogy gyors feledésre vegyem rá Albertékat. Most, szerda estig figyelmeztetni illik őket arra, hogy a csabai 3-1 tudatában sem szabad átesni a ló másik oldalára.

– Brüsszelben két dolog tűnt fel: a Ferencváros kifogástalanul bí­rta erővel, ugyanakkor merte vállalni a kombinációkat. Nem vagdalták el a labdákat Kunticék, egyszóval olyan taktikusak voltak, amint az elvárható egy idegenben szereplő együttestől.
– Erővel nincs gond, hiszen izzadtak, fáradoztak a játékosok eleget a nyáron. Ami a bátorságot illeti: arra nevelem őket, amire minden magyar játékost kellene – higgyék el, ők is tudnak futballozni Csak merjék végrehajtani azt, amire valósan képesek.

– Mit tippel: más ,,arcú,, Anderlecht robog ki az Üllői út gyepére?
– Hiába új a vezetésük, a játékosok a régiek. Brüsszelben kiviláglott, a Ferencváros rendelkezik olyan jó állománnyal, mint amilyen az övék. Nomármost csak egy feladat van: nem lebénulni.

– Az ilyesmi miből fakadhat?
– Abból, hogy esetleg az Anderlecht totális lerohanással nyit. Ilyenkor kell a higgadt fő, a merészség; például egyéni vállalkozásra, vagy taktikus átadások sorozatára. Megeshet, a belgák kivárásra játszanak. Ez valamivel több teret adna nekünk, és ezzel a plusz-térrel megint csak józanul illik élni. Egy a lényeg: nem bennünket sürget az idő, hanem a riválist. Ha ezt jól a játékosok eszébe vésem, nem lehet baj.

– Előránthat-e titkos fegyvert a belga szakvezetés?
– Talán a holland Bosman okozhat meglepetést, de az ő pályára
lépésére ugyanúgy fölkészültem, mintha azok játszanának ellenünk,
akik Brüsszelben tették idestova két hete.

– Nemcsak a büszkeség, a jelentős, prémiumként kinéző pénzösszeg is serkentőleg hathat, elvégre a Bajnokok Ligájában már lesz fizetség is
– Serkentőleg is hat. Ha túllépünk az Anderlechten, akkor hat további Bajnokok Ligája csatánk biztos. És az UEFA által kiosztandó jutalék nem kis összeg; bár nem kérdezősködtem, mennyi is az. A játékos is tudja, mi a tét. Ha valóban ott leszünk Európa központi vérkeringésében a magunk Liga-lehetőségével, jobb a külföldre szerződés esélye a ferencvárosi futballista számára is.

– Kezdőcsapat?
– Ennél könnyebbet is kérdezhetne… Érthetetlen az UEFA azon előí­rása, miszerint a három engedélyezett légióson kí­vüli külföldieket még a kispadra sem engedik leülni. így most törhetem a fejemet, az eredetileg nevezett 19 labdarúgó közül kiket í­rjunk be a könyvbe? Tudniillik – ha jól számolom – 14 hadrafogható játékossal gazdálkodom. Keller sérült, Hrutka beteg, Albert Békéscsaba után szintén panaszkodott. Szerda estig van idő még, de most, hétfőn azt mondhatom: a Békéscsaba ellen szerepelt együttes kezdhet. Albert helyett (ha baj van) Vincze O. jön számí­tásba, Fatusi helyén pedig Kopunovic húzhat mezt.

*

TFU_MF_19950927-0009Az FTC csapata a magyar labdarúgás hosszú idő utáni legnagyobb sikerének küszöbére érkezett szerda este. A zöld-fehérek a BEK-selejtező visszavágóján egygólos előnnyel fogadhatták a nagyhí­rű belga RSC Anderlecht együttesét. Fél órával a találkozó kezdete előtt a melegí­tésre kivonuló zöld-fehéreket dübörgő taps, óriási hangorkán fogadta. A Brüsszelben bravúros győzelmet elért csapat kezdői közül csak Albert Flórián hiányzott, helyére Vincze Ottó került a középpályás sorba. Az Anderlecht együttesét már kisebb szimpátiával üdvözölte a közönség. Csapatukban két helyen volt változás a belgiumi mérkőzéshez képest, a felépült első számú kapus, de Wilde került a háló elé, Zetterberg helyén pedig Versavel kezdett. Telt ház, 18 ezer néző előtt a skót Leslie Mottram dirigálása mellett kezdtek a csapatok:

Ferencváros – RSC Anderlecht (belga) 1-1 (0-0)
Üllői út, 18.000 néző, V: Mottram (skót)

Ferencváros: Hajdú – Telek – Simon, Kuznyecov – Páling, Nyilas, Lisztes, Vincze (Zavadszky 73.), Kecskés – Kuntic, Kopunovic (Nagy Zs. 59.)

Anderlecht: de Wilde – Grün – Crasson (Haagdoren 88.), Doll, Babayaro – Walem, Karagiannis (Bosman 86.), Versavel (Zetterberg 58.), Boffin – Preko, de Bilde

Gól: Kopunovic (50.), illetve de Bilde (65.)
Sárga lap: Kuznyecov (32. p.), Simon (45.), Kopunovic (50.), Kecskés (67.) illetve Babayaro (5.)
Jók: a Ferencváros csapatában valamennyi játékos kiválóan játszott illetve Grün, Walem, de Bilde

TFU_19950823_FU_004 - 0001-19950823

Bátran, letámadással kezdett az FTC. A belgák át sem lépték még a felezővonalat, amikor az 5. percben Babayaro szabálytalankodott, sárga lapot is kapott érte. A 20 m-es szabadrúgásból Vincze jól célozta meg a bal alsó sarkot, a kapus azonban biztosan védett. A 7. percben jutottak el a vendégek a ferencvárosiak 16-osáig, itt azonban Kuznyecov könnyedén szerelte Prekót. Óriási lendülettel, hatalmas lelkesedéssel játszottak a zöld-fehérek, az Anderlecht soraiban zavartság volt felfedezhető. Az első negyedóra végén villantottak meg valamit tudásukból: veszélyesen kevergettek a hazaiak 16-osánál, a védők végül is nehezen, de fel tudtak szabadí­tani. A 17. percben Versavel lőhetett a 16-os vonaláról, a labda azonban az egyik védőn lelassult, í­gy Hajdu könnyedén hárí­tott. A 20. percben már nagyobb lehetőséget puskázott el Versavel. De Bilde gurí­tott a középpályás elé, akinek 10 m-es lövésébe Kuznyecov önfeláldozóan belevetődött. Az Anderlecht átvette a játék irányí­tását, védekezésre kényszerült az FTC. A 35. percben egy villámgyors kontra után Kopunovic lőhetett 8 m-ről, a belga kapus fantasztikus bravúrral tornázta ki a jobb felső sarokba tartó labdát. Az ellentámdás során ismét Versavel ügyeskedett, 3 m-ről lőtt mellé. Majd Boffin célzott 14 m-ről, szerencsére rosszul. A 42. percben Kopunovic megnyugtathatta volna a kedélyeket, 6 m-ről teljesen üresen, gyengén gurí­tott kapura, de Wilde elvetődve hárí­tott.

Gólöröm az Anderlech ellen, Kecskés módra.

Kuntic szólójával kezdődött a második játékrész, a csatárt visszahúzni sem tudták, azonban beadásába jól léptek közbe a védők. Az 50. percben elszabadult a zöld pokol: a létszámfölényben támadást vezető zöld-fehérek csatára, Kuntic egy ügyes csel után visszagurí­tott Kopunovic elé, aki most nem hibázott, 6 m-ről hatalmas erővel, kapásból lőtt a léc alá (1-0). A belgák összeszedték minden maradék erejüket, teljes letámadásba kezdtek, de a zöld-fehérek igazi profi játékkal, nyugodtan, szervezett védekezéssel őrizték előnyüket. A 65. percben egy ártalmatlannak tűnő akció után, teljesen váratlanul egyenlí­tett az Anderlecht. Hajdu és Kuznyecov egymásra várt az ötösön, de Bilde pedig közéjük ugorva kotorta a kapuba a labdát (1-1). A 71. percben a hazaiak hálóőre kápráztatta el a közönséget. Előbb Preko, majd Zetterberg lövését hatástalaní­totta hatalmas bravúrral. A ferencvárosiak fáradni látszottak, megérezték ezt a szurkolók is, és az egész stadion egy emberként biztatta a zöld-fehéreket. Szerencsére a belgák sem voltak már frissek: de Bildét keresték minden labdával, a legegyszerűbb megoldásokkal kí­sérleteztek. A 84. percben Hajdu ismét fantasztikus dolgot vitt véghez. De Bilde 10 m-es bombáját öklözte ki a mezőnybe. Teljesen beszorult az FTC, egy villámgyors ellentámadás után azonban Kuntic végérvényesen megnyugtathatta volna a kedélyeket, de a 85. percben a 11-es ponton lövésre lendülő lábáról a kapus leszedte a labdát. Fantasztikus izgalmak közepette teltek el az utolsó percek.

A Ferencváros 2-1-es gólkülönbséggel bejutott a Bajnokok Ligájának 16-os mezőnyébe.

19950823-anderlechtNovák Dezső, az FTC vezetőedzője: – Mindkét mérkőzésen meg kellett szenvednünk a továbbjutásért. A visszavágó egyáltalán nem volt könnyebb. Úgy érzem, teljesen megérdemelten jutottunk tovább, hiszen fel tudtuk venni a versenyt fizikálisan és technikailag is a nagyhí­rű ellenféllel szemben. A csapatomból soha nem szoktam kiemelni játékosokat, most azonban kiemelem Hajdu, Telek és Nyilas teljesí­tményét.

Raymond Goethals, az Anderlecht technikai tanácsadója: – Az első mérkőzésen dőlt el a továbbjutás sorsa, a magyar labdarúgásnak ismét van egy csapata, amely képviselteti magát az európai élmezőnyben. Csak gratulálni tudok.

Hajdu Attila, a Ferencváros kapusa: – Örülök, hogy az első BEK-szereplésem során sikerült helytállnom. Nagyon boldog vagyok. Az utolsó percekre viszont alig emlékszem vissza, a fejemet eltalálta a labda, valószí­nűleg kisebb agyrázkódást szenvedtem.

Nyilas Elek, az FTC középpályása: – Nagyon örülök, hogy sikerült teljesí­tenünk az elvárásokat. Úgy érzem, szép sikert szereztünk a magyar labdarúgásnak.

*

*

Lisztes Krisztián, a Ferencváros középpályása: – Könnyű ellenfelet itt már nem kaphattunk. A Grasshoppers ellen kezdünk idegenben. Úgy érzem, azon a mérkőzésen van esélyünk. Óriási élmény lesz az Ajax és a Real ellen játszani.

Kecskés Zoltán, a Ferencváros középpályása: – A svájciaknak kifejezetten örülök, a Real Madrid sem annyira rossz nekünk. Csak az Ajaxot kerültük volna el. Ha a kiemeltek közül választani lehetett volna, én inkább a Szpartak Moszkvát és a Nantes-ot láttam volna szí­vesebben a csoportunkban. Szerintem a harmadik helyet elcsí­pjük.

Goran Kopunovic, a Ferencváros csatára: – A sorsolás előtt azt mondtam, hogy a Juventust, a Real Madridot és a Grasshopperst kapjuk. Csak egyben tévedtem. A Juventus helyett az Ajax jutott nekünk. Nem kell aggódni, mert nincs nagy tudásbeli különbség a csapatok között. Szerintem az Ajax mögött másodikok leszünk és továbbjutunk

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzőjének véleménye a sorsolásról: – Egyrészt örülnünk kell, hogy két ilyen patinás csapat, mint az Ajax és a Real Madrid lesz az ellenfelünk. Másrészt, kicsit pechesek vagyunk, hogy a jók közül is a legjobbakat fogtuk ki. Persze, el kell ismerni, most már akkor sem kaphattunk volna könnyű csapatot, ha válogathattunk volna. Remélem, az Anderlecht elleni továbbjutás egészséges önbizalmat adott a fiúknak, s erőnkhöz képest helyt tudunk állni. Úgy érzem, az Ajax és a Real játéktudását tekintve kiemelkedik a csoportból, s mi a svájciakkal körülbelül egy szinten vagyunk. Azt hiszem, az Üllői úton még az Ajaxnak is meg kell majd izzadnia, és sok függ a csapatok idegenbeli szereplésétől is.

2 hozzászólás a(z) 1995.VIII.23. BL selejtező, Ferencváros – RSC Anderlecht 1-1 bejegyzéshez

  • Hihetetlen élmény volt, de még ma is lúdbőröztető … akkor egy pillanatig azt hittük, hogy végre visszakerülünk oda, ahol vagy 60-70 éven át volt a helyünk: Európa (a világ) legszűkebb elitjébe! Azután rövid időn belül minden másként alakult .. 😡 😥

  • Csodálatos élmény volt élőben is és ,amikor noztalgiázom ezt az összefoglalót mindig megnézem.
    Remélem jövő ősszel hasonló szép pillanatokban lesz részünk!

    Hajrá Fradi!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső