1995.XI.22. BL csoportkör, Ferencváros – Grasshoppers 3-3

Két azonos képességű gárda osztozkodott meg a ponton.


Novák Dezső: – Bár a továbbjutásra kevés az esélyünk, azért ennek a mérkőzésnek is van még tétje számunkra. Nem mindegy, hogy csapatom milyen eredménnyel búcsúzik a Bajnokok Ligájának idei küzdelmeitől. Emelt fővel szeretnénk búcsúzni, de akkor sem kell szégyenkeznünk, ha netán szerdán kikapunk. Nagyszerű közönségünk is megérdemli, hogy jó eredményt érjünk el. Véleményem szerint ez a mérkőzés is háromesélyes.

*

TFU_20000100_Trb_BL - 0017Szerda este – csakúgy, mint az öreg kontinens hét más városában – az Üllői úton is labdarúgó Bajnokok Ligája-csatát láthatott a magyar publikum, amely egyszersmind utoljára üdvözölhette csoporttalálkozón kedvenceit, a ferencvárosi futballistákat. A rivális az a svájci Grasshopper-Club volt, amelyet szeptemberben Zürichben 3-0-ra vert Novák Dezső vezetőedző legénysége. A hétfői jelentős havazásnak nyoma sem volt a gyepen, bár az látszott, a kemény füvön nem lesz egyszerű a labdával való bánás.

A svájci együttesben – hosszas sérülési időszak után – ismét kezdő szerepet kapott az argentin származású, de svájci válogatott Subiat, aki meglehetősen harcias nyilatkozatokat adott Budapestre érkezte után. A két gárda megegyezett abban, hogy a korábbi, a 4. fordulóban egyaránt egy-egy pontot szerzett hazai környezetben. A magyar bajnok a Real Madriddal játszott 1-1-et, a svájciak pedig gólnélküli döntetlennel vétették észre magukat az Ajax Amsterdam ellenében.

Amikor a dán játékvezető, Nielsen a sí­pjába fújt, a kifejezetten hideg időben, mintegy 15 ezer néző előtt kezdett a két bajnokcsapat.

Bajnokok Ligája, D-csoport, 5. forduló:

Ferencváros – Grasshopper-Club (svájci) 3-3 (2-1)
Üllői út, 14.864 néző, V: Nielsen (dán)

Ferencváros: Hajdu – Hrutka – Szűcs M., Kuznyecov, Keller – Nyilas, Albert (Nagy Zs. 66.), Lisztes, Kecskés (Vincze O. 66.) – Kopunovic (Zavadszky 83.), Kuntic

Grasshopper-Club: Foletti – Haas, Vega, Gren, Gamperle – Lombardo, Geiger, Koller, Comisetti – Subiat, Ibrahim (Magnin 88.)

Gól: Albert (21.), Lisztes (26.), Nyilas (86. – 11-esből) illetve Subiat (22.), Comisetti (47.), Ibrahim (64.)
Sárga lap: Koller (58.), Haas (63.), Geiger (73.)
Jók: Kuntic, Nyilas, Lisztes illetve Haas, Vega, Lombardo, Ibrahim, Comisetti

TFU_20000100_Trb_BL - 0006-19951122

Albert gólja

Az összecsapás legelején meglepetésre nem a Ferencváros kezdett rohamozni, hanem a svájci együttes vezetett – nem igazán veszélyes – akciókat. Aztán magukhoz tértek a zöld-fehérek, egyre többször merészkedtek az ellenfél térfelére. Kopunovic a 8. percben már a kapuba talált, de Nielsen játékvezető – les miatt – érvénytelení­tette a találatot. A 21. percig nem történt semmi emlí­tésre méltó, akkor azonban – kicsit váratlanul – megszerezte a vezetést a Ferencváros. A gól hasonlóképpen esett, mint a Real Madrid elleni hazai találkozón: Nyilas adott be jobbról, Albert volt eredményes. A hazaiak középpályása ezúttal azonban nem lábbal talált a kapuba, hanem fejjel, mégpedig úgy, hogy Foletti kapus lábát érintve csorgott a jobb sarokba a labda (1-0). A zürichieknek mindössze egy perc kellett az egyenlí­téshez. Lombardo robogott el a jobb szélen, középre adott, és Subiat 5 m-ről a hálóba bólintott (1-1). A válogatott csatár ezzel klubja első Bajnokok Ligája-találatát érte el, hiszen a Grasshoppers először szerepel a pontvadászatban, és első négy mérkőzésén egyetlenegyszer sem tudott a kapuba találni. A Ferencváros nem roppant össze, óriási lelkesedéssel már a 26. percben megszerezte második gólját: Kuntic passzolt Liszteshez, s a fiatal középpályás 12 m-ről a kapu jobb oldalába lőtt (2-1). A 36. percben Comisetti balról adott be, Ibrahim körülbelül fél méterrel fejelt a bal sarok mellé.

19951122-grasshoppers-lisztesA Grasshoppers jött ki elszántabban a második félidőre, egy perc alatt már a második szögletüket rúghatták a svájciak. A 47. percben Gren cselezgetett, majd Comisetti fejére varázsolta a labdát, s miközben Hajdu leragadt, a vendégek középpályása 8 m-ről a kapuba fejelt (2-2). A gól után is a vendégek játszottak jobban, többet birtokolták a labdát. A ferencvárosiak pontatlanul passzoltak, nem jutottak el a Grasshoppers kapujáig. A láthatóan elégedetlen közönség közben a zürichi mérkőzésen két találatot elért Vincze Ottó nevét skandálta. A 61. percben Gren csúsztatott fejese a kapu bal felső sarka fölé szállt. A harmadik találatukat is fejesből érték el a svájciak. A 64. percben Subiat csúsztatott Ibrahimhoz, s a szí­nes bőrű játékos 10 m-ről bólintott a hálóba (2-3). Novák Dezső vezetőedző időközben Kecskés helyett pályára küldte Vincze Ottót, aki a 71. percben egy lövéssel fel is hí­vta magára a figyelmet, ám ezt a veszélyt Foletti könnyedén elhárí­totta. Két perccel később ismét Vincze tüzelt, ezúttal a kapu mellé talált. Az egyenlí­tésre még futotta a zöld-fehérek erejéből. A 86. percben Nyilas tört be a 16-oson belülre, Haas buktatta őt, Nielsen pedig tizenegyest í­télt. A büntetőből a sértett a kapu bal oldalába rúgta a labdát (3-3).

Nyilas mentett pontot

Ha valaki azt hirdette a szeptemberi zürichi 90 perc után és óta, hogy a Ferencváros bizonyos fokig szerencséjének köszönheti a Svájcban szerzett három pontját, az a szerda esti első félidőben mutatott hazai forma láttán csattanós választ kapott. Jószerével mindvégig a Novák-gárda akarata érvényesült. A Szöcskéknek főként védőmunkájuk jó ellátásával kellett foglalkozniuk, nem tehettek mást, mert a zöld-fehér középpályás sor nagy kedvvel kombinált, uralta a mezőnyt. Novák azzal is ügyeset húzott, hogy Kuntic az első vonalhoz képest mintegy 5-8 m-rel hátrébb helyezkedett, zseniálisan cselezett, remekül harcolt, esélyeket készí­tett elő. A magyar gárda a svájci védelem bal oldalára mért csapásokat, hiszen Nyilas is itt próbálkozott rendszerint. Sajnálatos, hogy a vezető magyar gól után a ferencvárosiak túl sokáig ünnepeltek, Subiat í­gy gyorsan egyenlí­thetett.

Fordulás után hamar fagypontra suhintotta a Grasshoppers a hazai szurkolók karneválian forró hangulatát, hiszen újabb fejesgóllal egyenlí­tett. Ezt követően, 2-2 után az volt a kérdés, képes lesz-e feltápászkodni a Ferencváros? Mivel a svájciak ragyogóan tartották a labdát, Nováknak kockáztatnia kellett, kettős cserével ezt meg is tette. A Grasshoppers az egész második félidőben rákényszerí­tette akaratát a magyar bajnokra, amely fizikai és idegi tartalékait mozgósí­tva a hajrában kiegyenlí­tett. És ez a végeredmény teljesen jogos, két, azonos képességű gárda osztozkodott meg a ponton.

Christian Gross, a Grasshoppers mestere: – Csalódott vagyok, hiszen az utolsó pillanatban vesztettünk el két pontot. Csapatom teljesí­tménye ennek ellenére szerintem jónak értékelhető. Bár 2-4 is lehetett volna az eredmény.

Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – Én is csalódott vagyok, mert hazai környezetben három gólt rúgtunk, s nem tudtunk nyerni. A Grasshoppers jól játszott, de elkerülhető gólokat kaptunk. Azért is elkeseredett vagyok, mert a svájciak mindháromszor fejesből találtak be a kapunkba.

A “D” csoport állása:

1. Ajax 5 4 1 – 11- 1 13 pont
2. Real Madrid 5 2 1 2 9- 5 7
3. Ferencváros 5 1 2 2 9-15 5
4. Grasshoppers 5 – 2 3 3-11 2

*

NS-19951123-0203-19951122

NS-19951123-0405-19951122

*

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ