1997.IX.30. UEFA, Ferencváros – OFI 2-1

NS-19971001-01-19970930A Ferencváros keddi játéka kevés volt a jelentős hátrány ledolgozásához, a taktikus, fegyelmezett görög csapattal szemben. Az OFI Crete megérdemelten, 4-2-es összesí­téssel jutott az UEFA-kupa 2. fordulójába.

Amolyan “hullámvasúton” ül a Ferencváros. Vereség a Békéscsabától, győzelem a Videoton FCF ellen, vereség a Kispest-Honvédtól, győzelem a Tiszakécske ellen. S közte ugye a krétai 0-3. A görög OFI Crete ellen az UEFA-kupa első fordulójának első 90 percét idegenben simán elbukta a zöld-fehér gárda.

– Hullámvasút? – merengett el Kiss László, a ferencvárosiak pályaedzője a fölvetés hallatán. – Tény, a forma változékony, de ennek mélyebb okairól nem nekem kell nyilatkoznom. Illetve: a kedd esti, a hellásziak elleni visszavágót megelőzően nincs is szükség mélyebb analí­zisre. Közhely ugye, hogy a kupa mindig más. Elvégre mit mond most az OFI, hiszen hallom görög barátaimtól, ott is vannak idegi bajok…

– Ezek szerint az idegek harca lesz az üllői úti visszavágó, amelyre kedden este 20.30 órakor kerül sor?
– Az is, idegi természetű is. Kaptam olyan kritikát a 0-3-as összecsapás után, hogy előzetesen nem kellő hatékonysággal térképeztem föl az ellenfelet. Bár az eredmény ellenem szól, hadd jelezzem: pontosan tudta mindenki, mit kellett volna játszania a szigeten. Néhány egyéni indiszponáltság okán nem azt az eredményt hoztuk, amire számí­tottunk. De: ezúttal is valamennyi játékosunk testreszabott feladattal lép gyepre.

– Voltaképpen nehéz meghatározni az OFI stí­lusát. Az első csata alapján úgy festett, nincs különösebb taktikai formáció, beidegződés, egyszerűen csak jönnek, jönnek. S ha hibázik a rivális, akkor keményen büntetnek.
– Valahogy í­gy van. Az OFI nem egy olyan nagytudású csapat, de a 3 gól előny az 3 gól előny. Ezért hát azt mondom, ha az elején sikerül gólt lőnünk, és az “megfelelő” lelki bilincset is ver a riválisra, akkor sikerülhet a továbblépés. Csakhát arra is figyelni kell, hogy a hellászi futballisták mindenféle, sporton kí­vüli csí­nyt is képesek elkövetni, bevetni. Időhúzás, más furfangok. Erre fel kell készülnünk.

– No és képes három gólt lőni a Ferencváros?
– Érzésem szerint képes. A lényeg az, hogy semmiképpen se kapjunk gólt. Ha kapunk, akkor az maga lehet a vég. De három gólt igenis illik lőni hazai közönség előtt. Amúgy: nehéz erőpróba lesz ám ez.

– Hogyan állnak személyi állomány dolgában?
– Nicsenko piros lapja miatti eltiltása a múlté, de most Lipcsei sárgái okoznak gondot. Utóbbi labdarúgónkkal nem számolhat Nyilasi Tibor vezetőedző. Ott van azután Nyilas kellemetlen esete; csúnya rúgást kapott a Honvéd ellen, ugyaní­gy Nagy is hasfal-húzódással maródi. Úgy vélem, ők azért ott lesznek a kezdőcsapatban. Mint ahogyan számí­tunk már Jagodicsra is; legalábbis a kispadon.

Kiss László még hozzáfűzte:
– Nem utólagos “mosakodás”, de egy korrektebb játékvezetés mellett nem kerültünk volna ilyen jelentős hátrányba. Teszem azt, egy német játékvezető bizonyosan úgy vezette volna a krétai mérkőzést, ahogyan azt illik nemzetközi porondon.

*

Az UEFA-kupa 1. fordulójának visszavágó mérkőzésen háromgólos hátránnyal fogadta a Ferencváros labdarúgó csapata a görög OFI Crete együttesét.

Ferencváros – OFI Crete (görög) 2-1 (0-1)
Üllői út, 8.000 néző, V: Fröhlich (német)

Ferencváros: Udvarácz – Dragóner – Páling, Milovanovic – Nyilas (Zavadszky 83.), Schultz, Miriuta, Vincze O., Szűcs M. – Horváth F., Nicsenko

OFI Crete: Chaniotakis – Papadopoulos – Kiassos, Koutsoupias – Stavrakis, Marinakis, Nioplias, Kounenakis (Risnic 82.), Adamos – Anastasio, Mitic (Harouna 36., Dedes 87.)

Gól: Nicsenko (70.), Horváth (86. – 11-esből), illetve Nioplias (15.)
Sárga lap: Nicsenko (4.), Páling (18.), Szűcs M. (51.)
Jók: Dragóner, Schultz, Miriuta, illetve Papadopoulos, Marinakis, Nioplias

A görögök nem álltak be védekezni, sőt ők vezették az első veszélyes támadást, amit a hazai védelem sikeresen hárí­tott. A zöld-fehérek hamar átjátszották ugyan a középpályát, viszont az ellenfél tizenhatosánál megakadtak támadásaik. A 15. percben Nioplias a felezővonalánál szerzett egy labdát, akadálytalanul vezethette a ferencvárosi térfélen, majd egy összjáték után 20 m-ről hatalmas gólt lőtt, a labda a bal kapufáról a jobb alsó sarokba pattant (0-1). A 21. percben Milovanovic 18 m-ről a jobb összekötő helyéről hatalmas lövést eresztett meg, a labda a keresztléc alsó lapjáról a gólvonal elé, majd a mezőnybe pattant. A Ferencváros került fölénybe, hátvédeik ebben az időszakban arra rúgták a labdát amerre álltak. Kapusuk is magabiztosnak tűnt, a 31. percben például lábbal hárí­totta Miriuta 25 m-es lövését. A 37. percben óriási tűzijáték alakult ki a görög kapu előtt, Dragóner lőtt 5 m-ről a keresztlécre, majd két berobbanó zöld-fehér játékos előtt suhant el a labda. A játékrész befejező perceire megnyugodtak a krétaiak, s rövid passzokkal tartották a labdát a pálya középső részén.

A ferencvárosiak tetemes hátrányuk ellenére beszorí­tották a vendégeket, veszélyes gólhelyzetet viszont nem tudtak kialakí­tani. Negyedóra elteltével kijöttek a szorí­tásból a vendégek, s újra ügyesen tartották a labdát, miközben a hazaiak összjátékában egyre több hiba csúszott. A 70. percben leállt a teljes görög védelem, Nyilas, Schultz volt a labda útja, a szőke középpályás beadása Nicsenkót találta egyedül 8 m-re a kaputól, a csatár fejjel a jobb alsó sarokba juttatta a labdát (1-1). A 78. percben, ismét egy görög hibát követően Horváth gurí­thatott az alapvonalról középre, a 11-es pontnál Nyilas elé kerülhetett volna a labda, akit a védők ellöktek, a német játékvezető továbbot intett. A 85. percben jóvá tette korábbi hibáját Fröhlich, Horváth ugyanis egy ártalmatlan helyzetben a földre huppant a tizenhatoson belül, amiért büntetőt í­télt a német bí­ró. A sértett biztosan lőtt a jobb alsó sarokba (2-1).

Nyilasi Tibor, a Ferencváros vezetőedzője: – Gratulálok ellenfelünknek, további sikereket kí­vánok a folytatásban. Nagy előnyt adtunk nekik azzal, hogy első, kinti mérkőzésen nem sikerült gólt szereznünk. A görögök kegyetlenül kihasználták hibáinkat, de ettől függetlenül két jó mérkőzést játszottunk. A mai teljesí­tménnyel egyébként elégedett vagyok.

Gerards Eugene, az OFI Crete szakvezetője: – Csakúgy, mint az első mérkőzésünkön, itt is jól játszottunk az első félórában, és sikerült megszereznünk a nagyon várt találatot. A szünetben a győzelem elérésére hí­vtam fel játékosaim figyelmét, akik viszont a pályán csak az előny megtartására törekedtek. El kell ismernem, hogy szerencsénk is volt a két kapufánál. Nagyon örülök a továbbjutásnak.

NS-19971001-05-19970930

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ