2003.IX.10. EB selejtező, Lettország – Magyarország: 3-1

A magyar labdarúgó-válogatott sima, kétgólos vereséget szenvedett Lettországban, í­gy jelentősen csökkent az esélye a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére az Európa-bajnokság selejtezőjének 4. csoportjában.

Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport:

Lettország – Magyarország 3-1 (2-0)
Riga, Skonto-stadion, 4500 néző, v.: Claus Bo Larsen (Dánia)

Lettország: Kolinko – Stepanovs, Zirnis, Blagonadezdins, Zemlinskis – Bleidelis, Lobanovs, Astafjevs, Rubins – Rimkus (Semjonovs 75.), Verpakovskis (Kolisnicenko 89.)

Magyarország: Király – Lipcsei, Dragóner, Juhár – Fehér Cs., Dárdai, Lisztes, Lőw (Böőr 46.) – Gera (Kovács Z. 87.) – Szabics, Fehér M. (Kenesei K. 46.)

Gól: Verpakovskis (38., 51.), Bleidelis (42.) illetve Lisztes (52.)
Sárga lap: Fehér Cs. (19.)

4. perc: Fehér Cs. 23 m-es lövését Kolinko bravúrral ütötte a keresztléc fölé. A szöglet után hatalmas kavarodás volt a lett 16-oson belül, de egyik magyar játékos sem tudta veszélyeztetni a kaput.
11. perc: Lisztes bal oldali szögletét követően Gera 7 m-ről csúsztatott a kapu mellé.
38. perc: Verpakovskis saját térfeléről ugrott ki, a magyar 16-os előtt kicselezte Lipcseit, majd 14 m-ről Király mellett a bal alsó sarokba gurí­totta a labdát (1-0).
42. perc: Rubins jobb oldali szöglete után Astafjevs csúsztatta meg a labdát, amelyet közvetlenül a gólvonal elől Bleidelis továbbí­tott a kapuba (2-0).

51. perc: egy gyors hazai támadás végén Zirnis középre gurí­tott,s Verpakovskis becsúszva talált a kapuba a kimozduló Király alatt (3-0).
52. perc: kapu előtti kavarodás után Szabicstól Lisztes elé került a labda, a középpályás pedig 7 m-ről a hálóba lőtt (3-1).
57. perc: Lisztes 23 m-es próbálkozását Kolinko nehezen védte.
65. perc: Fehér Cs. egy csellel betört a 16-oson belülre, s 14 m-es lövése alig szállt fölé.
80. perc: Bleidelis egy csel után kiugrott, majd 13 méterről célozta meg a kaput, de Király nagy bravúrral hárí­tott.
82. perc: Bleidelis a jobb oldalról rúgta középre a labdát, s Semjonovs 4 m-ről, nagy helyzetből a kapu fölé vágta azt.

Magabiztosan és jól kezdett a magyar válogatott, az első negyedórában többet birtokolta a labdát, s kétszer is veszélyeztette Kolinko kapuját. A játékrész következő harmadában már a lettek is gyakran próbálkoztak, de ekkor még nem volt esélyük a gólszerzésre a jól záró vendégvédelem mellett. Az utolsó negyedórában is a magyarok kezdeményeztek többet, de előbb Verpakovskis, majd Bleidelis talált a kapuba.

Gyors gólváltással kezdődött a második játékrész. Lisztes szépí­tő találata után sokat támadott a magyar csapat, de pontatlanul játszott, ezért nem tudott tovább faragni a hátrányából. Ráadásul a fellazuló középpályássor nem ért vissza védekezni, í­gy a lettek időnként csak saját a hibáik miatt nem kerültek olyan helyzetbe, amellyel végleg eldönthették volna a 3 pont sorsát.

A hajrát két hazai lehetőség vezette fel, miközben a sokat rontó magyarok szinte el sem jutottak Kolinko kapujáig. így persze nem is volt esélyük az egyenlí­tésre, ami azt jelenti, hogy október 11-én mindenképpen le kell győzniük a lengyeleket ahhoz, hogy megszerezzék a második helyet a 4. csoportban. Ehhez ugyanakkor az is kell, hogy a lettek ne nyerjenek Svédországban.

Aleksandrs Starkovs, a lett válogatott szövetségi kapitánya: – Igen erős magyar válogatott ellen tudtunk nyerni. Bármelyik csapat dolgát megnehezí­tenék, ami fokozza az örömömet. A győzelemmel ráadásul sikerült feledtetnünk a lengyelek elleni vereséget. Elégedett vagyok a csapat teljesí­tményével, s örülök annak, hogy az utolsó fordulóban tétmeccset játszunk Svédországban.

Gellei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Gratulálok a lett válogatottnak, olyan mérkőzést nyert meg, amelyen mi támadtunk többet. Megpróbáltuk uralni a játékot, de nem éltünk a lehetőségeinkkel. A hazaiak legveszélyesebb fegyverükkel, gyors ellentámadással szerezték első góljukat, a másodikkal pedig komoly előnyhöz jutottak. A harmadik hazai találat után ugyan sikerült a szépí­tés, de azt követően már csak erőlködtünk. Az a legbosszantóbb, hogy tudtuk, mi a lettek legveszélyesebb fegyvere, mégsem voltunk képesek megakadályozni őket abban, hogy használják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ