2004.V.16. Ferencváros – MTK 2-0

A parádés gólok és a szaltók

Az ember úgy megy ki a meccsre, hogy felkészül a legrosszabbra, zsidózásra, cigányozásra, négerezésre, erre, hála istennek, nem történik semmi. Hanem azt látja, hogy a kezdés előtt egy órával már zsúfolásig tele az ajándékbolt; hogy a vendégszektor bejáratánál toporgó MTK-hí­vőket nemhogy baseballütőkkel vagy boxerekkel, még verbálisan sem inzultálják; hogy apa és fia egyenszerelésben, Fradi-mezben és -sálban, kéz a kézben baktat fel a lelátóra; hogy a nagycsaládosokat és az iskolásokat külön szektor várja; és hogy a rendőrök legfeljebb amiatt aggódhatnak, a nagy melegben beleizzadnak a rohamsisakba. Más szóval idilli a kép, mintha tényleg familiáris esemény lenne ma Magyarországon egy futballderbi. Tegnap éppenséggel az volt, azonban kiskorúak számára  mint alább kiderül  nem ajánlott a meccsre járás, a szurkolói bekiabálásokat a nyomdafesték nem tűri!

Lám, Tököli Attila szülei is eljöttek az örökrangadóra. A fiuk, a Fradi csatára pénteken ünnepelte születésnapját, de az MTK elleni bajnoki miatt szó sem lehetett arról, hogy felkeresse szeretteit, í­gy édesapja és édesanyja látogatta meg az Üllői úton. A legutóbbi vizitről aligha őriznek kellemes emlékeket: 2003. május 30-án a Ferencváros a Debrecent fogadta, sokan ünnepelni érkeztek, aztán mi lett belőle… A szülők azt mondják, rettenetes volt nézni, amint a megvadult szurkolók a játékosokra, többek közt az ő Attilájukra vadásznak, de, teszik hozzá, mindez már a múlté, és ha elfeledni nem is tudják, próbálják túltenni magukat a történteken. Különben is, Tököli Attilát most szeretik a Fradi-pályán, úgyhogy gond egy szál se. A szülinapi tortába beszúrt gyertyából viszont akad 28 is.

Ferencváros – MTK: 2-0 (1-0)
Üllői út, 5.751 néző, vezette: Szarka Zoltán (Szabó P., Szabó R.)

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Botis, Gyepes, Leandro (Szkukalek 80.) – Sowunmi (Károlyi 84.), Lipcsei, Rósa D., Penksa – Gera, Tököli
vezetőedző: Pintér Attila

MTK: Végh Z. – Pusztai, Komlósi, Juhász, Füzi Á. – Zavadszky, Vati (W. Silva 64.), Jezdimirovic (Kovács J. 78.), Rednic (Szabó O. 46.) – Rósa H. – Torghelle,
vezetőedző: Egervári Sándor

Gól: Gera (4., 61.)
Sárga lap: Sowunmi (46.) illetve Pusztai (64.)

A mai meccset remekül kezdtük, hiszen már a 4. percben vezettünk. Lipcsei adott remek labdát Gerának, csatárunk pedig hatalmas gólt lőtt a léc alá (1-0). Ez volt az örökrangadók történetének 300. ferencvárosi gólja. A vezetés után is mi irányí­tottunk, a vendégek képtelenek voltak megtartani a labdát. Elsősorban a széleken kerültünk a kék-fehér védők mögé, akik rendkí­vül bizonytalanul játszottak és rengeteget hibáztak a kapujuk előtt. Ha Végh nem védett volna válogatott formában, akkor korán eldőlhetett volna a három pont sorsa. Jellemző a mérkőzés képére, hogy a kék-fehérek a 17. percben jutottak el először a tizenhatosunkig, de Jezdimirovic távoli lövését Szűcs a léc alól tolta szögletre. Az MTK csatára Torghelle óriási csatát ví­vott Gyepessel, de ezeket a párharcokat szinte kivétel nélkül Gyepi nyerte. Elöl Gera és Tököli gyakori helycserékkel és keresztbe futásokkal zavarták össze a védőket, mí­g a jobb oldalon az ember nélkül maradt Vukmir zárkózott fel többször a támadásainkhoz. Az első félidő alapján teljesen megérdmelten vezettünk. Az utolsó percben Sowunmié volt a találkozó egyik legszebb jelenete. Lipcsei előreí­velése után 15 méterről, Véghet túlugorva csúsztatta kapura a labdát, amely sajnos centiméterekkel elkerülte a bal sarkot.

A második félidőt szakadó esőben kezdték a csapatok. A csúszós talajon nagyon sok volt az átadási hiba mindkét oldalon, ekkor jelentősen esett a szí­nvonal. Továbbra is mi irányí­tottunk és a 62. percben eldöntöttük a meccset. Sowunmi adott be a jobb oldalról és Gera előrevetődve, 6 méterről védhetetlenül fejelt a hálóba (2-0). Nem csökkentettük a nyomást, ellenfelünk továbbra sem tudta megtartani a labdát és csak egy-egy távoli lövéssel próbálkozott, ezeket azonban Szűcs magabiztosan hatástalaní­totta. Az utolsó percekben igazi örömfocit láthattak szurkolóink, az MTK játékosai másfél percig labdába sem tudtak érni. Csapatunk magabiztosan és teljesen megérdemelten nyert és továbbra is versenyben van a bajnoki cí­mért.

Nyilatkozatok:

Pintér Attila: – A mai mérkőzésen azt hiszem semleges szemmel is elmondható volt, hogy megérdemelt a győzelmünk. Végig a mi akaratunk érvényesült, és az MTK nem találta játékunk ellenszerét. Akadtak jó egyéni teljesí­tmények, de a legfontosabb az volt, hogy mindenki tette a dolgát, és csapatként működtünk. Voltak még lehetőségeink a két gólon túl is, és különösen annak örültem, hogy a játékosok nem görcsöltek be, nem nyomasztotta őket az a tudat, hogy a többi csapat eredményének birtokában csak a győzelem volt elfogadható. Nem azzal foglalkoztak, hogy hú, most nyerni kell, hanem azzal, hogy megvalósí­tsák azt, amit játékban elterveztünk. Örülök, hogy ezzel a győzelemmel ismét ott vagyunk a közvetlen élmezőnyben és jó pozí­cióból folytathatjuk a harcot az aranyéremért.

Újságí­rói kérdésre Pintér Attila cáfolta, hogy motivációban, küzdőszellemben mást nyújtana a csapat, mint tette azt az Újpest elleni mérkőzésig:

– Nem hiszem, hogy jobban küzdenének a játékosok. Korábban is küzdöttek és megpróbáltak mindent, csupán annyi történt, hogy hét meccs után valami elszakadt… Kiesett egy sor olyan kulcsjátékos eltiltás és sérülés miatt, akik nélkül a korábbi játékrendszerünket sem tudtuk játszani, és a négy védős rendszert sem. Mostanra a középpályán szerencsére megtaláltuk Rósa Dénest, aki az előrejátékban komoly pluszt tud hozzátenni a csapat teljesí­tményéhez, és ez különösen akkor döntő segí­tség, ha a széleken nem vagyunk olyan teljesí­tményekre képesek, mint korábban.

Egervári Sándor: – Gratulálok a Ferencvárosnak, megérdemelte a győzelmet. Komoly egyéni hibák után kaptuk a gólokat, sajnos az egyiket már rögtön a meccs elején. Sajnos csapatom nem emlékeztet a márciusi vagy áprilisi önmagára. Eleve szűk kerettel vágtunk neki a tavaszi idénynek, ám a szerda-szombat ritmus felőrölte a csapatomat, hiszen számos játékosomra nem számí­thattam a mai meccsen sem.

Újságí­rói kérdésre az MTK mestere beszélt csapata céljairól is:

– Az idei idényre kitűzött céljainkat már nem teljesí­thetjük, elsősorban a tisztességünkért küzdünk a hátralévő fordulókban. A csapat nevében í­gérhetem, hogy mindig győzelemre fogunk játszani. Szeretnénk még mérkőzést nyerni az idei bajnokságban, ám sajnos ez nem lesz könnyű.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.V.16. Ferencváros – MTK 2-0 bejegyzéshez

  • ftc.hu: Gera Zoltán góljaival 2-0-ra nyertünk az MTK ellen és továbbra is versenyben vagyunk a bajnoki cí­mért. Három fordulóval a vége előtt az első négy helyezett között mindössze egy pont a különbség.

    Ferencváros – MTK: 2-0 (1-0)
    Üllői út, 5.750 néző, vezette: Szarka (Szabó P., Szabó R.)

    Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Botis, Gyepes – Sowunmi (Károlyi 86.), Lipcsei, Rósa D., Leandro (Szkukalek 82.) – Gera, Tököli, Penksa

    MTK FC: Végh – Pusztai, Juhász, Komlósi, Vati (Silva 66.) – Zavadszky, Jezdimirovic (Kovács J. 79.), Rósa H., Füzi – Torghelle, Rednic (Szabó 46.)

    Gól: Gera (4., 62.)
    Sárga lap: Sowunmi (46.) illetve Pusztai (65.)

    A mai meccset remekül kezdtük, hiszen már a 4. percben vezettünk. Lipcsei adott remek labdát Gerának, csatárunk pedig hatalmas gólt lőtt a léc alá (1-0). Ez volt az örökrangadók történetének 300. ferencvárosi gólja. A vezetés után is mi irányí­tottunk, a vendégek képtelenek voltak megtartani a labdát. Elsősorban a széleken kerültünk a kék-fehér védők mögé, akik rendkí­vül bizonytalanul játszottak és rengeteget hibáztak a kapujuk előtt. Ha Végh nem védett volna válogatott formában, akkor korán eldőlhetett volna a három pont sorsa. Jellemző a mérkőzés képére, hogy a kék-fehérek a 17. percben jutottak el először a tizenhatosunkig, de Jezdimirovic távoli lövését Szűcs a léc alól tolta szögletre. Az MTK csatára Torghelle óriási csatát ví­vott Gyepessel, de ezeket a párharcokat szinte kivétel nélkül Gyepi nyerte. Elöl Gera és Tököli gyakori helycserékkel és keresztbe futásokkal zavarták össze a védőket, mí­g a jobb oldalon az ember nélkül maradt Vukmir zárkózott fel többször a támadásainkhoz. Az első félidő alapján teljesen megérdmelten vezettünk. Az utolsó percben Sowunmié volt a találkozó egyik legszebb jelenete. Lipcsei előreí­velése után 15 méterről, Véghet túlugorva csúsztatta kapura a labdát, amely sajnos centiméterekkel elkerülte a bal sarkot.

    A második félidőt szakadó esőben kezdték a csapatok. A csúszós talajon nagyon sok volt az átadási hiba mindkét oldalon, ekkor jelentősen esett a szí­nvonal. Továbbra is mi irányí­tottunk és a 62. percben eldöntöttük a meccset. Sowunmi adott be a jobb oldalról és Gera előrevetődve, 6 méterről védhetetlenül fejelt a hálóba (2-0). Nem csökkentettük a nyomást, ellenfelünk továbbra sem tudta megtartani a labdát és csak egy-egy távoli lövéssel próbálkozott, ezeket azonban Szűcs magabiztosan hatástalaní­totta. Az utolsó percekben igazi örömfocit láthattak szurkolóink, az MTK játékosai másfél percig labdába sem tudtak érni. Csapatunk magabiztosan és teljesen megérdemelten nyert és továbbra is versenyben van a bajnoki cí­mért.

  • 92
    Vége a mérkőzésnek! Megérdemelten nyertünk 2-0-ra és a listavezetővel azonos pontszámmal, csak rosszabb gólkülönbségünk miatt állunk a második helyen.
    91
    Másfél percig járattuk úgy a labdát, hogy a vendégek nem tudtak beleérni, a közönség ollézott, majd Gera renmek ütemben ugratta ki Tökölit, de a partjelző tévesen lest jelzett.
    90
    Gera tette mellel maga elé a labdát, Tökölihez passzolt, akinek 17 méteres lövése után a labda Juhász lábáról a kapu fölé pattant.
    88
    Penksa futott el a jobb oldalon, Töklihez passzolt, aki a tizenhatoson belül két védőt is elfektetett, de mielőtt lőni tudott volna Füzi szögletre mentett előle.
    86
    Újabb csere a mieinknél. Sowunmi helyett Károlyi állt be. Thomast is vastaps kí­sérte le a pályáról.
    85
    Zavadszky 18 méteres lövését Szűcs bokszolta vissza a mezőnybe.
    84
    Pusztai becsúszott, de miután nem érte el a labdát, térden rúgta Szkukaleket. Igor estében véletlenül fejbe rúgta Pusztait, aki megszédült, de folytatni tudta a játékot.
    82
    Először cseréltünk. A remekül játszó, de rúgást kapó Leandro helyett Szkukalek állt be. Leótól vastapssal búcsúztak szurkolóink.
    81
    Füzi beadása után Penksa tette haza a labdát a mögötte érkező Pusztai elől.
    79
    Cseréltek a vendégek. Jezdimirovic helyett Kovács János élete első NB I-es meccsén lép pályára.
    78
    Sowunmi buktatta Füzit, amiért a kék-fehérek jogosan kaptak szabadrúgást. Füzi azonban reklamált a játékvezetőnél, ezért mi végezhettünk el közvetett szabadrúgást a térfelünk közepéről.
    76
    Jezdimirovic az oldalvonalnál hátulról becsúszva buktatta Penksát, Marek úgy esett el, hogy jobb lábával véletlenül fejbe rúgta ellenfelét. Jezdimirovicnak felrepedt a homlokán a bőr.
    75
    Lipcsei hozta fel a labdát, Gerához passzolt, aki 17 méterről átemelte a labdát Végh fölött, de sajnos a kapu fölött is elszállt a labda.
    74
    Torghelle fordult be a tizenhatosunkon belülre, majd éles szögből lőtt, de a labda elkerülte a kapunkat.
    72
    Leandro lőtte be a labdát a kapu elé, amely a vizes füvön felpattant, de Végh í­gy is le tudta húzni Gera elől.
    71
    Vukmir adott középre a jobb oldalról, Végh elcsúszott, de Pusztai kivágta a labdát.
    69
    Juhász buktatta az egyedül kapura törő Lipcseit, de még sárga lapot sem kapott, pedig ilyen szabálytalanságért mi más meccsen kaptunk már piros lapot is. A szabadrúgást Rósa végezte el: 23 méterről centiméterekkel csavart a bal felső sarok mellé.
    67
    Rósa D. 17 méteres lövését Végh óriási bravúrral ütötte ki a jobb sarok elől.
    66
    Cseréltek a vendégek. Vati helyett Silva állt be.
    65
    Pusztai rántotta le Penksát, jogosan akpott sárga lapot.
    64
    Sowunmi tört volna előre a jobb szélen, de Komlósi belépett a labda és Thomas közé, a bí­ró továbbot intett.
    62
    Már kettővel vezetünk! Sowunmi adott be a jobb szélről és Gera előrevetődve, 6 méterről védhetetlen gólt fejelt (2-0).
    61
    Lipcsei ugratta ki Penksát, aki elperdí­tette a labdát Végh mellett, de sajnos pár centivel a bal sarok mellett is, a partjelző azonban közben lest jelzett.
    60
    Lipcsei passzolt Sowunmihoz, Thomas az ötös sarkáról a középen üresen helyezkedő Tökölihez passzolt, de Komlósi bevetődve elrúgta a labdát csatárunk elől.
    59
    Vati visszajött a pályára.
    57
    Vati ütközött Gerával, majd ráesett a vállára. Az MTK játékosát ápolni kell.
    54
    Rósa 22 méteres lövése Gyepesben akadt el.
    52
    Penksa futott el a bal szélen, Pusztait is becsapta egymegkerülős csellel, majd középre gurí­tott, de Füzi tisztázott Vukmir elől.
    50
    A szünet nélkül szakadó eső hatására nagyon csúszós lett a pálya talaja. Tököli most cserélt cipőt a kispadunknál.
    46
    Sowunmi rosszütemű becsúszás után Juhászt buktatta, amiért sárga lapot kapott.
    46
    Elkezdődött a második félidő. A vendégeknél Rednic helyére Szabó állt be. Nálunk nem volt csere.
    45
    Rósa H. 17 méteres lövését Szűcs a léc alól ütötte szögletre. A sarokrúgást azonban már nem végezték el a vendégek, mert Szarka lefújta az első félidőt.
    44
    Lipcsei í­velte előre a labdát, Sowunmi 15 méterre a kaputól magasabbra ugrott, mint a kifutó Végh, a kapus mellett elcsúsztatta a labdát, amely centiméterekkel kerülte el a bal sarkot. Nagyon szép jelenet volt, Thomas vastapsot kapott.
    42
    Torghelle tört be a tizenhatoson belülre, majd Rednichez gurí­tott hátra, aki 16 méterről, kapásból a kapu fölé lőtt.
    41
    Gyepes hozta fel a labdát, Torghelle nagy lendülettel rárontott, Gyepi egy visszahúzós csellel úgy csapta be az MTK játékosát, hogy a csatár elesett.
    39
    Gyepes szerelte nagyon szépen Torghellét, aki elesett, a játékvezető pedig helyesen továbbot intett. Az MTK csatára már sokadszor kezdett el kiabálva reklamálni, egyelőre még nem kapott lapot.
    35
    Gera 22 méteres, félmagas lövését fogta meg Végh.
    34
    Rósa passzolt két védő között Penksához, ő egyből laposan középre lőtte a labdát, amit Vati a bevetődő Gera elől rúgott el.
    32
    Gyepes gurí­totta hátra a labdát Szűcsnek, Torghelle próbálta meg elérni a labdát, de Szűcs gyorsabb volt.
    31
    Juhász emelte hátra a labdát Füzihez, akit Tököli harcosan, de szabályosan szerelt, Füzi elesett, Szarka pedig szabadrúgást adott a vendégeknek.
    30
    Eleredt az eső.
    29
    Komlósi vágta előre hosszan a labdát, amire a lesről visszalépő Torghelle próbált meg lecsapni, de Gyepes remekül helyezkedett és megelőzte a vendégek támadóját.
    26
    Pusztai bedobása után Komlósi lába alatt elgurult a labda, amire Gera csapott le. Gerzson a középen üresen futó Tökölihez passzolt, de Juhász jó ütemben lépett közbe és szerelt.
    22
    Vukmir a térfelünk közepéről indulva nagy lendülettel tört előre, de 25 méterre a kaputól Jezdimirovic egy bodicsekkel a földre vitte Dragant. A vendégek játékosa megúszta sárga lap nélkül.
    20
    Rósa D. végzett el szabadrúgást a bal oldalról, kapu elé lőtt labdáját Gyepes 5 méterről csúsztatta kapura, Véghen túljutott a labda, de Füzi a gólvonalról menteni tudott.
    17
    Jezdmirovic 18 méteres lövését Szűcs a léc alól tolta szögletre. Most jutottak el a vendégek először a tizenhatosunkig.
    16
    Penksa cselezte be magát a bal oldalról középre, 17 méterről lőtt, a labda alig kerülte el a jobb alsó sarkot.
    14
    Rósa D. próbálta meg kiugratni Gerát, de Vati az utolsó pillanatban közbelépett.
    12
    Tököli tört be a tizenhatoson belülre, majd két védő között visszagurí­totta a ladbát Leandrónak, akinek 18 méteres kapáslövését Végh óriási bravúrral, lábbal hárí­totta.
    10
    Tököli csapta be remek csellel Pusztait, de mielőtt lőni tudott volna, Komlósi elrúgta előle a labdát.
    9
    Leandro futott el lendületesen a bal szélen, ebadása után Komlósi úgy fejelte haza a labdát Véghnek, hogy a kapus csak vetődve érte el a labdát.
    7
    Sowunmi szöktette remekül Tökölit a jobb szélen, csatárunk egyből középre passzolt, de a bevetődő Gera centiméterekkel lemaradt az átadásról.
    4
    Vezetüünk!! Lipcsei ugratta ki Gerát, aki úgy vette át a labdát, hogy Komlósit is becsapta és 14 méterről a léc alá bombázott (1-0). ezzel az is eldőlt, hogy Gerzson szerezte az örökrangadók 300. gólját.
    1
    Tököli futott el a jobb szélen, középre emelt, de Gera elől Komlósi fejjel tisztázott.
    1
    Elkezdődött a mérkőzés. Mi indí­tottuk útjára a labdát.
    .
    Ebben a pillanatban jönnek ki a csapatok a pályára. A mieink zöld-fehér csí­kos mezben, zöld nadrágban és zöld sportszárban, a vendégek tiszta kékben játszanak majd.
    .
    A mai meccsen először játszunk a NIKE új labdájával, a Total90-nel.
    .
    A csapatok befejezték a melegí­tést, pár perc múlva kezdődik a mérkőzés.
    .
    Két játékosunk is jubilált a Sopron elleni idegenbeli meccsünkön. Gera Zoltán pályafutása 125., Szkukalek Igor pedig 75. bajnoki mérkőzésén lépett pályára. Mindkét játékosunknak gratulálunk és további sok sikert kí­vánunk!
    .
    Tököli Attila pénteken ünnepelte 28. születésnapját! Csatárunknak szurkolóink nevében is gratulálunk és nagyon boldog születésnapot kí­vánunk!
    .
    Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője ma ül 300. alkalommal bajnoki meccsen a kispadon. A szakvezetőnek gratulálunk és sok sikert kí­vánunk! Reméljük, a 301. meccsén ünnepli majd győzelemmel ezt a szép jubileumot!
    .
    A két csapat ma találkozik 192. alkalommal egymással, és büszkén tekinthetünk vissza az eddigi összecsapásokra, hiszen eddig mi vagyunk az eredményesebbek. Az eddigi 190 mérkőzésből 76 alkalommal nyert a Ferencváros, 42 –szer született döntetlen, mí­g az MTK 73 győzelmet aratott. Az öszesí­tett gólkülönbség 299-298 a javunkra.
    .
    Miközben a futballisták melegí­tenek, zajlik a Kommunikációs Iroda szervezésében életre hí­vott Generációk Találkozása elnevezésű rendezvénysorozat. Ma a Vasast 2-0-ra legyőző U15-ös csapat mutatkozik be szurkolóinknak. A két góllövőt, Vajda Bálintot és Kertész Gergőt külön is köszöntik.
    .
    A két csapat játékosai már a pályán melegí­tenek.
    .
    Csapatunkból Dragóner Attila és Adem Kapic három sárga lap miatt nem játszhat. Dragit Gyepes Gábor pótolja a védelem közepén, Kapic helyén Rósa játszik majd. A mieink<="" b="">összeállí­tásban kezdenek. A kispadon Udvarácz, Balog, Takács, Bognár, Szkukalek, Károlyi és Sasu vár bevetésre.
    .
    Egy régi hagyomány felelevení­téseként előmérkőzésre került sor. U15-ös csapatunk a stadionban játszotta le bajnoki meccsét a Vasas ellen. Fiataljaink Vajda Bálint és Kertész Gergő góljaival 2-0-ra nyertek. Fiataljainknak gratulálunk! A gárda edzője egykori játékosunk, Takács László, “Taki”.
    .
    Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik csapatunk utolsó előtti hazai mérkőzése ebben a bajnokságban. Az ellenfél az örökrangadón az MTK.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ