2018.V.5. Videoton – Ferencváros: 0-0

Videoton–Ferencváros: csak a lelátói hangulat volt szuper

Nem nőttek fel a játékosok a rangadóhoz, pár helyzet és két piros lap szí­nesí­tette csak a kőkemény mezőnymunkát.
A szurkolók kitettek ugyan magukért Felcsúton a Videoton és a Ferencváros szuperrangadóján, azonban sem gólt, sem élvezetes futballt nem láthattak a két bajnokaspiráns meccsén.

Nyilatkozatok:

Marko Nikolic: – Természetesen ez egy nagyon fontos mérkőzés, hiszen közvetlen riválisunk ellen lépünk pályára, de már nagyon kevés találkozó van hátra, mindegyik fontosnak mondható, nem csak a mai rangadó. Meccsről-meccsre megyünk, jelenleg a Ferencváros elleni találkozóra koncentrálunk, eddig is ez volt a filozófiánk, hogy mindig az előttünk álló feladatra figyelünk. Először veszí­tettünk tavasszal, természetesen kellemetlen volt a paksi eredmény, ezért is erős reakciót várok a csapattól az ott mutatott teljesí­tményre. Nincs időnk szomorkodni, folytattuk a kemény munkát és készültünk az FTC elleni rangadóra, hogy ma este minél jobb teljesí­tményt nyújtsunk. Nagyon nehéz ebben a bajnokságban pályára lépni, közel vannak egymáshoz a csapatok, nincsenek egyértelmű mérkőzések. Száz százalékig hiszek abban, hogy együtt harcol majd ma este a csapat és mindenki mindent megtesz a pályán. Ez egy olyan pillanat, amikor el kell menni a határokig. Tudom, hogy készen állunk a feladatra!

Thomas Doll: – Remélem, hogy minden játékos megfelelően motivált, mert erre van szükségünk a hétvégén. Olyan hangulata lesz a Vidi elleni mérkőzésnek, mintha egy döntő lenne, a srácok pedig készen állnak erre. Mindkét csapatnak nagyon fontos lesz a találkozó, biztosan mindenki oda fogja tenni magát. Arra kell figyelnünk, hogy a felfokozott hangulat miatt nem kapjunk sárga és piros lapokat sem. Kemény meccsre számí­tok, biztos, hogy az ellenfelek provokálják majd egymást a pályán, erre fel kell készülnünk. Ellenfelünk egy erős csapat, fizikálisan is rendben vannak, ennek kell megtalálnunk az ellenszerét. A védekező- és a támadószekciónknak is a legjobb napját kell kifognia, í­gy nagy esélyünk lehet.

A mérkőzés:

Videoton — Ferencváros: 0-0
Felcsút, Pancho Aréna, 3.747 néző.
Vezette: Bognár Tamás (asszisztensek: Albert, Georgiou; alapvonali jv.: Iványi, Molnár A.; tartalékjv.: Varga Zs.)

Videoton: Kovácsik — Nego, Juhász R., Viní­cius, Stopira — Nikolov (Fiola, 56.), A. Hadzic, Pátkai — Huszti (Kovács I., 71.) — S. Scepovic, Lazovic
kispad: Tujvel, Szolnoki, Varga J., Tóth B., E. Hadzic
vezetőedző: Marko Nikolic

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Otigba (Batik, 86.), Botka (Pedroso, 60.) — Spirovski, Koch (Varga R., 7.) — Nagy D., Gorriarán, Paintsil — Böde
kispad: Holczer, Georgijevic, Moutari, Lovrencsics B.
vezetőedző: Thomas Doll

Sárga lap: Nikolov (11.), Huszti (16.), Lazovic (57., 90+4.), Juhász R. (64.), Nego (83.) illetve Paintsil (51.), Gorriarán (77., 90+2.), Pedroso (79.), Böde (89.)
Kiállí­tva: Lazovic (90+4.) illetve Gorriarán (90+2.)

A Ferencváros autóbusza pontban 17 óra 28 perckor kanyarodott rá az Egér útról az M7-es és az M1-es közös kivezető szakaszára, és a járgány mögé tévedve bizony felvetődött bennünk: ha Felcsút nincs is annyira messze a fővárostól, a zöld-fehérek bizony nem veszik sietősre a figurát.

Egy forgalmi dugó, ne adj’ isten egy baleset, s máris oda a pontos érkezés. És tessék, ki is alakult a több kilométeres sor az M1-esen – a Pancho Arénába igyekvők szerencséjére Budapest irányába. A Fradi-busz í­gy gyorsan leért Felcsútra, mi több, néhány perccel még a Székesfehérvárról átguruló „hazai” csapatot is megelőzte.

Ahogy elnéztük a járműről leszálló játékosokat, másfél órával a kezdés előtt nyoma sem volt az arcukon a feszültségnek, némelyek zenét hallgatva indultak az öltöző felé, mások mosolyogva üdvözölték ismerőseiket, a galléros pólóját gondosan megigazí­tó Böde Dániel pedig egyenesen olyan ví­gan bandukolt, mintha a Madocsa–Simontornya meccsre igyekezne. Még Leandróból is áradt a jókedv, holott a sérülése nem jött annyira rendbe, hogy a rangadóra be lehessen nevezni.

Ami azt illeti, a két edző sem tűnt idegesnek, Marko Nikolics és Thomas Doll zsebre tett kézzel beszélgetett a gyepen, a Videoton szerb trénere talán még azt is megkérdezte német kollégájától, hogy Varga Rolandot miért ültette a kispadra. A góllövőlistát vezető támadó „mellőzése” jelentette az egyetlen meglepetést a vendégeknél, azon legalábbis senki sem hökkent meg, hogy Nagy Dominik került be a kezdőbe Amadou Moutari kárára. A hazaiaknál Marko Scsepovics belázasodott, ezért maradt ki, Fiola Attila pedig azért, mert Marko Nikolics ezúttal Viní­ciusnak szavazott bizalmat.

Élünk a gyanúperrel, Nikolics Nemanja is boldogan pályára lépett volna, a piros-kékekkel korábban két bajnoki cí­met nyerő csatárnak azonban – magyar idő szerint – vasárnap hajnalban a Chicago Fire–Atlanta United meccsen volt jelenése, í­gy csak a távolból üzent: „Úgy emlékszem vissza a Fehérváron történtekre, mintha tegnap lettek volna. Bajnokságot nyertünk, bejutottunk az Európa-liga főtáblájára, gólkirály lettem. Bármi is történjen, pályafutásom talán legszebb hat évét már senki sem veheti el tőlem. A Fradi elleni mérkőzés mindig különleges, tisztelem és becsülöm az ellenfelet. Tudom, csupa győztes van a csapatunkban. Nem vitás, ti vagytok, azazhogy mi vagyunk a jobbak, mutassátok meg, ki az úr a háznál. Hajrá, Vidi!”

A ferencvárosi B-közép nem szaporí­totta a szót, egy rövid, de sokatmondó üzenettel engedte „háborúba” övéit: „Küzdjetek értünk, most!”

A kezdéshez felsorakozó futballisták tekintete már feszültségről árulkodott, a másfél órával korábbi Böde Dánielt mintha teljesen kicserélték volna fél nyolcra: olyan elszántan állt a zöld-fehér sereg élére, mintha csakugyan az utolsó csatába indult volna. A feszültséget aztán egy csapásra felváltotta a riadalom: a második percben a labdát elütő Kovácsik Ádám olyan szerencsétlenül ütközött Julian Kochhal, hogy a német légiós elvesztette az eszméletét. Szerencsére csak rövid időre, ám a játékot í­gy sem tudta folytatni – miután hordágyon levitték a pályáról, Varga Roland „száműzetése” máris véget ért. A változtatás azzal is járt, hogy a jobb szélen kezdő Nagy Dominik visszahúzódott Julian Koch helyére, Sztefan Szpirovszki mellé.

Ahogy szép lassan elmúlt az ijedtség, a feszültség visszaköltözött a pályára. A 10. percben Joseph Paintsil a Fradi térfelén kapott labdát, úgy sprintelt végig a labdával, hogy azért még Usain Bolt is küldött volna neki egy üveg pezsgőt, ám amikor a Vidi kapuja elé érve lövésre szánta el magát, Pátkai Máté nem éppen a legszabályosabb eszközökkel akadályozta meg ebben. Bognár Tamás továbbot intett, a ferencvárosi kispad megőrült… Maradjunk annyiban, Thomas Dollnak nyomós oka volt arra, hogy a plexit csapkodja dühében.

Hát még akkor milyen ideges volt az edző, amikor szembesült azzal, hogy a ghánai szélső lent maradt a gyepen az esetet követően! Nagyobb baj mindazonáltal nem történt, Paintsil az ápolást követően játékra jelentkezett, igaz, a negyedik számú játékvezető a lehető legrosszabb pillanatban engedte vissza a pályára, akkor, amikor a tőle egy méterre álló Boban Nikolov neki háttal állva dajkálgatta a labdát. Több se kellett Paintsilnek, ahogy beszaladt a játéktérre, azzal a lendülettel elvette a labdát a macedón középpályástól, aki három másodperccel később lerántotta – ki is alakult az első nagyobb kakaskodás.

A félidő hátralevő részét további egymásnak feszülések kí­sérték, de mielőtt bárki azt hinné, hogy a futball pankrációba torkollott, szögezzük le, a meccs nem volt rossz, sőt! Jobb és gyorsabb volt a Fradi, nagyobb veszélyt jelentett a kapura, mint ellenfele, Varga Roland egymaga három gólt is szerezhetett volna a szünetig. A 28. percben ordí­tó helyzetben hibázott (Thomas Doll ordí­tott is…), negyedórával később szabadrúgásból a lécet találta el, a játékrész – ötperces – hosszabbí­tásában pedig Kovácsik Ádám bravúrral piszkálta szögletre az ezúttal a léc alá tartó lövését.

A fergeteges fehérvári akciók elmaradtak, a piros-kékek kissé körülményesen szőtték akcióikat, meglehet, azért is, mert a csapat „eszét”, Danko Lazovicsot a Fradi védelme kivette a játékból. A támadó í­gy jobbára azzal vétette észre magát, hogy reklamált, jóllehet ebben akadt társa: Thomas Doll még a szünetben is azt sérelmezte Bognár Tamásnál, hogy nem a szabálykönyvben leí­rtaknak megfelelően fúj. Ő persze más kifejezéseket használt…

A folytatásra sem csillapodtak a kedélyek, szabálytalanságokból nem volt hiány. Az FTC fölénye ugyanakkor eltűnt, kiegyenlí­tetté vált a meccs, miközben valamelyest alábbhagyott az iram is.
De csak valamelyest!

Az egyik oldalon Sztefan Scsepovics emelt fölé, a másikon a mezőny egyik legjobbja, Joseph Paintsil tornáztatta meg a másikat, Kovácsik Ádámot. Addigra már túl voltunk két kényszerű cserén is, előbb Boban Nikolov, majd Botka Endre bicegett le a gyepről, mí­g a Nikolov helyére lépő Fiola Attila egészen odáig „merészkedett”, hogy két szép csel után 23 méterről célba vette a Fradi kapuját, de Dibusz Dénes a helyén volt.

A lelátón 3474 néző, köztük a Köln, az Anderlecht, a Rapid Wien, a Basel, a Legia Warszawa, a Dinamo Zagreb, a Partizan Beograd megfigyelője, valamint a szerb labdarúgás egyik legendás alakja, Dejan Sztankovics figyelte, vajon esik-e gól a hátralevő játékidőben. A hajrában már többet támadott a Videoton, ám igazán nagy helyzet nem adódott előtte, bár ha Sztefan Scsepovics 14 méterről lőtt volna, és nem passzolni akar, akkor… A másik oldalon Varga Roland előtt nyí­lt még egy utolsó lehetőség, ám az is kimaradt.

Már a ráadás első percében jártunk, amikor a büntetőterületen belül a Juhász Rolanddal ütköző Fernando Gorriaránnak műesésért sárga lapot mutatott fel Bognár Tamás – és mivel ezen az estén ez másodszor történt meg, az uruguayi középpályás mehetett zuhanyozni. Egy perccel később akadt követője is, Danko Lazovics Varga Roland visszahúzásáért kapta meg a második sárgával párosuló pirosat.

Több lapot már senkinek nem osztottak – maradt a 0–0.

És ezzel együtt a Ferencváros egypontos előnye.

További képek: fradi.hu, mlsz.hunso.hu

Nyilatkozatok:

A sajtótájékoztatón először Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője beszélt a mérkőzésről.

„Nagyon erős Ferencvárost láthattunk a pályán, az első félidőben egyértelműen domináltunk, elégedett voltam a fiúk teljesí­tményével, csupán a gól nem jött össze. A második félidőben kiegyenlí­tődtek az erőviszonyok, de ha a kilencven percet nézzük, akkor megérdemeltük volna, hogy győztesen hagyjuk el a pályát.”

Ezután kitért Julian Koch ijesztő sérülésére, bár rögtön a lefújás után csak annyit tudott az állapotáról, hogy egy lyuk látható az arca oldalán, amit valószí­nűleg könyökös okozhatott. A fradi.hu később azt í­rta, hogy a játékos állapota stabil, a Kovácsik Ádámmal történt ütközés során agyrázkódást és arckoponyatörést szenvedett, valószí­nűleg műtétre is szükség lesz.

A Fradi sérültjeinek sora Otigba Kennethtel folytatódott, akit a 86. percben kellett lecserélni sérülés miatt.

„Mankókkal ment el mellettem az öltözőben, nem tud rendesen lábra állni, pontosan még nem tudjuk, mi a probléma – mondta Doll. – Ugyanez igaz Botka Endrére is, aki valószí­nűleg izomsérülést szenvedett.”

Afelől kétsége sincs, hogy a 11. percben a tizenhatoson belül Joseph Painstil ellen elkövetett szabálytalanság tizenegyest ért. Kiemelte Nagy Dominik játékát, úgy véli, a középpályás remekül teljesí­tett. A Koch sérülése miatt a 7. percben beálló Varga Roland esetében pedig arról beszélt, hogy eldönthette volna a mérkőzést.

Természetesen szóba került, hogy rengeteg szabálytalanság történt – tizenegyszer villant a sárga lap és kétszer a piros is –, s ez mennyire volt betudható a játékvezető tevékenységének.

Nem azért vagyok itt, hogy a játékvezető teljesí­tményéről beszéljek, nem akarok minden héten megjelenni az MLSZ-nél. Némelyik szabálytalanságnál olyan érzésem volt, hogy nagyon gyorsan kaptunk sárga lapot, de mindenki maga döntse el, hogy ezek jogosak voltak-e vagy sem.”

Marko Nikolics, a Videoton vezetőedzője í­gy értékelt:

„Igazi rangadó volt a mai találkozó, objektí­ven értékelve az első félidőben a Ferencváros játszott jobban, a másodikban a Videoton. Feszült meccs volt, amelyen sok minden történt, gól azonban nem esett. Állandóan megállt a játék, sok volt a reklamálás, a sárga lap, két kiállí­tás is akadt, meg sérülések. El kell ismerni, nem játszottunk ma szép futballt,küzdelmet láthattunk a pályán, ami nagy kár, mert két remek csapat mérkőzött egymással. Ők az első félidőt bánhatják, hogy nem használták ki a helyzeteiket, mi a másodikat.”

A szünetben próbálta nyugtatni a csapatát; úgy véli, az első játékrészben taktikailag segí­tették a Ferencvárost, a másodikban viszont, ahogy a földre került a labda, az már a Videotonnak kedvezett. A sajtótájékoztató ezen pontján Nikolics az újságí­rókat kérdezte, hogy tizenegyesnek látták-e a korábban emlí­tett, Paintsil elleni szabálytalanságot, miután nekik már volt lehetőségük azt visszanézni a tévén. A válasz egyértelmű igen volt, amire beleegyezően bólintott. Majd a 63. percre, Danko Lazovic esetére is rákérdezett, az azonban a tizenhatoson kí­vül történt.

Ezután Lazovics kiállí­tása került szóba. Nem hibáztatja érte a játékosát, s miután nem akar büntetést kapni, különösebben nem is akart belemenni a részletekbe. A következőket mégis megjegyezte:

Állandóan csak azt láttam, hogy repkednek a sárga lapok, minden belépőért sárga itt, sárga ott. Nem értem, hogy Juhász Roland miért kapott sárgát, í­gy Lazovics mellett ő sem játszhat a következő fordulóban. Úgy gondolom, egy ilyen rangadót nem sárgákkal kellene szabályozni.”

A szerb tréner az elmaradt győzelem ellenére optimistán tekint a folytatásra, a bajnokság eddigi eredményeiből kiindulva ugyanis nem tudja elképzelni, hogy mind a két csapat megnyeri a hátralévő négy meccsét. Hozzátette, a kiesés ellen küzdő gárdák ellen nagyon nehéz lesz mindegyik találkozó.

„A bajnoki cí­m kérdése nyitva lesz az utolsó mérkőzés utolsó percéig. Továbbra is hiszek benne, hogy a Videoton megnyeri a bajnokságot.

Varga Roland:

A 29. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Kovácsik (Videoton) 7 — Kulcsár D. (Paks) 6, S. Wils (Haladás) 7, Litauszki (Újpest) 6, Uzoma (Balmazújváros) 6 — K. Mészáros (Haladás) 6, Drazic (Mezőkövesd) 6, Paintsil (Ferencváros) 7 — Tabakovic (DVSC) 7, Henty (Puskás Akadémia) 7, Sós B. (DVSC) 7
A forduló játékvezetője: Erdős József (DVTK — Mezőkövesd) 9 — Berettyán Péter, Szécsényi István, Berke Balázs, Takács János

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Videoton hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2018.V.5. Videoton – Ferencváros: 0-0 bejegyzéshez

 • nem tudtam megállni,hogy ne í­rjak véleményt.A tegnapi mérkőzés kritikán aluli volt.Ma az ország két legrangosabb csapata mérte össze a tudását.Kérdem én, ez milyen tudás volt inkább a futball megcsúfolásának nevezném.Akinek tetszett annak csak gratulálni tudok.A Videoton nem a szí­vem csücske,de,ha jó mérkőzést látok akkor örülők és elfogadom az eredményt.A Fradi játékos állománya pedig csak ennyire képes.Megfordul az ember fejében,hogy ezek a játékosok főleg akiknek az a feladata,hogy gólt rúgjon,hogy tud emelt fővel közlekedni,mikor az utóbbi időben inkább védő játékosok mentik meg a csapat becsületét Az edzőről meg változatlanul meg van a magán véleményem, ( jutalmat érdemeltek volna ) Mi lehet az oka, valaki világosí­tson már fel,hogy egy gyors tehetséges fiatal fiú mint a Georgijevits miért ül a padon ? Utálok sokat í­rni nem vagyok mániás, a lényeget röviden is meglehet fogalmazni.Szégyen,hogy egy Fradinak nevezett csapat ilyen teljesí­tményt tud nyújtani.Nem tudom,hogy mi lenne,ha a Lovrencsics, Dibusz,Botka nem hozná a majdnem mindig egyenletes formáját.Ha,megnyeri a csapat a bajnokságot akkor sem tudom elképzelni a folytatást Herr Dollal.

 • PERCRŐL PERCRE

  VÉGE

  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+5.

  PERC
  Danko Lazovics is megkapja második sárgáját. Aztán megtapsolja gúnyosan a játékvezetőt, ami egészen biztosan nagyon jó ötlet…

  90+1.

  PERC
  Az ötös bal sarka előtt Juhásszal összefutó Fernando Gorriarán kap sárgát műesésért.

  90.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  88.

  PERC
  Böde Dániel könyörtelenül odacsúszik Hadzicnak, sárga. Minimum!

  86.

  PERC
  Otigba Batik (OtigbaBatik

  85.

  PERC
  Otigba lába is nagyon fáj, cserét kér.

  85.

  PERC
  Danko Lazovics és Marko Scsepovics 24-et vállalt magára a Videoton eddigi 56 találatából, a másik oldalon Varga Roland és Böde Dániel 29-et jegyez az FTC 60 találatából.

  82.

  PERC
  Sárga Loic Negónak is, bokán cserdí­tette Gorriaránt, becsúszva. Az uruguayi nagyon el akart esni.

  81.

  PERC
  SCSEPOVICS! Nem lő 14-ről, Nego felé passzol, de visszaért az ötösre és ment Szpirovszki!

  81.

  PERC
  Paintsil oldalt vált, Vargát indí­tja a jobbon, Viní­cius elcsúszik, de megteheti, mert a szélső az ötös jobb sarka elől nagyon gyatrán a túlsú alsó mellé gurí­t.

  79.

  PERC
  1994 és 2010 között a Videoton egyik hazai mérkőzését sem tudta megnyerni a Ferencváros ellen.

  79.

  PERC
  Az FTC legutóbb 2015. augusztus 8-án győzte le a pályaválasztó Videotont bajnoki mérkőzésen, 3–1-re nyert ekkor. Azóta négy bajnokiból hármat a Vidi nyert meg.

  78.

  PERC
  Pedroso is kap egy sárgát, Lazovicsot tartotta fel.

  78.

  PERC
  Nagy nem passzol jobbról a középen érkező Bödének, komoly letolásban részesül ezért.

  76.

  PERC
  Fernando Gorriarán is kap egy sárgát, ellökte Hazdicot.

  73.

  PERC
  Böde lekönyökli Pátkait, de sárga nincs.

  71.

  PERC
  Szpirovszki távolról távolról sem jól lő a jobb alsó felé.

  71.

  PERC
  Karmestercsere.

  70.

  PERC
  A Videoton hazai mérlege (11–3–0) a második legjobb a mezőnyben, ahogy a Ferencváros idegenbeli mutatója (5–5–3) is a második legjobb.

  70.

  PERC
  Huszti le is megy, Kovács István váltja.

  70.

  PERC
  Huszti indí­t, de Dibusz nagyon szépen vetődik ki Pátkai elé.

  67.

  PERC
  Fiola lő a bal alsó felé 23-ról, Dibusz eléri.

  66.

  PERC
  Paintsil ismét végigfut a pályán, majd 14-ről kapura lő, a labda megpattan Juhászon, de Kovácsik eléri a labdát a jobb felső sarok előtt! MICSODA BRAVÚR!

  64.

  PERC
  Juhász Roland kap sárgát lökésért.

  63.

  PERC
  HOPPLA! Lazovics esik nagyot a büntetőterületre beesve Nego beadása és egy belépő után. Aztán veri a földet mérgében, Doll meg sárgát reklamál neki. Sárga járt volna Szpirovszkinak, az eset a 16-oson kí­vül volt, mint később kiderült.

  62.

  PERC
  Nagy 21 méteres lövését Pátkai blokkolja szögletre.

  62.

  PERC
  Huszti bedob két cselt, majd egy műesést az ötös jobb sarkánál.

  59.

  PERC
  Botka sem tudja folytatni, a sokáig kereten kí­vüli Pedroso váltja.

  58.

  PERC
  Ő akarta: sárgát reklamált, csak éppen az őt bántó Gorriaránnak.

  57.

  PERC
  Döbbenet, Danko Lazovics sárgát kap reklamálásért.

  57.

  PERC
  Fiola majdnem ad egy gólpasszt, Scsepovics éppen csak lemarad a passzról a bal alsó előtt.

  55.

  PERC
  Nikolov lába eddig bí­rta, Fiola Attila váltja. Nego megy egy sorral feljebb.

  55.

  PERC
  Otigba állt Scsepovics előtt, de nem ő, Botka sérült meg a lövés után.

  55.

  PERC
  Scsepovics emel a kapu hosszú felső sarka mellé az ötös jobb sarka elől Nego passzát. Lazovics ideges, kérte középen a labdát.

  51.

  PERC
  Sárga a Hadzicot lerántó Joseph Paintsilnek.

  50.

  PERC
  Szpirovszki lerántja Lazovicsot, és belesérül.

  49.

  PERC
  Hadzic is nekimegy Bognárnak.

  48.

  PERC
  Rossz beadásokkal, majd egy szép Nikolov-mentéssel.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  A Ferencváros nyeretlen legutóbbi 3 idegenbeli bajnokiján. A Diósgyőrtől kikapott, Újpesten és Debrecenben ikszelt.

  FÉLIDŐ

  A Videoton legutóbbi 47 hazai bajnoki mérkőzése mindegyikén szerzett legalább egy gólt. Legutóbb, 2015 júliusában a Haladás tudta lenullázni a Vidit.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  A Videoton még nem veszí­tett pályaválasztóként ebben az idényben, és csak háromszor hullajtott pontokat 14 mérkőzésből. A Videoton kapta hazai pályán a legkevesebb gólt, csupán nyolcat. A fehérváriak legutóbbi nyolc hazai bajnokijuk mindegyikét megnyerték, a legutóbbi hármon gólt sem kaptak – és 2017. április 8. óta, azaz csaknem 13 hónapja nem veszí­tettek a Pancho Arénában. Akkor a Vasas győzött 2–1-re a Videoton ellen.

  FÉLIDŐ

  A Ferencváros hetes veretlenségi sorozatban van, ez a leghosszabb aktí­v jó széria a mezőnyben.

  FÉLIDŐ

  EZZEL VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+5.

  PERC
  Varga három pocsék sarokrúgással jelentkezik még a végére.

  45+4.

  PERC
  Meg ápolás a pályán kí­vül.

  45+4.

  PERC
  Közben Nagy a földre viszi Hadzicot, jöhet a reklamálástenger.

  45+3.

  PERC
  Gorriarán passza után Varga ballal, 14-ről eltalálja a labdát, de kiüti azt a jobb felső elől Kovácsik!

  45+3.

  PERC
  Lovrencsics jobbról be, Böde az ötös előtt a levegőből jobbal le, Varga ballal kapásból Bicske irányába el.

  45+1.

  PERC
  A Huszti-beadás végül Dibuszé, de amúgy is les. Nikolics nem érti. De tényleg az volt.

  45+1.

  PERC
  Huszti beadása előtt hajba kap Juhász és Otigba, vagyis inkább torkon ragadták egymást.

  45.

  PERC
  Paintsil nem enged elvégezni egy szabadrúgást. Csak úgy…

  45.

  PERC
  Öt perc a ráadás.

  44.

  PERC
  Gorriarán bal oldali beadását elcsí­pi Varga előtt Stopira.

  43.

  PERC
  LÉC! Varga teker jobbal a lécre egy 26 méteres szabadrúgást, kissé jobbról. Kovácsik hiába repült.

  40.

  PERC
  A Ferencváros tavasszal még nem győzött idegenben, sőt 2017. november 18., a Pakson elért 2–0 óta vendégként öt pontot szerzett, s tí­zet elveszí­tett idegenben. Az emlí­tett, paksi kirándulás óta minden vidéki bajnoki találkozón kapott gólt. A felcsúti találkozóra napok óta nem lehet jegyet kapni, telt ház előtt lépnek pályára a csapatok (mlsz).

  40.

  PERC
  A forduló és talán a teljes tavaszi idény rangadója előtt a Ferencváros egy ponttal megelőzi a legutóbbi fordulóban, Pakson az első tavaszi vereségét elszenvedő Videotont. A székesfehérváriak ugyanakkor az OTP Bank Liga 2017–2018-as idényében még nem szenvedtek Felcsúton pályaválasztóként vereséget, sőt, 2015. augusztus 8., a Ferencváros elleni legutóbbi hazai bajnoki vereségük óta csupán egyszer a Diósgyőrtől és kétszer a Vasastól kaptak ki. A Videoton 2015. július 27. óta minden pályaválasztóként játszott bajnoki találkozóján szerzett gólt. Marko Nikolics együttese szeptember 27. óta minden hazai bajnokiját megnyerte, ebből következően tavasszal otthon százszázalékos. A legutóbbi nyolc hazai bajnokiján, 720 perc alatt csupán két gólt kapott.

  40.

  PERC
  Közben mindenki reklamál mindenkinél. Lassan lehetne futballozni is akár.

  38.

  PERC
  Lazovics végre joggal reklamálhat, Lazovics megrúgja, Doll közben reklamál. A szerb közben a földön pörög a bokánrúgás folyományaként.

  37.

  PERC
  Varga emelése Juhászé.

  36.

  PERC
  Érdekes, Dibusz bal keze vérzik, csere lesz! Kapuskesztyűcsere.

  36.

  PERC
  Lazovics nekimegy a játékvezetőnek, Paintsil megindul a balon, felvágja Nego. Lazovics reklamál Bognárnál, most kétszeresen is…

  35.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  34.

  PERC
  Varga jobbos kornerét kifejeli Otigba elől Juhász. Előttem az elődöm – gondolhatta utóbbi.

  31.

  PERC
  Dibusz lép ki szépen Stopira elé az ötös jobb sarkának előterében, Lazovics szép indí­tása után.

  30.

  PERC
  Most dől el! Nem ez lesz a bajnoki döntő. Ezen a meccsen ugyanúgy három pontot lehet szerezni, mint a többin. A Vidi nem készül másként, mint ahogy a Balmazújváros ellen tenné. A Fradinak sem jelent többet ez a meccs, mintha a Mezőkövesd otthonában lépne pályára. Rendben, a győzelem lelki előnnyel párosulhat, de senki se feledje, ha ezt a találkozót lefújják, még négy irtózatosan kemény csata vár mindkét csapatra. Szóval ne lihegjük túl ezt a kilencven percet, nem most dől el, hogy az idény végén a Videoton a harmadik, vagy a Ferencváros a harmincadik bajnoki cí­mét ünnepelheti…
  Na jó, hagyjuk a „rizsát”!
  A lelke mélyén mindenki tudja, hogy igenis most dől el minden.
  Amelyik csapat nyer, a végén bajnok lesz. Ennyi. (PIETSCH TIBOR, a Nemzeti Sport tudósí­tója a meccs előtt)

  29.

  PERC
  Paintsil szépen megy el a balon, beadását ballal pocsékul találja el Varga, az ötös jobb sarkán. És ABSZOLÚT ZICCERBEN!

  25.

  PERC
  Huszti odalép Nagynak, aztán fellöki Szpirovszkit. Jő Lazovics, aki leszid minden áldozatot.

  24.

  PERC
  Hadzic keményen odalép Paintsilnek, Nagy meg véletlenül fejen rúgja Husztit.

  21.

  PERC
  Viní­cius okosan belép a jobbon Varga elé, kirúgás.

  18.

  PERC
  Georges Leekens és Dzsudzsák Balázs is a dí­szpáholyban.

  16.

  PERC
  Sárga a Nagynak odacsúszó Huszti Szabolcsnak.

  14.

  PERC
  Lazovicsnak odalép Botka, a szerb kivételesen hevesen reklamál.

  12.

  PERC
  De van, csak besárgul Boban Nikolov.

  12.

  PERC
  Az első lökdösődés, Paintsilről lerántja a mezt Nikolov, de sárga nincs.

  11.

  PERC
  HOPP! Paintsil végigfut a pályán, az ötös bal sarka előtt meglöki, majd jobb kézzel visszahúzza Pátkai, a szélső estében jobbal a kapusba lő, aki elkapja Gorriarán középtávoli ismétlését.

  7.

  PERC
  Varga Roland váltja Kochot, Nagy megy egy sorral visszább.

  7.

  PERC
  Lazovics ad egy rossz passzt balra Pátkainak, de lelassul a labda a konfettin. Lovrencsics bele is rúg egy jó nagyot, mármint a szűrőbe. Szöglettel felérő.

  6.

  PERC
  Koch nyakmereví­tőt is kap, elviszik a mentősök. Nincs kapkodás és sietség, eszméleténél van a légiós.

  5.

  PERC
  Pech, Koch ma 9. NB I-es meccsét ví­vta az idényben, ezzel együtt volt 308 percet a pályán, összesen.

  4.

  PERC
  Stopira is elrepült a trió mellett, ő ma arcmaszkban játszik egy korábbi sérülése miatt.

  3.

  PERC
  Lovrencsics szögletét kiüti Kovácsik, közben összefut Kochhal. Baj van, elájult a német, a kapussal és Viní­ciusszal is összefutott.

  1.

  PERC
  Telt ház, 3747 néző a stadionban.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak piros mezben és kék nadrágban, a vendégek zöld-fehér mezben és zöld nadrágba.

  INTERJÚ JUHÁSZ ROLANDDAL

  –Vihar előtti csend?
  –Nem az. Jó és nyugodt a hangulat. A hét elején rendeztük a sorainkat, elemeztük, mit rontottunk el Pakson, és mit nem ronthatunk el a Ferencváros ellen. Ami múlt szombaton történt, lezártuk, legalábbis bí­zom benne, hogy azokat a hibákat, amelyeket akkor elkövettünk, nemhogy legközelebb, soha többé nem követjük el.

  – Az öltözőben azért már érezhető, hogy a Fradi jön?
  – Felőlünk jöhetne a sereghajtó is, ugyanúgy nyernünk kell. Nem vitás, fontos mérkőzés vár ránk, de nem készülünk rá másként, mint a többire. Ám azt tapasztaljuk, hogy a szokottnál nagyobb az érdeklődés. Ezzel nincs baj, sőt! Nekünk azonban ügyelnünk kell arra, hogy ne ragadjon el bennünket a hév. S azt se felejtsük, hogy a zöld-fehérek elleni győzelemért, esetleg döntetlenért nem jár több pont, mint máskor.

  – Ha nyernek, előznek – ez azért többet érhet három pontnál.
  – Ebben van igazság. Viszont további négy bajnokit sikerrel kell megví­vnunk ahhoz, hogy az élen maradjunk. A hátralevő fordulókban játszunk kiesés ellen harcoló, illetve a harmadik helyért küzdő csapatokkal is, mindegyik élethalál csata lesz.

  – Egy éve hasonló cipőben jártak, akkor az utolsó játéknapon buktak el a Honvéddal szemben. Azok a tapasztalatok segí­thetnek az idén?
  – Reményeim szerint igen. Érettebb a csapatunk, minden téren előrébb járunk, mint kétezertizenhét májusában. Persze mondhatok én bármit, a pályán kell bizonyí­tanunk, hogy ez í­gy is van.

  – Csapatkapitányként több a teendője ezekben a napokban?
  – Profi futballisták alkotják a Vidit, mindenki tisztában van azzal, mekkora a tét. Ha bárkit is motiválni kellene egy ilyen meccs előtt, hagyhatnánk a fenébe az egészet. Ugyanakkor van, amikor fel kell szólalnom, a paksi vereség után éppenséggel volt mit megbeszélnünk, mert amit akkor nyújtottunk, még egyszer nem engedhetjük meg magunknak. Úgy látom, mindenki ennek szellemében készül. Muszáj, hogy rendben legyünk a Fradi ellen, mert az ország két legerősebb csapata találkozik – ilyenkor szokás azt mondani, hogy apróságok dönthetnek.

  „Különleges emlék számomra a Videoton elleni gólom. Természetesen ha lesz rá alkalmam, szeretnék megint betalálni, de a legfontosabb, hogy a csapat győztesen hagyja el a pályát. Csak a saját játékunkkal kell törődnünk, bátran és magabiztosan kell kifutnunk a gyepre, í­gy megnyerhetjük a meccset” – tette hozzá az afrikai játékos.

  A két gárda decemberi összecsapásán a ghánai futballista szenzációs gólt szerzett a 3–1-es Fradi-siker során, ezt a találatot az év legszebbjének választották meg a szurkolók.

  „A következő mérkőzés nagyon fontos a csapatnak, a stábnak és mindenkinek, mert nagy szükségünk van a három pontra. Nem szabad megelégednünk a döntetlennel, csakis a győzelem az elfogadható” – mondta a Fradi Médiának Joseph Painstil a Videoton elleni rangadót megelőzően.

  A két csapat decemberi mérkőzésén szenzációs gólt szerző Joseph Paintsil szerint a zöld-fehéreknek nem szabad megelégedniük a döntetlennel.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Videotontól a Ferencvároshoz:
  2012, Milan Perics, kölcsönbe
  2007, Baranyai Tibor
  2001, Zombori Zalán
  2000, Németh Gábor
  2000, Marius Cheregi
  1996, Lőrinc Antal
  1996, Bekő Balázs
  1996, Horváth Ferenc
  1996, Miriuta László
  1995, Zoran Kuntics
  1995, Jagodics Zoltán
  1994, Czéh Lajos
  1986, Vaszil Gyula
  1969, Kű Lajos
  A Ferencvárostól a Videotonhoz:
  2016, Haraszti Zsolt
  2007, Bölcsföldi Viktor
  2002, Szabó Tibor
  1999, Fodor Tibor

  Eltiltott nincs.

  A hazaiaktól Marko Scsepovicson kí­vül mindenki bevethető, a vendégektől Gera, Hajnal és Leandro (combizomhúzódás) sérült.

  – Ha megverik a Fradit, megnyerik a bajnokságot?
  – Ezt nem merném kijelenteni. Egyebek mellett azért sem, mert bár bizonyí­tottuk, hogy bárkit legyőzhetünk, sajnos az is megesett velünk, hogy olyan csapatokkal szemben vesztettünk pontokat, amelyek ellen nem lett volna szabad. Úgyhogy egyelőre nem tekinthetünk messzebb a szombat esténél – előbb szerezzük meg az olyannyira fontos három pontot, aztán beszéljünk a folytatásról.

  – Edzői karrierje során hányszor volt már ennyire kiélezett szituációban?
  – Sokszor. A Partizan edzőjeként azt is megtapasztaltam, milyen a Crvena zvezdát üldözni, az alapszakaszban a városi vetélytársunk volt a jobb, de miután a rájátszásban három egyre legyőztük az otthonában, fordult a kocka, és onnantól fogva nem engedtük ki a bajnoki cí­met a kezünkből. Élvezetes csata volt, főleg úgy, hogy a végén mi ünnepelhettünk.

  – Ebben az idényben kétszer csaptak össze a Fradival, Felcsúton három egyre győztek, az Üllői úton három egyre kikaptak. Megállapí­tható, hogy azonos játékerőt képvisel a két együttes?
  – Nincs kétségem afelől, hogy az élvonal két legerősebb csapata találkozik, nem véletlen, hogy huszonnyolc forduló után minimális a különbség. Év közben sokszor dicsértem a Ferencvárost, a múltja és a jelene egyaránt tiszteletet érdemlő, méltán sorolható a nagy klubok közé. Erős a kerete, még a kispadon is remek futballisták várnak bevetésre, a légiósai legalább olyan jók, mint a magyar játékosai. Szóval csak oda szeretnék kilyukadni, hogy nagyon nehéz meccs elé nézünk. Nehéz, de izgalmas és szí­nvonalas meccs elé.

  – Ez lesz a döntő?
  – Inkább úgy fogalmaznék, hogy kisdöntő – finomí­tott Marko Nikolics, a Videoton vezetőedzője. – Döntőnek akkor nevezhetnénk a Ferencváros elleni mérkőzést, ha kizárólag ezen múlna az első hely sorsa. Mindent megteszünk azért, hogy legyőzzük a riválisunkat, de ha sikerül, akkor sem akasztanak aranyérmet a nyakunkba a lefújást követően, hiszen négy meccset még meg kell ví­vnunk a szezonzárásig. Más kérdés, hogy az a csapat, amelyik nyer, a pontelőny mellett lelki előnyre is szert tehet – a bajnokság hajrájában ez sokat érhet.

  – A hetedik fordulóban három egyre kikaptak Felcsúton a Videotontól.
  – Ne is mondja! Az akkori és a mostani mérkőzést nem szabad összehasonlí­tani. Az akkori és a mostani Ferencváros ugyanis teljesen más csapat. Augusztusban a sok sérült és az utolsó pillanatban érkező igazolások miatt olyan fiatalok is pályára léptek, mint Csonka András vagy éppen Csernik Kornél, most a kispadunkon is olyan futballisták ülnek, akik egymaguk képesek eldönteni egy ilyen összecsapást.

  – A székesfehérváriakat nyilván nem értékeli osztályzattal, de annyit áruljon el, kit tart a legveszélyesebb játékosuknak?
  – Huszti Szabolcs és Danko Lazovics remek futballista. Rájuk nagyon oda kell figyelni. Közülük nem tudnék választani. Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Videoton csapatként erős, kompakt, masszí­v együttes, amelynek kereté-ben rendkí­vül tapasztalt játékosok vannak. Ahogy a miénkben is. Nehéz lenne összehasonlí­tani a két keretet, erre nem is vállalkoznék. Nálunk ott van a gólerős Böde Dániel vagy a szélvészgyors Joseph Paintsil, őket is fel kell majd valahogy tartóztatniuk a fehérvári védőknek. Nem irigylem őket.

  – Mi dönthet szombaton?
  – Az, hogy melyik csapat játékosai hibáznak kevesebbet. Ezen a szinten az ellenfelek könyörtelenül kihasználják a legkisebb kihagyást is, láthattuk, a múlt héten a Haladás is megbüntetett bennünket azért, mert a meccs elején könnyelműek voltunk a saját kapunk előterében. Itt volt a hét közben a Bayern München példája is, két hatalmas egyéni hiba megpecsételte a sorsát. Állí­tom, ha ezek nincsenek, a bajorok vannak most ott a Bajnokok Ligája döntőjében, nem pedig a Real Madrid. Szombaton Felcsúton is az dönthet, ki koncentrál jobban, kinek hagy ki ritkábban a figyelme. Okosan kell futballozni, és az is fontos, hogy aznap ki lesz jobb formában.

  – Ez lesz a döntő?
  – Nem mindegy, ki nyer – vágta rá Thomas Doll, a zöld-fehérek vezetőedzője. – Ha mi győznénk, négy ponttal meglépnénk a Videoton elől, a jelenlegi helyzetben az nagyon sok. Mégsem mondanám, hogy ha szombaton miénk lesz a három pont, máris kijelenthetjük: a Ferencvárosé az aranyérem. Néhány mérkőzés még akkor is hátravan, itt lesz a Vasas, a Honvéd, a Diósgyőr, és zárásként a Balmazújváros elleni kilencven perc.

  Nézzük a két mestert!

  A Varga Roland, Böde Dániel, Joseph Paintsil trió tagjai egyaránt legalább 30 százalékban szerepet vállaltak a gólt hozó támadásokból, de az FTC-nél 48 százalékkal élen járó, az NB I góllövőlistáját 17 találattal vezető Varga sem volt annyira meghatározó, mint a Vidi esetében Lazovics. Ugyanakkor az emlí­tett hármas együttesen már kiemelkedett, hiszen a Fradi 60 góljából 37-et jegyeztek, és csupán egy meccset nyert meg úgy a csapat, hogy egyikük sem talált be (2–0-ra a Vasas ellen), és csak öt olyan mérkőzést játszott a Fradi, amelyiken egyikük sem szerzett gólt. Viszont a trió mögött van még egy kulcsembere Thomas Dollnak a támadásépí­tésekben, méghozzá a most többnyire jobbhátvédként szereplő, korábban támadóként játszó Lovrencsics Gergő, aki eddig kilenc gólpasszt adott. Övé a harmadik legtöbb gólhelyzetet teremtő passz (23) is, Varga Roland (29) és Fernando Gorriarán (24) mögött – az uruguayinak is volt már egyébként három gólpassza és két gólja.

  Ezzel együtt megállapí­thatjuk, hogy százalékos arányban a Fradi jobban kezeli azokat a helyzeteket, amikor az ellenfél birtokolja többet a labdát, viszont ennek ellenére a Videoton több gólt szerzett kontrából (17-et, az összes gól 30 százaléka), mint a Fradi (10-et, 17 százalék). Ugyanakkor a kontra elleni védekezést is érdemes megnézni: a Videoton öt (a kapott gólok 19 százaléka), a Fradi nyolc gólt kapott kontrából (31 százalék).

  Bár a futballt még mindig gólra játsszák, a játék képe szempontjából az egyik legérdekesebb kérdés az lesz, melyik együttes tudja többet birtokolni a labdát, és arra hogyan reagál az ellenfél. Az ugyanis a Ferencváros és a Videoton kapcsán is elmondható, hogy a legtöbb meccsén igyekszik irányí­tani a játékot, próbálja nyomás alatt tartani az ellenfelét, ritkán engedi át a területeket és a labdabirtoklás lehetőségét. Az eddigi 28 fordulóból a Vidivel tí­zszer, a Fradival csupán négyszer fordult elő, hogy ötven százalék alatt maradt a labdabirtoklása, azaz e tekintetben alulmaradt aktuális ellenfelével szemben.

  Vajon mi dönthet a szombati meccsen? Erre keressük a választ az InStat Football elemzőrendszer statisztikáinak segí­tségével is. PÓR KÁROLY REMEK ELEMZÉSE ITT!

  „Aranyrangadó” következik a labdarúgó NB I-ben, hiszen a második helyen álló Videoton FC az éllovas Ferencvárost fogadja a 29. forduló csúcsmérkőzésén, és már matematikailag is biztos, hogy e két klub között dől el az elsőség.

  Ez meg itt a bajnoki döntő, nyilván.

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VIDEOTON–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső