2021.III.28. VB-selejtező, San Marino – Magyarország: 0-3

Három büntető, három gól: könnyed siker San Marino ellen

Szalai Ádám, Sallai és Nikolics is betalált, folytatás a jövő héten szerdán Andorra ellen.
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének 2. fordulójában a magyar válogatott idegenben 3–0-ra legyőzte San Marinót.

VB-SELEJTEZŐ, I. CSOPORT, 2. FORDULÓ

SAN MARINO — MAGYARORSZÁG 0-3 (0-1)
Serravalle, Zártkapus mérkőzés.
vezette: Nicholas Walsh (asszisztensek: Potter, Spence; tartalékjv.: Robertson – skótok)

SAN MARINO: E. Benedettini — Manuel Battistini, F. Fabbri, Brolli, D. Rossi, Palazzi — Lunadei (Zonzini, 53.), E. Golinucci, Mularoni — N. Nanni (Hirsch, 80.), F. Berardi (M. Bernardi, 80.)
kispad: Stimac, S. Benedettini, D’Addario, Michael Battistini, Giardi, Grandoni, Conti, Tomassini, Ceccaroli
Szövetségi kapitány: Franco Varrella

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Botka, Orbán, Szalai At. — Nego (Kalmár Zs., 46.), Sigér, Gazdag (Kleinheisler, 62.), Cseri (Nikolics, 46.), Varga K. (Varga R., 72.) — Sallai, Szalai Á. (Géresi, 85.)
kispad: Tóth Ba., Lang, Hangya, Kecskés Á., Nagy Á., Lovrencsics G.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Szalai Á. (13. – 11-esből), Sallai (71.), Nikolics (88. – 11-esből)
Sárga lap: D. Rossi (19.), F. Fabbri (20.), Lunadei (36.), Manuel Battistini (58.) illetve Cseri (30.), Botka (76.)

Nehéz lenne megtippelni, hogy a vírushelyzet, az ezzel összefüggésben elrendelt esti kijárási korlátozás, valamint a zárt kapuk nélkül a magyar válogatott vendégjátéka mennyire hozta volna lázba a helyi szurkolókat, az viszont bizonyos, hogy vasárnap szinte semmi sem utalt arra San Marinóban, hogy az esti órákban világbajnoki selejtezőt rendeznek a Serravalléban lévő Olimpiai Stadionban.

Az aprócska állam egyik nevezetességének számító Titán-hegyen és a hosszú évszázadok óta ott álló, pazar panorámát biztosító erődítmények környékén vasárnap délután kutyát sétáltató párokat, a nordic walking hódolóit, valamint a kávézók teraszán trécselő helyieket láttunk, akik a sziklafal tetejéről a miniállam látképében és az olasz tengerpartban gyönyörködhettek a heti történések megbeszélése közben – a hazai futballt jelképező égszínkék válogatott mez mutatóban sem került elő.

A helyi újságok hasábjain kapott némi felvezetést a mérkőzés, ám az esélylatolgatások helyett többnyire a magyar csapatot irányító Marco Rossi és a hazai együttes kispadján ülő Franco Varrella közös múltja szolgáltatta a témát. Ahogy azt vasárnapi számunkban már megírtuk, a két tréner az 1989–1990-es idényben az akkor Serie B-ben szereplő Bresciánál edző, illetve játékos beosztásban dolgozott együtt a klub sikeréért. Nos, amíg a tanítvány és a mester vasárnap esti találkozóján utóbbi abban bízott, hogy amatőr labdarúgókból álló csapata fizikailag bírja majd a hét napba belesűrített három tétmérkőzést, addig Marco Rossinak aligha voltak ehhez hasonló aggodalmai. A magyarok kapitánya ennek ellenére alaposan felforgatta a Lengyelország elleni mérkőzésen látott kezdőcsapatát.

A kapuban az RB Leipzig által visszarendelt Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes kapott lehetőséget, a legutóbbi találkozón kiállított Fiola Attila helyén Botka Endre szerepelt a három belső védő tagjaként, míg a középpályán szereplő öt futballistát egytől egyig lecserélte az olasz szakember. Az egyetlen érintetlen terület a támadósor maradt, elöl ismét a lengyelek ellen eredményes Bundesliga-duó, Sallai Roland és Szalai Ádám kezdett. Szögezzük le gyorsan: olyan találkozóra készült a magyar csapat, amelyet bármilyen felállásban, bármilyen körülmények között meg kellett nyernie, ha valóban a csoport első két helyének valamelyikére pályázik.

Úgy tartják, az adott csapat attól a perctől kezdve érezheti magát nyeregben, amikor a védősor minden tagja a felezővonal környékén tartózkodik. Ez alapján a magyar együttes gyakorlatilag az első pillanattól nyugodtan játszhatott, elvégre a középső védőként szerepet kapó Botka Endre már a harmadik percben az ellenfél tizenhatosánál tűnt fel… A piros mezben futballozó együttes úgy kezdett, ahogy kell, hamar magához ragadta a kezdeményezést, és már a meccs elején akadtak olyan pillanatok, amikor az összes mezőnyjátékos a hazai kapu harmincméteres sávjában tartózkodott.

„Türelmesebben! Járasd nyugodtan!” – hangzott az ukáz a középpályáról a labdatartás közben elkapkodott egy-egy átadást követően, ám a türelem így is hamar kifizetődött. A Sallai Roland buktatásért megítélt tizenegyesből Szalai Ádám már az első negyedóra végén megszerezte az ilyen meccseken oly fontos első gólt, nem mellékesen a Mainz csatára 2018 után talált be ismét a válogatottban egymást követő két tétmérkőzésen. Néhány perccel később a válogatott könnyedén megduplázhatta volna előnyét, a szabadrúgás utáni kezezésért ugyanis ismét büntetőrúgást ítélt a játékvezető. Ezúttal Sallai Roland állt a labda mögé, ám az újabb gólöröm helyett Elia Benedettini védése, majd örömkiáltása következett.

A kihagyott lehetőség a meccs képét nem befolyásolta, és a Freiburg támadója az első fél óra végén javíthatta volna hibáját, ám ígéretes helyzetben a léc fölé fejelte a labdát, és nem sokkal később Szalai Attila is megtette ugyanezt, a két lehetőség között esett Szalai Ádám-gólt pedig les miatt – jogosan – érvénytelenített a játékvezető. Az első félidő végén aztán vegyes érzésekkel szemléltük az öltözőbe vonuló labdarúgókat: egyfelől Dibusz Dénes szinte labdához sem ért az első félidőben, a hazai együttes a felezőt is csak elvétve lépte át, ugyanakkor a betömörülő hazaiak ellen Marco Rossi együttese is megszenvedett a helyzetbe kerülésért, a felforgatott gárda nem pörgött olyan magas fordulatszámon, mint a lengyelek ellen, az egy gól pedig a mezőnyfölény ellenére sem jelentett megnyugtató különbséget – ennél vélhetően a magyar oldalon is többre számítottak.

A szünetben Rossi újabb támadót küldött pályára, Nikolics Nemanja beállításával Sallai Roland a bal szélre húzódott vissza, míg Varga Kevin a lecserélt Loic Nego helyét foglalta el a jobb oldalon. Nem sokat kellett várni az első magyar lehetőségre, ám a Mainz támadója ezúttal nem tudott túljárni a hazai kapus eszén. A további lehetőségek viszont elmaradtak, a rövid passzos, tizenhatos előtti játékba rendre hiba csúszott, egy láb mindig közbenyúlt, és a szervezett, mély védekezés feltörése továbbra is gondot okozott.

A második félidő közepéhez közelítve aztán két cserejátékos összjátékéból majdnem megszületett az újabb gól, ám Kalmár Zsolt remek löbbölése után Kleinheisler László eltévesztette a jobb alsó sarkot. A soványka előny és az újabb kihagyott helyzet Marco Rossi türelmét is próbára tette, a szakvezető olykor karjait széttárva, kérdő tekintettel fordult a kispad felé, máskor csalódottan csapott combjaira az elrontott átadás után – aztán érkezett Sallai Roland fejese, az olasz pedig igazított egyet a zakóján, rezzenéstelen arccal visszasétált a kispadhoz, majd lepacsizott a stábtagokkal. Ha a külvilág felé nem is mutatta, belül bizonyára mázsás kövek gördültek le a szívéről.

Nikolics Nemanja tizenegyesgóljával elvarrta a szálakat a magyar válogatott, a kapitány újoncot is avathatott (Géresi Krisztián pályára küldésével). Összességében nem brillírozott a csapat, fogcsikorgatós játékkal szerezte meg a három pontot San Marinóban, és elkönyvelhette első győzelmét a selejtezőcsoportban. 0–3

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 2 7–0 +7 6
2. Lengyelország 2 1 1 6–3 +3 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–3 +3 4
4. Albánia 2 1 1 1–2 –1 3
5. Andorra 2 2 0–4 –4 0
6. San Marino 2 2 0–8 –8 0

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

Marco Rossi a mérkőzést követően bejelentette, hogy Willi Orbán és Sallai Roland sem áll majd a válogatott rendelkezésére jövő szerdán, Andorrában – a két futballista visszatér Bundesliga-csapatához, az RB Leipzighez és a Freiburghoz. Emlékezetes, a Leipzig már a San Marinó-i túra előtt visszarendelte a válogatott első számú kapusának számító Gulácsi Pétert.

„Tettünk egy újabb lépést előre, már ami a mentalitást illeti. Ez egészen más meccs volt, mint az előző, Lengyelország elleni, vagy bármelyik az előző idényben, a Nemzetek Ligájában. Ilyen szempontból elégedett lehetek. Hozzátéve, hogy jó néhány hibát követtünk el, főleg az utolsó 16-20 méteren. Néha a hibák oka az ellenfél kapusa – ki kell emelni őt, azt gondolom, ő volt a legjobb játékos a pályán. Legalább három-négy gólt megakadályozott, még tizenegyest is védett” – értékelte a meccset a szövetségi kapitány.

A tréner beszélt a rotáció miatt a szokásosnál több játéklehetőséget kapó futballistákról is. Cseri Tamás kapcsán elmondta, most valamivel visszafogottabbnak látta támadásban, összességében viszont úgy érzi, bátran nyúlhat bármelyik játékoshoz, aki behívót kapott a keretbe, a szélen bevetett Varga Kevin is ezt bizonyította.

„Lehet, hogy stresszesebbnek tűntem a pálya mellett, de tudják, hogy van ez: amíg nem nyerted meg a meccset, addig nem nyerted meg a meccset. Egy szöglet, egy bármi elég. Nem lehet elfelejteni, anno Andorrában mi történt… A következő mérkőzésünket ráadásul ott játsszuk majd. Az sem lesz könnyű, ebben biztos vagyok.”

Rossi újságírói kérdésre elárulta, nem emlékszik olyan meccsre a pályafutásából, amelyen három tizenegyest kapott volna a csapata, de – mint mondta – „mindegyik jogosnak tűnt”.

Az andorrai meccsel kapcsolatban amondó, hasonló találkozóra számít, mint a San Marinó-i volt, ugyanakkor a szerdai ellenfél valamivel támadóbb, provokatívabb, mint a vasárnapi volt. Ennek megfelelően kell majd kialakítani a taktikát is.

Franco Varrella, San Marino kapitánya szerint, bár a magyar válogatott kevésbé volt hatékony, mint amit az első fordulóban Angliával szemben megtapasztaltak, a vasárnapi meccs is bizonyította, mennyivel jobb játékosok állnak rendelkezésre a magyar oldalon. „Végül mindig ők kerültek a jobb pozícióba” – mondta a meccsről. Hozzátette, reményei szerint a San Marinó-i válogatott számára jót tesz az, hogy ilyen szintű ellenfelekkel találkozik újra meg újra.

A szövetségi kapitány reagált Marco Rossi azon felvetésére is, hogy a hazai csapat kapusa, Elia Benedettini lett volna a mérkőzés legjobbja. „A magyar válogatott az első perctől nagyon támadó szellemben játszott, örülök, hogy ilyen jól ment neki a védés, de szeretnék kicsit provokatív lenni: védhetett volna még jobban is” – viccelte el a kérdést, jár-e egy jutalom sör vagy pezsgő a játékosnak.

Vb 2022: „Magyarország »büntetett«”

„Magyarország »büntetett«: Szuper Benedettini nem volt elég” – ezzel a címmel kezdi beszámolóját a San Marinó-i Labdarúgó-szövetség, utalva a mieinknek megadott három tizenegyesre és a hazai kapus remek védéseire. Az összefoglalóban kitértek arra, hogy a hazai együttes szokás szerint nagy bizonyítási vággyal vetette bele magát a küzdelembe, a magyar akciók rombolása, illetve Filippo Berardi sebességének és Nicola Nanni erős testalkatának kihasználása jól működött, ám az egyensúlyt megbontotta az első magyar büntető, amely a magabiztosságot is eltüntette San Marino játékából. A szövetség oldala kitért arra is, hogy Elia Benedettini nélkül nagyobb is lehetett volna a különbség a két csapat között, a Cesena kapusa Sallai Roland tizenegyesének védése mellett több bravúrt is bemutatott, meggátolva a kiütéses magyar győzelmet.

A nagy olasz sportlapok többnyire eredmény szinten foglalkoztak csak a mérkőzéssel. A La Gazzetta dello Sport és a Tuttosport csupán a csoportállásokat foglalta össze. A Corriere dello Sport az egyetlen, amely bővebben is ír a vb-selejtezők I-csoportjának fejleményeiről, igaz, a lap szerkesztősége az angolok albániai vendégjátékára koncentrált a cikkben, melynek végén tényszerűen rögzítik, hogy a magyar válogatott Szalai és Nikolics tizenegyesével, valamint Sallai akciógóljával – miután ő kihagyott egy büntetőt – legyőzte San Marinót.

A miniállamban megjelenő – a találkozót részletesen beharangozó – l’Informazione di San Marino és a Republica sem írt az összecsapásról, előbbi egy utánpótlástornáról, utóbbi K-1-ről számol be a sportrovatában. Vélhetően számukra kései volt a 20.45 órai kezdés és a lapzárta miatt döntöttek ezen témák mellett.

A mérkőzést kivételesen kódolatlanul, ingyenesen közvetítő San Marinó-i RTV honlapja azt írja, a hazai csapat „70 percig állta a sarat Magyarország ellen, majd a hajrában feladta.” A rövid beszámoló kitér a három megítélt büntetőre, egyik jogosságát sem vitatva. Egyúttal kiemeli a Nemzeti Sport által is a meccs legjobbjának választott kapus, Elia Benedettini teljesítményét.

Nem a mérkőzéshez kapcsolódik, de a magyar sportélet szempontjából kiemelendő, a Gazzetta külön beszámolt az előző heti országos úszóbajnokságon parádés időkkel jelentkező Milák Kristóf teljesítményéről is.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+3.

    PERC
    Brolli a fejét fogva elesett Orbán mellett, rejtélyes módon. De már jobban van, miután a lefújás után kiintett a skót spori a kispadok felé, ápolást kérve.

    90+3.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+3.

    PERC
    Az újabb beadást hét méterről a léc fölé fejeli Orbán.

    90+3.

    PERC
    Varga Roland beadását mentik Kalmár elől, ismétlés.

    90+3.

    PERC
    Kleinheisler kiharcol még a végére egy kornert, előtte Sallai majdnem kapott egy sárga lapot.

    90.

    PERC
    Három perc a ráadás.

    88.

    PERC
    NIKOLICS NEMANJA jobbal a léc alá lő, a kapus balra el. 0–3!

    88.

    PERC
    BÜNTETŐ, Rossi elrúgja a földön fekve Nikolics lábát, abszolúte fölöslegesen. Jogos a tizenegyes.

    87.

    PERC
    Fotó: Árvai K.

    87.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    87.

    PERC
    Kalmár jobb oldali szögletét hat méterről jobbal kapura tette Rossi, majd összefutott az egyik csapattársával, ápolás.

    84.

    PERC
    Szalai Ádám le, Géresi Krisztián be, újoncavatás.

    84.

    PERC
    Botka beadását Kalmár a bal sarokba fejelné, de Rossi ment egy remek ollózással, majd Sallai lő tíz méterről, jobbal kapura, Benedettini véd a bal felső előtt, látványos vetődéssel.

    80.

    PERC
    Nanni le, José Hirsch be. Újabb sanmarioriundo.

    80.

    PERC
    Berardi le, Marco Bernardi be, ékcsere.

    80.

    PERC
    Szalai Ádám sarokkal indítja Nikolicsot, de közbelép szépen Fabbri.

    78.

    PERC
    Kleinheisler ballal 17 méterről nem sokkal lő a jobb felső sarok mellé, Kalmár szép, a bal oldalról érkező lapos passza után.

    77.

    PERC
    Ahol 25 bajnokin 3 gólt lőtt.

    77.

    PERC
    A hazai ék a Torino neveltje, két éve adták el a harmadosztályú Vibonesének.

    75.

    PERC
    Botka Endre kap sárga lapot, labdavesztése után odacsúszott Berardinak.

    75.

    PERC
    Fotó: Árvai K.

    74.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    74.

    PERC
    2012-ben Málta ellen hazai pályán 3–2-re kapott ki, míg 2003 augusztusában Liechtensteinnel játszott 2–2-es döntetlent.

    74.

    PERC
    San Marino válogatottja két meccsén szerzett egynél több gólt, mind a kétszer kettőt – Harmath kolléga mostanra végzett a számolással.

    72.

    PERC
    Varga Kevin nem emelkedett ki a mezőnyből, a jó formában lévő Varga Roland váltja.

    71.

    PERC
    Gólvideó ITT!

    71.

    PERC
    SALLAI ROLAND JAVÍT, Botka jobb oldali, jobblábas beadását a léc alá fejeli az ötös bal sarkáról. A kapus és a Fabbri, Battistini páros sem állt a helyzet magaslatán. 0–2!

    70.

    PERC
    Kalmár lő jobbal kissé balról, 22 méterről kapura, de kivédi a lövést a jobb alsó előtt Benedettini!

    69.

    PERC
    Sallai beadását rossz helyre üti ki a kapus, de éppen ilyen rossz helyre megy Kleinheisler beadása.

    69.

    PERC
    Robert Lewandowski, na ja…

    68.

    PERC
    Eközben a lengyelek…

    67.

    PERC
    Sigér passzát csúnyán elvéti az ötös bal sarkán Sallai.

    66.

    PERC
    MELLÉ, Kalmár bal oldali, jobblábas beadását Kleinheisler jobbal a jobb alsó mellé gyötri tíz méterről, de méterekkel célt tévesztve.

    63.

    PERC
    Vajon ismét elsül az eszéki bombázó lába?

    62.

    PERC
    Gazdag nem remekelt ellenben ma, Kleinheisler László váltja. Motorcsere.

    62.

    PERC
    Nikolics pörget elegánsan Szalai Ádám felé, de remekül mozdul ki a kapujából ismét Benedettini.

    61.

    PERC
    Az ötös bal sarka elől Nikolics jobbal nagyon elvéti a túlsó felső sarkot.

    60.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    59.

    PERC
    Marco Rossi számára különleges emlékeket idézhet fel a San Marino elleni erőpróba, hiszen az ellenfél kispadján az a Franco Varrella ül, aki anno a Bresciában az ő edzője is volt.

    „Több klubcsapatot is vezetett, szakmailag és taktikailag rendkívül felkészült. Biztos vagyok benne, hogy megpróbálja megnehezíteni az életünket – ehhez pedig meg is van minden képessége. De a pályán a játékosok játszanak, mi edzők csak korlátozott befolyással bírunk arra, ami ott történik. A labdarúgóknak kell átültetniük az elképzeléseinket a pályára. Most előnyt élvezek vele szemben, olyan válogatottat irányítok, amely erőfölényben van – és hiszem is, hogy bizonyítani fogják ezt a játékosaim.”

    59.

    PERC
    Pontot már szerzett tétmeccsen a San Marinó-i válogatott, győznie azonban még egyszer sem sikerült. A Gödöllő méretű törpeállam 1988 óta tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), s bár az elmúlt három évtizedben 152 tétmérkőzést játszott, mindössze 19-szer talált az ellenfél kapujába. Érthető tehát, hogy a FIFA-világranglistán évek óta az utolsó helyen álló ország válogatottjának tagjai miért kerülnek a szó szoros értelmében eksztázisba, ha gólt szereznek – tétmeccset ugyanakkor még egyet sem nyert meg a gárda.

    59.

    PERC
    Fotók: Árvai K.

    58.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    58.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    58.

    PERC
    Manuel Battistini hátulról felvágja Sallai Rolandot, sárga lap.

    57.

    PERC
    Újabb Kalmár-szabadrúgás jobbról, Szalai Ádám kezére pattan Rossi fejese.

    54.

    PERC
    Sigér ballal 22 méterről gyatrán lő kapura, majdnem így jó Nikolicsnak, de lemarad az ötös előtt.

    53.

    PERC
    Lunadei le, Kevin Zonzini be.

    51.

    PERC
    Kalmár bal oldali kornerét Szalai Ádám hat méterről, kissé balról a jobb sarok mellé fejeli!

    51.

    PERC
    Gazdag passzát a kapuba vágná kissé jobbról Szalai Ádám, de eléri a 11 méteres, jobblábas lövést a jobbra vetődő Benedettini.

    50.

    PERC
    Sallai beadását kikanalazza az ötösről Nanni.

    49.

    PERC
    Gazdag jobb oldali beadása a kapusé.

    47.

    PERC
    Szép magyar akció, rossz Sallai-beadással a végén.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    San Marinóhoz hasonlóan Andorrával is négyszer találkozott eddig Magyarország, valamennyi meccs világbajnoki selejtező volt. A legutóbbi összecsapást 2017. június 9-én idegenben játszotta a gárda, és csúfos vereséget szenvedett: Marc Rebés 26. percben szerzett góljával 1–0-ra győztek a „kicsik”. A szerdai vb-selejtezőnek nekivágó csapat keretéből ott volt Gulácsi Péter, Lang Ádám, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Sallai Roland és Kalmár Zsolt is. Őket biztosan fűti a visszavágás vágya, ami nem baj, hiszen a magyar válogatott nem engedhet meg magának ekkora kisiklást, ha valóban ki akar jutni a vb-re. Itthon legutóbb 2016. november 13-án csapott össze egymással a két fél, akkor Gera Zoltán, Lang Ádám, Gyurcsó Ádám és Szalai Ádám góljaival simán nyertünk 4–0-ra. Az egymás elleni négy találkozó gólkülönbsége 11–1 a javunkra.

    FÉLIDŐ

    Vb 2022: vezetnek az olaszok Szófiában – élő eredménykövető.

    FÉLIDŐ

    Kettős magyar csere a szünetben.

    FÉLIDŐ

    Negónak nem ment ma, a karmester Kalmár Zsolt váltja.

    FÉLIDŐ

    Cseri nem volt veszélyes az ellen kapujára, Nikolics Nemanja váltja őt.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    77 százalékos a magyar labdabirtoklási mutató, 11 lövéssel, a hazaiak egyszer próbálkoztak. Négyszer ment a labda a hazai kapu felületére.

    FÉLIDŐ

    Egy gól nélküli döntetlen is büszkeséggel töltené el a San Marinó-iakat – jelentette ki a miniállam labdarúgó-szövetségének elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjúban. Marco Tura a helyi labdarúgás hátteréről, a koronavírus-járvány okozta nehézségekről és a vasárnap esti mérkőzésről is beszélt.

    FÉLIDŐ

    Fotók: Árvai K.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    A magyar válogatott korábban kétszer játszott a stadionban, 2003-ban 5–0-ra, 2011-ben 3–0-ra nyert. Az eddigi legeredményesebb magyar Szabics Imre és Lisztes Krisztián, előbbi mind a két meccsen egy gólt szerzett, utóbbi 2003-ban duplázott. A jelenlegi keretből még egy futballista sem játszott Serravalléban.

    FÉLIDŐ

    A stadion, ahol még sosem kapott gólt a magyar válogatott. Ékszerdoboz a Titán-hegy lábánál, ez a serravallei Olimpiai Stadion. A pályát 1969-ben adták át, legutóbb 2009-ben esett át nagyobb felújításon, átépítésen. Azóta 6664 fő a hivatalos befogadóképessége. San Marinót mintegy 33 ezren lakják, az létesítményben pedig még sosem volt telt ház – a zárt kapus rendezés miatt erre ezúttal esély sincs. A nézőcsúcsot 5019 fővel egy Németország elleni selejtező tartja. 2019-ben társhelyszíne volt az U21-es Európa-bajnokságnak.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    A miniállamban is terjesztett nagy olasz sportlapok ingerküszöbét alig-alig érte el a találkozó: a Tuttosport és a Corriere dello Sport például csak a sportprogram részeként tesz említést a San Marino–Magyarország meccsről.

    FÉLIDŐ

    Két helyen változott a 23 fős hazai keret az Anglia elleni mérkőzésre nevezetthez képest: David Tomassini és Marco Bernardi bekerült, míg Luca Nanni és Tommaso Zafferani nem tagja a magyarok ellen készülő csapatnak.

    FÉLIDŐ

    A meccs egyik különlegessége, hogy a San Marinó-iak – a vírushelyzetre és az emiatt elrendelt zárt kapus rendezésre való tekintettel – ingyen, kódolatlanul nézhetik meg a mérkőzést a televízióban.

    FÉLIDŐ

    A miniállam együttesével a 2004-es és a 2012-es Eb selejtezőjében is összefutottunk, s mindig hoztuk a papírformát: San Marinóban 5–0 és 3–0, itthon 3–0 és 8–0 volt a végeredmény. San Marino tavalyi NL-mérlege 0–2–2 lett, otthon Liechtensteintől két góllal kikapott, Gibraltárral gól nélkül ikszelt. A mieink tavaly remekeltek, az NL-ben 3–2–1-gyel megnyerték csoportjukat, illetve kiharcolták az Eb-részvételt a bolgárok és az izlandiak legyőzésével. Az NL-ben vendégként a törököknél és a szerbeknél nyertünk, az oroszoknál ikszeltünk.

    FÉLIDŐ

    JUHÁSZ Roland, a 95-szörös válogatott védő a San Marinó-i válogatottról. Néhányszor játszottam San Marino ellen, legutóbb kétezertizenegyben Európa-bajnoki selejtezőn, amikor idegenben nyertünk három-nullára. Az ilyen mérkőzések az első gólig nehezek, és mivel a mai futballban a csapatok egyre jobbak, szervezettebbek védekezésben, szenvedős lehet egy-egy ilyen meccs. Ha megszerezzük az első gólt, akkor lehet még magabiztosabban, látványosabban játszani. San Marino labdarúgói talán csak a válogatott összecsapásokon
    játszanak nemzetközi meccseket, ez szintén nekünk kedvez. Kétezertízben nyolc-nullára nyertünk ellenük, a mai labdarúgásban egyre ritkább az ilyen különbségű siker. Nem szeretem a kötelező győzelem kifejezést, becsapós meccsek ezek, de biztos vagyok benne, hogy a válogatott mind a kétszer legyőzi San Marinót.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    44.

    PERC
    Kisszöglet, Cseri passza után ballal nagyon rosszul ad be, majd Szalai Attila lő balról jobbal a kapu elé, de ment a kapu torkában Gazdag elől Rossi.

    43.

    PERC
    Cseri bal oldali kornerét Szalai Attila tíz méterről a bal felsőbe fejelné, de odaér a labdára a kapus. Cseri újabb szöglete, jobb jobbról, jobbal…

    41.

    PERC
    Fotók: Árvai K.

    41.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    41.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    35.

    PERC
    Lorenzo Lunadei kap sárga lapot Szalai Ádám ellökéséért, Orbán reklamál, az előbb Palazzival lökdösődött is egy kicsit a szöglet után.

    35.

    PERC
    És majdnem gól, de Szalai Attila öt méterről a léc fölé fejeli a labdát Cseri jobb oldali, jobblábas, remekül tekeredő szabadrúgása után.

    34.

    PERC
    Legutóbb a fehér, idegenbeli mezben játszottunk, akkor debütált, ma lehet használni a hazai mezt is (Fotó: MLSZ)

    Nincs elérhető leírás.

    33.

    PERC
    Franco Varrelláék önbizalmát táplálja, hogy a 2020 őszén a Nemzetek Ligájában történelmi bravúrt vitt véghez azzal, hogy két egymást követő mérkőzésen szerzett pontot (0–0-t játszott Gibraltárral és Liechtensteinnel). Evés közben jön meg az étvágy, a hátvéd Dante Rossi nemrégiben úgy nyilatkozott, itt az idő, hogy megszerezzék hőn áhított első győzelmüket tétmérkőzésen.

    33.

    PERC
    Sigér beadását szépen visszateszi Varga Kevin, Szalai Ádám már lesről lő gólt.

    32.

    PERC
    Botka jobb oldali beadását kifejeli Dante Rossi.

    31.

    PERC
    Most Szalai Attila emelését hét méterről a léc fölé fejeli, két védőt megelőzve, helyzet volt!

    31.

    PERC
    ÉRDEKES, a Transfermarkt szerint ez volt Sallai második büntetője karrierje során, az elsőt belőtte a norvégok elleni U18-as meccsen.

    29.

    PERC
    Sárga lap és magyar szabadrúgás, mert előtte Nanni fellökte Negót.

    29.

    PERC
    Nego kap nagyot a lábára, Cseri Tamás odarúg közben az ellenfelének.

    28.

    PERC
    79 százalékban a mieinké a labda, nincs hazai kapura lövés még.

    26.

    PERC
    Cseri jobb oldali beadását Szalai Ádám három méterről, a bal sarok elől a kapu rövid oldala mellé fejeli. HELYZET!

    25.

    PERC
    A stadion melletti domboldal. A másik oldalon, a fák takarásában szintén állnak néhányan, mert egy völgy közepén van a pálya, kétoldali magaslatokkal.

    Nincs elérhető leírás.

    25.

    PERC
    Küldött egy szép képet is a stadionból.

    24.

    PERC
    Szalai Ádámmal 2018 novembere óta először fordult elő, hogy egymást követő két válogatott mérkőzésen is betalált. Akkor sorozatban a három találkozó is összejött: Észtország ellen oda-vissza (az idegenbelin kétszer), majd Finnország ellen volt eredményes a Nemzetek Ligájában – írja Kocsmár-Tóth kolléga a messzi távolból.

    23.

    PERC
    Brolli bal oldali beadását elkapja szépen Dibusz.

    21.

    PERC
    Varga jobbal 28 méterről nagyon a léc fölé lő.

    21.

    PERC
    SALLAI ROLAND jobbal a jobb alsó felé lő, de odaér egy parádés vetődéssel Benedettini!

    20.

    PERC
    Filippo Fabbri kap sárga lapot, nem Palazzi kezezett tehát a sorfalban, látványosan, felugorva.

    20.

    PERC
    Sallai jobbal kapura lő 19 méterről, kezez a sorfalban a hazai csapatkapitány, a bal szélen, egyértelműen.

    20.

    PERC
    BÜNTETŐ, ÚJABB, HÉT ÉV KIHAGYÁS UTÁN EGY MECCSEN KETTŐ!

    20.

    PERC
    Battistini a hazai ligában játszik, Rossi ellenben argentin állampolgár is, a Serie D-ben játszik (APC Chions).

    18.

    PERC
    Sárga lap is.

    18.

    PERC
    Sallai passza után Gazdagot ellöki a tizenhatos előtt Dante Rossi.

    18.

    PERC
    Sallai jobb oldali beadása nem jó Varga Kevinnek, Cseri és Gazdag emelése sem az igazi.

    16.

    PERC
    Unokatestvére és unokaöccse is futballista, előbbi kispados ma mögötte.

    15.

    PERC
    A védő Szalai emel balról ballal névrokon elé, de jő a kapus.

    15.

    PERC
    A hazai kapus a Serie C-s Cesena profija, ebben az idényben nem lépett még pályára a klubjában.

    14.

    PERC
    Fotó: Árvai K.

    14.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    14.

    PERC
    GÓLVIDEÓ ITT!

    14.

    PERC
    Szalai: 69 meccs az A-válogatottban, 23 góllal.

    13.

    PERC
    Fotó: Árvai K.

    13.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    13.

    PERC
    SZALAI ÁDÁM NEM HIBÁZZA EL, jobbal okosan a bal alsóba lő, Benedettini jobbra el. 0–1!

    13.

    PERC
    Varga Kevin passzol sarokkal csoda elegánsan Sallainak, derékon kapja őt a tizenhatoson belül Battistini. Tizenegyes, jogos.

    12.

    PERC
    BÜNTETŐŐŐ!

    12.

    PERC
    Nego beadása most jobb, Sallai jobbal 22-ről feladja a labdát a kapusnak.

    11.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    10.

    PERC
    Nego megindul a jobbon, ment előle bevetődve Dante Rossi.

    9.

    PERC
    Cseri bal oldali szögletét kifejeli Szalai Ádám elől Brolli, de kirúgás, majd ismét Brolli ment, már Nego jobb oldali beadását követően.

    7.

    PERC
    Fabbri már hátul, menti Gazdag bal oldali, ballábas beadását.

    7.

    PERC
    77 százalékban a magyaroké a labda.

    7.

    PERC
    Nego lép oda a balon Palazzinak, szabadrúgás, a sértett jobblábas beadását hat méterről a jobb sarok mellé fejeli az előrelopakodó védő, Fabbri.

    4.

    PERC
    Cseri indítása nem jó Szalai Ádámnak, kivetődik Benedettini kapus.

    4.

    PERC
    Most Sigér kap egyet, Palazzitól. A hazaiak az olasz sokadosztályban játszanak.

    3.

    PERC
    Cseri szigorúan védekezik, de Berardit nem kell ápolni, a sértett a hazaiak legjobbja.

    2.

    PERC
    Magyar támadásokkal, ideges hazai védekezéssel.

    01.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    Remek az idő, 12 Celsius-fok.

    A hazaiak tiszta világoskékben, a mieink tiszta vörösben.

    Fotó: Árvai K.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Válogatott: zárt kapuk, nyitott kávézók – hangulatjelentés San Marinóból.

    Marco Rossi a Nemzeti Sport kérdésére elárulta, a vélhetően sokkal védekezőbb felfogású San Marino ellen is háromvédős rendszerben küldi majd pályára csapatát.

    „Többször is elmondtam, nem a játékrendszer az, ami valóban számít, hanem a hozzáállás. Lehet négyvédős szisztémában is futballozni – lehet, hogy így erősebb a védelem –, de nem igazán ezen múlik. Abban biztos vagyok, hogy háromvédős rendszerben kezdjük a mérkőzést, később viszont, reagálva a történésekre, akár változtathatunk is majd.”

    „Ami a taktikánkat illeti, tisztában vagyunk azzal, hogyan közelítsük meg a San Marino elleni találkozót. Biztos vagyok a győzelmünkben, teljes a bizalmam a játékosaink felé. Már az összetartás előtt mondtam, ahogyan a Lengyelország elleni meccsünk megkövetelt egy hozzáállást, a második és harmadik fellépésünk egy egészen más taktikát követel meg. Biztos, hogy San Marino mélységben védekezik majd, igyekszik zárni a területeket. Érdekes lesz számomra edzőként is megnézni, az előre eltervezett forgatókönyvön miként tudunk változtatni, hogy feltörjük a védelmet.”

    „Rendkívül sarkalatos kérdés a hozzáállás. A lengyelek elleni mérkőzést követően rögvest mondtam az öltözőben, hogy fontos tiszteletben tartanunk az ellenfelet, de a saját futballtörténelmünket is tisztelnünk kell, sőt, önmagunkat is. Az ember hibázhat, ám a hozzáállásunkból kicsit sem engedhetünk” – tette hozzá, majd beszélt a kezdő tizenegy várható átalakulásáról is.

    „Nem egy kellemes kérdés: mai napig élesen él bennem az a szégyenérzet, ami bennünk volt a vereség miatt. Nyilván ezt most nem szeretném túldramatizálni. Nem gondolnám, hogy akkor az lett volna a problémánk, hogy túl nagy kabáttal mentünk volna oda, vagy nagyképűek lettünk volna. Nem éreztem ezt a légkörben. A legnagyobb hibánk az volt, hogy meddő mezőnyfölényt tudtunk csak kialakítani. Úgy érzem, a mostani válogatott fejlődött abban, hogy az ilyen meccsek már ne terhet jelentsenek. Attól függetlenül, hogy a papírforma nekünk áll, respektáljuk az ellenfelet, de azért megyünk oda, hogy gólokkal és jó játékkal tudjunk nyerni. San Marinóban is domináns, labdatartó játékot szeretnénk játszani. Észre kell vennünk a lehetőségeket, az eltolódásokat, védekezési hibákat, és ezeket kegyetlenül kihasználni. Hiszem, hogy a következő két mérkőzést jó játékkal és magabiztosan fogjuk tudni hozni” – tekintett előre a középpályás.

    Kétmeccses túrára indult a válogatott, vasárnap este San Marinóban, majd szerdán egy újabb miniállamban, Andorrában lép pályára. Nagy Ádám tagja volt a négy évvel ezelőtt az andorraiaktól 1–0-s vereséget szenvedő együttesnek is. Újságírói kérdésre kijelentette, egyáltalán nem tart attól, hogy a mai csapat is hasonló pofonba szaladhatna bele.

    „Remek kapcsolatot ápoltunk – vele és a feleségével is. Mindig fogékony volt a futballfilozófiára, igyekezett a legjobban megérteni mindent, amit a csapattól kértem. Sosem lehetett egy rossz szavam se a hozzáállására. Nem a legideálisabb gazdasági helyzetben volt a klub anno, de mivel Marco eljutott a Serie A-ig, bízom abban, hogy hozzá tudtam tenni a karrierjéhez. Kiváló csapatember volt” – mondta korábbi játékosáról a rutinos tréner.

    A sajtótájékoztatón szóba került Varrella egyik korábbi játékosa, ez a futballista pedig nem más, mint Marco Rossi. A két olasz az 1989–1990-es idényben a Bresciánál dolgozott együtt: Varrella vezetőedzőként, Rossi védőként vagy szükség esetén a pálya legkülönfélébb pontjain igyekezett segíteni az együttest.

    „El kell fogadnunk, hogy az Angliához vagy Magyarországhoz hasonló válogatottaknak sokkal több erőforrás áll a rendelkezésére. Láttam a magyarok lengyelek elleni mérkőzését, és bár ezúttal nem nyertek, úgy érzem, legalább olyan jó teljesítményt nyújtottak, mint a Nemzetek Ligájában az előző ősszel.”

    „Zsinórban három tétmeccset játszunk, ez új tapasztalat számunkra. Például arra figyelni, hogyan osszuk be az erőnket, kinek mennyi pihenőidőt biztosítsunk, ahogyan Filippo Berardit is lecseréltem a Wembleyben negyedórával a meccs vége előtt. Egyszerűen számolnom kellett azzal, hogy ilyen helyzetben az a tizenöt perc is sokat számíthat a regenerációja szempontjából. Minden játékosra a lehető legjobb állapotban van szükségem” – mondta a 68 éves Franco Varrella, a hazai szövetségi kapitány.

    A l’Informazione di San Marino és a Republica szinte egy az egyben ugyanazt a beszámolót közölte a vasárnap esti meccs beharangozójaként. A cikkekben (és ez igaz a Corriere Romagna anyagára is) nagy szerepet kap a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi, valamint a San Marinó-i kollégája közös múltja: a Magyarországon dolgozó szakember anno a Bresciában Varrella játékosa volt.

    Az egyébként olasz, ám a San Marinótól csupán 10 kilométerre fekvő, Riminiben kiadott Il Resto del Carlino terjedelmes, majd húszoldalas sportmellékletében egy rövid cikket ért a két csapat találkozója. Ebben Varrella rövid esélylatolgatása mellett felidézik a párharc múltját, megjegyezve, hogy a 2003-as és a 2011-es vereség idején is Giampaolo Mazza ült még a hazai kispadon, illetve, hogy az eddigi négy találkozás alkalmával egyetlen gólra sem futotta San Marinónak Magyarország ellen.

    A legnagyobb helyi lap, a Corriere Romagna beszámolójában kiemeli, bár Franco Varrella szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón arról beszélt, minden játékosa bevethető lesz vasárnap, Matteo Vitaioli, Fabio Ramon Tomassini és Alessandro Golinucci játékára kevés az esély, míg Davide Simoncini nem részletezett okokból csak az Albánia elleni, március 31-i találkozón áll majd a válogatott rendelkezésére. Az újság emellett összefoglalja a hazai együttes szombati sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

    A miniállamban megjelent lapok többsége a két szövetségi kapitány, Franco Varrella és Marco Rossi közös bresciai múltját helyezte a középpontba a San Marino–Magyarország összecsapásról készült beharangozójában. A helyi hírek szerint – bár Varrella a szombati sajtótájékoztatón csupa egészséges játékosról beszélt – több futballista játékára sem számíthatnak a hazaiak. A magyar válogatottal kapcsolatban a konkrétumokra építenek, felidézik a Lengyelország elleni 3–3-as döntetlent, valamint a párharc eddigi történetét.

    ÖRÖKMÉRLEG. San Marinóval eddig négyszer találkoztunk, mindannyiszor Európa-bajnoki selejtezőn, és mindegyik találkozó magyar győzelemmel zárult, mi több, tekintélyt parancsoló a gólkülönbségünk (19–0). A legutóbbi mérkőzést – a vasárnapihoz hasonlóan – idegenben játszotta a csapat 2011. június 7-én, és Lipták Zoltán, Szabics Imre, valamint Koman Vladimir góljával 3–0-ra nyert. Szép emlék a 2010. október 8-i hazai összecsapás, amikor a régi Puskás-stadionban 8–0-ra ütötték ki legjobbjaink a miniállamot, azon a meccsen Szalai Ádám három gólt szerzett Érdekesség, hogy ezen a találkozón a jelenlegi U21-es szövetségi edző, Gera Zoltán is gólt lőtt, tizenegyesből talált be San Marino kapujába a 93. percben. Átlagban több mint négy gólt szerzett a magyar válogatott San Marino ellen, és vélhetően vasárnap is mindent megtesz, hogy maradjon ez a gólmutató.

    „Nálunk büszkék a játékosok arra, hogy felvehetik a nemzeti szerelést, a futball inkább társadalmi kérdés, így aztán a vereségek után sincs akkora szomorkodás, mint a világ más részein – nyilatkozta a BBC-nek a negyvennégy éves volt San Marinó-i válogatott Andy Selva. – Hiányoznak a technikai, taktikai, valamint a vezetői ismeretek, így nehéz előrelépnünk. Márciusban még a magyarok és az albánok ellen lépünk pályára, egy biztos, a játékosoknak át kell érezniük, mit is jelent a címeres mezt felvenni, és ha kellő akarattal futballoznak, miért ne szerezhetnénk meglepetést?”

    San Marinóban nem nagy önbizalommal várták a világbajnoki selejtezőt, s az Angliától elszenvedett 5–0-s vereség után padlóra kerültek. Hiába érvényesült a papírforma, a csütörtöki meccsből semmilyen pozitívumot sem tudtak levonni a miniállamban. A válogatottban a legtöbb gólt (nyolcat) szerző, de már visszavonult Andy Selva szerint jelenleg nem várható el, hogy sikereket érjenek el.

    A korábbi San Marinó-i válogatott Andy Selva szerint ha megfelelő lesz a hozzáállásuk, meglepetéseredmény születhet Magyarország ellen.

    AZ NSO-OLVASÓK KEZDŐCSAPATA SAN MARINO ELLEN
    Dibusz Dénes (7958 szavazat, 87.7 százalék) – Botka Endre (5647, 62.2), Willi Orbán (8706, 95.9), Lang Ádám (4990, 55) – Loic Nego (4938, 54.4), Kleinheisler László (5085, 56), Nagy Ádám (7766, 85.6), Kalmár Zsolt (6462, 71.2), Szalai Attila (8620, 95) – Sallai Roland (7659, 84.4), Szalai Ádám (4773, 52.6)

    A Nemzeti Sport Online szavazásán ezúttal valamivel több mint 9 ezer olvasó jelezte, milyen kezdőcsapattal vágna neki a San Marino elleni világbajnoki selejtezőnek.

    Nincs mese: a lengyelek elleni hazai iksz után győzni kell, nagyon, sok góllal.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SAN MARINO–MAGYARORSZÁG LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ