2022.XI.17. Luxemburg – Magyarország: 2-2

Egyszer egyenlítettünk, egyszer vezettünk: iksz Luxemburgban

Szalai Attila szép gólt fejelt, Németh András góllal debütált, de mindez kevés volt a sikerhez.
A magyar labdarúgó-válogatott 2–2-re végzett Luxemburgban felkészülési mérkőzésen. Vasárnap a görögökkel találkozunk Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén.

LUXEMBURG — MAGYARORSZÁG 2-2 (1-1)
Luxembourg, Stade de Luxembourg, 3.571 néző.
vezette: Jonathan Lardot (asszisztensek: Monteny, Devilers – belgák; tartalékjv.: Sabotic – luxemburgi)

LUXEMBURG: Moris (Schon, 46.) — Bohnert, Mahmutovic, Jans, M. Pinto — Barreiro, Olesen (S. Thill, 46.) — Danel Sinani, Dejvid Sinani (Lohei, 59.), Borges Sanches (Curci, 71.) — G. Rodrigues (Rupil, 90+2.)
kispad: Pereira, Turping, V. Thill, Carlson, Diogo Pimentel, Alves Rodrigues, Ikene
Szövetségi kapitány: Luc Holtz

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Lang, Orbán, Szalai At. — Fiola (Botka, 78.), Nagy Á. (Baráth P., 78.), Styles, Nagy Zs. (Kerkez, 58.) — Gazdag (Sallai R., 58.), Szoboszlai (Kalmár, 87.) — Ádám M. (Németh A., 58.)
kispad: Tóth B., Szappanos, Mocsi, Schön, Dárdai P., Csongvai
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Gerson Rodrigues (7. – 11-esből), Curci (77.) illetve Szalai At. (25.), Németh A. (67.)
Sárga lap: Barreiro (24.) illetve Dibusz (6.), Nagy Zs. (33.), Styles (85.)

Elismerik a magyar csúcsteljesítményeket a legkisebb Benelux-állam fővárosában, Luxembourgban, ahol az egyik külvárosi, rendezett utca a világhírű zeneszerzőről, Liszt Ferencről lett elnevezve, a városközpontban található flancos borszaküzletben a kirakat magyar termékekre hívja fel a figyelmet, a taxisofőr kapásból vágja rá, hogy Puskás Ferenc a Real Madrid legendája volt, az éttermi felszolgáló pedig napjaink magyar válogatottjának Európa-bajnoki szerepléséről, illetve a Nemzetek Ligájában aratott győzelmeiről szól elismerően. Jellemző, hogy a helyiek kedvesek a turistákkal, a külföldiekkel, segítőkészek és nyitottak, s úgy tűnik, a világ eme szerencsésebb szegletében a párját ritkító jólét kéz a kézben jár a jó kedéllyel – annak dacára, hogy az időjárás bizony meglehetősen mostoha, néhány óránként ugyanis rendre leszakad az ég.

Hiába azonban a szívélyes fogadtatás és a dicsérő szavak (Luc Holtz szövetségi kapitány nemrég a világ legjobb válogatottjai közé sorolta a magyart), Marco Rossi szövetségi kapitány biztos lehetett abban, hogy csütörtök esti ellenfelünk nem adja könnyen a bőrét. Mint az előző napi sajtótájékoztatóján is kiemelte, Luxemburg meccsről meccsre fejlődik, hiba lenne tehát lebecsülni a FIFA világranglistájának 92. helyezettjét. Az olasz tréner ezért úgy döntött, a kísérletezést megtartja más alkalomra, az újoncokat, Németh Andrást, Dárdai Pált és Csongvai Áront a cserék közé nevezi, és a lehetőségeihez képest az egyik legerősebb összetételű kezdő tizenegyét küldi pályára: a műtétje után rehabilitációját végző Gulácsi Pétert a Ferencvárosban parádézó Dibusz Dénes pótolta a kapuban, a sérüléséből felépülő Nagy Zsolt a bal oldali szárnyvédő szerepkörét látta el, a sérült Schäfer András helyét Callum Styles vette át a középpálya tengelyében, az MLS-idényt huszonnégy góllal záró Gazdag Dániel a válogatottban kilencedik fellépésén először kezdő friss dél-koreai bajnok, Ádám Martin mögött kapott lehetőséget, mégpedig azon a poszton, ahol általában Sallai Roland futballozik – a Freiburg támadója szinte kihagyhatatlannak számít, ám a szakmai stáb alighanem úgy ítélte meg, arccsontsérülése után még nincs olyan fizikai állapotban, hogy az első perctől kezdve a pályán legyen, a Bundesligában is a kispadról szállt be az utóbbi hetekben.

Mint az várható volt, a háromvédős felállást megtartotta a magyar együttes, így ismerős formációban veselkedhetett neki a találkozónak. Lehullt ugyanakkor a lepel a csapatkapitány kilétéről! Úgy látszik, a válogatottól visszavonuló Szalai Ádám ráérzett, ki lesz az utódja akkor, amikor Lipcsében, a szeptemberi NL-meccsen Szoboszlai Dominiknak adta át lecserélésekor a karszalagot. A válogatottban Marco Rossinál legtöbbet szereplő játékosok közösen egyeztettek arról, a jövőben töltse be a tisztséget, és a Leipzig huszonkét éves középpályására esett a választás, az első számú helyettese pedig Szalai Attila lesz.

Nagy kérdés volt, miként hat a válogatottra az esélyesség terhe, amellyel legutóbb márciusban, Észak-Írországban kellett megbirkóznia tesztmeccsen. Nos, ha abból indulunk ki, hogy milyen hibát vétett a találkozó legelején, a válasz egyszerű: nem jól. Öt perce tartott a küzdelem, amikor Dibusz Dénes pontatlan átadással kellemetlen helyzetbe hozta saját tizenhatosa környékén Callum Stylest, majd a középpályás higgadt csel után az „egyszerűt” elrontva szűken adott haza, a Fradi kapusa pedig elkaszálta a labdát mellette eltoló Gerson Rodriguest. Az ötvenedik válogatott meccsén pályára lépő, Szaúd-Arábiában légióskodó támadó nem véletlenül közönségkedvenc: magabiztosan élt az eséllyel…

Bár sosem lehet örülni egy kapott gólnak, bizonyos szempontból nem jött rosszul, hogy hátrányba került a csapat, hiszen lehetősége nyílt gyakorolni a stresszhelyzet kezelését, elvárás volt ugyanis a győzelem, s olyan helyzetben találta magát, amely az Eb-selejtezőkön is megeshet: előfordulhat, hogy egy nálunk hátrébb rangsorolt, akár esélytelenebbnek vélt válogatott ellen kell megfordítani a mérkőzést. Csakhogy nem találta a ritmust a társaság, ellenben a hazaiak többször is felértek a magyar tizenhatos előterébe, s a várakozásoknak megfelelően magasan megkezdték a letámadást.

Az első magyar kapura lövést a 23. percben jegyezhettük fel, Ádám Martin készítette le mellel a labdát Gazdag Dánielnek, aki azonban telibe találta Anthony Moris kapust. Az első tudatosan felépített támadást esetleges követett, mégis abból született az egyenlítő találat: a begyakorolt szabadrúgás-variáció nem vezetett eredményre, ám Callum Styles, javítva hibáját, megakadályozta a gyors ellentámadást, a magát a jobb szélen találó Willi Orbán pedig Szalai Attila fejére varázsolta a labdát, s a védő mesteri mozdulattal a kapuba csúsztatta – a harmincadik válogatott meccse nemcsak a jubileum, hanem az első gólja miatt is emlékezetes marad. A félidő hátralévő részére valamelyest feljavult Marco Rossi csapatának játéka, de a váratlan húzások és a gyors átmenetek továbbra is hiányoztak.

A második félidő centik híján olyan jól vette kezdetét, mint amilyen pocsékul az első indult: Callum Styles jobb oldali szögletére a szünetben csereként beálló Ralph Schon rossz ütemben jött ki, de Szalai Attila fejesébe így is bele tudott érni, s a labda a kapufára pattogott – örvendetesebb csattanó lett volna, ha a védőnek sikerül a duplázás. Lényegesen gördülékenyebben támadott a magasabb fordulatszámra kapcsoló magyar válogatott, sorra dolgozta ki lehetőségeit, ami az első játékrészhez képest biztató volt. Az 58. percben hármas cserét hajtott végre Marco Rossi, bevetette Kerkez Milost és Sallai Rolandot, valamint újoncot avatott, a keretbe először meghívott Németh Andrásnak szavazott bizalmat. A Genk húszéves csatára lett a válogatott idei ötödik bemutatkozója s a hatvanadik labdarúgója, akit az olasz szakember pályára küldött. Ennél fontosabb azonban, hogy élete első belga bajnokijához hasonlóan a válogatottban is gólra váltotta az első helyzetét, az úgymond „gyilkos ösztönéről” tanúbizonyságot téve kiváló ütemben érkezett a kapu elé, s könyörtelenül kihasználta a lehetőségét!

Mesébe illő lett volna, ha az ő találatával győz a magyar válogatott, csakhogy egyetlen megingás elegendő volt a hazaiaknak az egyenlítésre – érdekesség, hogy a gólszerző Alessio Curci a Mainz német negyedosztályú tartalékegyüttesében futballozik… Az még kellemetlenebb volt, amikor a 81. percben Dibusz Dénes bravúrja kellett ahhoz, hogy ne szerezzen vezetést Luxemburg. A folytatásban nem sok pozitívumot lehetett feljegyezni magyar oldalról, legfeljebb annyit, hogy a DVSC-t erősítő Baráth Péter is bemutatkozott, illetve 2021. március 31-e után ismét pályára lépett nemzeti színekben Kalmár Zsolt.

A 2–2-es végeredmény elkeserítő, ám tanulsággal is szolgál. Mint azt Marco Rossi a meccs előtt elmondta, valóban nem lehet lebecsülhet senkit, azt pedig mi tesszük hozzá, hogy a szövetségi kapitánynak mihamarabb meg kell találnia a módját, miként lehet az olykor súlyosnak tűnő védelmi megingásokat orvosolni – a vasárnapi, Görögország elleni összecsapásig szükség lesz valami jó receptre…

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A mérkőzést követően Marco Rossi szövetségi kapitány is értékelt.

– Mi hiányzott a válogatott játékából? A hozzáállással elégedett volt?
– Elkövettünk néhány hibát, amiből gólt kaptunk. A hiba a játék része, el kell fogadnunk, de tény, túl sokszor rontottunk. Jó lecke volt ez, rávilágít, hogy fejlődnünk kell. Átlagosan teljesítettünk olyan csapattal szemben, amely ellen nem könnyű futballozni, szóval nem vagyok boldog. A hozzáállással ugyanakkor nem lehetek elégedetlen. Nem vagyunk Anglia, Németország vagy Olaszország kaliberű válogatott, csupán egy jó csapat, amely ha nem követ el hibákat, bárkit legyőzhet, viszont ha meginog, ki is kaphat. Hozzáteszem, ha Dibusz Dénes nem véd a végén hatalmasat, vereséget szenvedünk. A meccs rámutatott, hogy az Eb-selejtezőkön nem lesz egyszerű Bulgária, Montenegró és Litvánia ellen sem.

– Hogyan értékeli az újoncként gólt szerző Németh András teljesítményét?
– Örülök neki, akárcsak Baráth Péterének. Nem árulhatom el, mit mondtam Németh Andrásnak a meccs előtt, de jól teljesített, ami gólt eredményezett.

– Mit kapott Szoboszlai Dominiktól csapatkapitányként?
– Igazi vezér, erős karakter, amilyenből kevés van az ő korában. A játékosok megbeszélték, az a helyes döntés, ha ő lesz a csapatkapitány. Nemzetközi szinten elismert a képességei miatt, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy biztos lehet abban, ezt a felelősséget elbírja és nem hátráltatja a fejlődését. Még nem topjátékos, de hamar az lehet belőle.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100110ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+4.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+4.

    PERC
    De Schon elüti az ötösön Szalaiék elől Kalmár bal oldali, jobblábas beadását.

    90+4.

    PERC
    Kerkez kiharcol a végére egy szögletet. A magyar drukkerek lelkesek.

    90+2.

    PERC
    Rupil be, a meccs hőse, Gerson Rodrigues le.

    90+2.

    PERC
    Csongvai nem debütál ma.

    90+2.

    PERC
    Szalai lő jobbal jócskán a léc fölé 22-ről. Lecsúszott.

    90.

    PERC
    Három perc a ráadás.

    90.

    PERC
    Kerkezt szereli a bal szélen a bevetődő Jans.

    87.

    PERC
    A hosszú idő után visszatérő Kalmár Zsolt be, Szoboszlai le.

    87.

    PERC
    Szoboszlai jobbal nem sokkal lő a léc fölé 27 méteres, kissé jobbról járó szabadrúgásból.

    86.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    85.

    PERC
    Callum Styles kap sárga lapot Barreiro ellökéséért.

    82.

    PERC
    Dibusz! Curci ziccerben, remekül lép ki a Thill indította Rodrigues passzával, de jobbal 15-ről hiába lő kapura, a balra elmozduló Dibusz védeni tud.

    81.

    PERC
    A csatár Curci a német negyedosztában szerepel! 12 meccsen 1 gólt szerzett ott ebben az idényben.

    78.

    PERC
    Baráth Péter be, Nagy Ádám le, újabb magyar újonc a pályán. Gól?

    78.

    PERC
    Botka Endre be, Fiola le.

    78.

    PERC
    Rodrigues okos, lapos passza után ALESSIO CURCI is betalál, az ötös jobb sarkán egy finom csellel elküldi Orbánt a debütáns, jobbal laposan kapura lő… Lang felszabadíthatna, de Curci jobbal a bal alsóba rúgja estében a labdát. 2–2!

    77.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (2–2) Curci
    77.

    PERC
    A luxemburgi válogatott idei mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség. A nagyhercegségiek Feröert (2–0), valamint Eb-selejtezős csoportellenfelünket, Litvániát (kétszer 1–0) győzték le – mindegyik alkalommal a Nemzetek Ligájában, ahol legutóbb a C-liga 1. csoportjában 11 ponttal (3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség) a törökök mögött a második helyen végeztek.

    76.

    PERC
    Mahmutovic rosszul találja el a 16-oson Thill szabadrúgása után a labdát, és lökte is Orbánt. Szabadrúgás kifelé, Orbán és Rossi is hevesen reklamál valamit.

    76.

    PERC
    Németh az idényben 19 meccsen 4 kanadai pontnál tart a Genkben.

    75.

    PERC
    Hiába a tízszeres túlerő, sokkal hangosabbak a magyar drukkerek.

    74.

    PERC
    Fotó: ifj. Thaly Zoltán

    74.

    PERC

    73.

    PERC
    Tényleg megmutatta, hogy lehet rá számítani… INTERJÚ Némethtel itt!

    72.

    PERC
    Alessio Curci be, Borges Sanches le, újoncavatás a túloldalon is.

    70.

    PERC

    68.

    PERC
    Kerkez bal oldali, ballábas beadását követően a védőktől elszakadva öt méterről, középről a bal sarokba rúgja a labdát félmagasan. 1–2!

    67.

    PERC
    Debütáns…

    67.

    PERC
    NÉMETH ANDRÁS BETALÁL!

    67.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–2) Németh
    66.

    PERC
    Németh beadása meg Fiolát találja lesen.

    65.

    PERC
    Rodrigues kapura tör Szalai mellett… de lesen kapta őt Thill jobbról érkező beadása.

    64.

    PERC
    Holtz harmadszor irányíthatja Luxemburg válogatottját Magyarország ellen, és eddig számára rendkívül hízelgő, 50 százalékos a mérlege. 2011 júniusában egy 1–0-s vereségnek, majd 2017 őszén a már említett 2–1-es győzelemnek volt a részese.

    63.

    PERC
    A luxemburgiak szövetségi kapitánya, Luc Holtz több mint 12 éve, 2010 augusztusa óta tölti be a tisztséget, eddig 117 meccsen ült a kis ország kispadján, a pontátlaga 0.82. A szakvezető figyelemre méltóbb győzelmei között a Szlovákia (1–0, 2011-ben), Görögország (1–0, 2015), Albánia (3–0, 2016) és az Írország (1–0, 2021, vb-selejtező, idegenben) elleni diadal szerepel.

    63.

    PERC
    Fotó: ifj. Thaly Zoltán

    62.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/92/46/31/cikk_2924631/hun3_960px.jpg

    62.

    PERC
    Szoboszlai balról a rövid sarok elé rúgja nagy erővel a labdát, Schon kivetődik, elrúgja a labdát, de összefut Langgal, aki ráesik Orbánnal egyetemben. Ápolás.

    60.

    PERC
    A Metz ificsapatának a tagja.

    59.

    PERC
    A 17 éves Fabio Lohei váltja Dejvid Sinanit.

    59.

    PERC
    Szoboszlai jobb oldali szögletét Orbán nem sokkal fejeli öt méterről a bal felső sarok mellé!

    58.

    PERC
    Sallai Roland be, Gazdag le, cserék posztokra.

    57.

    PERC
    Kerkez Milos váltja Nagy Zsoltot.

    57.

    PERC
    Németh András be, Ádám le, ékcsere.

    57.

    PERC
    Styles emelését Bohnert szögletre tessékeli Lang elől, a jobb sarok mellett.

    57.

    PERC
    Orbán lő jobbal kapura 16-ról, a labda a bal alsó mellé pattan Danel Sinaniról.

    54.

    PERC
    Styles passzát Nagy Zs. balról ballal laposan a kapu elé rúgja kapásból, a csapatkapitány Jens öt méterről a léc fölé szabadít fel. Nem sokkal: öngólhelyzet.

    52.

    PERC
    Gazdag szereli Borgest, aki rálép a magyar játékos bal lábára.

    50.

    PERC
    Szoboszlai két szöglete közül az elsőt Orbán rosszul teszi középre, a másodikat meg a jobb sarok mellé fejeli Borgesszel csatázva.

    48.

    PERC
    KAPUFA! Styles jobb oldali, ballábas szögletét az ötösről kapura fejeli Szalai, Schon rosszul jött ki, de jobb kézzel felnyúl a labdáért, így a jobb oldali kapufa tövére tolja azt. Potya gólnak indult, hatalmas bravúr lett belőle.

    45+4.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Fotó: ifj. Thaly Zoltán

    FÉLIDŐ

    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/92/46/31/cikk_2924631/hun6_960px.jpg

    FÉLIDŐ

    Sébastien Thill be, Olesen le, középső középpályás helyett karmester. A Hansa Rostock légiósa, 200 ezer euróért vették meg a nyáron.

    FÉLIDŐ

    Ralph Schon be, Moris kapus lesérült.

    FÉLIDŐ

    A magyar keretben egyébként hatan vannak, akik a határon kívül látták meg a napvilágot: Callum Styles az angliai Buryben, Willi Orbán a németországi Kaiserslauternben, Dárdai Pál a német fővárosban, Berlinben, Kerkez Milos a vajdasági Verbászon, Mocsi Attila a szlovákiai Lakszakállason, Németh András pedig a dél-afrikai Fokvárosban született.

    FÉLIDŐ

    luxemburgi válogatott a 92. helyen áll a FIFA világranglistáján, a keret elég fiatal, az átlagéletkor 24.1 év. A legértékesebb játékos Leandro Barreiro, a Mainz 22 éves középső középpályása 8 millió euróval, őt az Al-Vehda 27 éves balszélsője, Gerson Rodrigues követi 2.5 millió euróval.

    A luxemburgi válogatott keret érdekessége, hogy a 25 játékosból – amely között hat újonc található – nyolc nem Luxemburgban született. Enes Mahumutovic például az akkor még Jugoszláviának hívott, ma már koszovói Peja városában látta meg a napvilágot, a Sinani testvérek meg Belgrádban, Szerbiában születettek – papíron szintén Jugoszláviában. Akad még náluk dán (Mathias Olesen), amerikai (Dirk Carlson), francia (Maxime Chamot), belga (Anthony Moris) és portugál (Diogo Pimentel, Gerson Rodrigues) születésű labdarúgó is.

    FÉLIDŐ

    Luxemburgban ez lesz a két válogatott nyolcadik összecsapása, a mérleg a hazaiak szempontjából 1–0–6. Az idegenbeli rekorddiadal mindjárt az első találkozón, 1938 januárjában jött össze, amikor 6:0-ra nyert Dietz Károly abban az évben később világbajnoki ezüstérmes együttese.

    FÉLIDŐ

    A legnagyobb különbségű győzelmet 1975 októberében aratta a magyar együttes, amikor a szombathelyi Európa-bajnoki selejtezőn az egymás után öt gólt, azaz mesterötöst szerző Nyilasi Tibor vezérletével 8–1-re diadalmaskodott. A ferencvárosi klasszis akkor érdemelte ki a „Luxemburg grófja” megszólítást. A párharcnak nyolc találattal Nyilasi Tibor a gólkirálya is.

    FÉLIDŐ

    1938 óta 12. alkalommal találkozunk a nagyhercegség válogatottjával. Az első tíz mérkőzést a magyar csapat nyerte meg, egyedül legutóbb, 2017 novemberében a Josy Barthel Stadionban szenvedett 2–1-es vereséget, az akkor ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitány, Szélesi Zoltán irányításával. A luxemburgiak sikerébe besegített, hogy Lovrencsics Gergő az 52. percben begyűjtötte a második sárga lapját, így válogatottunk csaknem egy félidőt emberhátrányban játszott és a meccset eldöntő gólt is már ebben az időszakban, a 85. percben kapta. A mostani keretből csupán ketten játszottak azon a meccsen, Nagy Ádám végig a pályán volt, Sallai Roland a 62. percben állt be, a magyar csapat egyenlítő gólja Nikolics Nemanja nevéhez fűződött.

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    E párharc legjobb góllövői:
    Nyilasi Tibor 8
    Szendrődi Lajos 3
    Gilbert Dussier 3
    Póczik József 3
    Szabics Imre 3

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+3.

    PERC
    Ádám cselezés közben szemen csapja Mahmutovicot, de egyébként is szerelte az éket az ötösön Jans.

    45+2.

    PERC
    Interjú Dibusszal itt!

    45+1.

    PERC
    Schon melegít.

    45+1.

    PERC
    Rosszul ért földet a bal lábával a kirúgás után.

    45+1.

    PERC
    Rodrigues bal oldali, ballábas beadására szépen lép ki Dibusz, majd megáll a játék, a támadást indító hazai kapus lesérült.

    44.

    PERC
    Rossi 2018 szeptemberi bemutatkozása óta összesen 59 játékost próbált ki, az idei nyolc meccsen (4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség) eddig 23 labdarúgót szerepeltetett. Nyolcan vannak, akik minden mérkőzésen pályára léptek (Ádám Martin, Fiola Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám, Loic Nego, Callum Styles, Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik), de egy sincs közülük, aki az összes találkozót végigjátszotta volna.

    44.

    PERC
    A magyar válogatott a tavaly decemberi állapothoz képest három helyet előrelépve a 36. a FIFA világranglistáján. A Transfermark átigazolási hírportál szerint Rossi keretének összértéke – Dzsudzsák Balázs nélkül – 104.65 millió euró, vagyis közel az ötszöröse a luxemburginak. A legértékesebbnek tartott magyar labdarúgó továbbra is Szoboszlai Dominik, akinek a becsült értéke június óta 7 millió euróval emelkedett, így most 35 millió euró, tehát több mint a másfélszerese a csütörtöki ellenfél teljes keretének.

    44.

    PERC
    Két perc a ráadás!

    43.

    PERC
    Mahmutovic egy jobbcsapottal állítja meg Szoboszlait, ez nem sárga? Nem.

    43.

    PERC
    Helyzet, Mahmutovic csapnivaló hazaadására lecsap Szoboszlai, de az ötösön az utolsó pillanatban picit visszahúzza a lábát a kirontó hazai kapus, Moris elől. Aki felszabadít így.

    42.

    PERC
    Fotó: MTI/Kovács Tamás

    41.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/92/46/31/cikk_2924631/VALOGATOTTTTT_960px.jpg

    41.

    PERC
    Most Nagy Zsolt a szenvedő fél, az orra fáj Borges belépője után. Csak szabadrúgás.

    39.

    PERC
    Karrierje során még nem dirigált felnőtt magyar válogatott meccsen, ellenben az utánpótlás-válogatottal és magyar klubcsapatokkal már többször találkozott. A belga sportember 2009 óta tevékenykedik hazája bajnokságában, s többször megfordult Hollandiában, 2012-ben már nemzetközi mérkőzéseken és utánpótlástornákon is részt vett. Majd’ egy évtizede, 2013-ban dolgozott először magyar csapat mérkőzésén, ő vezette az Albánia ellen megnyert U21-es Eb-selejtezőt.

    Még ugyanebben az évben szerepet vállalt a Honvéd történetének legnagyobb győzelmében, a montenegrói Cselik Niksics ellen 9−0-ra végződő Európa-liga-selejtezőn ő volt a játékvezető. Egyébként a legutóbbi Bajnokok Ligája-selejtezője is magyar csapathoz köthető: három éve a máltai Valletta és Ferencváros 1−1-gyel záruló összecsapásán fújta a sípot.

    38.

    PERC
    Lardot átlagban hárommérkőzésenként felmutat egy piros lapot.

    37.

    PERC
    Nagy Zsolt nagyot lök Bohnerten, majd vitatkozik egy sort a sporival. Csak óvatosan!

    34.

    PERC
    Nagy Zsolt is kap egy sárga lapot, Nagy Ádám jobblábas, jobb oldali beadása után ballal hátulról nagyot rúgott az ötösön Bohnertbe.

    30.

    PERC
    Gazdag jobbról jobbal szépen emel a jobb sarok elé, Nagy Zs. pontatlanul fejeli középre a labdát.

    29.

    PERC
    Gazdag Dániel odacsúszik Bohnertnek, de nincs sárga lap.

    27.

    PERC
    GYÖNYÖRŰ GÓL! Szoboszlai bal oldali szabadrúgását Orbán jobbról rosszul fejeli középre, de a Styles által harciasan visszaszerzett labdát jobbról jobbal mesterien tekeri középre, 12 méterről SZALAI ATTILA a jobb alsó sarokba fejeli a labdát. Igen pontosan, Barreiro mellől. 1–1!

    26.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–1) Szalai
    25.

    PERC
    Leandro Barreiro kap sárga lapot Szoboszlai buktatásáért.

    24.

    PERC
    KIMARAD! Gazdag jobbal a kapusba lövi középről, 11 méterről a hatalmas ziccerét, miután Nagy Zs. bal oldali, ballábas beadásából Ádám remekül készítette le mellel a labdát.

    19.

    PERC
    Lang szereli harciasan az ötös bal sarka előtt Rodriguest, aki egyébként a Dinamo Kijev játékosa, csak kölcsönben szerepel Szaúd-Arábiában.

    18.

    PERC
    … de ballal nagy lyukat rúg!

    18.

    PERC
    Borges villog, a bal szélen két csel után ballal középre ad, helyzetben ismét az ötös bal sarka előtt Dejvid Sinani…

    16.

    PERC
    Nagy Zsolt rosszul veszi le a 16-oson Szoboszlai passzát, Bohnert keresztez, és ő mehet dobni is.

    16.

    PERC
    Majdnem gólt szerzett a 29 esztendős újonc.

    14.

    PERC
    Ismét egy pocsék magyar passz érkezett a magyar ötösre…

    14.

    PERC
    Fiola pocsék passza meglepi Langot, Dejvid Sinani ballal kapura lő az ötös bal sarka elől, tíz méterről… de blokkol a letérdelő Orbán.

    13.

    PERC
    Rodrigues jobbról jobbal az ötösre emel, Szalai tisztáz fejjel.

    11.

    PERC
    Ádámnak magas Fiola beadása, Szoboszlai nem lő a 16-os elől, szereli a visszafutó Danel Sinani.

    10.

    PERC
    A spori szereli a meginduló Gazdagot a hazai térfél közepén.

    10.

    PERC
    A magyar drukkerek rázendítettek.

    10.

    PERC
    Gerson Rodrigues 27 éves, az al-Vahda légiósa, ez az 50. válogatottbeli mérkőzése és a 15. gólja.

    7.

    PERC

    7.

    PERC
    BENT IS VAN, GERSON RODRIGUES jobbal a jobb felső sarokba lő, Dibusz balra el. 1–0!

    7.

    PERC
    11-es GÓÓÓL!!! (1–0) Gerson Rodrigues

    7.

    PERC

    6.

    PERC
    Dibusz Dénes pedig sárga lapot kap.

    6.

    PERC
    Styles pocsék hazaadásából Rodrigues elviszi a labdát jobbra az ötösön Dibusz mellett, a kapus kicsúszik páros lábbal, és ballal elkaszálja a hazai ék jobb lábát. Jogos a büntető, de Styles miért adott haza így az ötös jobb sarkának előteréből?!

    5.

    PERC
    HŰHA, BÜNTETŐ A HAZAIAKNAK!

    5.

    PERC
    Szalai mesteri passzát Fiola kapja a jobb szélen, de visszafelé passzol. Szalai újabb indítása rossz a ma balszélső Nagy Zsoltnak.

    4.

    PERC
    Fiola ad rossz passzt középre, harciasan bevetődik Rodrigues Styles elé.

    3.

    PERC
    Hátul is, ami picit azért meglepő, mert 5 középső védőt is nélkülöz a hazai kapitány.

    3.

    PERC
    Higgadtan passzolgatnak a hazaiak.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a mieink tiszta fehérben.

    Fotó: Borsos L.

    Nincs elérhető leírás.

    Jó 300 magyar néző a stadionban.

    Fotó: Borsos L.

    Nincs elérhető leírás.

    AJÁNLÓ. Így pótolhatjuk Szalai Ádámot – válogatott formamutató.

    „Nem használom a barátságos mérkőzés kifejezést, úgyhogy hiába nem lesz tétje a találkozónak, a legjobb tudásunkat szeretnénk nyújtani, győzni szeretnénk – nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón a 29-szeres válogatott védő, Szalai Attila. – Luxemburg szereti birtokolni a labdát, úgyhogy az a célunk, hogy nálunk legyen többet, és ráerőltessük az akaratunkat az ellenfélre. A Fenernél a csapattársaim már elmondták, Törökország is megizzadt Luxemburg ellen, úgyhogy biztosan kemény ütközet vár ránk. Fontos lesz, hogy Szalai Ádám visszavonulása után is jól teljesítsünk, és ugyanaz a csapategység, illetve szellemiség jellemezzen minket, mint amíg ő volt a csapatkapitányunk.”

    „A megfelelő hozzáállást várom el a játékosoktól, ez lesz számomra a legfontosabb. Elkövethetnek bármilyen hibát, de a legnagyobb odaadással kell futballozzanak. Három edzőmérkőzés vár ránk az Eb-selejtezőkig, s mint minden összecsapás, a csütörtöki is fontos lesz, úgy kell nekivágnunk, mintha tétmeccs lenne. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Magyarországot képviseljük, és hűnek kell lennünk a futballtörténelméhez. Az elmúlt két évben jó irányba haladtunk, jól teljesítettünk, úgyhogy szeretnénk megtartani a jól működő taktikai elemeket, ám szeretnénk fejlődni, így valamennyit változtatni kell ezen az ellenfél játékstílusának tükrében. Luxemburg labdarúgása és a válogatottja is fejlődő pályán halad, hátulról, a kapustól építkezve futballozik, és agresszívan védekezik. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy lebecsüljünk bárkit is, különösen nem Luxemburgot, hiszen a mostani rivális játéka meccsről meccsre javul, vagyis érdekes összecsapás vár ránk.”

    „Az újoncok az első lépéseik alkalmával megtapasztalhatták, milyen nívót képvisel a válogatott, s hogy nemzetközi szinten minden más, mint a kluboknál – nyilatkozta Marco Rossi. – Nem viccből hívtuk meg őket, hanem azért, mert számítunk rájuk a jövőben, de a játékosokon múlik, élnek-e lehetőséggel, amit részben a sérülések miatt kaptak, hiszen a hiányzó Schäfer András, Bolla Bendegúz, Vécsei Bálint és Loic Nego is kerettag lenne ideális esetben. Ugyanakkor még nem döntöttem el, a fiatalok játszanak-e Luxemburg vagy vasárnap Görögország ellen.”

    Érdekes, de az sem villanyozza fel a helyieket, hogy legutóbb bravúros győzelmet arattak, amikor Magyarországot fogadták. Fájó emlék, hogy amikor az Eb-t megjáró válogatott legutóbb az ország fővárosában, Luxembourgban járt, kemény pofonba szaladt bele: 2017. november 9-én a Szélesi Zoltán által felkészített csapat 2–1-es vereséget szenvedett… Azt pedig ehhez az emlékhez hozzá kell tenni: Luxemburg erősebb játékerőt képvisel, mint öt évvel ezelőtt, eredménysora az ország méretéhez (csaknem ötször akkora, mint Budapest) és mintegy hatszáznegyvenezres népességéhez viszonyítva elismerést érdemelő módon a Nemzetek Ligája C-divíziójában 11 ponttal csoportmásodik lett Törökország mögött, s megelőzte Feröert, illetve Litvániát.

    „Mivel tét nélküli, hétköznap esti meccsről van szó, talán érthető, hogy nem kíséri nagy érdeklődés a magyarok vendégjátékát, ráadásul a hétvégén kezdődik a világbajnokság, inkább az van a középpontban” – mondta lapunknak Bob Hemmen, a Luxemburger Wort sportújságírója.

    Nem forgatja fel fenekestül Luxemburgot a hír, hogy csütörtökön a magyar válogatott játszik országban: a 20 órakor kezdődő összecsapásra mindeddig 3000 jegy kelt el, a szervezők pedig 4000 nézőre számítanak – a 9386 férőhelyes, 2021 júliusában átadott impozáns létesítményben így csaknem fél ház lesz.

    Fotó: Borsos L.

    Nincs elérhető leírás.

    A másik véglet a hatodik újonc, Dejvid Sinani, aki a maga 29 évével a keret hatodik legidősebb játékosa – az ő meghívása egyébként óriási meglepetés. Őt már a nyáron is szerette volna kipróbálni Luc Holtz, ám ő akkor fáradtságra hivatkozva visszautasította a meghívót, s a szövetségi kapitány nem is habozott leszögezni, hogy ez volt az F91 Dudelange csapatánál szereplő támadó középpályás utolsó esélye arra, hogy a válogatottban pályára léphessen – öccse, a 25 éves Danel Sinani, is ünnepelhet, ha pályára lép a mieink ellen, kereken 50. alkalommal szerepelhet a válogatottban.

    A luxemburgi válogatott keretében 25 játékos található, akik közül hat korábban még nem lépett pályára a nemzeti csapatban – igaz közülük öten 21 évesnél fiatalabbak. A Borussia Mönchengladbach utánpótlásában pallérozódó kapus Tiago Cardoso Pereira 16, a két védő, Sofiane Ikene és Fabio Lohei egyaránt 17, a két csatár, James Rodrigues és Selim Turping 18, a szintén csatár Alessio Curci 20 éves.

    „Sajnálom, hogy Szalai Ádám visszavonult a válogatottól, jó lett volna vele összecsapni a pályán, mert jóban voltunk, azóta is tartjuk a kapcsolatot, amióta távozott a Mainztól. Szaboszlai Dominikot is jól ismerem, a Bundesliga egyik legjobb lövőjátékosának tartom, Willi Orbánt pedig kiváló védőnek. Nagyon erős csapat a magyar, nagy kihívás lesz megfékezni a támadásait, de bízunk magunkban. Az utóbbi időben bizonyítottuk, felvesszük a versenyt az erős riválisokkal is, remélem, csütörtökön is méltó ellenfelei leszünk a nálunk magasabban jegyzett vetélytársnak” – mondta Leandro Barreiro, a Mainz középpályása.

    Holtz felelevenítette a két ország legutóbbi összecsapását – emlékezetes, 2017. november 9-én a Szélesi Zoltán vezette magyar válogatott 2–1-es vereséget szenvedett Luxembourgban.

    „Öt éve bravúrt jelentett, hogy legyőztük Magyarországot, és csütörtökön is a magyarok lesznek az esélyesek, hiszen jobb képességű játékosok alkotják a keretét, mint a miénket. Ugyanakkor a mondás úgy tartja, akinek jó a hozzáállása, felülkerekedhet a jobb képességűn, úgyhogy bízom benne, hogy ez újfent érvényes lesz.”

    „A magyar válogatott jó példa lehet számunkra, hogyan lehet fejlődni, előrelépni. Követni szeretnénk az útját, hiszen remek eredményeket ért el – hogy mást ne említsek, a Nemzetek Ligájában Angliát és Németországot is legyőzte, ami megsüvegelendő. A magyar csapat mentálisan roppant erős, és kiválóan tervezi meg a mérkőzéseit, taktikailag és fizikailag is remekül felkészített, játékosai pedig pontosan tudják, mit kíván meg tőlük a szövetségi kapitány – ezért is lehetnek olyan sikeresek.”

    „Négy sérültünk van, ketten pedig azért nem csatlakozhattak a válogatotthoz, mert Norvégiában rájátszásmeccseket játszanak az első osztályba való feljutásért, emiatt eltekintettünk a szerepeltetésüktől – mondta hivatalos sajtótájékoztatóján a luxemburgi szövetségi kapitány. – Nagy problémát jelent, hogy nincs sok védőnk a csütörtöki találkozóra, kevés lehetőségem van kevergetni a lapokat. Több újonc fiatal játékost behívtam a keretbe, hogy testközelből lássam, mire képesek. Az első edzéseken megfelelő teljesítményt nyújtottak, jó benyomást tettek rám, ami örvendetes a jövőre nézve. Ugyanakkor látni kell, hogy nagy a különbség az utánpótlás- és a felnőttválogatott mérkőzéseinek színvonala, tempója között, úgyhogy a mérkőzés közben döntöm el, bevetem-e őket.”

    A luxemburgi válogatottnak azonban sokat jelent a találkozó, hiszen már nem sok lehetősége lesz készülni a márciusban kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkre. A nemzeti csapatot 2010 óta irányító Luc Holtz szövetségi kapitány elmondta, nincs könnyű helyzetben, mert sok a hiányzója.

    Nem állíthatjuk, hogy fenekestül felforgatná Luxemburgot annak a híre, hogy a magyar válogatott csütörtökön az országban vendégszerepel előkészületi mérkőzésen. Az este nyolckor kezdődő összecsapásra eddig háromezer jegy kelt el, a szervezők mintegy négyezer nézőre számítanak – a 9386 férőhelyes, 2021 júliusában átadott impozáns létesítményben csaknem fél ház lesz.

    A luxemburgi válogatottat tizenkét éve irányító Luc Holtz remek véleménnyel van Marco Rossi együtteséről, s úgy véli, az utóbbi időben rengeteget fejlődő magyar válogatott jó példa lehet saját csapata számára is.

    A 28 éves csatár az NB I előző kiírásában gólkirály lett a Paks színeiben, majd júliusban a dél-koreai élvonalban szereplő Ulszanhoz igazolt, amelyet 17 év után bajnoki címhez segített.

    „Az NB I-ben kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani, hogy bekerülj a válogatottba, nekem ez szerencsére sikerült, de tudtam, hogy nyáron feljebb kell lépnem egy lépcsőfokot annak érdekében, hogy ezt tudjam tartani és egy magasabb szintre kerüljek. Azt gondolom, ez sikerült, nagyon jó döntés volt így utólag” – nyilatkozta Ádám Martin.

    AZ NSO-OLVASÓK KEZDŐCSAPATA: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Ádám

    Úgy tudjuk, a válogatottban Rossinál legtöbbet szereplő játékosok közösen egyeztettek arról, ki viselje a csapatkapitányi karszalagot, és Szoboszlai Dominikra esett a választás. Az első számú helyettese Szalai Attila lehet.

    Mint arról már szerdán beszámoltunk, Marco Rossi szövetségi kapitány a Luxemburg elleni felkészülési mérkőzés előtti sajtótájékoztatón tudatta, eldőlt, ki lesz a magyar válogatott csapatkapitánya. Akkor az olasz szakember nevet még nem közölt, az MLSZ viszont a Twitter-oldalára feltöltött képpel tudatta, Szoboszlai Dominik viseli a karszalagot a csütörtöki találkozón.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LUXEMBURG–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ