Az 1913/14 évi bajnoki szezon mérkőzései

7 hozzászólás a(z) Az 1913/14 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:

  1913—1914-es bajnoki év. — Bajnok: a Magyar Testgyakorlók Köre, MTK.

  Újból egy angol játékos a magyar csapatban: Owen az MTK-ban. Ez az angol játékos technikájával és gólerősségével hamar beleilleszkedett az MTK csapatába.

  Az MTK bajnokcsapata: Knapp — Sebestyén, Csüdör — Bí­ró, Kertész II, Vágó — Kertész III, Rátz, Owen, Szántó, Tauszig.

  Az ötszörös bajnokcsapat FTC játékosai lassan kiöregedtek. A londoni szövetgyár még mindig patronálta az MTK-t. Általuk fizetett angol edzőt küldött Budapestre R. Holmles személyében.

  A gyengélkedő Fradi újból durcáskodni kezdett. Az MLSz most már nagyon szigorúan figyelmeztette őket, és ezután rend lett.

  Az UTE csapata a Tungsram lámpagyár patronálásába került, két nagyszí­vű ember állt az újpesti csapat élére: Ascher és Landferder. Gyorsan megszerezték a Fogl fivéreket és Pribolyt.

  A másodosztály bajnoka a Műegyetemi AC lett.

  Nagyon szomorú esztendők következtek Magyarországra, és a magyar labdarúgásra.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. -- PLUHÁR ISTVÁN -- JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Magyar Testgyakorlók Köre: Knapp Miksa, Révész Béla, Csüdör Ferenc, Bí­ró Gyula, Hlavay György, Vágó Antal, Tauszig Imre, Kertész II. Vilmos, Rácz Béla, Klein Gyula, Kovács Dezső, Konrád II. Kálmán
  Gólkirály: Schlosser Imre (Ferencvárosi TC) 36 gól
  Az év játékosa: Zsák Károly (“33″ FC)

  *

  Az MTK diadalmas előretörése: veretlenül nyert bajnokság, kétszeres győzelem az FTC ellen. És az évad végén három erősen „jótékonycélú” döntetlen a fegyvertársak, a Törekvés, a 33 FC és a III. ker. ellenében. (Hoppe László)

 • Én nem állí­tanám azért 100%-osan, hogy nem lehetett. Csupán vannak ellentétes információk.

 • Akkor ezek szerint ő nem lehetett…pedig azóta én is felkutattam az össze Nagy Béla által í­rt könyvet és mindegyikben Mandl (Mándi) Gyula szerepel a klubunk 96. játékosaként. Mellé pedig Béla bácsi odaí­rta, hogy 1914-1918 között játszott az egyesületben. Akkor a fene tudja. Azért köszönöm a válaszokat! 🙂

 • Imre bátyám gyorsan elbizonytalaní­tott a tartalékokkal…
  Közben megnéztem: Az életrajzi könyve szerint 16 évesen került a Fradiba, az 1915.

 • Az összeállí­tást figyelve megállapí­tható, hogy azon a mérkőzésen valójában a tartalékcsapat játszott, ezért nem elképzelhetetlen a kamasz Mandl (Mándi) szerepeltetése. Nálam ő szerepel az összeállí­tásban. Hiszen abban az időben (hol volt még a csere?) hogy egy-egy (főleg fiatal) tartalék szerepeltetése között évek teltek el.

 • Igen í­gy van. Viszont Mándi Gyula ekkor még a 15-öt sem töltötte be (ha ez í­gy lenne Ő lenne minden idők legfiatalabb pályáralépő Fradi játékosa). Az életrajzi könyvéből (http://www.tempofradi.hu/mandula) az derül ki, hogy ezen a meccsen ő nem valószí­nű, hogy játszhatott. Az (elvileg) első (1914 május) és a második (1916 október) meccse között 2.5 év telt el.

 • Látom, hogy az osztrák Rudolfshügel elleni meccsen az egyik játékos helyén kérdőjel szerepel. Tudomásom szerint azon a poszton a 31-szeres válogatott Mandl (Mándi) Gyula játszott. Ez volt a bemutatkozó meccse a csapatunkban, de mivel nem tűnt túl jó játékosnak, í­gy túladtunk rajta. Tőlünk az MTK-ba igazolt, ahonnan két év után már a válogatottba is bekerült.
  (forrás: Nagy Béla: Fradi meccskönyv (Az első negyedszáz FTC mérkőzései) 102. oldal).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport