Az 1936/37 évi bajnoki szezon mérkőzései

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1936—1937-es Nemzeti Bajnokság. — Bajnok: a Hungária, II. a Ferencváros, III. az Újpest.

  A Hungária játékosai lassan kiöregedtek az újpesti csillagokkal együtt. Egészen új dolog zavarta meg a bajnokságot. A Ferencváros játékosai sztrájkba léptek. Sárosi, Korányi, Lázár, Kemény bejelentették, hogy amí­g kedvezőbb szerződést nem kapnak, nem játszanak.

  Micsoda amatőr futballisták azok, akik sztrájkolhatnak, és miért sztrájkolnak? Egyszerűen leálltak.

  A Fradi vezetősége kihagyta a nagy “sztárokat”, új és tehetséges fiatal csapattal vágott neki a bajnokságnak. Az új Toldi Géza által vezérelt gárdával, csodát művelt a “fradiszí­v”. A nagy nevek nélküli Fradi győzött az első hat mérkőzésen. Veretlenül állt az élen. A sztrájkoló játékosokat megrettentette a csapat jó szereplése. Szerződésüket kedvezően meghosszabbí­totta a Fradi vezetősége. Tovább játszottak ismét a sztárok. A megerősödöttnek látszó csapat kezdte hullajtani a Fradi értékes pontjait, és egy ponttal másodikok lettek a bajnokságban.

  Az Újpest szerződtette Tóth III. Matyit és Zsengellért. A Fradi elengedte a kiöregedett Takács testvéreket.

  Ebben az új Nemzeti Bajnokságban hamar meg lehetett látni, hogy a pénzzel fizetett játék nem szűnt meg Magyarországon. A nyí­lt profizmust letakarták a “Nemzeti Bajnokság amatőrséget álcázó takarójával”. A pénz ördögét nem tudták kiűzni a magyar labdarúgásból, de sehol sem a világon. ígéret, dicséret nagyon kevés a modern labdarúgónak. Pénz kell nekik. Olaszország, Spanyolország, Dél-Amerika csillagászati összegeket fizet ki labdarúgóinak.

  A magyar válogatott gyenge játékkal kikapott az angoloktól 6:2-re.

  Ilyen bukdácsolással indult be az amatőrnek beindí­tott Nemzeti Bajnokság. A második ligákban kisebb ipari üzemek vállalták a csapatok patronálását. Itt is csak akkor játszottak tudásuknak megfelelően, ha “kedvük” volt. Feljutott a Szürketaxi és a Máv. Törekvés.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Hungária: Szabó Antal, Kis Károly, Bí­ró Sándor, Sebes Gusztáv, Turay József, Dudás János, Sas Ferenc, Kardos István, Cseh II. László, Müller Henrik, Titkos Pál, Zimonyi János, Sztancsik József, Mándi Gyula, Kis Gábor, Horváth II. Gyula
  Gólkirály: Cseh II. László (Hungária) 36 gól
  Az év játékosa: Titkos Pál (Hungária)

  *

  Sztrájk a Ferencvárosban! Sárosi György — és vele számos játékos — nem volt hajlandó aláí­rni a régi alapon a szerződést. Hatan „leálltak”. Most következett Toldi bravúrja. Ifikkel, tartalékjátékosokkal teletűzdelt csapat élén négy mérkőzésen vezette egymás után diadalra a csapatot, mí­g csak Sárosiék meg nem egyeztek a vezetőséggel — és el nem vesztették a bajnokságot a Hungáriával szemben. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport