Az 1938/39 évi bajnoki szezon mérkőzései

3 hozzászólás a(z) Az 1938/39 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1938—1939-es Nemzeti Bajnokság. — Bajnok: az Újpest, II. a Ferencváros, III. a Hungária.

  Hiába rúgott a Fradi csatársor ebben az évben 121 gólt, és hiába verte meg kétszer is a bajnok Újpestet, még is elmaradt egy ponttal a bajnoki aranyéremtől.

  Újpest csapata: Sziklai — Fekete, Futó — Szálai, Szűcs Gy., Balogh István — Ádám, Vincze, Kállai, Zsengellér, Kocsis Géza. Zsengellér minden mérkőzésen játszott ebben az évben, sőt csaknem minden poszton. Ő volt az elsőszámú játékos és az elsőszámú tartalék is.

  A magyar labdarúgásnak volt három nagyon erős elsőcsapata és egy nemzetközileg elismert nemzeti válogatottja. Szóval a magyar labdarúgás ismét a csúcsán volt.

  Az első világháború elszunnyadt parazsát kezdték életre fújni az ellenségeskedő nemzetek Európában, s a bajnokság befejezésére a tisztaéletű magyar sport belekerült a politika hálójába. Az akkori magyar politikai irányzat Németországhoz kötelezte el magát. Németország és Olaszország erősen jobbra tolódott politikát kényszerí­tett Magyarországra.

  A sok jó magyarral visszacsatolt északkeleti- és dél-magyarországi fiatalok friss vért hoztak a magyar sportba. Új nagy csapatok kapcsolódtak bele a magyar labdarúgásba. Újvidék, Nagyvárad, Kassa és Kolozsvár csapatai.

  Az Újpest ebben az évben megnyerte a Közép-európai Kupát is. Kapusuk, Sziklai helyére egy fiatal tehetség lépett, a szegedi Tóth György személyében. A Fradihoz került Kiszely a tankszerű balösszekötő. A legendás múltú Hungária—MTK-nak az év végére nagy gondjai lettek.

  Felkerült a Haladás és a pesti Törekvés.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Újpest: Sziklai Ferenc, Futó Gyula, Fekete I. Jenő, Szalay Antal, Szűcs György, Balogh I. István, Ádám Sándor, Vincze Jenő, Kállay Lipót, Zsengellér Gyula, Kocsis Géza, Joós Péter, Havas László, Seres Gyula, Temes János, Szeder György, Ungvári Lajos, Hidasi Pál
  Gólkirály: Zsengellér Gyula (Újpest) 56 gól
  Az év játékosa: Zsengellér Gyula (Újpest)

  *

  Zsengellér meglehetős kí­nos körülmények között került két éve Salgótarjánból Újpestre. Éppen a berlini olimpia előtt szerződött le profinak, s nélküle az amatőr csapat odakint súlyos vereséget szenvedett (0:4 a lengyelekkel szemben). Most békí­tette ki a közvéleményt Ábel. Csodás évet játszott végig, s a 107 gólt lövő újpesti bajnokcsapat góljai közül ő szerzett — mindig szellemesen, ötletesen — 56-ot. (Hoppe László)

 • így van. Rosszul volt a könyvekben. Köszönettel.

 • A Phöbus elleni idegenbeli meccsnél az általatok belinkelt Nemzeti Sport alapján a Berlin utcai pályán ( http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/754 ) volt a meccs, nem a Megyeri úton (http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/128)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport